kurczaka w towarzystwie warzyw i ... banana :) Zaskakujący, aromatyczny gulasz, który na pewno Wam zasmakuje :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 225 kcal/porcja) 200 g zielonej fasolki szparagowej mrożonej 200 g polędwiczki wieprzowej 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 czerwona cebula 100 g kukurydzy z puszki 1 mała czerwona papryczka chili 200 ml bulionu drobiowego 2 łyżki oliwy sól pieprz 1 banan PRZYGOTOWANIE(...)Fasolkę gotujemy w wodzie lub na parze - około 5 minut. Polędwiczkę i kurczaka kroimy w kostkę i przesmażamy partiami na oliwie na złoto - zdejmujemy z patelni łyżką cedzakową. Cebulę kroimy w talarki,chili drobno siekamy. Przesmażamy na pozostałym tłuszczu razem z odsączoną kukurydzą przez 5 minut. Dorzucamy z powrotem mięso, zalewamy bulionem i dusimy kolejne 5 minut.Przyprawiamy solą i pieprzem
Moje Kuchenne RewelacjePolędwica to mięso szybkie w obróbce i niewymagające dużej ilości dodatków. Składniki 1 polędwiczka wieprzowa 1 duża cebula 2 łyżki masła klarowanego sól marynata: 4-5 łyżek oleju 1 łyżka octu … Czytaj dalej Czosnkowa polędwiczka z cebulą
czarrna od kuchniPolędwiczki wieprzowe to mięso, które można przyrządzić na wiele sposób i zawsze smakują iście królewsko. Dziś mam dla Was kolejny przepis inspirowany kuchnią chińska i tajską , która ostatnio gości u mnie najczęściej. Polędwiczki wieprzowe panierowane w chrupiącym cieście, podane z sosem słodko-kwaśnym i ugotowanym na sypko ryżem są świetnym pomysłem zarówno na obiad jak i kolację na ciepło. Idealnie
Ostra na SłodkoWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Delikatne, miękkie i kruche polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z dodatkiem kurek. To pomysł na tradycyjny, pyszny obiad dla całej rodziny. Zrobiłam je jakiś czas temu na obiad, wszyscy byli zachwyceni smakiem. Post Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowym z kurkami pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta GotujePolędwiczki z dorsza do świetne, delikatne kawałki ryby – doskonałe do wielu potraw. Oczywiście – jak lubicie – może to być niemal każda inna ryba – podstawa to pyszny sos pieprzowy, który uwielbiam. Składniki : ryba – u mnie dorsz mrożony 1 mała cebula pieprz kolorowy ziarnisty pieprz zielony ziarnisty pieprz zielony marynowany, w słoiczku masło ok. 50 g 1 łyżeczka(...)koniec 1 – 2 łyżki śmietany – 30% – sos nabierze ładnego koloru i konsystencji. Doprawiamy do smaku (maggi lub sól – jeśli jest za mało). Artykuł Polędwiczki z dorsza w sosie z zielonego pieprzu pochodzi z serwisu Ugotuj
Ugotuj to sam ...Witajcie, w ostatnim czasie będąc na obiedzie w Trattoria Pergamin w Krakowie jadłam genialnie polędwiczki w sosie serowym. Były wspaniałe! Sosem serowym zachwycałam się bardzo długo, aż dzisiaj postanowiłam, że spróbuję go zrobić. W internecie znalazłam dużo przepisów, ale szczerze ciągle miałam wątpliwości czy to idzie w kierunku odtworzenia smaku z Trattorii czy nie. Dlatego postanowiłam zrobić(...)swojemu. Według mnie wyszedł mi bardzo podobny i bardzo smaczny. Domownikom również smakowało, zatem przedstawiam Wam przepis: Filet z kurczaka à la polędwiczki w sosie serowym duża pierś z kurczaka szklanka bulionu 4 ząbki czosnku 10 dag sera gorgonzola połowa serka topionego Hochland śmietankowego 2 łyżki śmietany 1 łyżka mąki olej natka pietruszki Filet z kurczaka kroimy
