mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:107/214)

Piers I kurze w sosie serowym 139

żaroodpornego. Grzyby odcedzić jeśli macie ze słoika lub umyć gdy są świeże. Na patelni roztopić masło wrzucić posiekaną drobno cebulkę. Jak cebulka straci kolor surowizny dodać pokrojone grzybki. Można użyć innych grzybów, jak nie macie kurek. Smażyć aż woda z grzybów wyparuje. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystko z patelni dodać do mięsa. Przygotowanie sosu – śmietanę wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Chutney z rabarbaru. Słodko-kwaśny sos po polsku 162

świeżo wypieczonych słoików łyżką wazową. Słoiki z gorącą zawartością natychmiast zakręcam i stawiam do góry dnem – pokrywki powinny się zassać. Ten chutney, którego podstawowym składnikiem jest rabarbar, jest słodko-kwaśnym, lekko pikantnym i bardzo charakterystycznym sosem. Będzie pasował zarówno do klasycznych zimnych wędlin jak szynka czy baleron, pasztetów, jak i do mięsa drobiowego – kurczaka, indyka czy kaczki, do mięsa białych

Karo in the Kitchen
Sos słodko - ostry do słoików 233

także wzbogacić go o dodatek mięsa, np. kurczaka. Wcale nie jest pracochłonny ani trudny. W przyszłym roku na pewno zrobię go kolejny raz :) Przepis na ten sos znalazłam na tej stronie ( klik ). Zmniejszyłam jednak ilość cukru (dałam 2 a nie 3 szklanki) i dodałam mniej curry. Z podanej porcji wyszło mi 7 słoików każdy po 0,5 l Składniki

My simple kitchen
Sałatka z kurczakiem, makaronem i sałatą 229

Odstawić na 1h do lodówki. Mięso usmażyć.  Makaron ugotować w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzić. Przelać zimną wodą.  Kukurydzę i fasolką odsączyć. Paprykę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski. Dodać do nich mix sałat. Wymieszać. Sos: wszystkie składniki sosu ze sobą dobrze wymieszać. Ja to robię w małym słoiki poprzez potrząsanie. Polać sosem sałatkę

Fabryka pomysłów
Oryginalny prezent dla miłośnika grillowania – domowa przyprawa do dań z grilla 182

delikatnie wklepać w mięso. Tak przygotowane mięso odstawić na kilka godzin przed wyłożeniem na ruszt. Przygotowując domową przyprawę, wszystkie składniki dokładnie należy wymieszać np. przy pomocy drucianej trzepaczki. Następnie taką przyprawę powinno się przesiać przez sitko w celu rozbicia grudek. Na sam koniec naszą przyprawę powinniśmy zapakować w stylowy pojemnik np. do ozdobnego słoika czy szklanego zamykanego pojemnika. Niestandardowe opakowanie

naRuszcie
KOTLETY MIELONE W WAFLU. 373

jajka z odrobiną mleka. Panieruję mięso w waflu, najpierw mocząc w jajku, po czym obtaczając w bułce tartej - można dwukrotnie, panierka będzie grubsza. Smażę kotlety na sporej ilości tłuszczu na brąz z każdej strony.  Osączam z nadmiaru tłuszczu na ręczniczku papierowym. Podaję na ciepło. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody,  buraczkami ze słoika i jakimś dobrym sosem SMACZNEGO

W kuchni Karmel-itki
Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę 417

Obiadowa sałatka warzywna do słoików na zimę Czasami ,nasze ogórki rosną, jakieś ,takie koślawe , a już zawsze pod koniec sezonu , zdarzają się takowe maszkary . Problem jest z nimi taki ,że te bombki niezbyt nadają się na kiszone , czy marynowane . Doskonale za to , sprawdzą się w sałatce . Kiedyś takie wyroby , były nieodłącznym składnikiem obiadów . Dzisiaj , kiedy przez cały rok, świeże warzywa(...)dostępne , funkcjonują już raczej jako , lekka odmiana . Jednocześnie jest to , doskonały utylizator nadmiarów , koślawych warzyw z ogródka Mimo wszystko, ja czasami lubię , do mięsa w sosie własnym , zaserwować właśnie taką obiadową sałatkę , jest pyszna i wystarczy tylko otworzyć słoiczek … Składniki : 3 kg ogórków 1 kg marchewki 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki , grubościennej 2 opakowania, ziaren gorczycy ( około

Ogrodnik w podróży
Schab pieczony w sosie z zielonym pieprzem 82

pieprzowym . Ostatnio wypatrzyłam w sklepie spożywczym torebeczkę pewnego gotowca, mianowicie Winiary Pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem. Saszetka zawiera torebeczkę z klipsem, w której możemy umieścić mięso oraz mieszankę przypraw. Skład mieszanki bardzo przypadł mi do gustu, całość wydała się świetnym i wygodnym rozwiązaniem. Przygotowałam więc obiad z torebki i powstało całkiem przyzwoite danie. Schab w sosie(...)Składniki: 700 g schabu 1 opakowanie Winiary pomysł na kotleciki schabowe w sosie z zielonym pieprzem 50 g kwaśnej, gęstej śmietany 18 % DODATKOWO 2 woreczki białego ryżu sól 1 słoik tartych buraków ćwikłowych z chrzanem (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Jeśli używasz wcześniej zamrożonego schabu, musisz najpierw wyjąć go z zamrażarki i rozmrozić (najlepiej zostawić na całą noc w lodówce

