suszonych pomidorów i czarnych oliwek, a wszystko polane sosem ze świeżej bazylii… mniam Składniki:Roladki:1 kg szynki wieprzowej1,5 słoika suszonych pomidorów (około 430 g)1 słoik czarnych oliwek (290 g)sólpieprzSos bazyliowy:2 pęczki bazylii200 g jogurtu naturalnego100 g gęstej śmietany 18%1/2 łyżeczki soku z cytrynysólpieprzszczyptę cukruPrzygotowanie:Roladki:Szynkę kroimy w poprzek włókien w plastry, rozbijamy(...)pieprzymy. Suszone pomidory i czarne oliwki drobno siekamy, mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Powstały farsz nakładamy na rozbitą szynkę i zwijamy roladki. Obwijamy bawełnianą nicią lub szpikulcami do mięsa. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy z oliwek lub olej po suszonych pomidorach. Roladki obsmażamy z każdej strony, podlewamy wodą, zmniejszamy ogień i dusimy pod przyryciem do miękkości około 40 min.Sos
Oryginalny smaksensu, a że wciąż coś zamykam w słoikach - dzielę się tym z Wami. Niemniej, aby blog nie stał się nudny, monotonny i monotematyczny, staram się publikować także przepisy z innych działów. Dzisiaj pora na coś z serii obiadowej. Danie tanie, lekkie i przyjemne. To taka odmieniona wersja dobrze znanego wszystkim mięsa. Wierzcie - jest pyszne! UDKA FASZEROWANE MIĘSEM MIELONYM, FETĄ
Życie zamknięte w smakubyło czasu na wstawienie tego przepisu przed świętami. Nic straconego, można ją zrobić bez okazji. Zawsze piekę i gotuję mięsa samodzielnie. Mięsne domowe wyroby są o wiele smaczniejsze, ale i zdrowsze od tych sklepowych. Tym razem przedstawiam Wam przepis na pyszną, gotowaną domową szynkę, która najpierw była cały tydzień peklowana, a potem ugotowana dwa razy po 10 minut z odstępem(...)wody wymieszanej z solą peklową, dodajemy kilka rozgniecionych ząbków czosnku, obciążamy talerzykiem i słoikiem z wodą aby szynki nie wypływały, odstawiamy w chłodne miejsce na ok. 7 dni w zależności od wielkości szynki im większa tym dłużej, przechowywać ją w temperaturze 4-6 stopni C. Przekładamy mięso podczas peklowania. Po wyjęciu z solanki szynki wkładamy do siateczki masarskiej (potrzebna pomoc
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzetwory z cukinii i pomidorów. Robiłam już sałatkę z cukinii i warzyw do słoików, a teraz przyszła pora na ketchup z cukinii i pomidorów. Takie ketchup to nie tylko idealny dodatek do frytek, kanapek czy tostów, ale również świetna baza do sosów do makaronu, ryżu czy mięsa. Zimą wystarczy wyciągnąć, odkręcić, podgrzać, dodając ulubione dodatki i pyszny, zdrowy obiad gotowy(...)pomidorowy, paprykę słodką i ostrą w proszku oraz pieprz. Wszystko mieszam i gotuję jeszcze około 10-15 minut. Następnie sos blenduję na jednolitą konsystencję i gorący przekładam do wyparzonych słoików. Słoiki zakręcam i wstawiam do dużego garnka wyłożonego na dnie ściereczką. Słoiki zalewam wodą. Powinna sięgać do 3/4 wysokości słoików i zagotowuję. Słoiki pasteryzuję 10 minut. Po tym czasie wyciągam
Waniliowe Improwizacjeporobiłam jeszcze kilka innych spraw, później zmieliłam mięso, wymieszałam, doprawiłam, przełożyłam do foremki i wstawiłam do piekarnika. Już zacierałam ręce i wychodziłam z kuchni, aż nagle na stole zauważyłam miseczkę z żurawiną. Cóż, zdarza się;) Dlatego w tytule tego wpisu ową żurawinę umieściłam w nawiasach. Pasztet natomiast podałam z domową żurawiną ze słoika. Składniki: 300g fileta z indyka 200g podudzia(...)świeżego tymianku 2 łyżki oleju 50ml brandy lub koniaku 3 jajka sól pieprz gałka muszkatołowa olej i bułka tarta do posmarowani i wysypania formy garść żurawiny lub orzechów Mięso umyć, osuszyć, pokroić w duże kawałki. Zrumienić na oleju z każdej strony. Cebule obrać, przekroić na pół włożyć do mięsa, dodać przyprawy, suszone jabłko, zalać winem i gorącą wodą, żeby
Obiad gotowynagram i pokażę co wymyśliła. 👉Jak zrobić grillowaną cukinię marynowaną w oleju❓ Robota prosta jak pręt stalowy prosto z fabryki: poszatkować, przyprawić, zgrillować i ułożyć w słoiku, a reszta robi się sama. Zapraszamy na przepis na cukinie marynowaną. Link do filmu z przepisem Jak zrobić cukinie marynowaną? - Grillowana cukinia marynowana w oliwie(...)tyle aby cukinia była całkowicie przykryta (nie wystawała z nad oliwy). Słoik zakręcamy i wkładamy do lodówki. Po 24 godzinach cukinia nadaje się już do jedzenia. Taką marynowaną cukinię możemy wykorzystać do kanapek, serów, makaronu, ryżu, innych warzyw i mięs. Smacznego :) Zapraszamy na nasz kanał na YouTube: www.youtube.com/c/DietaRozdzielna Za Subskrybuj
Dieta Rozdzielna i Zdrowieoccie Najlepszy przepis na marynowane gruszki w zalewie octowej Gruszki w occie to przepis nieco zapomniany. A szkoda, bo gruszki w zalewie octowej są pysznym dodatkiem do mięsa, pasztetów i sałatek i doskonale zastępują chutney z gruszek . Słodko cierpkie marynowane gruszki w occie możesz podawać także do serów. Pamiętam z dzieciństwa, że gruszki w occie zawsze pojawiały się(...)spirytusowy lub jabłkowy i cukier. Marynowane gruszki w zalewie octowej są doskonałym dodatkiem do pieczonego mięsa, pasztetów serów i sałatek. Takich gruszek nie może zabraknąć na bożonarodzeniowym stole. Gruszki w zalewie octowej Moja szklanka ma 250 ml pojemności. Z poniższych proporcji otrzymasz 3 słoiki o pojemności 500 ml. 1 kg twardych, jędrnych gruszek, trzy czwarte szklanki cukru
Cztery Fajeryczasem rodzynki. Ryż zapiekany z jabłkiem i cynamonem, to idealny pomysł na pyszny obiad bez mięsa, ale świetnie sprawdzi się np. na podwieczorek dla dzieci i nie tylko. Najlepiej smakuje rzecz jasna z jabłkami świeżymi, ale można go przygotować również z jabłkami ze słoika. Jeśli lubisz, ryż możesz wymieszać z serkiem waniliowym lub wiejskim. W naszym domu ryż gotowany
Kuchnia Na Wypasie/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); Taki sos można podawać do mięs na gorąco, jak również znakomicie komponuje się w zimnej formie podany do wędlin czy pasztetów. Ma jeszcze jedną zaletę, można go przygotować w większej ilości, zamknąć w słoiki i użyć kiedy tylko nadarzy się okazja 😊 Składniki: -35 g świeżego imbiru -6 ząbków
Kulinarne przemysleniamarchewki 2 duże, lub 3 mniejsze ziemniaki 8-9 korniszonów (u mnie prawie cały słoik, ale ja lubię jak ogórków jest dużo) filet z kurczaka – 3 pojedyncze piersi 3 jajka ser żółty majonez sól, pieprz Posiekana drobno natka pietruszki/koperek Zaczynamy od zamarynowania mięsa. Pokrojonego w małą kosteczkę kurczaka posypujemy ulubioną przyprawą (u mnie kebab-gyros) i odkładamy do lodówki
Smaki Na TalerzuMój ulubiony dodatek do mięsa. Buraczki zasmażane. Na blogu jest już propozycja buraczków zasmażanych z jabłkiem, a dzisiaj polecam buraczki z cukinią. Łagodne w smaku, można je również przygotować w wersji do słoików na zimę. Polecam! Buraczki zasmażane cukinią Składniki: 4 buraki, ugotowane w mundurkach 1 mała cukinia 1 cebula płaska łyżka mąki łyżeczka cukru przyprawy: sól, pieprz
Smak mojej kuchniniecały kilogram) 3 czerwone cebule 3/4 słoika ogórków konserwowych 1 puszka kukurydzy 1 mały słoik majonezu ketchup przyprawa gyros sól, pieprz olej do dekoracji pomidorki koktajlowe kilka plasterków czerwonej cebuli Na samym początku piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Mięso przyprawić solą, pieprzem i przyprawą gyros. Całość zalać odrobiną oleju i wszystko ze sobą połączyć
UgotowaćWykonanie: Wszystkie warzywa obieram i wrzucam do malaksera ( można zmielić w maszynce do mięsa) i szatkuję. Doprawiam i odstawiam na kilka godzin ( najlepiej zostawić na całą noc) Po tym czasie gotuję jakieś 3 godziny, następnie miksuję przy pomocy blendera, przekładam do słoików i pasteryzuję około 10 minut. Wyjmuję i odstawiam by wystygły. SMACZNEGO
Bea(u)ty kitchenmroźne zimowe powietrze. Podaję przepis na mój kapuśniak. Czego potrzebujemy: 1 słoik kiszonej kapusty ( najlepiej własny wyrób z marchewką) 30 dag boczku 3-4 ziemniaki wywar mięsno -warzywny 1 cebula Wykonanie: Do wywaru dodajemy np. dwa udka, lub inne mięso, gotujemy z marchewką, ziemniakami pokrojonymi w kostkę. Mięso wyjmujemy marchewkę również, dodajemy kapustę i gotujemy do miękkości. . Marchewkę
W kuchennym oknie Ewysię z Wami swoją opinią na temat tuńczyka marki Callipo, którego wykorzystałam do przygotowania sałatki. Mięso tuńczyka znajdowało się w dużym kawałku i było zanurzone w oliwie, a nie oleju, co według mnie świadczy o jego wysokiej jakości. Tuńczyk został zapakowany w szklany słoik, a nie puszkę, dzięki czemu można ocenić jego wygląd jeszcze przed zakupem. Jedyna uwaga - w smaku
Chilli Czosnek i Oliwa