jabłkami, sałatą i rzodkiewką. Do tego nawiązującego do francuskiego dressing – w tej sałatce jest cały świat i pozaziemski smak! Składniki (na 2 duże porcje): 3 garście mieszanej sałaty – użyłam masłowej i dębolistnej 2 słodkie jabłka – użyłam Jonagold 6 dużych rzodkiewek 250g greckiego sera halloumi 2 łyżki soku z cytryny Dressing: łyżka musztardy gruboziarnistej 2 łyżki płynnego miodu(...)patelnię, układamy ser i smażymy go z obu stron na złocisty kolor. W międzyczasie, wstrząsamy jeszcze raz dressing i połową polewamy sałatę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Na wierzch sałatki układamy upieczone kawałki sera halloumi i skrapiamy resztą dressingu. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronawiosennym, a w szczególności wielkanocnym stole nie może zabraknąć lekkich sałatek. Ja proponuję wędzonego pstrąga i jajka z kruchą sałatą rzymską. Sałatka idealnie pasuje do pysznych wędlin, mięs i pasztetów. W ramach wspólnego gotowania pod hasłem "Trzy po trzy - sałata, wędzona ryba, jajko" wędzoną rybę z jajkiem w koszulce na szpinaku przygotowała Marta . Składniki: 1 mała sałata rzymska, posiekana(...)orzeszków piniowych) pół puszki kukurydzy Sos: 250-300 g jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu sól i pieprz pół posiekanego pęczka koperku 2 łyżki soku z cytryny Składniki sosu wymieszać, schłodzić. Na talerzach ułożyć posiekaną sałatę rzymską, ćwiartki obranych jajek, kawałki pstrąga, kukurydzę, pokrojone w plastry pomidorki oraz ziarna. Sałatkę polać kleksami sosu
Czerwień i błękitSałatka Afrodyta Taką sałatkę możemy przygotować na kolacje, drugie śniadanie do pracy lub dla niespodziewanych gości. Składniki: · 1 filet z kurczaka · Przyprawa Kebab Gyros · Sól · Olej do smażenia · Sałata lodowa(...)Mięso kroimy na małe prostokąty, doprawiamy solą oraz przyprawą i smażymy na rozgrzanym oleju. · Sałatę rwiemy na kawałki, oliwę mieszamy z ziołami greckimi i łączymy z sałatą. · Dodajemy pokrojoną drobno paprykę i wykładamy na dno naczynia. · Następnie układamy pokrojonego pomidora
Kulinarna ChwilaWszystkich miłośników sałatek zapraszam na pyszną brokułową, idealną na imprezę. Łatwa i szybka w przygotowaniu, na pewno zachwyci naszych gości! :) Składniki: 1 brokuł 3 jajka ugotowane na twardo 250 g szynki, chudej 1/2 czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 1 pęczek koperku 5 łyżek jogurtu greckiego 3 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku sól pieprz 5 łyżek pestek dyni Wykonanie: Brokuła(...)minut. Ostudzić. Jajka, szynkę i paprykę pokroić w kostkę. Koperek posiekać. Majonez wymieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Pestki dyni uprażyć na suchej patelni. Sałatkę ułożyć warstwowo: brokuły, jajka, kukurydza, koperek, sos jogurtowy, szynka, papryka, sos i pestki dyni
Trufelkowosałatki zawsze zostają właściwie do końca zjedzone. Dziś chciałabym polecić Wam sałatkę z fetą. Składniki: - gotowa mieszanka sałat (tu użyta taka z roszponką); - po 1 małej papryce żółtej i czerwonej; - opakowanie fety; - mała czerwona cebula; - ewentualnie zielone lub czarne oliwki; - 100g uprażonego słoneczniku; - sos grecki; - sos francuski lub włoski Wykonanie: Sałatę umieszczamy w misce. Papryki, fetę, cebulę kroimy(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('9bfde6f893a93d295bb16db5dc796f3a').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: salatka warzywna porady The post Sałatka z fetą appeared first
dom-agi.plmajonez na jogurt naturalny, najlepiej grecki, aczkolwiek "to już nie to samo" :) WYKONANIE: Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Nowalijki myjemy, osuszamy i kroimy - szczypiorek drobniutko, rzodkiewkę w cienkie plastry - jeśli jest duża, to w półkola, cebulę w drobną kostkę. Mieszamy, dodajemy majonez - ma być dość rzadka i doprawiamy do smaku. Sałatka ekspresowa, będąca delikatnym, smacznym powiewem
