pory. Dodałam do nich mięso, dolałam wodę, włożyłam marchewkę, dolałam wino (nie jest konieczne). W trakcie gotowania doprawiłam pieprzem i odrobiną curry. Całość dusiłam pod przykryciem, co chwila mieszając, ok. 15 minut. Podałam wraz z ugotowanym ryżem. * Mała wskazówka: Jeśli nie mamy wiele czasu, można pomóc sobie marchewką z puszki lub ze słoika. Jest już miękka, nie trzeba
W kuchni Karmel-itkiPierś kaczki z chrupiącą skórką i delikatnym, lekko różowym środkiem. Mięso najpierw wolno obsmażamy od strony ponacinanej w kratkę skórki, a następnie krótko dopiekamy w piekarniku nagrzanym do wysokiej temperatury. Gotowe, odstawiamy na ok 5 minut, aby pozostały soczyste i zachowały jak najwięcej płynów. Całość przygotowuje się naprawdę szybko, a smakuje wybornie. W najprostszej wersji, gotowe piersi, można(...)łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1/4 papryczki chili drobno posiekanej opcjonalnie 1 płaska łyżeczka musztardy miodowej/ np. TAKIEJ sól morska WYKONANIE DRESSING : Wszystkie składniki umieszczamy w małym słoiku, zakręcamy i mocno potrząsamy lub w miseczce umieszczamy wszystkie składniki dressingu poza oliwą. Mieszamy i stopniowo, cienkim strumieniem wlewamy oliwę, cały czas energicznie mieszając. Powinniśmy otrzymać lekko gęsty, jednolity sos. KACZKA
cool and mintyokazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików 😉 Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ok. 100 g pędów bambusa 5 plastrów ananasa (może być(...)obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki
Kuchnia MagdaLenyokazało się, że wersja domowa tego sosu jest banalnie prosta w przygotowaniu i zajmuje tylko 30 minut! A z pewnością jest zdrowsza i dużo, dużo smaczniejsza od tej ze słoików 😉 Składniki: 2 filety z kurczaka 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 1 duża marchewka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta ok. 100 g pędów bambusa 5 plastrów ananasa (może być(...)obieramy ze skóry i ścieramy na tarce o małych oczkach. Ananasa odsączamy z syropu i kroimy w kostkę. W woku rozgrzewamy olej i wrzucamy pokrojonego kurczaka. Smażymy, aż białko mięsa się zetnie i dodajemy cebulę, czosnek oraz imbir. Podsmażamy do zeszklenia i następnie dodajemy marchewkę oraz papryki. Smażymy około 7-8 min., co jakiś czas mieszając i dodajemy kawałki
Kuchnia MagdaLenypodanych poniżej ilości składników, wyszedł mi średniej wielkości słoik (po zrobieniu zdjęć, przełożyłam smalec z misek do słoika). Z moimi potrzebami, będę go męczyć przez parę miesięcy. Chociaż po drodze szykuje się parę mniejszych i większych imprez, myślę, że znajdą się jakieś dobre dusze, które wyzerują mi ten słoik. Znajdą się na bank. W ogóle ten sposób robienia smalcu podpatrzyłam(...)wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby. Miałam też kiedyś styczność ze smalcem, który był smażony z mięsem mielonym. Niby spoko, ale jak już mam wybierać, zdecydowanie wolę wersję z boczkiem, . Składniki: 500 g słoniny (ja użyłam wędzonej) 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku
Kardamonovypodanych poniżej ilości składników, wyszedł mi średniej wielkości słoik (po zrobieniu zdjęć, przełożyłam smalec z misek do słoika). Z moimi potrzebami, będę go męczyć przez parę miesięcy. Chociaż po drodze szykuje się parę mniejszych i większych imprez, myślę, że znajdą się jakieś dobre dusze, które wyzerują mi ten słoik. Znajdą się na bank. W ogóle ten sposób robienia smalcu podpatrzyłam(...)wyszedł bardzo biały – dodaje się do niego mleka. Słyszeliście o tym? Ja tego nie robiłam, nie miałam potrzeby. Miałam też kiedyś styczność ze smalcem, który był smażony z mięsem mielonym. Niby spoko, ale jak już mam wybierać, zdecydowanie wolę wersję z boczkiem, . Składniki: 500 g słoniny (ja użyłam wędzonej) 150 g wędzonego boczku 1 cebula 2 ząbki czosnku
