kurczak - 40214 przepisów (strona:79/2681)

Pierś kurczaka w cieście francuskim 139

Pierś kurczaka w cieście francuskim to niezwykle efektowne danie. Wymaga nieco więcej pracy niż klasyczne kotlety z kurczaka lub kotleciki z kurczaka z serem i majonezem , jednak warto ten czas poświecić. Mięso kurczaka nadziane pieczarkami, posypane serem i owinięte w ciasto francuskie, staje się niezwykle miękka i soczysta. Jedna taka pierś w cieście jest dość duża i sycąca, dlatego też(...)ulubionymi dodatkami. Uważam, jednak, że to danie najlepiej sprawdzi się w towarzystwie świeżych warzyw. Szczerze zachęcam Was do przygotowania tego efektownego, obiadowego dania. Smacznego Zobacz też: Nuggetsy z kurczaka – pieczone Pierś kurczaka faszerowana mozzarellą Przepis na pierś kurczaka w cieście francuskim Drukuj przepis Porcji: 2-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 piersi z kurczaka opakowanie ciasta francuskiego

Kuchnia Bazylii
Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami 199

Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – to HIT na imprezę! Znika z talerzy w mgnieniu oka! Na pewno wszystkim zasmakuje, bo któż nie lubi dobrego żółtego sera z dodatkiem soczystego kurczaka w towarzystwie smażonych pieczarek z cebulką? :) Polecam ją na wszelkiego rodzaju imprezy, bo goście na pewno będą zachwyceni. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno(...)można się pokusić np. o zaserwowanie jej z sosem czosnkowym. Z podanych niżej składników wychodzi ok. 12 roladek o szerokości 2,5 cm. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rolada serowa z kurczakiem i pieczarkami – Składniki: Składniki na farsz pieczarkowy do rolady serowej z kurczakiem: 400 g pieczarek 1 duża cebula – ok. 160 g 2 łyżki oleju rzepakowego sól i pieprz

Kulinarne Przeboje
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym 115

Kurczak w sosie słodko-kwaśnym Kurczak w sosie słodko-kwaśnym jest prawdopodobnie najpopularniejszym chińskim daniem. Jeśli naprawdę lubicie kuchnię chińską musicie chociaż raz zrobić  kurczaka w sosie słodko-kwaśnym sami. Pomimo długiej listy składników pyszny i kolorowy domowy sos słodko-kwaśny z kawałkami soczystego kurczaka i warzyw jest zdecydowanie prostszy do przygotowania, niż się z pozoru wydaje. Kluczem(...)podsmażenie mięsa na mocno rozgrzanym tłuszczu, tak aby na powierzchni powstałą skorupka ze skrobi kukurydzianej. Zgodnie z klasycznymi przepisami kuchni chińskiej, sos powinien jedynie lekko pokrywać mięso i warzywa. Kurczak słodko-kwaśny podany z ryżem i świeżymi warzywami to idealny pomysł na obiad, który można przygotować w pół godziny albo w wolnowarze. Kurczak w sosie słodko-kwaśnym  składniki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 134

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach(...)też gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób

Cztery Fajery
Jak upiec wiejskiego kurczaka , żeby był miękki i soczysty 237

upiec wiejskiego kurczaka ,żeby był miękki i soczysty Wiejski kurczak to marzenie wielu kucharzy nawet tych domorosłych, ja swoje spełniłam w ubiegłym roku , kiedy założyłam malutką przydomową hodowlę kur Szybka decyzja , zakup inkubatora , wybór ras , pozyskanie jaj lęgowych…. Efekt taki , że obecnie mamy w ciągu roku około 10-15 szt domowych kogutków do uboju . Pyszne mięso , które jest(...)aromatyczne ,że kupne kurczaki z masowych ferm nie zbliżają się nawet na kilometr do tej jakości . Sos przygotowany na bazie wywaru z wiejskiego kurczaka nie potrzebuje praktycznie nic , oprócz soli i śmietanki , a sam w sobie jest genialny w smaku i zapachu . Moi chłopcy uwielbiają to mięso i nie ma możliwości ,żebym mogła zarzucić pomysł hodowli , nie pozwolą Fakt

Ogrodnik w podróży
Kurczak w sosie czosnkowym 182

Kurczak w sosie czosnkowym to pyszne i bardzo tanie danie obiadowe. Ja przygotowuję to danie z wytrybowanych z kości, bez skóry ćwiartek kurczaka, jak ktoś ma ochotę to można do tego dania wykorzystać piersi kurczaka, ale po co przepłacać – smak jest taki sam. Składniki na 2 porcje kurczaka w sosie czosnkowym 2 ćwiartki z kurczaka sól i pieprz olej(...)łyżka masła lub oleju rzepakowego 6 ząbków czosnku 2-3 łyżki mąki pszennej Ok. 250 ml mleka Ok. 250 ml bulionu Sól i pieprz do smaku Jak przygotować kurczaka w sosie czosnkowym? Z mięsa z ćwiartek kurczaka ściągamy skórę i usuwamy kości, mięso kroimy w kawałki, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zrumieniamy z obu stron na patelni, na mocno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kurczak tandoori w aromatycznym sosie 162

Kurczak tandoori czyli tandoori chicken to jedna z najbardziej charakterystycznych potraw kuchni indyjskiej.  Tradycyjnie kurczaka tandoori przygotowuje się w glinianych piecach tandoor, w których temperatura często przekracza 450 stopni (dla porównania mój piekarnik osiąga maksymalnie 300 stopni z włączoną funkcją termoobiegu). Wspaniały aromat i przepiękny czerwony kolor kurczak tandoori zawdzięcza mieszance przepraw tandoori masala, którą w Indiach(...)też gotowe do pieczenia, zamarynowane porcje tandoori chicken - wystarczyć wrzucić je do piekarnika, na grilla lub na patelnię. Niemal rok temu podawałam już na blogi przepis na kurczak tandoori , dziś troszeczkę inna wersja z dużą ilością sosu. PS. Mieszanki tandoori masala używa się także do marynowania warzyw, krewetek, ryb, wołowiny i baraniny. Kurczak tandoori - składniki proporcje dla 3-4 osób

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Szybki i prosty kurczak z kukurydzą 193

Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 puszka kukurydzy (wraz z zalewą, waga 340 g); 4 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 18%; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku; 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku; 1 łyżeczka suszonej bazylii; 1 łyżka oleju; Sól; Pieprz. 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka = 5 ml Sposób przygotowania: Filety z piersi kurczaka umyć, osuszyć, pokroić(...)niewielką kostkę, przełożyć do miski.  Dodać słodką i ostrą paprykę w proszku, suszoną bazylię, szczyptę soli i pieprzu. Dokładnie wymieszać, aby każdy kawałek kurczaka pokrył się przyprawami. Na rozgrzany na patelni olej (1 łyżka) wrzucić kawałeczki kurczaka i podsmażać, na średnim ogniu, aż będzie lekko zarumieniony (przez 3 - 5 minut, w zależności od wielkości kawałków kurczaka). Do podsmażonego kurczaka

Gospodyni Miejska
Diabelski kurczak w 15 minut 151

Błyskawiczny sposób na wyjątkowe udka z kurczaka. Charakterna marynata podczas pieczenia zmienia się doskonałą panierkę i sos. Ten diabelski kurczak jest piekielnie smaczny! Czas: 25 minut (w tym czas na rozgrzanie piekarnika i przygotowanie sosu) Poziom trudności: łatwe Przepis na diabelskiego kurczaka stworzył Mark Bittman – jeden z naszych ulubionych autorów kulinarnych. Mark ma na końce kilkanaście książek kucharskich(...)kilka bestsellerów. Zjadł zęby na testowaniu restauracji. Jest niekwestionowanym autorytetem, a w jego gotowaniu najbardziej cenimy prostotę. Taki jest właśnie dzisiejszy przepis na diabelskiego kurczaka. Gwoździem programu w tym prostym daniu jest sos (też bardzo prosty, ale niesamowicie charakterny). Testowaliśmy go kilka razy i od siebie wprowadziliśmy małe modyfikacje w procedurze pieczenia. Dzięki temu mamy gwarancję, że za każdym razem

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem i ananasem 337

Jeśli planujecie przyjęcie albo mają Was odwiedzić znajomi i przyjaciele, to możecie przygotować szybką, prostą i smaczną sałatkę. Sałatka z kurczakiem i ananasem jest przygotowana trochę w stylu hawajskim , bo jest ze słodkim ananasem, a trochę w stylu meksykańskim z dodatkiem czerwonej fasoli i kukurydzy :) No ale spójrzcie po prostu na przepis i nie czekajcie tylko przygotujcie swoją wersję sałatki(...)Sałatka z kurczakiem i ananasem – składniki puszka kukurydzy 2 ćwiartki wędzonego kurczaka (ok. 500g) puszka czerwonej fasoli puszka ananasów 1/2 pęczku szczypiorku 3 łyżki majonezu sól pieprz Sałatka z kurczakiem i ananasem – przepis Kukurydzę i fasolę odsączamy z zalewy. Kurczaka obieramy (jeśli nie lubicie to obierzcie go dodatkowo ze skóry) i mięso kroimy w kostkę. Ananasa wyjmujemy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak na piwie. 351

