Przepis powstał z potrzeby wykorzystania kurczaka w inny sposób niż dotychczas oraz z wielkiej miłości do pysznych szaszłyków mojej mamy. Moja mama robi najlepsze szaszłyki na świecie, co prawda z mięsa wieprzowego i cebulki, które rozpływają się w ustach po przyrządzeniu, ale zapragnęłam ich drobiowego odpowiednika. Co prawda nie ma cebulki, za to jest kilka warzywno-owocowych dodatków, ale jest(...)równie pysznie. Dodatkowo to pomysł na naprawdę szybki obiad - polecam! :) Marynata do kurczaka*: ok. 650 g piersi kurczaka pokrojonej w kostkę 2 łyżki oliwy z oliwek sok wyciśnięty z połowy limonki (może być także cytryna) pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki chilli 1 łyżeczka ziół prowansalskich odrobina przyprawy do kurczaka do smaku sól i pieprz Kurczaka myjemy, pozbywamy się
Cooking Monsterchyba prostszego dania niż polędwiczki z kurczaka w panierce (można także użyć filetów). Prawda jest taka, że to zwyczajne danie, dzięki cudownej panierce może stać się zupełnie niezwykłym daniem. Lekko pikantna panierka, delikatne, kruche, wilgotne i mięciutkie mięso. Zapach przypraw i ziół… proste, szybkie (po marynowaniu), do tego tanie. Genialne rozwiązanie na przyjacielską „nasiadówkę” przy smakołykach, które(...)naprawdę pyszne, a do tego niedrogie. Koniecznie spróbujcie tego przepisu na polędwiczki z kurczaka w panierce. W razie potrzeby, zamiast polędwiczek z kurczaka, można użyć filetów z kurczaka (piersi z kurczaka) i pokroić je na mniejsze kawałki. Poniższy przepis dotyczy spoorej porcji, ale możecie bez problemu dostosować go do swoich potrzeb (od razu mówię, że polędwiczki są naprawdę pyszne, więc
Pociąg Do KuchniPierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej ostatnio często jest przygotowana u nas w domu na obiadu lub kolację. Ten przepis przypadł do gustu wszystkim w rodzinie! Uwielbiam mięso z kurczaka i jest to przeważnie jedyne mięso jakie jem, ponieważ nie lubię wieprzowiny, a na przygotowanie wołowiny nie zawsze mam czasu. Moją ulubioną częścią jest pierś z kurczaka, ponieważ(...)zbilansowana w smaku, ponieważ słodkość miodu zmniejsza ostrość musztardy i danie w całości smakuje superowo! Trudno jest opisać smak tej potrawy, więc zachęcam wypróbować przepis! Inne przepisy z piersią kurczaka: Pierś z kurczaka w marynacie miodowej , filet z kurczaka w panierce kokosowej , sałatka warstwowa z kurczakiem . Soczysta pierś z kurczaka w marynacie miodowo-musztardowej Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej - składniki
Kuchnia ŁukaszaKurczak w sosie kurkowym to przepyszna opcja w sezonie kurek, właśnie teraz, pod koniec wakacji. Lekki kurczak, delikatny śmietanowy sos z kurek z dodatkiem białego wina. Kurczak z kurkami zdecydowanie kojarzy się z latem, słońcem, spacerem po lesie i wakacjami. Aromat sosu kurkowego jest lekki, świeży, lekko kwaskowy i bardzo orzeźwiający. Składniki: – ok. 600g filetów z kurczaka(...)łyżki octu winnego – 350 ml śmietany kremówki 30% – 1/2 łyżeczki tymianku – 1/5 łyżeczki cukru – sól, pieprz – opcjonalnie 1 łyżka mąki ziemniaczanej Wykonanie: Kurczaka opłukać, osuszyć i pokroić w dużą kostkę. Kurki dokładnie wypłukać i w zależności od ich wielkości pokroić na mniejsze kawałki. Szalotkę pokroić w cienkie półksiężyce. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem. Wrzucić