Wypisz Wymalujpomidorami Jajka nadziewane pieczarkami Sałatka z jajek, pora i kukurydzy Sałatka z czerwoną fasolą, kukurydzą i selerem Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Wegetariański pasztet z cukinii Domowy pasztet z pieczarkami Mazurek wielkanocny z powidłami i kremem orzechowym Sernik z jogurtów greckich Sernik wiedeński z rodzynkami Zrazy z karkówki Pieczona polędwiczka wieprzowa Pieczony kurczak na butelce Karkówka z pieczarkami
Kuchnia Bazyliismakoszom. Oprócz tradycyjnych pomysłów np. na zupę lub klopsiki z makaronem, mini makaroniki świetnie się sprawdzą w sałatkach, zarówno wytrawnych, jak i słodkich. Do tych ostatnich polecam czekoladowy makaron. I właśnie tych mini świderków z czekoladą użyłam do przygotowania sernika z jogurtu greckiego. Pamiętacie pieczony jogurt? Właśnie tak smakuje ten sernik, a po ukrojeniu kawałka w środku ma urocze wzorki
Obiad gotowyLekka i zdrowa sałatka z świeżym szpinakiem, rzodkiewką i jakiem. Szpinak z powodzeniem można zastąpić rukolą lub roszponką. Składniki: 100g świeżych liści szpinaku ½ pęczka rzodkiewki 100 ml jogurtu greckiego 2 jajka kromka chleba pełnoziarnistego sól, czarny pieprz, koperek, czosnek Sposób przygotowania: S zpinak i rzodkiewkę dokładnie myjemy. Rzodkiewkę kroimy na cztery części. Kromkę chleba kroimy w kostkę i podsmażamy
Pyry na Gazbyć smażone na maśle, nadziewane lub jako farsz do mięsa. Tym razem przedstawiam je pod postacią pysznej sałatki. Składniki 1/2 kg pieczarek 2 łodygi selera naciowego 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 puszki kukurydzy konserwowej szczypiorek sól, pieprz 1 łyżka jogurtu typu greckiego 2 łyżki majonezu Pieczarki myjemy. Wrzucamy do osolonej wrzącej wody i gotujemy 15 minut. Następnie odlewamy wodę
tojestpyszne.blogspot.comsałatki dodać śmietanę i majonez. Wymieszać. Sałatkę przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. SMACZNEGO! Uwagi do przepisów: Do sałatki można użyć brokuła świeżego, jak i mrożonego (opakowanie o wadze około 450 - 500 g). Majonez i/lub śmietanę można zastąpić gęstym jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Z dodatku czosnku można całkowicie zrezygnować, jak również zwiększyć jego ilość. Podczas gotowania brokuła należy uważać
Gospodyni Miejskaporcje warzyw między 4 słoiki. Taką bazę sałatki można przechowywać w lodówce do 3 dni – z każdym dniem warzywa będą nabierać mocniejszego smaku, marynując się w winegrecie. Żeby nie było monotonnie, codziennie na górę słoika warto dodać swoje ulubione dodatki – ja wykorzystałam świeżego pomidora malinowego, liście bazylii pocięte w szyfonadę, twardą grecką fetę i tuńczyka. Co wykorzystać zamiast, albo
Karo in the KitchenCzęsto nie wiemy co przygotować jak goście są już w drodze. Polecam szybką i smaczną sałatkę która smakuje wszystkim. Brokuł z dodatkami to świetne połączenie, sosu czosnkowego jest więcej przez to zawsze każdy może sobie go dołożyć. Polecam. SKŁADNIKI : 1 ugotowany brokuł 4 jajka ugotowane na twardo 200 g łososia wędzonego 2 pomidory 1 świeży ogórek(...)jogurtu naturalnego greckiego 1 łyżka majonezu 3 ząbki czosnku szczypta soli do smaku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka siekanego koperku PRZYGOTOWANIE : Brokuł po ostudzeniu rwiemy na kawałki i układamy w dużym naczyniu, na to rozkładamy pokrojoną paprykę, ogórek, por i kukurydzę. Łososia rwiemy na kawałki i wciskamy w sałatkę. Na koniec rozkładamy pokrojone jajko. Składniki sosu dokładnie
Kulinarne Fantazje Marioli