polędwiczki - 3109 przepisów (strona:81/208)

Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 168

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie(...)natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 212

Restauracji przeczytacie w poście o mojej wyprawie do Brukseli tutaj Składniki sałatki starannie notowałam, więc już niedługo spróbuję odtworzyć jej smak i pokażę Wam na blogu. Składniki: 150 g polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano(...)łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie

Moja smaczna kuchnia
POLEDWICZKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ 164

Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie  z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej do smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 307

polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag 1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 1 opak. mozzarelli duża kulka zioła prowansalskie Kamis sól pieprz Kamis Wykonanie: Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę(...)boki, tłuczkiem dobrze rozbijamy mięso. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przyprawionej polędwiczce układamy ciasno koło siebie pokrojoną na plastry mozzarellę a na nią suszone pomidory, zwijamy po długośc w roladkę, spinamy wykałaczkami. Gotową roladkę z wierzchu również posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsmazamy na rumiano na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem, podpiekamy ok 20 minut. Podajemy

Z Majeczką w kuchni
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 522

Jeśli ktoś z was uważa, że kombinacja smaku słodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje.  Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który(...)się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g) Polędwiczkę dzielimy na pół.  W każdej z połówek robimy nacięcie nożem, w które następnie wpychamy

W mojej holenderskiej kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 258

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa na marynatę: 1 łyżeczka musztardy                 2 łyżeczki miodu                   3 łyżeczki oliwy z oliwek        pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu(...)szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę

wyzwania kuchenne
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 373

Okrasa ma u mnie duży plus. Proporcje sosu znacznie zmodyfikowałam, gdyż oryginał był bardziej śmietanowy niż musztardowy. Sos będzie z pewnością podstawą dania jakie podam na swój rodzinny obiadek. Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa Marynata: pieprz oliwa z oliwek 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez(...)Składniki marynaty mieszamy i dokładnie obtaczamy w nich mięso. Marynujemy mięso przez co najmniej godzinę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg). Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i podsmażamy polędwiczkę z obu stron. Następnie przekładamy ją do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez 15-17 minut. Przygotowujemy sos. Na rozgrzanej patelni prażymy orzechy pistacjowe. Orzechy siekamy delikatnie i przesypujemy do miseczki

Mania Gotowania
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W CIEŚCIE FRANCUSKIM 219

uroczysty, świąteczny obiad ale także dobre na codzień. Polecam bo wbrew pozorom pracy przy nim nie aż tak wiele, a efekt zadowoli najbardziej wybredne gusta. Składniki podaję na 2 polędwiczki ok.0,5kg każda, ale można dostosować ilości  do własnych potrzeb. U nas danie dla 6 osób. Składniki: - 2 polędwiczki ok.0,5kg każda - 0,5-0,7kg pieczarek - 2 duże(...)wino i mieszając co jakiś czas doprowadzić do wrzenia. Podsmażamy wszystko tak długo aż cała ciecz odparuje. Dodajemy masło i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i solą. Odstawiamy do wystygnięcia. Polędwiczki myjemy, odbłonowujemy i obsmażamy na  rozgrzanej patelni najlepiej grillowej lub na niewielkiej ilości oleju, Na dużym ogniu tak by zamknąć pory. Chodzi oto by zewnątrz nam się ładnie obsmażyły

Smaczne Zdrowe
Polędwiczki w boczku z pieczarkami 53

Polędwiczki wieprzowe z pieczarkowym sosem i chrupiącym boczkiem to prawdziwa uczta dla podniebienia, która doskonale łączy delikatność mięsa z wyrazistym smakiem dodatków. To danie świetnie sprawdzi się zarówno na codzienny obiad, jak i na bardziej uroczyste okazje. Boczek nadaje polędwiczkom wyjątkowego aromatu i soczystości, a aksamitny sos pieczarkowy dodaje im głębi smaku. Podane z klasycznym ziemniaczanym puree i świeżą surówką

Kulinarna Chwila
Szarpany indyk Agaty 86

mieszam je razem z sosem, w którym się gotowało. Jesteście ciekawi do czego najczęściej go wykorzystuję? Wypatrujcie przepisów, bo z pewnością będą się pojawiać na blogu 2-3 polędwiczki z indyka 1 cebula 3-4 ząbki czosnku  2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 1 puszka krojonych pomidorów 1 kopiasta łyżeczka papryki mielonej słodkiej(...)niewielkim ogniu, do zeszklenia. Pod koniec dokładamy posiekany na plasterki czosnek, smażymy przez chwilę, co jakiś czas mieszając. Następnie do garnka dodajemy pomidory z puszki oraz przygotowaną wcześniej mieszankę. Polędwiczki kroimy na pół i dodajemy do garnka, mieszamy z pozostałymi składnikami, tak by sos przykrył mięso. Gotujemy na dość małym ogniu, przez około godzinę, aż do miękkości. Od czasu

Smaki Na Talerzu
Gulasz drobiowy z chorizo 74

podany z ryżem, faktycznie wzbudził wiele „ochów i achów” Nawet ja, choć bliżej mi do łagodnych smaków, zjadłam go z wielką przyjemnością. Polecam i Wam. 400 g polędwiczek z kurczaka 130 g chorizo (u mnie pikantne) 1 cebula 2 papryki, czerwona i żółta 1 puszka pomidorów krojonych mielona papryka słodka i ostra curry suszony tymianek oraz oregano sól(...)pieprz 1-2 łyżki posiekanej natki ryż, do podania Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy na paseczki lub w kostkę. Cebulę kroimy w piórka. Chorizo kroimy na cienkie plasterki. Polędwiczki z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy mieloną papryką słodką i ostrą, szczyptą curry oraz solą i pieprzem. Skrapiamy 1-2 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na około 20-30 minut

Smaki Na Talerzu
Tortilla z pietruszkowo-cytrynowym kuskusem i kurczakiem 57

Mimo wszystko jest to bardzo lekka i taka letnia propozycja. W sam raz na upalne dni. tortilla – 5 sztuk 3/4 szkl. kuskusu 3/4 szkl. bulionu warzywnego 400 g polędwiczek z kurczaka 1 pomidor malinowy 1 ogórek zielony kilka orzechów pekan (ja dawałam po 2 sztuki na porcję) 5 plasterków sera cheddar – opcjonalnie 1 pęczek natki pietruszki kilka listków(...)słoiczku), aż do uzyskania sosu o jednolitej konsystencji. Do sosu dodajemy posiekaną natkę, mieszamy. Kuskus łączymy z warzywami oraz mniej więcej połową sosu cytrynowo-pietruszkowego. Pozostałym sosem zalewamy oczyszczone polędwiczki i odstawiamy na kilka minut do zamarynowania. Następnie mięso smażymy na rozgrzanej patelni, z obu stron po kilka minut (ja smażyłam na suchej patelni, ale jeśli chcesz, możesz dać odrobinę

Smaki Na Talerzu
Siekane kotlety z pieczarkami i tartym ziemniakiem 57

tartego ziemniaka i ja również postanowiłam zrobić takie u siebie. Wyszły wyśmienite. Podałam je z młodymi ziemniaczkami w sosie majonezowo-koperkowym i kiszonym ogórkiem. Było mega pysznie! 400 g polędwiczek z kurczaka 150 g pieczarek (około 7-8 sztuk) 150 g ziemniaków (2 średniej wielkości) 1-2 ząbki czosnku 1 jajko 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 1 łyżka majonezu kieleckiego(...)łyżki bułki tartej 1-2 garście tartego sera cheddar mielona papryka słodka i ostra szczypta kurkumy sól, pieprz oliwa w spreju Polędwiczki z kurczaka kroimy na bardzo cienkie kawałki. Pieczarki kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy, trzemy na drobnych oczkach tarki. W misce umieszczamy mięso, pieczarki oraz ziemniaki. Dodajemy jajko, musztardę, majonez, przyprawy oraz tarty ser i bułkę tartą. Dokładnie mieszamy

Smaki Na Talerzu
Pierogi z kurczakiem, suszonymi pomidorami i mozzarellą 62

akurat nie przeszkadza. Ciasto: około 500 g mąki pszennej sól 30 g roztopionego masła 1 – 1 i 1/3 szkl. wrzącej wody 1 żółtko Dodatkowo: 600 g polędwiczek z kurczaka 125-150 g mozzarelli z zalewy (kulka) 3-4 łyżki suszonych pomidorów z zalewy ulubione przyprawy do kurczaka sól, pieprz Polędwiczki kroimy wzdłuż na pół, a następnie na bardzo drobne

Smaki Na Talerzu
Siekane kotleciki z curry 62

pieczarkami oraz kotlecików z cebulą . Obie wersje bardzo smaczne, idealne na obiad. Z poniższych proporcji otrzymujemy 10 niedużych kotlecików. Ja podaję po 2 sztuki na osobę. 400 g polędwiczek z kurczaka 100 g żółtego sera np gouda 1 duże jajko 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)mielony imbir szczypta ostrej papryki curry (polecam to z młynka) sól, pieprz Polędwiczki kroimy na mniejsze kawałki (Można też wykorzystać pierś z kurczaka) . Oprószamy je solą, pieprzem, przyprawą curry, szczyptą mielonego imbiru oraz papryką słodką i ostrą. Skrapiamy 1 łyżką oleju, mieszamy. Odstawiamy na około 20 minut. Ser gouda trzemy na dużych oczkach tarki. Do miski z zamarynowanym mięsem dodajemy

Smaki Na Talerzu

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję