mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:90/214)

Schab z kiszona kapustą, faszerowany kabanosem pieczony w rękawie 198

zawsze super. Danie powstało zupełnie przypadkowo. Ustawiając rzędy tegorocznych przetworów, natknęłam się na słoik ubiegłorocznej kapusty kiszonej i spożytkowałam go właśnie do upieczenia schabu. Danie robi się samo, a schab upieczony w rękawie jest wyjątkowo smaczny i soczysty. Pierzynka z kiszonej kapusty dodatkowo aromatyzuje i kruszy mięso, a kabanos dodaje przyjemnego posmaku wędzonki. Kapusta z pieczarkami stanowi równocześnie warzywny dodatek

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Bigos 198

podsmażamy je i dodajemy do gotującej się kapusty. Następnie dorzucamy pokrojone w kostkę mięso, kiełbasę, boczek oraz przyprawy. Gotujemy dalej pod przykryciem przez 30 minut. Od czasu do czasu mieszamy. Następnie dodajemy kapustę kiszoną. Dalej gotujemy, mieszając od czasu do czasu. Po około 1 godzinie dodajemy słoik koncentratu pomidorowego. Zasada jest podobno taka, że im dłużej gotuje się bigos

Życie zamknięte w smaku
Zsiadłe mleko 110

zsiadło się mleko pasteryzowane. Składniki: litr mleka niepasteryzowanego ewentualnie kefir Mleko wlewamy do słoika lub garnka, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej. Już po dwóch, trzech dniach powinien się zacząć wytrącać skrzep i serwatka. Całość mieszamy i dodajemy do ziemniaków, mizerii lub mięsa.I teraz kilka uwag odnośnie mleka. Mleko niepasteryzowane kupujemy tylko ze znanego źródła

prawdziwe jedzenie
Buraczki na zimę 98

kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć

moj przepis na
Buraczki na zimę 111

kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć

moj przepis na
Buraczki na zimę 133

kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć

moj przepis na
Buraczki na zimę 315

kotlecika. Dynia, gotowa na zupkę dyniową, ciasto czy bułeczki. Buraczki tarte, upieczone, w sam raz jako dodatek do drugiego dania. Super! Inspiracja: MojeTworyPrzetwory . Składniki na 17 szt. 400 ml słoików: 10 kg buraków (po upieczeniu i obraniu około 6,5 kg) warto użyć buraków ekologicznych 1 szklanka cukru 1 szklanka octu 2 łyżki soli Buraki umyć, wyłożyć na blaszce(...)użyłam maszynki do mielenia mięsa z przystawką do tarcia. Przełożyć do dużej miski, dodać cukier, ocet i sól, dokładnie wymieszać, najlepiej ręką. Jeżeli buraczki będą za mdłe zwiększyć ilość cukru, octu i soli. Ja miałam pyszne, słodziutkie i aromatyczne buraczki, odmiana podłużna, dlatego tak mało musiałam doprawiać. Buraczki przekładać do wyszorowanych i wyparzonych słoików. Do dużego garnka na dno położyć

moj przepis na
Tortille meksykańskie z kurczakiem 241

Bardzo smaczne tortille z mięsem z piersi kurczaka, warzywami i sosem pomidorowym. Jeśli zależy nam na szybkim zrobieniu obiadu farsz można przygotować już poprzedniego dnia, a potem podgrzać, zawinąć w tortille i gotowe! :) Składniki na 4 sztuki: Farsz: ok. 400 g piersi z kurczaka 1 czerwona cebula 1 mała czerwona papryka mix warzyw meksykańskich w słoiku: czerwona fasola, kukurydza, groszek(...)minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać sól, cukier, ocet oraz bazylię i zblendować. Gotować jeszcze przez 15-20 minut, aż sos zacznie gęstnieć.    Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać tłuszcz, pierś doprawić i podsmażyć, dodać obraną i pokrojona w kostkę cebulę, smażyć przez kilka minut. Paprykę oczyścić, pokroić w kostkę i dodać

Simply Food
Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli 56

ketchupie z cukinii. Ale oczywiście możecie użyć klasycznego. U mnie sprawa wyglądała tak, że zrobiłam ketchup z cukinii, zupełnie bez przekonania. Potem otworzyłam słoik, żeby mu zrobić zdjęcie do przepisu. No i jak już ten słoik otworzyłam, musiałam do czegoś zużyć. Ja jestem fanem tylko jednego ketchupu tak naprawdę (no, może dwóch), więc ten z cukinii nie jest dla mnie(...)słodką papryką, solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka, odstawiamy. Karkówkę obsmażamy na oleju z obu stron, na dość mocnym ogniu, do zrumienienia. Usmażone mięso ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, smażymy ją na wolnym ogniu około 8 minut. Ketchup łączymy z wodą. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu. Następnie wykładamy

Kardamonovy
Karkówka pieczona w ketchupie i cebuli 128

ketchupie z cukinii. Ale oczywiście możecie użyć klasycznego. U mnie sprawa wyglądała tak, że zrobiłam ketchup z cukinii, zupełnie bez przekonania. Potem otworzyłam słoik, żeby mu zrobić zdjęcie do przepisu. No i jak już ten słoik otworzyłam, musiałam do czegoś zużyć. Ja jestem fanem tylko jednego ketchupu tak naprawdę (no, może dwóch), więc ten z cukinii nie jest dla mnie(...)słodką papryką, solą i pieprzem, odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy w cienkie piórka, odstawiamy. Karkówkę obsmażamy na oleju z obu stron, na dość mocnym ogniu, do zrumienienia. Usmażone mięso ściągamy z patelni. Na tą samą patelnię wrzucamy cebulę, smażymy ją na wolnym ogniu około 8 minut. Ketchup łączymy z wodą. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy połowę sosu. Następnie wykładamy

Kardamonovy
Leczo w słoikach 101

ciepłego lecza z pyszną, chrupiącą bagietką. Dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje pierwsze leczo w słoikach. Zrobiłam dwie wersje, z pieczarkami i bez oraz część słoików tylko zawekowałam a drugą część zapasteryzowałam w piekarniku. Czas pokaże, która wersja się sprawdzi 🙂 Leczo w słoikach to świetny pomysł na szybki obiad lub kolację. Wystarczy podgrzać i podać z bagietką. Można też(...)dodać podsmażaną kiełbaskę i otrzymać wówczas bardziej “męską” wersję 😉 Oczywiście leczo można także podawać z makaronami, ryżem, ziemniakami w towarzystwie mięs. Świetnie bowiem pełni rolę surówki lub sałatki w drugim daniu. Podaję tutaj moje dwie wersje, jakie robiłam. Przepis wzorowany na przepisie Olasz z blogu “Przy dużym stole” . Składniki – Wersja bez pieczarek: 700 g czerwonej papryki 300 g marchewki

Moja Delicja
Piernikowa rolada z łopatki wieprzowej, nadziewana owocami 289

Szynka lub schab to najczęściej wybierane fragmenty mięsa na pieczeń wieprzową. Czyste mięso bez przerostów tłuszczowych, zwarte i chude. Ale i mniej szlachetną łopatkę wieprzową da się zmienić w piękną, smaczną i – co nie pozostaje bez znaczenia – soczystą pieczeń. Wieprzowinie świetnie pasują słodkie dodatki. Suszone owoce namoczone w rumie i przyprawa do piernika robią z pospolitej wieprzowej łopatki dobrą propozycję(...)tylko na świąteczny obiad! Suszone owoce zostawiamy w całości – ani śliwek, ani moreli nie kroimy. Do słoika lub zamykanego pojemnika wlewamy rum i gorącą wodę, mieszamy, dodajemy suszone morele. Co jakiś czas potrząsamy słoikiem żeby owoce równo namakały alkoholem. Śliwki kalifornijskie są już wystarczająco miękkie, nie wymagają namaczania. Przyprawy – jałowiec, kolorowy i czarny pieprz, ziele angielskie – podprażamy przez kilka minut

Karo in the Kitchen
Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa 109

Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa. Bezmięsna zupa ogórkowa ze świeżych ogórków to nietypowa zupa dla nas, zatwardziałych mięsożerców. Mimo to jest smaczna i sycąca! A, że teraz sezon na ogórki gruntowe w pełni, trzeba korzystać póki są. Napełniam ogórkami nie tylko słoiki na zimę , ale robię na bieżąco ogórki małosolne , napełniam także nimi talerze. Robię mizerię do obiadów(...)miękkości ziemniaków. Na koniec odstawiamy zupę z ognia i dodajemy śmietankę. Przed podaniem możemy dodać koperek lub natkę pietruszki. Smacznego! The post Zupa ogórkowa ze świeżych ogórków bez mięsa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię