Składniki: Mięso i marynata do mięsa: 1,2 kg schabu bez kości; 1 łyżka majeranku; 2 ząbki czosnku; 1/2 łyżki słodkiej papryki w proszku; Sól; Pieprz. 2 łyżki oleju. Pasta jajeczno-chrzanowa: 8 jaj ugotowanych na twardo; 1 czubata łyżka majonezu; 1 czubata łyżka startego chrzanu ze słoika; Sól; Pieprz. Galareta: 2 litry bulionu drobiowego (u mnie 2 litry wrzątku
Gospodyni Miejskamałe perłowe cebulki (ja użyłam tych ze słoika) 0,4 kg pieczarek Boczek kroimy na paski i smażymy z jedną łyżką oliwy lub oleju. Boczek przekładamy do naczynia, które potem powędruje do piekarnika, zostawiając na patelni wytopiony tłuszcz. Wołowinę kroimy na kwadraty i każdy kwadrat osuszamy ręcznikiem. Tylko idealnie suche mięso zrumieni nam się na patelni, w przeciwnym wypadku zacznie
ladykitchencukru 2 łyżeczki soli cebulowej Kociołek Smaków Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, cebulę i czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem
Moje domowe kucharzeniedoda. Ja z racji braku seler w słoiku dodałam tym razem kiełki fasoli mung. Było smacznie. Składniki: 2 wędzone udka z kurczaka 0,5 puszki kukurydzy 0,5 puszki fasoli czerwonej 1 puszka kiełków fasoli mung(200 g) 2 łyżki majonezu pieprz biały do smaku sól do smaku Przygotowanie: Obrać mięso z udek i pokroić w średnią kostkę
Ala piecze i gotujeprzypadkiem , reszta woli bardziej treściwe potrawy . To powoduje ,że nie raz gotuję zupę tylko dla siebie , ale na szczęście zupy świetnie się przechowują w słoikach w lodówce . Zawsze jakiś słoik z tym daniem jest w jej zakamarkach , a to ułatwia życie Składniki : 0,5 kg mielonego 1/2 małej główki kapusty kawałek wędzonego boczku 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 marchewka(...)łyżka słodkiej mielonej papryki sól , pieprz do smaku Kapustę szatkujemy cienko . Boczek kroimy w kawałki , podsmażamy na dnie garnka w którym będziemy gotować zupę . Dokładamy do niego mielone mięso . Smażymy chwilę , ciągle mieszając , aż lekko się przypiecze . Następnie kapusta , ponownie smażymy , aż ona także lekko się zarumieni miejscami . Wlewamy pomidory , dodajemy obraną i pokrojoną marchewkę , paprykę , 2 l wody ( tyle
Ogrodnik w podróżywarzyw, mięsa, kiełbasy. Dziś mam dla Was przepis na leczo z żółtą cukinią i makaronem . Danie to jest nie tylko rozgrzewające, ale i bardzo sycące. Jest bardzo szybkie do przygotowania, w dodatku wszystko zrobione w jednym garnku. Dobrze, że od razu przygotowałam większą porcję, bo jest tak smaczne i aromatyczne, że połowę od razu włożyłam w słoiki. Leczo(...)chwilę zaglądać do garnka, wszystko zamieszać i w razie potrzeby dolewać wody. Całość na końcu ewentualnie jeszcze doprawić. Polecam także: Leczo z czerwoną fasolą i kiełbasą chorizo Leczo z mięsem mielonym Błyskawiczne leczo warzywne z kabanosem
Zrób to smaczniedodatki smakowe uwypuklające poszczególne smaki dania. Sosy bazowe są tajemnicą każdej restauracji i przepisu na nie znajdziecie ot tak, wyszukując go w google. Podgrzewamy w woku olej, smażymy mięso, warzywa i makaron. A kilka łyżek tego sosu wymieszanego z odrobiną wody przekształca całość w błyszczącą, aromatyczną potrawę. Jest na tyle uniwersalny, że spokojnie możecie bardziej potrawę zaostrzyć, dodać więcej(...)uzyskać kwaśny posmak octu lub ryżowego wina. Ta porcja spokojnie wystarczy Wam do wykonania 10-12 stir fry’ów, a jedyne co musicie zrobić to poskładać w słoiku wszystkie składniki i pamiętać o tym, żeby gotowy sos przechowywać w lodówce i wstrząsnąć go mocno przed każdym użyciem. Jasny sos sojowy jest rzadziej używany kuchni, ale to on jest bardziej
Karo in the KitchenBardzo smaczna, popularna polska zupa żurek, tym razem w wersji bezglutenowej – na bazie zakwasu gryczanego. PRZEPIS NA BEZGLUTENOWY ŻUREK GRYCZANY Składniki na bezglutenowy żurek gryczany
Dorota SmakujeNiedawno odwiedziliśmy moją koleżankę ze studiów Marysię:) Wizyta super...oby następna nie za 5 lat Marysiu;))) Wróciliśmy z tym przepisem...Składniki; 1 kg schabu, 1/2 kg
Anioły w kuchniwypróbowania : ) Pysznie, prosto i szybko :) Składniki : 5 porcji podudzia z kurczaka sól, pieprz domowa vegeta do smaku 2 łyżki czerwonej papryki 3 ząbki czosnku 4 łyżki masła 1 słoik Sosu słodko-kwaśnego Orzech 100 ml wody Wykonanie : Podudzia myjemy i osuszamy, nacieramy solą lub vegetą co lubicie , ja nacieram vegetą, papryką, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, odstawiamy(...)obsmażamy z obydwu stron na złoty kolor, następnie podlewamy wodą i dusimy na małym ogniu pod przykryciem około 15 minut. Następnie wlewamy sos słodko kwaśny i dusimy dalej aż mięso będzie miękkie po włożeniu widelca. Podajemy z ryżem , kaszą lub ziemniakami , co kto lubi :) Smacznego
Sama słodycz i szczypta chiliZrobiłam ostatnio dość spory słoik ogórków małosolnych , zbyt dużo aby zjeść je wszystkie na kanapce. Musiałam zatem spożytkować je również w jakimś daniu i padło na sałatkę. Sałatka z ogórkami małosolnymi okazała się trafnym wyborem, ponieważ mogłam nie tylko podać ją na lunch ale zaserwowałam ją również do mięsa z grilla . Dość spora jak dla mnie ilość sałatki została zjedzona
MeCookssera z niebieską pleśnią 1 gruszka 1/2 słoika suszonych pomidorów 50 g rukoli Sos 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka płynnego miodu 2 łyżki soku z cytryny sól pieprz Przygotowanie 1. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Następnie odcedzamy i pozostawiamy do przestygnięcia. 2. Mięso myjemy i kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy ulubionymi przyprawami
Alle Dobre!pracy. Sałatka alpejska to połączenie wędzonego mięsa z warzywami i owocami, więc jeżeli ktoś lubi takie smaki to zapraszam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Sałatkę alpejską: 1 wędzony filet z piersi z kurczaka (200 g) 1 puszka czerwonej fasoli (420 g) 1 puszka kukurydzy (200 g) 1 słoik selera konserwowego (300 g) 1 nieduża czerwona cebula
Danka Pichcisię bardziej gęsty. Można go dodawać do mięsa, sera, sałatek, kanapek... Co potrzeba: 1 opakowanie fety 270 g, 4 łyżki nie czubate śmietany 18% kwaśnej, 3 duże ząbki czosnku, 1/2 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Do blendera dajemy fetę pokruszoną na mniejsze kawałki, śmietanę, czosnek, pieprz, blendujemy na gładką masę. Przelewamy do słoika, zakręcamy pokrywką, wstawiamy na 1 godzinę do lodówki
Bułka z Chlebemcukinii to pyszny dodatek do kanapek, mięs, mięs z grilla. W sezonie na cukinię co roku robię słuszną jego porcję, by potem cieszyć się jego smakiem cały rok. Jest inny niż tradycyjny ketchup ze sklepu, jest bardziej aromatyczny a co najważniejsze naturalny. Często zdarza mi się zajadać nim łyżeczką prosto ze słoika, jest … Czytaj dalej Ketchup z cukinii Artykuł
Pieprzyć z Fantazją