bita śmietana - 3939 przepisów (strona:89/263)

Tort serowo-śmietankowy z truskawkami 507

wiaderka Piątnica) schłodzonego 400 ml śmietany 30% schłodzonej 50 gr cukru pudru około 1 kg umytych i osuszonych truskawek W misie miksera umieścić ser i cukier puder, końcówkami do bitej śmietany, zmiksować ser przez 2 minuty (po to by lekko go napowietrzyć). W drugiej misie umieścić śmietanę, ubić na sztywny krem. Do sera dodać połowę śmietany, wymieszać, dodać resztę śmietany

moj przepis na
Rafaello na biszkopcie 553

czasie przygotować dekoracje Śmietanę mocno schłodzoną ubić na sztywno z cukrem pudrem, Miskę obrócić  do góry dnem na paterę i ciasto bardzo łatwo się wysunie. Całość obłożyć bitą śmietaną i posypać wiórkami kokosowymi. Schłodzić w lodówce. ciasto rafaello wyłożenie miski ciastem rafaello

O kuchni z uczuciem
Jabłecznik z ajerkoniakiem 220

Śmietan-fixami. Połowę ubitej śmietany rozsmarowujemy na wystudzonych jabłkach, a z reszty przy pomocy szprycy z końcówką wyciętą w kształcie dużej gwiazdy robimy dekoracyjne rozetki. Na rozetkach z bitej śmietany wykonujemy esy-floresy z ajerkoniaku. Odstawiamy na chwilę do lodówki, by śmietana się usztywniła a ajerkoniak troszkę stężał

In my kitchen
Biała pavlova z truskawkami i borówką amerykańską 159

śmietana się nie zważyła. Ubitą śmietanę przechowywać w lodówce do czasu podania pavlovej. Truskawki umyć odszypułkować i przekroić na połówki. Borówki umyć i wysuszyć. Przed podaniem, na bezę wyłożyć bitą śmietanę i owoce i od razu podawać. Beza pod ciężarem śmietany i owoców będzie powoli się zapadać. Smacznego

CookYourself
DELIKATNY KREM Z LEKKĄ CZEKOLADOWĄ NUTKĄ 106

sztywno z cukrem pudrem i śmietan-fixem (odłożyć dwie łyżki do dekoracji). Dodać mascarpone i przestudzoną, płynną czekoladę, całość dokładnie wymieszać, przy użyciu miksera. Krem przełożyć do pucharków, udekorować bitą śmietaną i posypać ziarnami granatu. Podawać schłodzone

Kuchnia w opałach
Ciasto z truskawkami na ciemnym biszkopcie. 268

Delikatny biszkopt nasączony aromatyczną herbatą w połączeniu z bitą śmietaną to duet idealny. Jeśli dorzucimy do tego nieco świeżych truskawek i całość oprószymy czekoladą to mamy zestawienie wyśmienite w smaku, a i wygląd niczego sobie. Polecamy szczególnie w te upalne dni, kiedy mamy ochotę na coś słodkiego, a zarazem lekkiego. Ilość porcji: 15 (blacha 24 x 35) Składniki: Na ciemny

Kolizje Smaków
rolada z malinami 160

należy zostawić 1/4 ubitej śmietany do posmarowania rolady). Posypać malinami,ponownie zwinąć. Zwiniętą roladę położyć na talerz w taki sposób, żeby koniec zwinięcia znajdował się na spodzie. Posmarować pozostałą bitą śmietaną. Udekorować. Zostawić na 4 godziny w lodówce

Darcia w kuchni
Sernik Limonka&Liczi 238

śmietany kremowej 30% 1 puszka liczi 1 łyżka soku z limonki 3/4 szklanki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny Dekoracja: wiórki kokosowe białe plasterki świeżej limonki bita śmietana owoce liczi ażurki z deserowej czekolady liście świeżej mięty Sposób przygotowania: Spód: Galaretki rozpuścić w 2 szklankach gorącej wody, odstawić do lekkiego stężenia. Wafelki pokruszyć, tortownicę o średnicy 26 cm wyłożyć

Wanilia i Kardamon
Eklerki z bitą śmietaną i malinami + film 148

miski wlewamy schłodzoną śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Upieczone i wystudzone eklerki przekrawamy wzdłuż na pół, dolną część ciastka napełniamy bitą śmietaną na wierzchu układamy maliny i przykrywamy drugą częścią ciastka

Smakowite Dania
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka” 415

Przepis na lekkie ciasto na bazie bitej śmietany i sera mascarpone na herbatnikach. Składniki: Masa: 650 ml śmietany 30% 4 łyżki cukru pudru 250g mascarpone 2 galaretki (dałam o smaku owoców leśnych)Dodatkowo: ok. 200g herbatników tabliczka czekolady mlecznej Przygotowanie Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody, odstawiamy do wystygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, następnie cały czas

e-PrzepisyKulinarne
BISZKOPT Z GALARETKAMI I BITĄ ŚMIETANĄ 127

gorącej wody, przestudzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem. Pod koniec ubijania dodać zimną żelatynę. Na koniec wymieszać z galaretkami. Zimny biszkopt przekroić na pół, wyłożyć masę z galaretek i bitej śmietany, wyrównać , przykryć drugą częścią biszkoptu. Wstawić do lodówki. Przed podaniem posypać cukrem

Darcia w kuchni
Gostyńska krówka z dżemem porzeczkowym 549

masła. Śmietanę 30% ubijamy z cukrem waniliowym, dodajemy rozpuszczona zimna żelatynę. Na blasze układamy warstwy:  herbatniki masa budyniowa herbatniki gotowa masa krówkowa z puszki krakersy dżem porzeczkowy bita śmietana z żelatyną Chłodzimy 3 godziny w lodówce. Na gotowym cieście można zrobić esy floresy z polewy czekoladowej przygotowanej z 3 kostek gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietany, bądź przed

Kuchenne aromaty
Ciasto Shrek 210

Przygotowanie:         Na początku polecam zacząć od przygotowania galaretek. Dwie galaretki rozpuszczamy w 1 szklance wody - będą nam potrzebne do masy z bitą śmietaną.  Pozostałe cztery rozpuściłam w 5 szklankach wody - to będzie nasza ostatnia warstwa. Oddzielamy żółtka od białek.  Z białek i cukru ubijamy pianę. Gdy to zrobimy, zwalniamy obroty miksera

Taste Therapy
Cytrynowy puch 217

cytrynowe, 700 ml śmietany kremówki. 6 łyżek cukru pudru, łyżka żelatyny, wrzątek. Wykonanie: 2 galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 350 ml wrzątku i studzimy. Mleko miksujemy ze śnieżkami do uzyskania bitej śmietany i dodajemy rozpuszczone galaretki. Masę wylewamy na biszkopt i wkładamy do lodówki na około godzinę. Kolejne dwie galaretki rozpuszczamy w 650 ml wrzącej wody. Ostudzoną galaretkę wylewamy na masę

paapilotkaa
Król Julian, tort pomarańczowo - ananasowy na kolorowym biszkoptowym cieście 223

niej 50ml śmietany i mieszamy by się połączyły. I znowu najważniejsze zasada, że rozpuszczona żelatyna musi mieć temperaturę pokojową, czyli niezbyt zimna i niezbyt ciepła. Żelatynę łączymy z bitą śmietaną i szybko mieszamy łyżką lub szpatułką. Do małej miseczki odkładamy około 2 łyżek śmietankowego kremu i dodajemy do niego kilka kropli zielonego barwnika spożywczego. Mieszamy go łyżeczką i ewentualnie dodajemy

Smakowy Raj