powiecie na takiego przystojniaka? Chrupiąca skórka i mięciutkie soczyste mięsko. Mówię Wam pycha :) W butelce było piwo, w trakcie pieczenia dodatkowo polewałam kurczaka piwem, ale podczas jedzenia w ogóle nie jest ono wyczuwalne. Myślę,że nie przesadzę jeśli powiem, że jest to najlepszy kurczak jakiego jadłam. Składniki: Kurczak 1,5-1,7 kg (ja miałam niecałe(...)piwo w butelce 500 ml. 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka i ostra, tymianek, czosnek granulowany trochę oleju Wykonanie: Kurczaka umyć i wyczyścić dobrze środek. Czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z solą i pieprzem. Taką mieszanką natrzeć kurczaka w środku. Następnie zrobić mieszankę z pieprzu, soli, papryki, tymianku i czosnku granulowanego. Natrzeć kurczaka na zewnątrz. Włożyć do lodówki

Agusiowe smakołyki
Buldak - pikantny kurczak z serem 381

Dziś przepis dla miłośników kuchni Koreańskiej, czyli ,,buldak" - pikantny kurczak zapiekany z serem. Mięciutki kurczak w bardzo pikantnym sosie z dużą ilością suszonego chilli i wszystko to przykryte grubą warstwą łagodnej mozzarelli. Po prostu niebo w gębie! Uwierzcie, że taki pikantny kurczak przypadnie do gustu nawet ludziom, które nie lubią ostrych potraw. Wszystko dzięki temu, że w daniu idealnie(...)zbalansowane smaki słodkie, pikantne i neutralne.  Nazwę ,,buldak" możemy przetłumaczyć z Koreańskiego jako ,,Ognisty kurczak" (,,bul" - ogień, ,,dak" - kurczak). Buldak - pikantny kurczak z serem - przepis: ok. 1 kg piersi z kurczaka (ok. 2 większe podwójne piersi) 400 g mozzarelli  Szczypiorek do podania Pikantny sos: 3-4 łyżki płatków chilli (bardzo ostre) / 1-2 łyżki płatków chilli (mniej ostre

Kuchnia Łukasza
Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną 152

Niedawno przedstawiliśmy Wam przepis na podobnego kurczaka – z mozzarellą i pomidorami ( tutaj ) – za to dziś – mimo, że podobny, to w zupełnie innej smakowo odsłonie – fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną. Tak, jak poprzedni przepis był smakowo stonowany, tak fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest zdecydowanie bardziej wyrazisty w smaku. Delikatny, wilgotny kurczak, chrupiące(...)szparagi porządnie doprawione świeżo zmielony pieprzem, trochę ziół i niezwykle orzeźwiająca cytryna. Nam fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną kojarzy się ze słoneczną Sycylią i drzewkami cytrynowymi na każdym kroku. Danie, choć sycące, jest wręcz obłędnie lekkie i zdrowe! A do tego Fit kurczak pieczony ze szparagami i cytryną jest szybki i naprawdę prosty! Składniki: 2 piersi z kurczaka

Pociąg Do Kuchni
Kurczak Jalfrezi 152

Kurczak Jalfrezi to najprostsza wersja pomidorowego curry z kurczaka w hinduskim stylu. Najczęściej do jego przygotowania używa się papryki, choć można użyć także innych warzyw np. kalafiora, ugotowanych ziemniaków czy fasoli. Jest to danie proste w przygotowaniu, aromatyczne i świetnie rozgrzewające. Idealne na zimową porę! Kurczak Jalfrezi: 500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka(...)sól morska opcjonalnie: natka kolendry (lub pietruszki) do posypania do podania: ryż basmati lub chlebki pita / naan listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='500 g piersi z kurczaka lub mięsa z udek kurczaka 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżeczki czerwonej pasty curry (ewentualnie 1 łyżeczka chilli w proszku, ale z pastą curry danie będzie

Poezja smaku
Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim 182

Pieczony kurczak - wydawałoby się, że to takie proste i oczywiste: kurczaka przyprawiamy, pieczemy w piekarniku i gotowe. Ale oczywiście są różne niuanse, które sprawią, że nasz kurczak będzie delikatny, kruchy i soczysty. I o tym właśnie będzie dzisiejszy wpis, oto  kurczak pieczony (marynowany w solance) w garnku rzymskim. Jeśli do tej pory nie robiliście kurczaka, który  uprzednio moczył(...)się w solance, to koniecznie  go w ten sposób przygotujcie. Zobaczycie jaka jest różnicą. Oczywiście najlepiej, żeby był to kurczak z wolnego wybiegu czy zagrodowy, kupowany z zaufanego źródła. A do niego borówka lub żurawina ! Obiecuję, że będzie pysznie 😋. Kurczak (marynowany w solance) pieczony w garnku rzymskim Czas przygotowania: 2 godziny + 12 godzin moczenia Składniki

Kulinarne przygody Gatity