polędwiczki - 3023 przepisów (strona:72/202)

Menu na tydzień: 5 dań z pięciu składników lub mniej 93

Królik a la cacciatore, polędwiczki w parmezanie, kurczak teryaki, zapiekanka makaronowa z camembertem i casolerole z kuskusu, zieleniny i kurczaka – oto pięć dań, na pięć roboczych dni tygodnia. Przed nami ostatni już tydzień listopada, najsmutniejszego miesiąca w roku, kiedy dni są coraz krótsze, a jeszcze idiotyczna zmiana czasu okrada nas z jednej godziny światła. W tym roku listopad(...)Liczba składników: pięć, łącznie z przyprawami. Wszystkie połączone razem, duszone na wolnym ogniu zmieniają się w aksamitny, pomidorowy sos z delikatnym białym mięsem z królika. Klasyk włoskiej kuchni. Wtorek: Polędwiczki panierowane w parmezanie z pieczonymi frytkami i pieczoną brukselką w sosie balsamicznym Liczba składników: tyle, ile wymienionych jest w tytule potrawy, czyli trzy plus panierka i dwie przyprawy. No właśnie

Niedzielny kucharz
Polędwiczki drobiowe ugotowane z topinamburem i kiszoną kapustą 117

Topinambur inaczej słonecznik bulwiasty. Jest bogactwem inuliny, idealnie nadaje się do spożywania przez cukrzyków. Z tego warzywa można wykonać różnorodne potrawy. Ja postawiłam na prostotę: polędwiczki drobiowe ugotowane, topinambur oraz kapusta kiszona. Składniki: 200g polędwiczek drobiowych 200g topinambury 200g kapusty kiszonej 1 łyżka pestek dyni jarzynka bez soli Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej owsy wrzucamy dokładnie oczyszczonego i umytego topinambura(...)Gotujemy przez ok. 10 minut. Następnie do wrzącej wody z jarzynką bez soli wrzucamy polędwiczki drobiowe. Gotujemy ok. 5 minut. Danie podajemy z kiszoną kapustą oraz pestkami dyni.  Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Risotto z cukinią i grillowane polędwiczki drobiowe 161

Często zamiast ziemniaków robię risotto w bezmięsnej formie - do tego osobno smażę lub piekę mięso. Sprawdza sie to doskonale, dziś zapraszam na risotto z dużą ilością cukinii.  400g polędwiczek z kurczaka 100g ryżu do risotto 400ml bulionu warzywnego 1 duża cukinia lub 2 małe  1 marchewka 2 cebule  50 sera cheddar  sól, pieprz, papryka słodka, kurkuma(...)olej 1. Polędwiczki obsypujemy solą i przyprawami, nacieramy olejem. Cukinię i marchew ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę siekamy.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy warzywa. Kiedy woda odparuje dodajemy ryż, podsmażamy chwilę, podlewamy 1/2 szklanki bulionu. Kiedy ryż wchłonie wodę czynność powtarzamy aż do miękkości ryżu. Dodajemy sól, pieprz, paprykę słodką i kurkumę oraz starty na tarce

Szefowa kuchni
Risotto ze szparagami i Prosecco/ polędwiczka wieprzowa w szynce parmeńskiej/ chips z szynki/ ogórek 105

zdrewniałych końcówek  2/3 szklanki ryżu Arborio  200 ml Prosecco  500 ml bulionu  szczypta soli i pieprzu  łyżka oliwy z oliwek  pęczek natki pietruszki Polędwiczka w szynce parmeńskiej: 200 gram polędwicy wieprzowej  4 plastry szynki parmeńskiej  sólo i biały pieprz gałązka rozmarynu i tymianku  olej do smażenia i masło  Dodatkowo: kilka(...)parmeńską i razem z rozmarynem i tymiankiem smażę na brązowo mięso a następnie umieszczam je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni na 10 minut. Wyciągam z piekarnika, pozwalam się polędwiczce "zrelaksować" i kroję w plastry. Ogórka kroję w plastry za pomocą obieraczki do jarzyn. Chips z szynki kruszę. Kiedy ryż powoli zacznie mięknąć dodaję masło, usmażone szparagi bez główek oraz

