polędwiczki - 3023 przepisów (strona:73/202)

Tortille po grecku 143

obiad, na zabranie na lunch do pracy, do zjedzenia od razu lub na zimno. Na jednej na osobę na pewno się nie skończy Składniki (na 4 porcje): 400g polędwiczek z kurczaka 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku sól i pieprz do smaku 2 łyżki oleju i olej do smażenia 1 jajko bułka tarta do panierowania Dodatki(...)duży ząbek czosnku mały kubek jogurtu greckiego sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od przygotowania mięsa, które przed obróbką termiczną powinno się marynować. Umyte i oczyszczone z błonek polędwiczki przepołowiamy wzdłuż na długie kawałki. Małych polędwiczek nie musimy przekrawać. Pokrojone mięso przekładamy do miski, dodajemy od nich roztarte w dłoniach oregano, słodką paprykę, sól i pieprz do smaku oraz

Smaczna Strona
Pieczone szaszłyki 95

Zapraszam na lekkie i pyszne pieczone szaszłyki z polędwiczek z piersi kurczaka. Można je również usmażyć na grillu lub patelni grillowej. Polecam z surówką ze świeżych warzyw. Składniki: 500 g polędwiczek z kurczaka 1 łyżka przyprawy do szaszłyków od CYKORIA 1 łyżeczka curry kilka listków świeżego rozmarynu (można pominąć) 2 łyżki oleju rzepakowego 3 patyczki do szaszłyków Przygotowanie: Polędwiczki

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka bulgur ze szparagami 133

sałatka ze szparagami w roli głównej. Polecam dodać do niej kaszę, ja akurat dodałam bulgur ale można inną. Jako dodatki wrzuciłam to co miałam w lodówce. Podałam ją z polędwiczkami i dla mnie to był syty i zdrowy obiad. 1/2 szklanki kaszy bulgur 1/2 pęczka szparagów zielonych 1/2 pęczka szparagów białych 1/2 pęczka rzodkiewek 10 pomidorków koktajlowych 1/2 awokado(...)cytryny 5 pomidorów suszonych oliwa od pomidorów suszonych sól, pieprz 1 papryczka chili 3 liście sałaty 1/3 pęczka koperku 5 polędwiczek drobiowych papryka wędzona masło klarowane Kaszę gotuję zgodnie z instrukcją opakowania. Szparagi obieram i kroje na kawałki. Do gotującej wody wrzucam pokrojone łodyżki szparagów ale bez czubków. Do wody dodaję odrobinę soli i cukru. Gotuję pięć minut, i wrzucam

wesoła kuchnia
Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie 100

węglach, bo spalone drobinki kawy dają posmak drzewnego popiołu. Jeśli chcecie zrobić wrażenie na gościach niecodziennym daniem z grilla wypróbujcie tę marynatę. Świetni nadaje się do karkówki i polędwiczki wieprzowej, doskonale smakuje też z dobrą wołowiną. Mięso w takiej zaprawie można usmażyć też na patelni lub upiec w dobrze nagrzanym piekarniku. Przepis pochodzi od braci Matta i Teda Lee , właścicieli(...)grilla – koniecznie sprawdź również: Słodko ostra posypka na grilla Glazura z wina i cynamonu Marynata na grilla z sokiem jabłkowym Tymiankowo cytrynowa glazura do skrzydełek Artykuł Majówka: Polędwiczki w kowbojskiej marynacie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Kasza gryczana z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem 114

pewno każdy lubi, a czemu nie połączyć go z mięsem kaszą i brokułem? Połączenie tych składników było strzałem w dziesiątkę i bardzo nam posmakowało :) Zapraszamy na kaszę gryczaną z polędwiczką wieprzową, bobem i brokułem :) Składniki na kaszę gryczaną: – 300 g polędwiczki wieprzowej – 400 g bobu – 100 g różyczek

Kuchenne Wariacje
Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonymi pomidorami i oliwkami 133

Polędwiczka wieprzowa pieczona w sosie z suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i serem feta. Delikatne i bardzo apetyczne danie, które z powodzeniem może gościć na niedzielnym stole. 1 polędwiczka wieprzowa 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki pszennej 1 szklanka bulionu drobiowego 200 g śmietanki kremówki 30% 1/2 słoiczka suszonych pomidorów 100 g oliwek czarnych 50 g sera feta pieprz(...)czarny 1 łyżeczka suszonej bazylii sól olej rzepakowy z bazylią masło Polędwiczkę pokroić na 1 cm plasterki i za pomocą dłoni lekko rozbić. Oprószyć solą i pieprzem. Na patelni dobrze rozgrzać olej rzepakowy z masłem i smażyć plastry mięsa po 1 minucie z dwóch stron. Zdjąć z patelni przekładając do naczynia do zapiekania. Na tej samej patelni wrzucić drobno posiekaną

https:KKuchniaMniam
Polędwiczki z dorsza z chrupiącą skórką – jak smażyć białą rybę? 114

panko, otręby… Jeśli chcecie zaszaleć – świetnie do panierowana nadadzą się kruszone orzechy (egipska dukkah ! ), rozdrobnione krakersy, mocno doprawione owsiane ciastka, paprykowe, solone i cebulowe chipsy. U mnie skórka na polędwiczkach z dorsza zrobiona jest z otrębów owsianych, utłuczonego w moździerzu białego pieprzu i skórki otartej z cytryny – całość do smaku została doprawiona różową solą, uwierzcie – dorsz do szczęścia(...)przekładamy filet na drugą stronę, zmniejszamy ogień do średniego i dosmażamy. Jak długo? Cienkie filety będą potrzebowały dosmażenia przez jeszcze 30-40 sekund. Grube i mięsiste filety, takie jak polędwiczki z dorsza, około 2-3 minut.   Tak smażone polędwiczki z dorsza zjedliśmy z prostym risotto z suszoną czarną truflą (bazę do risotto znajdziecie TUTAJ , pomińcie cheddar, czosnek i szparagi

Karo in the Kitchen
Eskalopki z polędwiczki wieprzowej 218

Polędwiczka wieprzowa jest tak delikatnym mięsem, że nie trzeba jej dusić, szczególnie jeśli robi się z niej kotleciki. Mięso tuż przed smażeniem "panierowałam" w cieście naleśnikowym. Gorąco polecam ten sposób! Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa przyprawa do drobiu z czosnkiem i papryką olej do smażenia Ciasto: 200-250 g mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki gazowanej wody 1 duże jajko(...)szczypta proszku do pieczenia szczypta soli i cukru pudru Polędwiczkę umyć, osuszyć. Pokroić w poprzek na plastry grubości ok. 4 cm. Delikatnie, ale cienko rozbić tłuczkiem. Przyprawić z obu stron. Włożyć do lodówki na minimum 1/2 godziny. W misce umieścić wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe i sporządzić gęstą masę. Filety obtaczać z obu stron w ciście. Kłaść na rozgrzany

Czerwień i błękit
Pizza z indykiem, oliwkami i rukolą 162

kartonie 390 g), 2 łyżki oliwy z oliwek, sól do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ½ łyżeczka mielonej słodkiej papryki wędzonej,  ponadto: 1 polędwiczka z indyka (można zastąpić polędwiczkami z kurczaka), oliwki zielone, rukola i radicchio  (odmiana cykorii o fioletowych liściach), ok. 50 g sera twardego długodojrzewającego np. bursztyn, świeży szczypiorek, świeży tymianek(...)wody lub mąki). Ciasto rozwałkowujemy na krążek o średnicy ok. 40 cm, przekładamy na blachę podsypaną mąką. Brzegi możemy poskręcać, dzięki temu pizza będzie fajniej wyglądać, oraz zatrzyma sos. Polędwiczkę kroimy na cienkie plasterki, skrapiamy delikatnie oliwą, oprószamy solą i pieprzem. Krótko podsmażamy z obydwu str. na patelni. Ser ścieramy na drobnej tarce. Piekarnik nastawiamy na 230°C. Na ciasto

Moniki Smakołyki
Schab faszerowany polędwicą i suszoną śliwką 195

pieczeniowy: 1 szklanka wywaru z pieczenia mięsa 1 szklanka wody 2 łyżki mąki pszennej 50ml śmietany 30% Sposób przygotowania: Gdy mięso mamy świeże- myjemy i obieramy z tłuszczu. W polędwiczce robimy kieszonkę, nadziewamy śliwkami. Owijamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do zamrażarki. Ja miałam świeży schab, ale polędwiczkę zakupioną wcześniej i zamrożoną, dlatego nacięłam schab długim cienkim nożem(...)powstała kieszonka. Włożyłam zamrożoną polędwiczkę i z boku nadziewałam śliwkami. Podane składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Mięso przekładamy do naczynia, nacieramy marynatą, przykrywamy i odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Po tym czasie przekładamy do formy, w której będzie się piekł (ważne by nie była zimna!), wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 °C i pieczemy przez 15 minut

Kuchnia w czekoladzie
Przekąska z polędwiczki z dorsza i awokado 105

Delikatna i smaczna przekąska dla koneserów surowej ryby.  Składniki: Polędwiczka z dorsza 30 dag cebula biała 1 szt. Sól i pieprz do smaku Limonka 1 szt. Dojrzałe awokado ½ szt. Olej 1 ½  łyżki Sól i pieprz do smaku Wykonanie: Polędwiczkę pokroić na drobne kawałki, skropić sokiem z limonki i odłożyć na pół godziny. Awokado, cebulę pokroić w kostkę, wymieszać(...)olejem i polędwiczką. Doprawić do smaku, schłodzić w lodówce i podawać

Tradycyjna Kuchnia
Policzki wieprzowe duszone w czerwonym winie z burakiem, marchewką, brukselką, topinamburem i kaszą pęczak 148

łupinek) oraz białą część pora. Zmiksuj je razem z powstałym sosem za pomocą blendera. Następnie rondel wstaw na mały ogień i zredukuj sos. Do rondla włóż z powrotem polędwiczki. Podawaj z przygotowanymi w trakcie pieczenia dodatkami. Dodatki Buraki Buraki umyj, zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami . Piecz przez 1,5-2 h do miękkości. Odstaw(...)Topinambur umyj i dokładnie osusz. Pokrój na bardzo cienie plasterki, wymieszaj z olejem, suszonym tymiankiem i plasterkami chili. Plasterki ułóż na papierze do pieczenia. Wstaw do piekarnika wraz z polędwiczkami i piecz na złoto, około 1 h. Po upieczeniu delikatnie posól. Kasza pęczak Kaszę ugotuj w proporcji 1:2 w lekko osolonym wrzątku. Po ugotowaniu dodaj masło i wymieszaj. Marchewski

Food Square
Menu na tydzień: Ryby i owoce morza 103

całym kraju (generalnie wszystkie składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti(...)kilkanaście minut. Ha! To danie będzie hitem w całych Słopnicach. A może też w Waszych domach? Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną kapustą, batatem i buraczkami Piątek

Niedzielny kucharz
Roladki z indyka i pęczak na parze z pomidorową sałatką ze szpinaku – Angie gotuje odc. 6 185

ulubiony dodatek obiadowy. Całości dopełnia obłędna sałatka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami, prażonymi płatkami migdałowymi i lekko słodkim sosem winagret, przełamanym odrobiną cytryny i octu balsamicznego. Składniki na 2 porcje : polędwiczka z piersi indyka o wadze ok. 300g 2 łyżki pesto bazyliowego (może być gotowiec ze słoika, choć polecam własnoręcznie przygotować wg. mojego przepisu na pesto ) 20g sera mozzarella sól, pieprz(...)prażonych płatków migdałowych łyżka tartego parmezanu sos winegret (po 10ml oliwy, oleju z suszonych pomidorów, białego octu balsamicznego, wody, miodu i soku z cytryny, sól i pieprz do smaku) Polędwiczkę z piersi indyka przekroić wzdłuż na pół, można lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem. Rozsmarować po jednej stronie polędwiczek po łyżce pesto z bazylii, położyć po plasterku mozzarelli i zawinąć

Dietolog
Gulasz z polędwiczki z batatami 109

Rozgrzewające jednogarnkowe danie na chłodne dni. Sycący gulasz w wersji lżejszej niż zwykle - z polędwiczki wieprzowej z dodatkiem lekko słodkich batatów i czerwonej papryki.  Składniki na 2 porcje: 500 g polędwiczki wieprzowej duża cebula 3 łyżki koncentratu pomidorowego duży batat papryka czerwona sól, pierz, mielona papryka słodka i chilli kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe natka pietruszki(...)łyżki oleju Polędwiczkę, batata i paprykę pokroić w grubą kostkę, a cebulę posiekać.  Mięso oprószyć przyprawami i podsmażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor. Przełożyć je z patelni do garnka, w którym będzie gotował się gulasz. Na tej samej patelni zeszklić cebulę i również wrzucić do mięsa. Całość zalać litrem wody, dodać ziele angielskie i liście laurowe, zagotować. Następnie

wyzwania kuchenne

Proponowane wyszukiwania