Kuchnia moimi oczamiroku szałwia w ogródku rozrosła się do niebywałych rozmiarów. Więc używam jej do wszystkiego - i okazała się świetnym dodatkiem. Do panierki również. Bardzo polecam! składniki 500 g polędwiczki wieprzowej 8 listków szałwii 5 łyżek bułki tartej 5 łyżek tartego parmezanu 2-3 jajka 1 łyżeczka papryki w płatkach sól, pieprz mąka przygotowanie Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon. Pokroić
Stare Garygorgonzoli lub rodzimego Lazura ok 1/2 szklanki śmietany 18% pieprz Składniki umieszczamy w małym garnuszku i stawiamy na niewielkim ogniu, mieszamy aż ser się rozpuści i połączy ze śmietaną. Polędwiczki wieprzowe: ok 150 g na porcję Polędwiczki kroimy na plasterki, lekko ubijamy tłuczkiem, solimy, pieprzymy, oprószamy mąką, smażymy
Z butelką mleczka w tleDelikatne polędwiczki pod delikatną panierką serowo – kuskusową się schowały, a dzięki chili wyjątkową ostrość uzyskały. Groszek cukrowy ma tu ważne zadanie, bo swoim smakiem łagodzi całe danie. Składniki: 100 g serka Almette śmietankowego, 250 g polędwiczek z kurczaka, 10 średnich pieczarek, 4 ząbki czosnku, kilka mini suszonych papryczek chili, 3 gałązki świeżego tymianku, 100 g groszku cukrowego(...)kuskusu, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, pieprz czarny świeżo zmielony do smaku, łyżka świeżego posiekanego koperku. Przygotowanie: Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy polędwiczki, czosnek, tymianek, papryczki chili i wszystko podsmażamy. Dodajemy 6 pokrojonych na ćwiartki pieczarek, doprawiamy solą i pieprzem, całość nadal smażymy, aż odparuje cała woda z pieczarek. Wyciągamy tymianek. Pozostałe pieczarki kroimy w plastry
Moniki SmakołykiJeśli lubicie owoce i polędwiczki wieprzowe to proponuję moje danie grillowe. Nie byłam pewna połączenia takiego, pieprzowo – słodkiego, ale gdy smaki się połączyły to miło mnie zaskoczyły, bo danie mi bardzo smakowało - szkoda, że zrobiłam tak mało! Składniki: 2 porcje 200 g polędwiczki wieprzowej, 6 łyżek oliwy extra vergine, 2 łyżki soku z limonki, 1 łyżeczka pieprzu białego mielonego, szczypta(...)plastry świeżego ananasa, 4 plasterki pomarańczy, syrop z agawy, listki świeżej mięty. Przygotowanie: Marynata: oliwę mieszamy z sokiem z limonki, pieprzem białym, 2 łyżkami sezamu i doprawiamy solą. Polędwiczki myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem i kroimy na plastry (ok.0,5 cm). Delikatnie rozbijamy widelcem przez dociśnięcie mięsa. Przekładamy do marynaty i odstawiamy na ok. 3 godz. do lodówki. Ananasa kroimy
Moniki Smakołykiktoś ma ochotę na polędwiczkę wieprzową nadziewaną szpinakiem i suszonymi pomidorami podanej z pieczonymi ziemniaczkami i sosem śmietanowym ? Składniki : 1 polędwica wieprzowa 200 gr szpinaku 100 gr pomidorów suszonych w zalewie szklanka śmietany 30 % przypawa do mięsa wieprzowego oregano Przygotowanie : Polędwicę oczyszczam z błonek, przecinam na pół i cienkim nożem nacinam ją w środku - zobacz zdjęcie. Przyprawiam przyprawą(...)mięsa wieprzowego i na chwilę odstawiam. Pomidory odsączam nieco z zalewy, drobno kroję i dodaję do rozmrożonego szpinaku po czym mieszam. Powstałym farszem nadziewam polędwiczki delikatnie dociskając farsz palcem. W tym samym momencie kiedy stawiam patelnię z odrobiną oliwy włączam też piekarnik. Na rozgrzaną patelnię z oliwą kładę polędwiczki i po kilka sekund obsmażam ją z każdej strony, przekładam
Mechanik w kuchniMiałam polędwiczkę ale nie miałam pomysłu jak ją wykorzystać. Wpadłam na pomysł nadzienia, zrobiłam ale jak była w piekarniku to pomyślałam czy domownikom będzie smakować. Mój strach był niepotrzebny - polędwiczka była pyszna. Składniki: 1 polędwica wieprzowa 150 g wędzonego boczku cienkie plasterki musztarda rosyjska Kamis sól morska ziołowa Kamis pieprz kolorowy Kamis kilka strąków zielonego groszku liście(...)buraków czerwonych kilka gałązek koperku 2 łyżki oleju Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z białych błonek. Przeciąć na długość uważając żeby nie przeciąć za głęboko. Przykryć kawałkiem foli spożywczej i równomiernie rozbić na grubość około pół centymetra. Posmarować musztardą doprawić do smaku świeżo zmieloną solą morską z ziołami i kolorowym pieprzem. Ułożyć liście z buraków dodać zielony groszek, gałązki koperku i zwinąć
Ala piecze i gotujepobliskim bazarku zaczęli sprzedawać kurki, nie mogłam przejść obojętnie, a że trafiło się trochę wolnego między egzaminami, mamy efekt :) Dodatkiem do polędwiczki są kuleczki ryżowe z warzywami, przepis pojawi się w najbliższym czasie w oddzielnym poście. Zainspirował mnie przepis z bloga Czary Gary . Rzeczywiście mięsko i sos to czary! ;) SMACZNEGO! ;) Składniki: 0,5 kg polędwiczki wieprzowej około(...)już kwestia gustu, ja preferuję gęstsze sosy. Ten sos ma to do siebie, że w trakcie pieczenia powstanie woda i sos będzie jeszcze rzadszy niż po ugotowaniu. Mięso: Polędwiczkę można upiec w całości lub zapleść w warkocz, jak widać na zdjęciu. Gdy chcemy zrobić warkocz musimy rozciąć mięso na 3 części, pozostawiając około 1-1,5 cm nierozciętego mięsa
Czerwona Porzeczkazebrałam się i poszłam na grzyby. I było warto! Co prawda w moim koszu znalazły się tylko podgrzybki, ale przygotowanie ich w taki pyszny sposób dało mi wielką satysfakcję :) POLĘDWICZKI WIEPRZOWE W SOSIE Z GRZYBÓW LEŚNYCH (4 porcje) - polędwica wieprzowa (około 500 gram) - grzyby leśne (u mnie podgrzybki, około 500 gram) - śmietana 30% (200 ml) - 1 spora cebula - natka pietruszki(...)wodą. Do garnka wlać wodę, włożyć grzyby, dodać łyżkę soli i gotować przez około 20-30 min. Po ugotowaniu grzyby odsączyć, zostawiając wywar, który przyda się do sosu. Polędwiczki pokroić w plasterki, lekko rozbić za pomocą dłoni posypać, pieprzem i przyprawą do mięs (nie solić, gdyż mięso będzie twarde!), smażyć na oliwie z oliwek z obu stron. Gdy będą
Zgrabne Gotowanieplastry. Lekko rozbić. Doprawić mięso solą, pieprzem, papryką słodką wędzoną, ostrą i kurkumą. Obsypać ziołami toskańskimi- mieszanka ziół i suszonych pomidorów. Na patelnię wlać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Nie smażyć długo. Zdjąć z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć dynię na polędwicy. Na patelni na której(...)smażyły się polędwiczki usmażyć cebulkę na złoty kolor. Rozłożyć ją na plastrach dyni. Pieczarki pokroić w plastry i obsmażyć. Woda z pieczarek powinna wyparować. Pieczarki doprawić solą i pieprzem. Do podsmażonych pieczarek wlać śmietanę, dodać vegetę, gałkę muszkatołową, koperek. Wymieszać i doprawić do smaku. Wylać wszystko do naczynia gdzie będzie piekła się zapiekanka. Na górze rozłożyć ser. Naczynie przykryć
Kuchnia Pokoleń