bita śmietana - 3939 przepisów (strona:107/263)

TORT MIŚ 171

pieczenia, 1 łyżka octu Poncz: ½ szkl. herbaty Krem: 1 szkl. mleka, 1 szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 1 kostka masła, 2 łyżki kakao Dodatkowo: wiśnie w syropie, 2 łyżki śmietany 36%, cukierki, kilka biszkoptów WYKONANIE Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie mieszankę z żółtek(...)kakao. Biszkopty nasączamy, 1 smarujemy połową kremu, układamy osączone z zalewy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Tort smarujemy kremem. Biszkopty sklejamy ze sobą kremem i robimy z nich uszy. Z bitej śmietany robimy miśkowi oczy i buźkę. Kremem zdobimy tort

słodki bratek
Galaretka z jabłek z bitą śmietaną / Apple jelly with whipped cream 125

Składniki / Ingredients: 3 jabłka / 3 apples 1 szklanka cukru / cup of sugar 500 ml zimnej wody / 500 ml cold water żelatyna / gelatine 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36% / 600 ml heavy cream 30 or 36% 4 łyżeczki cukru waniliowego / 4 teaspoons vanilla sugar Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: 10 min, gotowanie: ok. 20 min, ilość porcji: 6 Najpierw myjemy jabłka(...)przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i dodajemy ją do soku, dokładnie mieszamy. Gotowy sok wlewamy do foremek i stawiamy do lodówki na minimum 60 minut. Przed podaniem galaretkę dekorujemy bitą śmietaną (śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem waniliowym). ***** First, we wash the apples, dry and we cut them into half-moons (we not peel apple and we remove the pulp

Projekty ze smakiem
Czekoladowy torcik z serem, truskawkami i rabarbarowym musem. 160

Przygotowujemy masę serową. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzątku, dostawiamy. Schłodzona śmietanę ubijamy z cukrem. W osobnej misce miksujemy ser, dodajemy żelatynę i dokładnie miksujemy, następnie dodajemy śmietanę i mieszamy na najniższych obrotach miksera.      Tortownicę wykładamy folią spożywczą (aluminiową lub papierem do pieczenia), kładziemy jeden blat ciasta, wykładamy połowę masy serowej, pokrojone w połówki (bądź ćwiartki) truskawki(...)nieco przestygnie wykładamy na wierzch ciasta i znowu wkładamy do lodówki. Po 2 godzinach tort dekorujemy truskawkami. Możemy również wyjąć tort na paterę i udekorować boki ciasta np. bitą śmietaną, truskawkami i karmelizowanym rabarbarem. Ciasto najlepiej chłodzić przez noc, ale już po 2 godzinach nadaje się do podania. Polecam

Rozpustne gotowanie
Rolada biszkoptowa- galaretkowo - śmietanowa z wiśniami 293

jabłkami i roladę waflową z bananem a teraz dołączy do nich rolada z nadzieniem galaretkowo - śmietanowym.W mojej wersji ciasta  do nadzienia użyłam bitej śmietany, galaretki i dla podkręcenia smaku kwaskowatych wiśni. Rolada pięknie się prezentuje więc z powodzeniem może zawitać na świątecznym stole :)Składniki:6 jajek6 łyżek mąki6 łyżek cukru1 łyżeczka proszku

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Ciasto z bitą śmietaną,mascarpone i truskawkami 163

Składniki: na biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki roztopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Składniki na masę: 500 ml śmietany 36% 200 g mascarpone 6 łyżek cukru pudru Dodatki : 1 galaretka truskawkowa 1 galaretka agrestowa 30 dkg truskawek kilka listków mięty 50 g startej czekolady Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem(...)piekarniku z termoobiegiem nastawionym na   180  o  C. przez ok. 25 minut. Wyjąć z piekarnika i przełożyć spodem do góry na deskę. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać mascarpone i puder. Połączyć w całość. Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia, a potem wstawić do lodówki do zastygnięcia

Gosia gotuje
Sernik bananowy (fit) 401

owsianych 1 łyżka masła Na sernik: 500g ricotty 200g jogurtu greckiego 4 jajka 3 dojrzałe banany 2 łyżki mąki ziemniaczanej ½ łyżeczki cukru waniliowego Sok z jednej cytryny Dodatkowo: 300ml śmietany kremówki Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Odkładamy na bok. Ciastka owsiane blenderujemy wraz ze stopionym masłem tak by powstała masa, którą można ułożyć na dno tortownicy. W misce zgniatamy(...)stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 110 stopni). Pieczemy 25 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy by ostygło, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki. Kremówkę ubijamy na bitą śmietanę i ozdabiamy sernik z wierzchu. Smacznego

Kolizje Smaków
Ciasto z Malinami i Bezą 343

zmielonych migdałów 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 200 g cukru 5 jaj 300-400 g mrożonych malin 50 g bez Masło rozpuszczamy. Zdejmujemy z palinka, dodajemy śmietanę kremówkę i ekstrakt z wanilii. Mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę mieszamy ze zmielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Jajka ubijamy z cukrem około 5 minut(...)nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 45 minut, sprawdzając patyczkiem czy ciasto jest już w środku suche. Wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia. Posypujemy cukrem pudrem. Możemy podawać z bitą śmietaną. The post Ciasto z Malinami i Bezą appeared first on Made

Made By Mom And Son
Sernik z bitą śmietaną 144

łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g masła 5 żółtek 3 łyżki kakao Składniki na masę serową:  1 kg sera trzykrotnie mielonego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 7 jaj 2 budynie śmietankowe 225 g masła 1 duża puszka brzoskwiń garść rodzynek Sposób przygotowania: Z podanych składników zagnieść(...)masło, budyń i zmiksować na jednolitą masę. W plastikowym pojemniku ubić białka na sztywno ze szczyptą soli.Dodać do masy serowej, delikatnie mieszając łyżką.Na sam koniec dodać ubitą bitą śmietanę. Dorzucić rodzynki. Na wierzchu ułożyć kawałki brzoskwiń i kawałeczki kruchego ciasta.  Rozgrzać piekarnik.  Piec w temp 160  st..C  w piekarniku  z termoobiegiem

Gosia gotuje
Foremki z białej czekolady 152

białej czekolady. Resztę pozostawiam Waszej inwencji.    Składniki na ok. 19 foremek:   - 250g białej czekolady- 1 łyżka oleju z pestek winogronDodatkowo:- foremki silikonowe lub  papierowe papilotki- masa śmietanowa (śmietana, mascarpone,  cukier puder, cytryna)- wiśnie w syropie     Czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy łyżkę oleju z pestek winogron i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (wstawiamy miskę do garnka(...)ponownie smarujemy wnętrze czekoladą (warstwa nie może być za cienka). Wstawiamy do zamrażarki lub lodówki i chłodzimy. Z gotowych, delikatnie  zdejmujemy papilotki lub foremki silikonowe. Wypełniamy – czym kto lubi – bitą śmietaną, masą ze śmietany i mascarpone… owocami… i nie tylko. Wybór jest ogromny.Foremki z białej czekolady wypełniłam masą z ubitej śmietany z dodatkiem serka mascarpone, cytryny (trochę soku i skórki

mojewypiekiinietylko
Czarno białe ciasto ze śliwkami pod chmurką z bitej śmietany. 127

Śliwki o tej porze roku możemy kupić wszędzie, dlatego dziś zapraszam Was na  czarno białe ciasto właśnie z nimi. Ciasto szybkie, smaczne a dodatkowo pod chmurką z bitej śmietany i mascarpone. Składniki; masło lub margaryna 20 dag 3/4 szkl. cukru 1 szkl.mąki pszennej 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia ok. 30 dag śliwek 3 łyżki kakao szkl(...)śmietany kremówki (36%) 15 dag serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka kakao Miękkie masło ucieramy z cukrem na puch a następnie dodajemy po jednym jajku. Wsypujemy mąke wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.  Do jednej dodajemy kakao. Sliwki myjemy i wyciągamy pestki. Foremkę wykładamy papierem i smarujemy margaryną. Najpierw

Radość kipiąca uśmiechem.
Jesienna poczta w kolorze złota. Karmel, sól i czekolada. Mus. 114

podgrzać lekko kremówkę, nie doprowadzić do wrzenia, powinna być ciepła. Karmel zdjąć z ognia i dodać masło. Należy uważać - gorący karmel może w tym czasie pryskać.  Dodać podgrzaną śmietanę i dokładnie wymieszać. Jeśli powstaną grudki, wstawić ponownie na średni ogień i mieszać do czasu aż się rozpuszczą.  Do gorącej masy dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać(...)delikatnie połączyć ją z przestudzoną masą karmelowo-czekoladową. Przelać do przygotowanych naczynek i chłodzić przynajmniej przez 6 godzin, a najlepiej całą noc.     Przed podaniem można przybrać kleksem bitej śmietany i koniecznie dużym kawałkiem migdałowego karmelu!  * cytat i przepis pochodzi z tej strony - klik

KUCHARNIA
Tęczowy Sernik na Zimno 419

dzieci, kinderbale lub inne imprezy okolicznościowe. Efektowny deser, który z pewnością wzbudzi zainteresowanie każdego domownika i gościa. Tęczowy Sernik na Zimno - Składniki:600 g zmielonego dwukrotnie twarogu200 g śmietany 36%250 ml śmietanki 30%7 łyżek cukru pudru2 łyżki żelatyny + ok. 50 ml wody barwniki spożywcze w proszku:fioletowygranatowyniebieskizielonyżółtypomarańczowy biszkoptygalaretka truskawkowa/malinowa/wiśniowa Tęczowy Sernik na Zimno - Sposób przygotowania:Galaretkę przygotowujemy(...)tortownicy (ok. 20 cm) wykładamy biszkopty. Na nie wykładamy kolejno masy: fioletowa, granatowa, niebieska, zielona, żółta, pomarańczowa. Na górę wylewamy tężejącą galaretkę. Po zastygnięciu sernik możemy udekorować bitą śmietaną, wisienkami a całość posypać kolorową posypką.Moje posty

Słodka Strona
Tarta z malinami 145

gram) cukru wanilinowego, 50 gram cukru trzcinowego i szczyptę cynamonu. Całość za pomocą widelca rozmieszałem na gładką masę, rozpuszczając cukier. Następnie dodałem do masy jajecznej 200 gram gęstej śmietany 36% i całość dokładnie wymieszałem. Całą masę wylałem na lekko przestudzone ciasto, a następnie ułożyłem w niej równomiernie maliny. Temperaturę piekarnika zmniejszyłem do 150 stopni i umieściłem w nim tartę(...)zaczęła się rozpuszczać, a jednak nie rozpuściła się całkowicie wyjąłem tartę z piekarnika i pozostawiłem do lekkiego przestygnięcia. Tartę można podawać na ciepło, świetnym dodatkiem do niej jest bita śmietana, lub lody waniliowe. Doskonale smakuje również na zimno

Wyprawy kulinarne
Rurki z bitą śmietaną. 155

wyszły pyszne!!! Składniki: Ciasto: 500g mąki pszennej tortowej, 250g masła, 250g gęstej, kwaśnej śmietany, szczypta soli. Ponadto: cukier, 600ml śmietany kremówki,  2 łyżki cukru pudru, opcjonalnie 2 opakowania śmietan fix, miękkie masło do posmarowania foremek. Przygotowanie: Składniki na ciasto zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki do schłodzenia. Schłodzone ciasto cieńko  rozwałkować - podsypywać mąką(...)Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C przez ok.15min. - do lekkiego zarumienienia ( należy sprawdzać, gdyż czas może być różny). Po wyjęciu z piekarnika rurki pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Ubić bitą śmietanę z dwiema łyżkami cukru pudru i opcjonalnie jeszcze ze śmietan fix. Nabić rurki ubitą śmietaną. Smacznego

W kuchni u Moniki
Ciasto a'la tort 119

łyżka kakao 1 łyżeczka proszku  do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 kostka masła 1 szklanka cukru 1/2 litra mleka 1 opakowanie budyniu śmietankowego 2 galaretki zielone 2 śmietany kremówki Wykonanie: Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko  Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam(...)wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się  kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej śmietany do masy budyniowej mieszając tak jak pianę z białek. Masę schładzam w lodówce. Galaretki robię wg przepisu na opakowaniu. Każda rozpuszczam w oddzielnym rondelku. Odstawiam aż galaretki zaczną tężeć

Ciasteczkowy Potwór