Pociąg Do Kuchnidecyzję – odchudzam się! Przekopałam moją biblioteczkę i znalazłam rewelacyjną książkę „The Hairy Dieters”, której autorami są Dave Myers i Si King a w niej przepis na kurczaka po hiszpańsku. Danie na zdjęciu wyglądało obłędnie, a co najważniejsze ma tylko 370 kcal na porcję, więc nie wahałam się ani chwili:) Jest to tak na prawdę pełny obiad, który(...)robi się sam w piekarniku. Solidnie doprawione, soczyste kawałki kurczaka zapieczone z młodymi ziemniakami, pomidorami, cukinią i papryką i chorizo, które można zastąpić inną pikantną kiełbasą. Nie dodaje się żadnego dodatkowego tłuszczu, a sos który powstaje podczas pieczenia jest przepyszny! Podałam to danie ze świeżym i chrupiącym pieczywem. W związku z tym, że staram się używać produkty możliwie jak najwyższej
karmelowyskrzypce grają smaki raczej kwaśne. Czy, ściślej mówiąc, może raczej „kwaskowe” i „wytrawne”, bo z pewnością ust nie wykrzywiają. Wciąż są zresztą tylko uzupełnieniem neutralnych z tego punktu widzenia kurczaka, ziemniaków i nawet nieco słodkiej czerwonej cebuli. Zwłaszcza ta ostatnia jest o tyle ciekawym składnikiem, że nadaje się zarówno do potraw na lekko słodko, jak i do tych bardziej kwaśnych(...)Często będzie pasował on do tych samych potraw co nasze pieczone ziemniaki z cytryną i rozmarynem – dlatego połączenie obu w tym przepisie nie jest ani trochę przypadkowe. Piersi z kurczaka w sosie cebulowo-karczochowym to bardzo apetycznie wyglądająca i oryginalna w smaku potrawa inspirowana kuchnią włoską. Nie jest trudna, ani czasochłonna w przygotowaniu, więc nada się choćby na „zwykły” obiad
Kulinarna PokusaByły już u nas m.in. kurczaki po francusku i po włosku, teraz czas na coś z kuchni węgierskiej. Ale czy mimo wszystko patrząc na tytuł przepisu (albo nawet zdjęcie) nie przychodzi Wam teraz na myśl kurczak w peperonacie ? Jeśli tak, skojarzenie wcale nie jest od rzeczy. Nawet większość kluczowych składników się zgadza! Nie mniej jednak sposób wykonania jest mimo wszystko(...)poniżej prezentujemy moją interpretację przepisu, który już dość dawno temu znalazłem w książce Podróże kulinarne – kuchnia węgierska . I od tego czasu jest to jeden z moich ulubionych sposobów na kurczaka. Wbrew pewnym pozorom – np. długa lista składników czy sporo punktów w instrukcji wykonania – nie jest to danie ani trudne, ani czasochłonne w wykonaniu. Ja często wracam do niego właśnie
Kulinarna PokusaParis Kitchen" Książki niestety jeszcze nie mam. Zdjęcie kurzyny w internecie było tak piękne, że musiałam sprawdzić czy danie jest tak samo smaczne jak piękne. Jak na kurczaka za którym nie przepadam, wyszło całkiem dobre. Duża ilość musztardy powoduje, że mięso staje się wyraziste. Danie wymaga nieco pracy, ale warto je zrobić. Użyłam udek kurczaka zagrodowego, który(...)jest zdecydowanie smaczniejszy niż zwykły kurczak. Polecam! składniki 8 kawałków kurczaka (udka, nogi, ze skórą i kośćmi) 100 g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę 1 / 2 szklanki + 3 łyżki musztardy Dijon 1/4 łyżeczki papryki słodkiej lub słodkiej wędzonej świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 3/4 łyżeczki soli morskiej 1 mała cebula, drobno pokrojona w kostkę 1 łyżeczka świeżych
Stare Garywmówiła że kubki smakowe macie nie wg norm i najlepiej amputować sobie język. Dzięki temu, że macie możliwość cieszenia się swoimi kubkami smakowymi możecie spróbować sałatki z kurczakiem marynowanym w musztardzie i jogurcie. Pyszne. Zdrowe i w przyrządzeniu szybkie. Potrzebujemy: podwójny filet z piersi kurczaka lub kawałek piersi indyka duży kubek jogurtu naturalnego 0% 4 łyżki musztardy Dijon lub innej(...)ostrej musztardy 3 łyżki miodu 2 ząbki czosnku, drobno posiekane ½ łyżeczki curry – jak ktoś nie lubi można pominąć łyżeczka startej skórki z cytryny sok z połowy cytryny sól, pieprz Kurczaka czyścimy z błonek, kostek i tłuszczu, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wszystkie pozostałe składniki łączymy w jednolitą marynatę. Zanurzamy w niej kurczaka i odstawiamy do lodówki
ladykitchenlubicie kurczaka z KFC , czy też inny tego typu fast food ? Przyznam się bez bicia, że nam też zdarza się takiego kurczaka zjeść, szczególnie smakują nam pikantne Skrzydełka hot wings. Są bardzo smaczne ale pełne sztucznych dodatków, w tym z dużą ilością glutaminianu sodu, który dodatkowo podkręca ich smak. Polecam Wam jednak samemu zmierzyć się z tym daniem. Mój Kurczak(...)tego przygotowany z naturalnych dodatków, może nie jest dietetyczny, gdyż smażony w dużej ilości tłuszczu, ma podwójną panierkę, ale zjedzenie go kilka razy w roku nam nie zaszkodzi. Kurczak à la KFC został specjalnie przygotowany na Sylwestra, gdyż doskonale smakuje na zimno z dipem Do przygotowania kurczaka można wykorzystać pałki z kurczaka, kawałki piersi lub skrzydełak. Mięso przygotowane tym sposobem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki : 4 filety piersi z kurczaka 2 ogórki szklarniowe 0,5l śmietany 1/2szkl. mąki czosnek granulowany sól, pieprz · Przygotowanie ; Filety dokładnie myjemy, osuszamy,przecinamy, delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. Następnie obtaczamy w mące i Obsmażamy na gorącym oleju.Smażymy 3-4 minuty. Ogórki dokładnie myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, odsączamy
Garnkowe fanaberiekonserwowe ogórki. Wszystko wrzucamy do michy. Dodajemy odcedzoną fasolkę oraz mieszankę meksykańską. Następnie dodajemy majonez oraz jogurt i doprawiamy solą i pieprzem. Szybka, prosta oraz smaczna :) sałatka z wędzonym kurczakiem
Bon Appetit MałgorzatyObiecałam przepis – no i jest! Kurczaka przyrządzonego w ten sposób pewnie już wszyscy z Was widzieli , ale nie wszyscy mieli okazję go wypróbować. Jeśli tak – to żałujcie , bo kurczak smakuje fenomenalnie. Niesamowicie soczyste wnętrze i chrupiąca z zewnątrz skórka sprawia , że na małej porcji na pewno się nie skończy! A tym , którzy boją się , że smak piwa dominuję(...)powiem , że wręcz przeciwnie. Jest ono absolutnie nie wyczuwalne , a sprawia , że oblewając kurczaka nadaje mu chrupkości. U mnie na stałe gości w kuchni! SKŁADNIKI: – kurczak – ok. 1kg – piwo – 0,33 l – sól – 1 łyżka – pieprz – do smaku – papryka ostra – do smaku – sos sojowy – do smaku – czosnek
Ostra na SłodkoSałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, kukurydzą i papryką... Soczyste kawałki, podsmażonego na złocisty kolor kurczaka. Paseczki drobno poszatkowanej kapusty pekińskiej. Kosteczki czerwonej papryki. Ziarna słodkiej kukurydzy. A całość oblepiona majonezem i doprawiona czosnkiem. Pyszna! Zapraszam! Składniki: 500 g filetów z piersi kurczaka; 1 duża kapusta pekińska; 1 średnia, czerwona papryka; Puszka kukurydzy konserwowej (waga netto, po odsączeniu(...)duży ząbek czosnku; 2 czubate łyżeczki przyprawy do kurczaka; 1 łyżka oleju; 200 g majonezu; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić w kosteczkę i dokładnie posypać przyprawą do kurczaka. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić przyprawionego kurczaka i podsmażyć. Zdjąć z ognia. Wystudzić. Kapustę umyć, osuszyć, pokroić/posztakować w cieniutkie paseczki
Gospodyni Miejska