KardamonovySkładniki: MARYNATA: koncentrat pomidorowy Pudliszki 1 łyżka, kucharek 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 2 sztuki, olej rzepakowy 1 łyżka DODATKI: kotlety schabowe 4
W Mojej Kuchni Lubięmożna mrozić – najważniejsza jest zasada, aby zrobić to od razu. Nie czekamy aż jedzenie będzie „woniało”. Np. kupuję w piątek jedzenie na cały weekend, w tym mięso. To, które przeznaczam na obiad niedzielny, od razu ląduje w zamrażarce. Wolę dmuchać na zimne. Może to lekki przesadyzm, co dla niektórych, ale według mnie, jest tak najpraktyczniej i najbezpieczniej(...)nadaje się do tego idealnie. Wszelakie zupy, poczynając od rosołu, poprzez bigos, a na fasolce po bretońsku kończąc są bardzo sympatyczne w kwestii mrożenia . Wystarczy wlać nadwyżkę zupy do słoika lub pojemnika i gotowe. Zdradzę Wam trik, dzięki któremu w mig rosół wjedzie na Wasz stół. Ugotujcie bardzo tłusty, zawiesisty rosół i po wystudzeniu poprzelewajcie do 2-3 pojemniczków
W Kawiarencedodatek do obiadu, wszelkiego rodzaju mięs i pasztetów. Taką sałatkę można również podgrzać i wykorzystać jako sos do makaronu czy klusek ziemniaczanych. Do takiej sałatki można wykorzystać większe grzyby, które nie nadają się do marynowania w occie, gdzie zazwyczaj daję tylko małe egzemplarze, których nie trzeba kroić. Składniki na grzyby po cygańsku (około 4 słoiki
e-PrzepisyKulinarnedłużej gotowały i mogły by być twarde ), dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem, gdyby była taka potrzeba. Gorącą sałatkę przełóż do czystych słoików. Ja użyłem litrowych, wyszło mi z tej porcji 9 sztuk. Słoiki szczelnie zakręć wieczkami. Pasteryzuj w kąpieli wodnej przez około 15 minut od momentu, gdy woda osiągnie temperaturę 85 C. Następnie wystudź, naklej na wieczka(...)etykiety z datą produkcji. Gotową sałatkę przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. Sałatka doskonale nadaje się jako dodatek do obiadu np. z ziemniakami i mięsem. Sałatka jest naprawdę smaczna i kolorowa. Smacznego
Przepisy i porady kulinarnesycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami i orzechami włoskimi 1 mała pierś z kurczaka - grillowana lub smażona saute 1 słoik selera w zalewie lub ½ selera
Gotujemy i jemysycące drugie śniadanie. Połączenie delikatnego mięsa z kurczaka, z charakterystycznym smakiem selera, winnym jabłkiem, orzechami oraz kremowym sosem jogurtowym to gwarancja sukcesu. Polecamy przepis na pyszną sałatkę z kurczaka z selerem, jabłkiem i orzechami włoskimi. Składniki na sałatkę z kurczakiem, jabłkami i orzechami włoskimi 1 mała pierś z kurczaka - grillowana lub smażona saute 1 słoik selera w zalewie lub ½ selera
Korniszonkiprostocie, bez tony ściereczek, słoików zamiast talerzy, wyszukanych naczyń i dekorowania stołu jak na Wigilię. Donny Hay serwuje dużo dań z kurczakiem, uwielbia śmietanę kremówkę czy nowe wersje klasycznych potraw, które wszyscy lubią i oczywiście błyskawiczne desery, które robi się dosłownie w sekundę. Co bym zjadła z tej książki? Sprytnym pomysłem jest podawanie mięsa np. steków z plackami ziemniaczanymi
Ugotowane pozamiatanenakładaną na maszynkę do mięsa. Cebulę obieramy, kroimy w ćwiartki i również kroimy. Całość posypujemy 3 łyżkami soli. Mieszamy. Pozostawiamy na godzinę aby całość puściła sok. Z wody, octu, cukru i soli z dodatkiem gorczycy gotujemy zalewę. Po godzinie gdy sałatka puści sok, wlewamy zalewę do warzyw. Całość porządnie mieszamy. Sałatkę wkładamy do słoików. Nie ubijamy. Pozostałą zalewą dopełniamy
Smaki Ewypieczywa, wędlin, ryb i mięsa. Główny składnik zupy ogórkowej i sałatek warzywnych. Po ręcznie wykonane nakładki na słoje zajrzyjcie na stronę Pani Karoliny.Wersja 1: ogórki czosnek koper chrzan Zalewa: 1 l przegotowanej wody (zimnej) 1 łyżka soli 1. Ogórki i koper umyć. Czosnek i chrzan obrać i pokroić. 2. Ogórki układać w słoikach pionowo, jaśniejszym końcem do góry
Apetyczna babeczka