bita śmietana - 3939 przepisów (strona:83/263)

To tłuste mascarpone… 143

bardzo. *Jeśli zamiast mascarpone do ciasta użyjemy masła (ok. 50 g) to ciasto bardziej wyrośnie i będzie też bardziej puszyste. Ciasta/desery Śmietanę kremówkę, jeśli nie jest to bita śmietana, to z powodzeniem można zamienić na mascarpone. Jeśli chcemy zamienić tłuszcz typu masło/olej, to raczej tylko połowę ilości, resztę niech stanowi tłuszcz wyszczególniony w przepisie. Nie jest

Kucharzyca
Błyskawiczny tort biszkoptowy 98

naczynia wlać śmietankę i miksować na wolnych obrotach do chwili aż śmietana zacznie gęstnieć . Wsypać cukier puder i miksować do chwili całkowitego zgęstnienia śmietany. Krok 5 Przekrojone placki posmarować bitą śmietana i odłożyć do lodówki. do porządnego schłodzenia.                      Ten kształt

Eli Gotowanie
Deser gruszkowo-bananowy 150

masę. 100 ml śmietany 30% rozpuścić z gorzką czekoladą. Poczekać chwilę, aż ostygnie. Do pucharków włożyć masę owocową, na to dać czekoladę. Resztę śmietany kremowej ubić z cukrem pudrem. Bitą śmietanę nałożyć na warstwę z czekoladą. Podawać schłodzone.   Źródło

Moja Galeria Smaku
Makowa delicja 206

szkl mak mielony -0,5 szkl   BACK MIT mąka -3/4 szkl proszek do pieczenia - 1 łyżeczka KREM śmietana kremówka 30% - 0,5 l bita śmietana - 2 opak DEKORACJA dżem brzoskwiniowy - 1 słoik galaretka wiśniowa - 1 opak draże mleczne - 1 opak PRZYGOTOWANIE BISZKOPT I Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno, dodając po trochu cukier

Kuchnia Danusi
Ciasto barbórkowe 161

łyżeczki kakao; Wykonanie: Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubić, dodając cukier, kakao, na końcu letnią żelatynę. Przełożenie ciasta: Biszkopt-połowa tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-połowa masy tężejącej galaretki-połowa masy z bitej śmietany-wierzch udekorować tartą śmietaną

In my kitchen
PAVLOVA KLASYCZNA 152

stopni, włóż bezy na 3 godziny. Po tym czasie beza powinna być chrupiąca z boków i wierzchu, a w środku ciągnąca. ŚMIETANĘ UBIJ NA SZTYWNO ,  każdy blat przełóż bitą śmietaną, musem rabarbarowym i owocami. Na wierzch zostaw trochę śmietany i najwięcej owoców, udekoruj, posyp cukrem pudrem. Smacznego

Kuchnia bezglutenowa Loli
Torcik ananasowo-cytrynowy 151

podgrzać mocno, rozpuścić w niej żelatynę, schłodzić do temperatury pokojowej. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier, zmiksować. Do żelatyny dodać 2 łyżeczki śmietany, wymieszać, po czym przelać całość do bitej śmietany, szybko zmiksować na najwyższych obrotach. Wsypać pokrojone ananasy, wymieszać. Wsadzić do lodówki do częściowego stężenia kremu, ma mieć konsystencję ubitej śmietanki. Pierwszy blat kakaowy nasączyć 3 łyżkami zimnej zalewy

Na Ciasteczkowych Papierach
Bliny gryczane z masłem i bitą śmietaną 51

rosyjskiej, ukraińskiej i białoruskiej. Mąka gryczana jest uboga w gluten, więc bliny szybko stają się suche. Stąd też podawane są często polane śmietaną, konfiturami, czy roztopionym masłem z dodatkiem bitej śmietany - jak w tym przepisie. Istnieje kilka wersji przepisu na bliny gryczane, mniej lub bardziej czasochłonnych. Ten należy do tych drugich i pochodzi z książki Kuchnia Rosyjska wydanej przez wydawnictwo

Milion Smaków
Tarta z malinami 144

przepis cukier puder) 1 jajko 1 łyżka gęstej smietany lub jogurtu naturalnego (oryginalny przepis woda) szczypta soli Krem: 250g serka mascarpone 250ml śmietany kremówki 30% lub 36% fix do bitej śmietany (ze względu na upał, dodałam) 100g gorzkiej czekolady 2-3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: duże opakowanie malin Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatamy i wkładamy do lodówki

http://szpilkinamiotle.blogspot.com/
Semifreddo z orzechami i bezą (lody z orzechami) 225

kawałki w lodach. 2. Orzechy kroimy na mniejsze kawałki. 3. Żółtka miksujemy z cukrem. 4. Ubijamy białka. 5. W oddzielnym naczyniu ubijamy śmietanę. 6. Łyżką łączymy żółtka, białka i bitą śmietanę. Dodajemy orzechy oraz bezy, mieszamy. 7. Wkładamy do pojemnika do mrożenia, ja użyłam jednorazowych aluminiowych keksówek (2 sztuki). 8. Trzymamy w zamrażalniku minimum 4 godziny. 9. 30 min (może

Malowane smakiem
Ryż zapiekany z jabłkami 164

wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zapiekamy przez około 45-50 minut.  Ryż zapiekany z jabłkami można podać ze śmietaną kwaśną bądź bardziej na słodko z bitą śmietaną;)  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Krem z białej czekolady i świeżą miętą 223

garnkiem z gorącą wodą .  Gdy czekolada się rozpuści, miskę zdejmujemy z garnka i stawiamy w chłodnym miejscu by odrobinę przestygła .  Śmietanę ubijamy na sztywną masę Dwie łyżki bitej śmietany dodajemy do roztopionej czekolady i delikatnie mieszamy , a następnie dodajemy całą  czekolad do śmietany . Dosypujemy pieprz , miętę i delikatnie mieszamy .  Masę rozkładamy di szklanych pojemników i wstawiamy

Gorący kąsek
Letnie przyjemnosci 301

kawałki i razem z masłem i 100ml śmietanki wkładamy do miski. Wszystko roztapiamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Resztę śmietany (300ml) ubijamy mikserem.Następnie partiami łączymy bita śmietanę z czekolada dodając śmietanę do czekolady nie odwrotnie. Ciasteczka kruszymy. Maliny rozgniatamy widelcem, odkładamy 18 malin do dekoracji. Do szklaneczek lub kieliszków nakładamy na dno warstwę ciasteczek

Przysmaki Karolki
Sernik z gruszkami 377

pudrem, dodać budyń w proszku, łyżkę mąki i aromat. Dodawać stopniowo ser i cały czas ubijać. Na koniec w oddzielnych naczyniach ubić śmietanę kremówkę i białka na puszystą masę. Bitą śmietaną i pianę z białek dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać. Masę przełożyć na całkowicie wystudzony spód. Poukładać cząstki gruszek i na wierzch zetrzeć resztę ciasta kruchego. Wstawić

coolinarnastrefa.blogspot.com
Rolada Żyrafa 251

Rolada Żyrafa z bitą śmietaną i bananami... Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 80 ml wody 45 ml oleju 3/4 szklanki mąki 4 łyżki kakao Krem: 500 ml śmietany 30 % 2 śmietan fixy 4 łyżeczki cukru pudru Dodatkowo: 2,3 banany (w zależności od wielkości) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ubijamy z 3 łyżkami cukru na puszystą masę, dodajemy

Pelusiowa Kuchnia