polędwiczki - 3023 przepisów (strona:74/202)

POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W BOCZKU 131

ostrą musztardą i owinięte plastrami boczku,aby nie wyschło. Podałam z gotowaną fasolką szparagową. Smakowało rewelacyjnie. Składniki:   polędwica wieprzowa cienkie plasterki wędzonego surowego boczku musztarda rosyjska  pieprz Polędwiczkę umyć,osuszyć i pokroić na porcje.U mnie z jednej polędwiczki wyszło 6 kawałków. Każdą porcję oprószyć pieprzem oraz posmarować musztardą. Następnie  owinąć plastrami boczku i obsmażyć na patelni(...)każdej strony. Obsmażone polędwiczki przekładamy do naczynia żaroodpornego,wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 - 30 min w 170st.C. naczynie najlepiej przykryć pokrywką,ewentualnie folią aluminiową

Niespełnione zdolności kulinarne
Polędwiczka z indyka na sałacie 135

Dzisiaj mam dla Was coś lżejszego do przekąszenia. Sałatka z indykiem, pyszną słodką gruszką i innymi dodatkami. Idealna po świątecznym obżarstwie :). A wiosna tuż, tuż... :) Składniki: 400 g polędwiczek z indyka oliwa z oliwek ulubione przyprawy (u mnie przyprawa pomidorowo-bazyliowa z czosnkiem niedźwiedzim) sałata lodowa 1 gruszka garść suszonych śliwek pokrojonych w kostkę pomidory koktajlowe czerwona cebula dodatkowo: oliwa(...)czosnkowa bagietka ser camembert Wykonanie: Polędwiczki z indyka oczyścić, pokroić wg uznania, posmarować oliwą z oliwek i obtoczyć w przyprawach. Odstawić na 30 minut. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć polędwiczki z każdej strony, pod koniec dodać pokrojoną w piórka cebulę, śliwki oraz obrane ćwiartki gruszki. Smażyć jeszcze 3-4 minuty. Sałatę porwać na mniejsze kawałki do miski, pomidorki przepołowić

Trufelkowo
Polędwiczki drobiowe ze szpinakiem , warzywami i makaronem 168

Dzisiaj mam kompletny bałagan w głowie . Dużo roboty w domu bo zjeżdża się rodzinka na urodziny synka . Więc tak na szybko na obiadek polędwiczki ze szpinakiem :) Składniki : 0,5 kg polędwiczki drobiowe makaron świderki ( ja użyłam z Lubelli ) 1/2 paczki mrożonego szpinaku mrożonego 1 mała mała marchewka 1 mała pietruszka kawałek selera 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku szczypta oregano(...)pieprz, sól 2 łyżki oleju 3 łyżki śmietany 18 % Przygotowanie : Polędwiczki myję, osuszam, kroję w większe kawałki, przyprawiam papryką,solą, pieprzem i smażę na dwóch łyżkach oleju . Marchewkę, pietruszkę, seler obieram, płuczę i ścieram na tarce o dużych oczkach . Gdy mięsko się podsmaży , dodaję warzywa i jeszcze chwilę duszę . Następnie dodaję mrożony szpinak aż ze szpinaku wyparuje woda . Przyprawiam

Domowa Kuchnia u Mamy
Polędwiczki z suszonymi pomidorami i fetą. 133

lata, ale okazji do wspólnego gotowania mamy naprawdę niewiele. A jeśli już się zdarzają to staram się wówczas czerpać garściami z pomysłów i przepisów Maćka :) Inspiracją do przyrządzenia tych polędwiczek było właśnie takie wspólne gotowanie. Wtedy przygotowywaliśmy inny rodzaj mięsa, dodałam też coś od siebie, ale idea pozostała ta sama. A jakie jest samo danie? Bardzo dobre, zarówno na ciepło(...)zimno. Zestaw składników nadzienia jest sprawdzony i nie zawodzi nigdy. Polecam. Składniki: polędwiczka wieprzowa (raczej większa) 8 suszonych pomidorów z zalewy (+ kilka łyżek samej zalewy) ok. 15 listków świeżej bazylii 100 g fety (lub sera typu feta) sól pieprz Wykonanie: Polędwiczkę naciąć wzdłuż, ale nie dokrawając do końca i rozbić delikatnie tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem

zadanie-gotowanie
Poledwiczki w sosie kurkowym 135

wody, więc ich 100 g to zaledwie 30 kcal. Nie zmienia to jednak faktu, że kurki są po protu przepyszne i nadają doskonałego smaku potrawom. SKŁADNIKI: 400 g polędwiczki wieprzowej 200 g kurek 150 ml śmietanki (10, 12 lub 30 %) 150 ml bulionu 1 marchewka 1 mała cebula 2 kulki jałowca 1/2 łyżeczki cząbru pieprz sól 2 łyżki masła klarowanego(...)łyżka mąki ziemniaczanej 100 g kaszy jaglana Polędwiczki oczyszczamy z błonek i kroimy na ok. 1,5 cm plastry, solimy i pieprzymy z każdej strony. Kurki myjemy i czyścimy z ewentualnego piasku.  Marchewkę kroimy w słupki, cebulę w pióra. Podsmażamy na 1 łyżce klarowanego masła. Dodajemy grzyby i doprawiamy solą, pieprzem, cząbrem oraz jałowcem. Dusimy przez chwilę, aż kurki

Kuchnia od dwojga
Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce 194

Chrupiące polędwiczki z piersi kurczaka panierowane w świeżo tartym serze pecorino, wymieszanym z bułką tartą i świeżym tymiankiem. Jeśli nie macie świeżego tymianku możecie go całkiem pominąć. Polędwiczki przed panierowaniem marynowane są w mleku z octem (można zastąpić maślanką), dzięki czemu mięso jest kruche i delikatne. The post Pieczone polędwiczki z kurczaka w chrupiącej panierce appeared first on Moja Delicja

Moja Delicja
Polędwiczki wieprzowe z warzywami. 205

Składniki:  1 polędwiczka wieprzowa 1 papryka 1 cukinia sól, papryka słodka mielona, pieprz Polędwiczkę kroimy na około 1 cm plastry, doprawiamy papryką oraz pieprzem. Paprykę kroimy w słupki, cukinię w cienkie plasterki. Warzywa smażymy na odrobinie oleju - wrzucamy już na rozgrzaną patelnię, doprawiamy papryką, solą. Na osobnej patelni smażymy mięso do zrumienienia -solimy dopiero po odwróceniu polędwiczek na drugą

Moje-pitraszenie
Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym 133

Przedstawiam przepis na jeden ze smaczniejszych sosów pieczarkowych jakie udało mi się zrobić:). Kilka prostych składników jak zwykle okazało się być receptą na sukces.  500g polędwiczek wieprzowych  800g pieczarek 2 duże cebule 300 ml śmietany kwaśnej 18% 1/2 szklanka białego, wytrawnego wina 1 pęczek natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki sól(...)pieprz olej 1. Polędwiczki kroimy na plastry, które następnie lekko rozbijamy palcami. Pieczarki kroimy na dowolnej wielkości części, cebulę i natkę drobno siekamy.  2. Polędwiczki posypujemy solą i pieprzem, podsmażamy na dużym ogniu z dwóch stron do zarumienienia. Zmniejszamy ogień, dodajemy cebulę a kiedy się zeszkli wlewamy wino. Dusimy do odparowania, po czym dodajemy pieczarki. Smażymy do odparowania płynów

Szefowa kuchni
Grillowana polędwiczka z talarkami, szparagami i pasternakiem 191

Polędwiczka wieprzowa bardzo szybko się grilluje i im krócej tym lepiej smakuje.  Ziemniaki  na talarki pozamieniane, równie szybko są grillowane, cienkie i chrupiące, smakiem, babcine  talarki  przypominające. Szparagi wiadomo są bardzo zdrowe, a prosto z grilla, wyjątkowe. Pasternak cienki maksymalnie, z grilla smakuje idealnie.  Tylko pasternak niczym nie doprawiamy, a pozostałe składniki solą i pieprzem(...)oprószamy . To proste połączenie mięsa z warzywami wygrywa swoimi smakami.   Składniki: 1 duża polędwiczka wieprzowa, pęczek zielonych szparagów, kilka ziemniaków (3-4 szt. średniej wielkości), duży pasternak, olej rzepakowy, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Polędwiczkę myjemy, czyścimy z błon, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy w poprzek na plastry grubości ok. 2 cm. Każdy

Moniki Smakołyki
Szaszłyki z polędwiczek i cukinii. 162

Polędwiczki drobiowe, to takie mięsko, które często bywa poszarpane i mało efektowne. Czasem są to takie skrawki, że nie bardzo wiadomo co z nimi zrobić. Jednak i na to można znaleźć całkiem niezłą radę. Będą nie tylko wykorzystane,  ale także smaczne i efektowne, a do tego uzyskamy całkiem fajny i szybki posiłek. 4 polędwiczki drobiowe młoda cukinia 2 patyczki(...)szaszłyków łyżka masła kawałek żółtej i czerwonej papryki sól, pieprz i ulubione przyprawy szklanka kuskus Cukinię kroimy w grubsze plasterki. Polędwiczki kroimy na kawałki zbliżone do przekroju cukinii, a paprykę w paski. Z cukinii i mięsa robimy szaszłyki, oprószamy przyprawami. U mnie to była : sól, pierz ziołowy, czosnek granulowany i odrobina pieprzu cayenne. Smażymy na maśle z każdej strony

Dieta moja pasja
Polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami i zielonym groszkiem z makaronem tortiglioni 120

Dzisiaj mamy dla Was pyszne i szybkie w przygotowaniu polędwiczki z kurczaka z zielonymi szparagami i zielonym groszkiem z makaronem bezglutenowym :) Składniki na makaron z polędwiczkami: – 100 g makaronu bezglutenowego tortiglioni – 200 g polędwiczek z kurczaka – 250 g zielonych szparagów – 100 g zielonego groszku – 2 łodygi selera naciowego

Kuchenne Wariacje
Polędwiczki wieprzowe z sosem i ziemniakami 120

Łatwe Przystępne Przepis na smażone polędwiczki wieprzowe z sosem, ziemniakami i surówką z młodej kapusty. Składniki 1kg ziemniaków 2 polędwiczki wieprzowe 2-3 łyżki mąki 0,5l przegotowanej wody olej i smalec do smażenia sól, pieprz świeżo mielony i majeranek do smaku Sposób przyrządzenia 1 Ziemniaki umyć, obrać i opłukać. Gotować w osolonej wodzie […] Artykuł Polędwiczki wieprzowe z sosem

PysiaGotuje.pl
Polędwiczka wieprzowa podana z warzywami i kurkami. 139

wczoraj na obiad była pyszna polędwiczka wieprzowa z kurkami, którą możemy przygotować na wiele okazji. Idealnie się sprawdzi na obiad i kolację. Polędwiczka pieczona · 1 polędwiczka wieprzowa · Świeży rozmaryn

Kulinarne pyszności Molki
Polędwiczki wieprzowe z jabłkami - przepis z 1963 roku 218

Mamy dziś dla Was wyjątkowo łatwy i nie wymagający niemal żadnego wkłady pracy przepis na doskonałe, cudownie miękkie polędwiczki wieprzowe. Przepis pochodzi z mojej ulubionej, wydanej ponad 50 lat temu książki kucharskiej " Kuchnia polska ", ale od kilku lat przygotowujemy to danie w wolnowarze. Oczywiście możecie je przygotować także w zwykłym garnku, ale na tym polega urok wolnowarów, żeby smacznie zjeść(...)Jeśli, szukacie dobrego slow cookera dla siebie albo na prezent to aktualnie są w promocji na stronie polskiego dystrybutora www.crockpot.pl Składniki w nawiasach moje modyfikacje około 60 dag polędwiczek wieprzowych 3 dag tłuszczu ( dwie - trzy łyżki oleju ) 6 dag cebuli ( dwie średnie cebule albo jedna duża) 15 dag jabłek ( jedno twarde, kwaskowe małe jabłko - np. szara reneta, antonówka

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Polędwiczki w piwie. 162

Składniki (2 os.): 300 g polędwiczki wieprzowej 1 cebula 1 średnia marchewka 250 ml piwa ciemnego 5 ziarenek ziela angielskiego 6 goździków sól, papryka ostra mielona Polędwiczkę płuczemy, kroimy w plastry (ok. 1 cm), obsmażamy na masełku z każdej strony. Na osobnej patelni podsmażamy cebulkę pokrojoną w kostkę oraz marchewkę pokrojoną w pół talarki. Następnie zalewamy nasze mięso piwem, dodajemy(...)cebulę z marchewką, oraz doprawiamy wszystkimi przyprawami. Dusimy do miękkości mięsa pod przykryciem (od czasu do czasu obracamy polędwiczki). Kiedy już będzie miękkie, wyciągamy na talerze i jeśli jest taka potrzeba zagęszczamy sos łyżeczką mąki. Podajemy z ziemniaczkami lub kluskami. Smacznego

Moje-pitraszenie

Proponowane wyszukiwania