Mango Papaja
Polędwice z dorsza w pomidorach, z bazylią i białym winem 133

Szybko, lekko i zdrowo! Delikatnie pikantny, słodko-kwaśny sos z pomidorków koktajlowych duszonych z białym winem i bazylią to świetny dodatek do polędwiczek z dorsza. Obiad gotowy w 20 minut – jeszcze szybciej, jeśli macie świeżą rybę albo zdążyliście odmrozić ją wcześniej w lodówce! Mrożone polędwice z dorsza trzeba naturalnie odmrozić – najpierw spłukać pod ciepłą (ale nie gorącą) wodą lodową glazurę(...)lekko pieprzem. Patelnię z grubym dnem rozgrzewamy na średnio wysokim ogniu, wykładamy na nią masło klarowane. Na gorącą patelnię kładziemy oba naszykowane kawałki ryby. W zależności od wielkości polędwiczek, obserwując zmieniający się kolor mięsa – ze szklistego/przeźroczystego na biały i nieprzejrzysty (tak samo jak opisywałam to przy smażeniu dorsza TUTAJ ) czekamy, aż dorsz na jednej stronie zmieni swój kolor

Karo in the Kitchen
Makaron z czerwonym pesto 119

czosnku – 5 łyżek tartego parmezanu – 4 łyżki podprażonych orzechów laskowych – łyżka koncentratu pomidorowego – 10 łyżek oliwy z pomidorów – świeżo mielony pieprz – 2-4 polędwiczki z kurczaka – parmezan do posypania – rukola – świeżo mielony pieprz Przygotowanie : Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. D blendera dodaj pomidory suszone, czosnek, orzechy, koncentrat pomidorowy, oliwę. Wszystko(...)zblenduj, Polędwiczki zamarynuj w 1-2 łyżkach przygotowanego pesto i usmaż. Ugotowany makaron wymieszaj z kilkoma łyżkami pesto, dodaj pokrojoną polędwiczkę z kurczaka, rukolę, parmezan i odrobię świeżo zmielonego pieprzu. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Makaron z czerwonym pesto pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże

nietylkopasta.pl
Makaron w sosie kurkowym 140

drugi dzień do pracy To co, idziemy do kuchni :)? Makaron w sosie kurkowym Porcja dla dwóch osób Makaron typu tagliatelle (ilość według uznania) 200 g kurek 200 g polędwiczek z kurczaka Gałązka rozmarynu 2 ząbki czosnku 100 ml śmietany 12 % + parmigiano reggiano + sól, pieprz + olej rzepakowy + natka pietruszki do posypania Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie przygotuj(...)Kurki dokładnie umyj, polędwiczki pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę, podsmażaj na niej przez chwilę gałązkę rozmarynu, po czym dodaj polędwiczki i podsmażaj ok. 3 minut. Następnie dodaj dokładnie umyte kurki, przypraw solą i pieprzem i smaż całość na wolnym ogniu ok. 10 minut. W kubku wymieszaj śmietanę z łyżką wody z gotującego

365 dni dookoła kuchni
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej 118

szczególnie teraz, gdy trwa na nią sezon Zapraszam Państwa na pyszną potrawkę z kurczaka i fasolką szparagową. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej Porcja dla dwóch osób 300 g polędwiczek z kurczaka 500 g fasolki szparagowej Średnia cebula 2 ząbki czosnku Duża marchew Łyżka masła Pół pęczka natki pietruszki 150 ml śmietany 12% 150 ml wody Sól, pieprz + olej rzepakowy(...)patelni rozgrzej oliwę, przełóż cebulę i podsmażaj chwilę, gdy lekko się zarumieni dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez chwilę. Następnie przełóż je do miseczki. Na tej samej patelni podsmaż polędwiczki z kurczaka pokrojone w kostkę. Pod koniec smażenia, gdy polędwiczki będą już miękkie, dodaj marchew pokrojoną w plastry i masło. Całość podsmażaj jeszcze ok. 5 minut, po czym dodaj fasolkę