ProstePesto.pl
Marmolada z czerwonej papryki 243

środkowym poziomie. W temperaturze 130-140°C wystarczy im 10-15 minut.   Metalowe pokrywki najwygodniej wygotować — 5 minut w gotującej się wodzie będzie dobrą opcją. Jeśli używacie słoików z uszczelką, typu weck, uszczelki gumowe również należy wygotować. Nie powinno się wkładać ich do piekarnika, ponieważ — w przeciwieństwie do gorącej wody — gorące powietrze niszczy strukturę gumy. Paprykę dokładnie myjemy, osuszamy(...)gniazda nasienne, wszystkie wewnętrzne białe błonki. Pozbawiamy paprykę nasion. Kroimy. Paprykę można zmielić na dwa sposoby – albo wrzucając ja do kielichowego blendera albo mocnego malaksera, albo w maszynce do mięsa, na sitku 4-5mm. Ja osobiście wolę tą drugą opcję – papryka zachowuje bardzo fajną, kaszkowatą konsystencję, jest przyjemnie wyczuwalna na języku, ma ładną strukturę. Paprykę rozdrabniamy wybranym sposobem

Karo in the Kitchen
Najlepsza pasta kanapkowa z tuńczyka 2 składniki 104

tortille, pite czy naleśniki. Swoją pastę doprawcie wedle uznania ulubionymi przyprawami – u mnie to zwykle jest po szczypcie soli, pieprzu i czosnku granulowanego. Pastę w zamkniętym pojemniku (np słoiku) możemy przechowywać 3-5 dni w lodówce (pod warunkiem, że będziemy do niej wkładać czyste „niepolizane” sztućce. Pastę podałam na własnoręcznie, świeżo upieczonym chlebku mieszanym pszenno – żytnim(...)sosie własnym 5-6 dużych łyżek majonezu dodatkowo poszczypcie soli, pieprzu i czosnku granulowanego Jak zrobić najlepszą pastę z tuńczyka: Zaczynamy od otwarcia puszki z tuńczykiem. Następnie dokładnie odsączamy mięso tuńczyka od soku, dociskając lekko – warto by było suche. Potem tuńczyka przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Zaraz potem do tuńczyka dodajemy majonez, mieszamy wszystko. Finalnie próbujemy i doprawiamy

Dorota Smakuje
Sałatka gyros 42

słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso

Kardamonovy
Sałatka pomidorowa z czerwonym pesto 63

duży pomidor malinowy 1 słoik 1 suszonych pomidorów z pestkami dyni w oleju 50 g 50 słonecznika łuskanego 1 opakowanie 1 rukoli 1 słoiczek 1 czerwonego pesto pieprz i sól (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Pierś kurczaka pokrój w drobną kostkę. Przygotuj marynatę z oleju, słodkiej papryki i przyprawy z suszonymi pomidorami. Mięso wymieszaj z marynatą, pozostaw w lodówce

ProstePesto.pl
Mus jabłkowy 85

słoikach na zimę. Słoiki oraz nakrętki wyparzam we wrzątku. Możesz je także umyć w zmywarce do naczyń. Do czystych słoików przekładam gorący mus jabłkowy (pozostawiam około 1cm wolnej przestrzeni) i mocno zakręcam czystymi oraz nie uszkodzonymi nakrętkami. Do dużego, szerokiego garnka kładę czystą ściereczkę kuchenną, a na nią układam słoiki z musem. Całość zalewam do 3/5 wysokości słoików gorącą wodą(...)około 10-25 minut w zależności od wielkości słoików. Możesz także pasteryzować w piekarniku . Nagrzewam piekarnik do 110 stopni C i pasteryzuję przez 15-25 minut w zależności od wielkości słoików. Zasad jest podobna, jak przy tradycyjnej pasteryzacji w garnku. To znaczy słoiki z gorącym musem wkładam na nagrzanego piekarnika, a słoiki z zimną zawartością umieszczam do chłodnego piekarnika. Czas

Ania gotuje
Zupa szczawiowa 99

duże pęczki szczawiu (lub 2 słoiki) 700 g ziemniaków 3 marchewki 2 pietruszki 1 por 1 mały seler 1 mała cebula 6 jajek 1,5 łyżki soli 10 ziaren pieprzu 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki śmietamy 1/2 łyżki mąki 1. Zaczynamy od ugotowania rosołu. Do dużego garnka wkładamy umyte mięso z kurczaka oraz żeberka pokrojone

karolgotuje
Sałatka gyros 84

słoik sałatki szwedzkiej 1 łyżka przyprawy do gyrosa 1 mały słoik łagodnego ketchupu 3 czubate łyżki majonezu 3 czubate łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 ząbki czosnku olej rzepakowy Piersi kroimy w dużą kostkę, dodajemy przyprawę, mieszamy i odstawiamy na minimum godzinę. Z ketchupu, majonezu, jogurtu i rozdrobnionych ząbków czosnku robimy sos. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na nią mięso

Kardamonovy