polędwiczki - 3023 przepisów (strona:81/202)

Polędwiczka miodowo-musztardowa 228

Składniki: 500 g polędwiczek wieprzowych 2 łyżki miodu 2 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki tymianku suszonego 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki oregano sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Polędwiczkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić w plastry około 1 cm. Każdy plasterek ugnieść dłońmi, posypać solą i pieprzem. Przygotować marynatę. W miseczce wymieszać miód, musztardę, oliwę,tymianek(...)paprykę,oregano i zalać plastry polędwiczki. Odstawić w chłodne miejsce na około 1h. Na patelni rozgrzać olej i smażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Pod koniec zalać resztą zalewy i chwilkę smażyć. Podawać z ziemniakami, ryżem, frytkami

O kuchni z uczuciem
POLĘDWICZKI WIEPRZOWE Z OLEJEM RZEPAKOWYM, WIŚNIÓWKĄ I ŻURAWINĄ 112

Dzisiaj zapraszam na polędwiczki wieprzowe w świątecznej odsłonie. Bardzo lubię ten rodzaj mięsa, z uwagi na jego delikatność i kruchość. Dodatkową zaletą jest to, że nie wymaga zbyt wielu zabiegów, aby wyczarować pyszne danie. Polędwiczki usmażyłam na oleju rzepakowym, który jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jest podstawowym produktem w mojej kuchni. SKŁADNIKI: 500 g polędwicy wieprzowej(...)pokruszonych, suszonych prawdziwków olej rzepakowy mąka sól pieprz mielona papryka A jak to zrobić: Żurawinę zalać wiśniówką i odstawić, aby nasiąkła. Szalotkę pokroić i lekko zrumienić, zdjąć z patelni. Polędwiczkę pokroić na plastry około 2 cm i delikatnie je rozbić, przy pomocy własnej pięści. Każdy kawałek mięsa posolić, obtoczyć w mące i obsmażyć na rozgrzanym oleju rzepakowym, z dwóch stron

Kuchnia w opałach
Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami 171

cebula 1 łyżka mąki 1/3 szklanki śmietany 18 % 1 łyżka musztardy 1,5 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 6 szt. suszonych pomidorów sól i pieprz Naleśniki z polędwiczką i suszonymi pomidorami, to pyszne, sycące danie, które smakuje wyśmienicie zaraz po podaniu... ale z powodzeniem można je serwować również na drugi dzień. Placki wyróżniają się niepowtarzalnym aromatem i delikatnie(...)orzechowym smakiem rukoli, a nadzienie z delikatnej polędwiczki, stanowi doskonałe dopełnienie całości. Zaczynamy od przygotowania farszu. Polędwiczki umyć i pokroić w cienkie paseczki. Wrzucić na patelnie i podsmażyć na 2 łyżkach masła. Kiedy już będą ładnie obsmażone, zalać je gorącym bulionem i gotować do momentu, aż mięso będzie miękkie (mi to zajęło około 0,5 godziny). Pieczarki umyć. Pokroić

Świat Domowej Kuchni
Polędwiczki z jabłkiem i kminem rzymskim 185

kmin rzymski… Pierwszy przepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i pyszne danie. Ilekroć je przyrządzam, wszyscy są zachwyceni. Polecam wypróbować. Składniki: 400g polędwiczki wieprzowej 3 małe jabłka przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie:… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
HISZPAŃSKA POLĘDWICZKA 153

Sposóbów na jej podanie tysiące. Ja lubię taką na warzywach, wsystkim polecam mój eksperyment smakowy   Składniki: 80 dag polędwiczki wieprzowej sól,pieprz olej do obsmażenia opakowanie Mieszanki Warzyw po Hiszpańsku Iglotex Wykonanie: Poledwiczkę kroimy w grubsze plastry, nacieramy pieprzem i solą, na mocno rozgrzanym oleju obsmażamy zobu stron. Wykładany do naczynia żaroodpornego, przykrywamy. Warzywa wrzucamy na patelnię, doprawiamy dołaczoną(...)mieszanką przypraw do warzywa po hiszpańsku. Obsmażamy, odcedzamy nadmiar tłuszczu. Wykładamy na polędwiczki do naczynia żaroodporneg. Zapiekamy ok 20 minut. Podajemy polędwiczki na warzywach polane ulubionym sosem. U mnie pieczarkowym. Do przygotowania użyłam Mieszanki Warzyw na Patelnię po hiszpańsku Iglotex

Z Majeczką w kuchni
Wieprzowina Brassói – Brassói aprópecsenye 192

papryką i dodałam poniższe składniki. Tak powstała wieprzowina Brassói - Brassói aprópecsenye - inspirowana tą stroną . Bardzo smaczne i lubiane przez Węgrów danie, serwowane również w większości restauracji.   Składniki: - polędwiczka wieprzowa (ok. 700g) - 1 kg ziemniaków sałatkowych - 1 cebula - 2 średnie główki czosnku - 2 papryki – czerwona i pomarańczowa - sól, pieprz - papryka słodka - papryka wędzona - chilli w płatkach - otarty tymianek - olej(...)smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju arachidowym. Ponieważ w mojej kuchni nie używa się tyle tłuszczu, jak w węgierskiej, usmażyłam je na patelni do naleśników (bardzo płytkiej). Po godzinie polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki (w oryginale – cienkie paski). Rozgrzewamy olej arachidowy i smażymy pokrojone mięso, oprószamy solą, tymiankiem. Po chwili (polędwiczki smażą się bardzo szybko) dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę

mojewypiekiinietylko
Polędwiczki w sezamie 147

ogarnia mnie lenistwo. Za oknem mróz i jedyne o czym teraz marzę to kubek ciepłej, aromatycznej herbaty, kocyk i dobra lektura. Szkoda mi więc czasu na stanie przy garnkach ;-) Polędwiczka w sezamie składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 1 główka czosnku 120 g sezamu 3 łyżki musztardy sok z połowy cytryny 8 kulek jałowca gałązka tymianku sól, pieprz olej do smażenia wykonanie(...)Polędwiczkę doprawiamy solą i pieprzem i obsmażamy patelni ze wszystkich stron. Następnie smarujemy ją musztarda i posypujemy sezamem. Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem. Wokół układamy ząbki czosnku i jałowiec. Posypujemy listkami tymianku. Pieczemy 20-30 minut w temperaturze 200 ° C. Po wyciągnięciu w piekarnika skrapiamy sokiem z cytryny

Przysmaki Karolki
Polędwiczki z jabłkiem i kminem rzymskim 217

kmin rzymski… Pierwszy przepis jak przyszedł mi na myśl to właśnie ten, prezentowany poniżej. Oryginalne i pyszne danie. Ilekroć je przyrządzam, wszyscy są zachwyceni. Polecam wypróbować. Składniki: 400g polędwiczki wieprzowej 3 małe jabłka przyprawy: kmin rzymski, sól, pieprz łyżka oliwy Przygotowanie:… Czytaj więcej

Głodni Wrażeń - fit przepisy
Polędwiczka wieprzowa QAFP z farszem orzechowo-figowym 136

Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa QAFP sól, pieprz 2 łyżki klarowanego masła Farsz: garść łuskanych orzechów włoskich 1 świeża figa garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka roztopionego masła Sos: 1 szalotka 4 suszone figi 200 ml porto 200 ml bulionu 1 łyżka masła Dodatkowo: 1 szklanka kaszy jaglanej garść młodych listków szpinaku 1 łyżka masła Przygotowanie: Farsz: Siekamy orzechy włoskie(...)natkę pietruszki. Mieszamy z pokrojoną na małe kawałki figą. Dodajemy łyżkę roztopionego masła, sól, pieprz i mieszamy wszystko razem. Mięso: Polędwiczkę oczyszczamy dokładnie z wszystkich białych błonek, przekrawamy wzdłuż, ale nie do końca. Mięso rozbijamy tak, aby powstał w miarę równej grubości płat, który nacieramy z obydwu stron solą i pieprzem. Przygotowany wcześniej farsz rozprowadzamy na mięsie i zwijamy

Smakowity Blog Kulinarny
Jak przygotować szybki obiad? Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką 171

Restauracji przeczytacie w poście o mojej wyprawie do Brukseli tutaj Składniki sałatki starannie notowałam, więc już niedługo spróbuję odtworzyć jej smak i pokażę Wam na blogu. Składniki: 150 g polędwiczki wieprzowej woreczek kaszy pęczak, jęczmiennej 1/2 czerwonej papryki 1/2 szklanki konserwowej ciecierzycy, odsączonej 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej cebuli 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżeczki suszonego oregano(...)łyżki sosu arrabiata lub innego sosu z dodatkiem chilli sól do smaku oliwa z oliwek Przygotowanie: Polędwiczkę oczyszczamy z błonek, kroimy na cienkie plastry, a następnie w paski. Paprykę oczyszczoną z gniazd nasiennych i błonek kroimy w kostkę razem z czosnkiem. Gotujemy kaszę zgodnie z opisem na opakowaniu. Na oliwie obsmażamy czosnek, dodajemy paski polędwiczki i paprykę, gdy mięso będzie