365 dni dookoła kuchni
Polędwiczki z kurczaka z mieszanką wiosenną i makaronem 121

Propozycja dania dla laików! Proste, szybkie i smaczne! Na talerzu prezentuje się polędwiczka z kurczaka, mieszanka wiosenna i makaronem. Składniki: 200g polędwiczki z kurczaka 50g suchego makaronu + woda 250g mieszanki wiosennej przyprawy: pieprz czarny, czosnek granulowany, kebab-gyros, zioła prowansalskie, papryka słodka  1 łyżka oleju lnianego Sposób przygotowania: Do wrzącej osolonej wody wrzucamy makaron. Gotujemy ok. 8-10 minut(...)Między czasie na rozgrzanej patelni z olejem rzucamy warzywa i polędwiczki. Smażymy ok. 10 minut. Po ugotowaniu makaronu wrzucamy go na patelnie. Dodajemy przyprawy. Smażymy jeszcze ok. 2 minut. Gotowe danie polewamy olejem lnianym. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pieczone polędwiczki z indyka 198

Pieczone polędwiczki z indyka w panierce z bułki tartej, płatków kukurydzianych i sera Cheddar. Moczone w kwaśnym mleku przed panierowaniem. Zamiast kwaśnego mleka można użyć maślanki, mleka z octem z białego wina lub jogurtu. Dzięki moczeniu mięso staje się kruche i delikatne. Polędwiczki pieczone w piekarniku można podać np. z młodymi ziemniaczkami i mizerią . The post Pieczone polędwiczki z indyka

Moja Delicja
Szaszłyki z marynowanej polędwicy wieprzowej z dodatkiem świeżego ogórka, pieczarek, papryki i cebuli 99

musi być tak długi jak w przypadku innych mięs. Dzisiejszą moją marynatę tworzy głównie sok z limonki. To dzięki niemu mięso jest wyjątkowo kruche. Sami sprawdźcie 😊 Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400 g) garść średniej wielkości pieczarek świeża czerwona papryka nieduża cebula świeży ogórek marynata: 1 limonka 1 łyżka miodu ok. 1/2 łyżeczki soli ok. 1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu(...)łyżka oleju Jak zrobić szaszłyki? Polędwiczkę dokładnie oczyścić z błon. Opłukać pod zimną wodą i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę: wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Polędwiczkę pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Zalać marynatą, dokładnie wymieszać. Naczynie przykryć lub owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na kilka godzin. Wskazówka: Patyki do szaszłyków namoczyć

Codzienna kuchnia niecodzienna
Środa: Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 120

tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie(...)nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego

Niedzielny kucharz
Mały przekręt, czyli stir fry z żeberkami 118

tylko podkręcamy temperaturę. Mamy dla Was super przekręt na spreparowanie wieprzowiny w taki sposób, że po trzech minutach smażenia jest gotowa do konsumpcji. Dotyczy to nie tylko miękkiej polędwiczki, ale też np. żeberek, które są raczej twarde. Wystarczy zmacerować mięso w roztworze wody i sody, potrzymać je w miksturze przez 15 minut i gotowe. Mięso staje się mięciutkie i idealnie(...)nadaje się do dań typu stir fry. Ten patent pochodzi z serwisu seriuoseats.com . Składniki: Opakowanie makaronu chińskiego 0,5 kg polędwiczki wieprzowej lub żeberek wieprzowych (bez kości) 1 łyżeczka sody Sos 3 łyżki cukru 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki sosu ostrygowego 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu (najlepiej ryżowego) 1 łyżka oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego

Niedzielny kucharz
Tortille po grecku 167

obiad, na zabranie na lunch do pracy, do zjedzenia od razu lub na zimno. Na jednej na osobę na pewno się nie skończy Składniki (na 4 porcje): 400g polędwiczek z kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju i olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki(...)duży ząbek czosnku mały kubek jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania mięsa, które przed obróbką termiczną powinno się marynować. Umyte i oczyszczone z błonek polędwiczki przepołowiamy wzdłuż na długie kawałki. Małych polędwiczek nie musimy przekrawać. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy od nich roztarte w dłoniach oregano, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku oraz

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania