razy blendować z góry na dół, żeby dobrze się wymieszał. Zakręcić słoik i majonez gotowy. Można przechowywać około 14 dni w lodówce. W mojej wielkanocnej kuchni nie może zabraknąć oleju rzepakowego, ponieważ jest idealny do wielu potraw jak np. robienia domowego majonezu do wypieku babek do marynat do mięsa
talerz przyjemnościłyżek kakao Wykonanie: Wydrążone śliwki przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Dodajemy cukier do powstałego musu i gotujemy ok. 2,5 godz na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodajemy cukier waniliowy i kakao. Dobrze mieszamy, aby kakao się rozpuściło, gotujemy jeszcze ok 5 minut. Gorące przekładamy do słoików, zakręcamy. Nie pasteryzujemy
Z Majeczką w kuchnikurczakiem na każdą okazję Składniki: 200 -300 g wędzonego kurczaka 1 słoik selera konserwowego 1 puszka kukurydzy i groszku firmy Jamar 3 duże ogórki kiszone 4 jajka 1 mała pora pieprz, sól 4-5 łyżek majonezu 1 łyżeczka ostrej musztardy Wykonanie: Jajka gotujemy na twardo. Kurczaka obieramy z mięsa. Seler oraz kukurydzę z groszkiem odsączamy dokładnie z zalewy w razie
W Moim Magicznym Domudodaj miód, wymieszaj. Ogórki posiekaj na plasterki, wsyp do słoików zalej zalewą. Słoje szczelnie zamknij i pasteryzuj 15 minut. Gotowe. Zamiast siekanych ogórków możesz dać ogórki całe ( małe ) , tylko wtedy będzie Ci potrzeba trochę więcej zalewy. Ogórki te doskonale nadają się do obiadu z ziemniakami i mięsem
Przepisy i porady kulinarneudka z kurczaka (obrane ze skóry, i wytrybowane z kości) 1 słoik konserwowych pieczarek 2-3 łyżeczki wędzonej papryki w proszku przyprawa do kurczaka 2-3 łyżeczki dżemu z papryczek chili lub opcjonalnie chili z odrobiną cukru do smaku pęczek szczypiorku Wykonanie: Pęczak gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Mięso z udek kroimy w kostkę, następnie doprawiamy przyprawą do kurczaka, wędzoną
IMPRESJA SMAKUzależności od stopnia rozpalenia grilla i tego jak bardzo wypieczone mięso lubicie, opiekamy podudzia od kilku do kilkunastu minut z każdej strony. Sos do sałatki możemy przygotować dzień lub kilka godzin wcześniej przed planowanym spożyciem. Wystarczy połączyć ze sobą przeznaczone na niego komponenty (najlepiej zrobić to w słoiku ze szczelną zakrętką), a następnie tuż przed podaniem polać nim sałatę
MyCookBook.plsytuacja następująca – lodówka z przewagą światła, ewentualnie warzyw i dodatków. Brak mięsa – wędlin kupujemy tylko tyle, żeby zjeść je w dwa dni. Żar się leje z nieba i nie chce się nikomu z nas iść do sklepu. Ale zawsze w spiżarce jest żelazny zapas – ryby w puszkach, dodatki, słoiki z przetworami przeróżnymi, pomidorowa passata. Okazało się, że puszkowane pomidory
Karo in the Kitchenlasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla osób, które nie przepadają za daniami z makaronem. Lazania bez mięsa – jak zrobić? Przygotowanie lasagne bez mięsa rozpoczynamy od pokruszenia naturalnego tofu. Następnie przysmażamy je wraz z przyprawami na oleju(...)makaronem. Przepis na lasagne z tofu na tortilli Lasagne z tofu na tortilli Via Gusto Przepis na lasagne z tofu na tortilli to przepis na pyszny obiad bez mięsa! Zamiast makaronu użyłam placków tortilli, dzięki czemu lazania szybciej się upiecze. Jest to również propozycja dla… Drukuj Proporcje na: formę o śr. 24 cm Czas przygotowania: 35 min. Czas pieczenia/gotowania
Via GustoSałatka grzybowa do słoików Sałatka grzybowa do słoików to szybki i pyszny sposób na zagospodarowanie resztek grzybów - nóżek, brzydkich kapeluszy, ostatnich sztuk, które nie zmieściły się
Korniszonkiudało mi się zrobić kilka słoików, magicznego przecieru, który ma w składzie tylko dwa słowa : pomidory, sól. Smakuje wyśmienicie zawiera 100% pomidorów, a nie 30% jak sklepowe i żadnych zagęszczaczy. Naprawdę, ostatnio to już producenci nie wiedzą co mają dodawać, do jedzenia które nam oferują. Doznałam szoku, jak przeczytałam skład mielonego, a tam oprócz mięsa wołowego, wieprzowego był jeszcze bambus(...)garnka. Dopraw solą, zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu około 2-3 godzin, aż przecier odparuje nadmiar soku i zgęstnieje. Tak otrzymany koncentrat pomidorowy, gorący, przelej do wyparzonych słoików. Zakręć, odstaw do góry nogami. Drugiego dnia pasteryzuj około 30 minut od zagotowania lub w piekarniku w temperaturze 100 C. To wystarcza ,żeby stał na półce w komórce nawet kilka
Ogrodnik w podróżyjabłkami, a mimo to kiszenie jabłek nie jest u nas powszechnie znane. Z jabłek wody, soli i cukru lub miodu przygotujesz prostą słodko-kwaśną przekąskę, dodatek do pieczonego mięsa i drobiu albo do koktajli wzmacniających odporność. Po ukiszeniu jabłka nabierają smaku zbliżonego do cydru jabłkowego. Naprawdę warto. Jabłka po ukiszeniu mają smak delikatnie zbliżony do cydru Jakie jabłka(...)kiszę jabłka odmiany Jonaprince. Do kiszenia staram się wybierać owoce nieuszkodzone, nieobite, twarde i z jędrną skórką. Najlepsze są małe jabłka, które w całości zmieszczą się w słoiku, ale nie zawsze udaje się takie zdobyć. Po ukiszeniu odstaw jabłka do lodówki albo zimnej piwnicy, wytrzymają około 4-6 miesięcy. Przepis na kiszone jabłka 1 kg dojrzałych, nieuszkodzonych Jabłek Grójeckich
Cztery Fajeryburaków ze słoika! Zazwyczaj są kwaśne i czuć głównie ocet, a nie buraczki. Jednak ćwikła z chrzanem z firmy Jamar bardzo miło mnie zaskoczyła. Buraczki nie są kwaśne i czuć w nich aromat chrzanu. Smak jest doskonale zbalansowany. Jest to pierwsza ćwikła, które mi smakowała. I na pewno sięgnę po nią jeszcze raz Paszteciki drożdżowe z mięsem i ćwikłą Składniki
PatiGotujewegetarianinem, ale chcesz zrobić detox od mięsa ? A może chcesz przetestować dietę wegetariańską i sprawdzić jak będziesz się czuć, kiedy wyeliminujesz mięso ze swojej diety? Bezmięsna opcja diety pudełkowej jest dla Ciebie idealna! Posiłki w cateringu dietetycznym wyróżniają się odpowiednim zbilansowaniem makroskładników. Dzięki temu nie musisz obawiać się, że na diecie bez mięsa nie dostarczysz wystarczającej ilości białka. Myślisz(...)diecie bezmięsnej. Odpowiednie przyprawy sprawiają, że zupełnie nie brakuje mięsa. Niespodzianka! Kod rabatowy na -15% Na koniec mam dla Was niespodziankę, czyli kod rabatowy na diety w cateringu dietetycznym Dietering. Kod „BLOG” daje Wam aż 15% rabatu na wszystkie diety oprócz diety testowej, lunch box oraz „zdrowy słoik” – możecie więc wypróbować taniej zarówno dietę wegetariańską
Via GustoSKŁADNIKI: 1 por, 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka, 1 słoik selera konserwowego, 1 puszka kukurydzy konserwowej, 3 łyżki pestek dyni bez łupiny, 4 jajka, 3 łyżki Majonezu Kieleckiego, oliwa, sól, pieprz, mielona słodka papryka. PRZYGOTOWANIE: 1. Filet z piersi kurczaka kroję w małą kostkę. Na oliwie smażę mięso przez około 10 minut. Oprószam solą, pieprzem i mieloną papryką. Pora
Tradycyjna kuchnia KasiDodatek chipsów sprawia że jest bardzo efektowna. Polecam ją przygotować na przyjęcia, spotkania rodzinne itp. SKŁADNIKI 2 wędzone udka z kurczaka 5 jaj ugotowanych na twardo 1 słoik konserwowych pieczarek 1/2 puszka kukurydzy 150 g tartego sera żółtego 1 czerwona cebula kilka konserwowych papryk lub ogórków sól, pieprz do smaku 100 g prażonego słonecznika 2 łyżki majonezu(...)PRZYGOTOWANIE Z udek ściągamy skórkę, mięso obieramy od kości i kroimy w kosteczkę. Jajka drobno kroimy - jedno żółtko zostawiamy do ozdoby. Do dużej miski przekładamy odcedzoną kukurydzę, tarty ser, pokrojone pieczarki, cebulę, paprykę i resztę składników. Doprawiamy solą, pieprzem do smaku, dodajemy majonez i mieszamy. Sałatkę wykładamy na środek talerza, ładnie ją wyrównując. Po bokach rozkładamy pringlesy
Kulinarne Fantazje Marioliżołądków drobiowych - 1 puszka kukurydzy - 1/2 szklanki kaszy pęczak - 1 słoik koncentratu pomidorowego 190g - 1/2 łyżeczki cukru - sól - pieprz - majeranek, tymianek, bazylia 1. Żołądki dokładnie myjemy i gotujemy w 2-3 litrach wody, gdy zmiękną wyławiamy je łyżką cedzakową i kroimy w plasterki. Do wywaru dodajemy kaszę, pokrojone mięso, sól, pieprz, cukier i zioła do smaku. 2. Gdy pęczak
Apetyczna babeczkaCzęsto zastanawiam się co przygotować na obiad gdy surowe mięso jest zwykłe, tradycyjne… piersi kurczaka. Zapewne każdy z Nas zna panierowane piersi kurczaka, kurczaka w sosie własnym czy też w sosie śmietanowym lub śmietanowo-pieczarkowym. Ta ostatnia propozycja jest dostępna w sklepie jako gęsty sos w słoiku a nawet pod postacią proszku! To ostatnie jest dla... Więcej The post
Magiczny Garnekplus zaliczają się 3 BEZ-y :) BEZ MOM -mięsa oddzielanego mechanicznie, BEZ konserwantów oraz BEZ glutaminianu sodu . Wiadomo, nie jest to domowa kuchnia, ale jak na "słoikowe danie" , stanowi całkiem przyzwoitą propozycję w nagłej potrzebie. Tym razem moje kulinarne zachciewajki zażyczyły sobie konkretnej dokładki do zawartości słoika w postaci: kabanosa, papryki, cebuli z czosnkiem, ziół i musztardy . "Słoikowy gotowiec" został
Grunt to przepis!majeranek Wykonanie: Wątróbkę ugotować w małej ilości rosołu lub wody. Mięso, wątróbkę, cebulę, czosnek, marchew i pietruszkę zmielić. Następnie zblendować. Dodać jajko, bułkę tartą i przyprawy. Wszystko wymieszać. Następnie stopniowo wlewać śmietankę, cały czas mieszając. Gotowy pasztet przełożyć do słoiczków. Na dno garnka ułożyć ściereczkę, na to poustawiać słoiki i zalać zimną wodą do 3/4 wysokości słoików. Gotować godzinę
Agusiowe smakołykiIdealna na imprezy. Składniki; 1 duży słoik marynowanych pieczarek 1 słoik majonezu kilka łyżek ketchupu 1 podwójna pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 3 ziemniaki ugotowane w mundurkach 3 marchewki ugotowane 3 ogórki konserwowe sól, pieprz, przyprawa do gyrosa zielona pietruszka i koperek kilka łyżek oleju do smażenia mięsa Przygotowanie; Tortownice o średnicy 26 cm. wkładamy folią spożywczą
Radość kipiąca uśmiechem.smak i zapach rewelacja... tak jak kiedyś mielonki ze słoików-polecam Składniki: 0,5 kg łopatki wieprzowej lub karkówki 05 kg boczku świeżego 4-5 ząbków czosnku 1 łyżka majeraku 1,5 łyżeczki pieprzu 1,5-2 łyżeczki soli ok. 3/4 szkl. wody kilka kropli maggi Przygotowanie: Mięso zmielić(ja poprosiłam w sklepie kupując ,żeby mi od razu zmielili więc
Swojskie jedzonkonależy umyć i wypestkować.Najlepiej zmielić w maszynce do mielenia mięsa.Przełożyć do garnka z grubym dnem,zasypać cukrem i smażyć śliwki co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliły.Powidła smażyć około dwóch godzin.Przez kolejne dwa dni powidła zagotować i zdjąć z ognia.Gorące powidła ponakładać do słoików i zakręcić i poukładać do góry dnem do momentu wystygnięcia
Bajeczna Kuchnia