Moja smaczna kuchnia
POLEDWICZKA FASZEROWANA SZPINAKIEM I FETĄ 137

Jeśli zawsze się zastanawiasz co zrobić z polędwiczką wieprzową, to zrobienie  z niej takiej roladki to świetny pomysł, można podawać ją na ciepło jako danie obiadowe, lub na zimno na kanapki, polecam wypróbować, bo naprawdę pyszna! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa 40 dag szpinaku 15 dag sera feta sól, pieprz olej do smażenia 3/4 szklanki bulionu warzywnego Wykonanie: Polędwiczkę nacinamy

Z Majeczką w kuchni
POLĘDWICZKA WIEPRZOWA NADZIEWANA SUSZONYMI POMIDORAMI I MOZZARELLĄ 272

polędwiczki wieprzowej można wyczarować różne smakołyki, my ją bardzo lubimy jako mięsko obiadowe. Dziś polecam z suszonymi pomidorami i mozzarellą. Składniki: 1 poledwiczka wieprzowa ok. 70 dag 1 słoiczek 250 g suszonych pomidorów w oleju z ziołami 1 opak. mozzarelli duża kulka zioła prowansalskie Kamis sól pieprz Kamis Wykonanie: Poledwiczka rozcinamy po długości zostawiając z 1cm boku, rozkładamy polędwiczkę(...)boki, tłuczkiem dobrze rozbijamy mięso. Posypujemy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. Na przyprawionej polędwiczce układamy ciasno koło siebie pokrojoną na plastry mozzarellę a na nią suszone pomidory, zwijamy po długośc w roladkę, spinamy wykałaczkami. Gotową roladkę z wierzchu również posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsmazamy na rumiano na patelni z obu stron. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy bulionem, podpiekamy ok 20 minut. Podajemy

Z Majeczką w kuchni
Polędwiczka wieprzowa nadziewana śliwkami 488

Jeśli ktoś z was uważa, że kombinacja smaku słodkiego ze słonym wzajemnie się wyklucza, to po zjedzeniu mojej polędwiczki na pewno stwierdzicie, że jest to połączenie, które wręcz wspaniale się ze sobą komponuje.  Polędwiczka wieprzowa, nadziana śliwkami, owinięta w plastry boczku, to uczta dla każdego podniebienia, które kocha mięsne smaki. Pomysł na ten przepis zaczerpnęłam z programu telewizyjnego, który(...)się pomysł połączenia tych dwóch skrajnych smaków: słodkości suszonych śliwek i słoności wędzonego boczku. Danie to fantastycznie smakuje z kasza gryczaną i ogóreczkiem kiszonym. Potrzebujemy (na 2 porcje): - polędwiczkę wieprzową (około 300 g) - 10 śliwek suszonych - boczek wędzony w cienkich plastrach (około 80 g) Polędwiczkę dzielimy na pół.  W każdej z połówek robimy nacięcie nożem, w które następnie wpychamy

W mojej holenderskiej kuchni
Grillowane polędwiczki wieprzowe 178

polędwiczki, które stały się hitem pewnego spotkania przy grillu z przyjaciółmi.  Użyłam polędwiczek ze znakiem PQS i to był strzał w dziesiątkę.  Polędwiczki były bardzo kruche i wilgotne zarazem.  Smakowały nie tylko dorosłym, ale też dzieciom.  Nie potrzebowały dużej ilości przypraw, bo smak mięsa bronił się sam.       Składniki: 2 polędwiczki wieprzowe(...)łyżki oleju 2 ząbki czosnku (rozgniecione) 2 łyżeczki igieł rozmarynu sól, pieprz     Wykonanie: Umyte i osuszone polędwiczki pokroić na 2 cm plastry.   Z oleju, czosnku, rozmarynu, soli i pieprzu przygotować marynatę.  Plastry polędwiczek dokładnie obtoczyć w marynacie.  Przykryć i schować do lodówki na kilka godzin.  Grillować z dwóch stron, aż mięso będzie delikatnie przyrumienione

Sto kolorów kuchni
Polędwiczki wieprzowe w sosie miodowo-musztardowym 231

Kotleciki z polędwiczek wieprzowych w aromatycznym, kremowym sosie miodowo-musztardowym z dodatkiem białego wina i śmietanki. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa na marynatę: 1 łyżeczka musztardy                 2 łyżeczki miodu                   3 łyżeczki oliwy z oliwek        pieprz na sos: 3 łyżeczki miodu(...)szklanki białego wina 2 łyżeczki musztardy 200 g śmietany kremówki sól Polędwiczki pokroić na kotleciki, które lekko spłaszczyć dłonią. Wymieszać składniki marynaty i posmarować mięso z każdej strony, wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i obsmażyć na niej zamarynowane polędwiczki na złoty kolor. Trzy łyżeczki miodu rozpuścić w białym winie i taką mieszankę

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania