roślinne) 250 ml wody 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią 4 duże jajka (L) 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu duża szczypta soli Nadzienie: 600 g schłodzonej śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru oraz: 400 g świeżych malin cukier puder do oprószenia Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę, sól i proszek do pieczenia dokładnie(...)Całkowicie wystudzone ptysie przekroić ostrym nożem wzdłuż na pół. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Przełożyć śmietankę do rękawa cukierniczego zakończonego ozdobną końcówką. Napełnić ptysie bitą śmietaną. Udekorować gęsto malinami, przykryć drugą częścią ciasta. Oprószyć obficie cukrem pudrem. Przechowywac w lodówce. Ptysie najpyszniejsze są zaraz po nałożeniu nadzienia. Smacznego
maniapieczeniaSpróbujcie sami, jak wspaniale smakuje! Składniki: Na spód: 140 g maślanych ciasteczek 60 g masła Masa serowa: 700 g twarogu (trzykrotnie mielonego) 1 łyżka soku z cytryny 125 ml śmietany kremówki lub jogurtu naturalnego 200 g cukru 2 czubate łyżki żelatyny (rozpuszczone w 1/3 szklanki wody) 250 g czarnej porzeczki 120 g cukru (do warstwy porzeczkowej) Wykonanie: Ciasteczka bardzo dokładnie(...)minut), aby mieć pewność, że nie wymiesza się z masą porzeczkową i będzie mieć równą powierzchnię. Sernik wkładamy do lodówki na kilka godzin do schłodzenia. Dekorujemy bitą śmietaną i owocami. Smacznego
MyCookBook.plkakao 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 żółtko Mąkę przesiać razem z kakao, dodać zimne masło i sól. Posiekać całość dużym nożem, aż powstaną niewielki grudni masła. Żółtko wymieszać ze śmietaną, dodać do reszty składników. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię i odstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut. Formę do tarty wysmarować masłem i wysypać mąką. Schłodzone ciasto rozwałkować(...)masło i zmiksować do uzyskania aksamitnego kremu. Na upieczone ciasto wyłożyć ciepły jeszcze krem cytrynowy. Tartę podawać dobrze schłodzoną w lodówce. Lubicie tarty? Może spróbujecie także kokosowej tarty z bitą śmietaną i bezami ? A może waniliowej tarty z gruszkami lub kakaowej tarty z musem z rabarbaru i melona z bezą
Codzienna kuchnia niecodziennaMąkę, cukier puder i sól przesiewamy do miski, dodajemy masło i miksujemy (lub siekamy) aż otrzymamy ciasto na wzór drobnej kruszonki, teraz stopniowo po, 1 łyżce, dodajemy śmietanę, za każdym razem miksując. Teraz odkładamy mikser i zagniatamy ciasto ręcznie. Robimy to szybko, tylko do połączenia składników. Gotowe ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut. NADZIENIE(...)wkładamy do piekarnika i pieczemy około 35-40 minut, czyli aż się apetycznie zarumieni. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem, podajemy jeszcze ciepłe. Najlepiej smakuje w towarzystwie lodów waniliowych lub bitej śmietany
Rozpustne gotowanienapadła mnie ochota na małe słodkie co nieco. Proste składniki, banalne wykonanie. Chyba więcej dodawać nie trzeba :) Składniki: biszkopty, herbatniki lub inne ciastka, np. digestive ( klik ) mus jabłkowy bita śmietana Ciastka pokruszyć. W szklance układać na przemian mus, herbatniki i śmietanę, tworząc kolejne warstwy. Wierzch można posypać np. startą czekoladą. Ja swój deser polałam moim niedawno wykonanym syropem
My simple kitchenNadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest fudgy brownie
Jem więc JestemNadal często dodaje się do niego orzechy włoskie. Można podawać go na ciepło lub na zimno. Kiedy brownie podany jest jako ciasto, często jest ciepły, z dodatkiem lodów lub bitej śmietany. Wtedy nazywa się Brownie Sandae. Na zimno najczęściej pokrojony jest w małe kawałki, jak czekoladki. Wtedy nazwany jest Brownie Bites lub Brownie Squares. Dla mnie najpyszniejszy jest fudgy brownie
Jem więc Jestemlodówki. Następnie smarujemy dno kajmakiem. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywną piane dodając pod koniec cukier puder. Banany obieramy, kroimy w grube plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Układamy na bitej śmietanie. Tarte schładzamy około godzinki w lodówce. Przed podaniem obsypujemy kakao. Smacznego
Kolizje Smakówkulek śniadaniowych Krem agrestowy: 500 g umytego i obranego z końcówek agrestu 250 ml wody 5 łyżek cukru 2 budynie śmietankowe 250 g miękkiego masła Krem wiśniowy: 300 ml śmietany kremówki 36%, 300 g wiśni 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny w proszku Dodatkowo: 2 szkl śniadaniowych kulek czekoladowych Przygotowanie: Biszkopt ze śniadaniowymi kulkami czekoladowymi(...)łyżek odłożyć do dekoracji ciasta. Pod koniec ubijania dodać tężejące puree z wiśni i dobrze zmiksować. Gotowy krem wysmarować na cieście, przykryć ostatnim biszkoptem. Wierzch przekładańca wysmarować odłożoną wcześniej bitą śmietaną i udekorować kulkami czekoladowymi. Schłodzić do stężenia kremów. Smacznego
Nastoletnie WypiekanieRABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/ 6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka przełożyć(...)rabarbaru. Całość wymieszać i jeśli trzeba dodać jeszcze do smaku sos lub kawałki rabarbaru. Przełożyć do lodówki na ok. 1-2 godz. Wystudzoną bezę napełnić kremem mascarpone. Udekorować bitą śmietaną. Na wierzchu ułożyć paski rabarbaru i polać sosem rabarbarowo-różanym. * cytuję kolejno: słowa znalezione na blogu Mamsam (klik) , Eva Maria Zurhorst "Kochaj siebie..." , Gabriel Garcia Marquez. Dziękuję
KUCHARNIAporcje pistacji Galaretka malinowa: 500 g mrożonych malin (w sezonie świeżych) sok z jednej limetki 100 g drobnego cukru łyżka wody różanej 3 listki żelatyny Masa: 300 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki wody różanej 2 łyżki cukru pudru posypka Maczek Mango Delecty płatki kokosa Przygotowanie: Białka ubijamy na sztywną pianę razem z cukrami, pamiętając by wsypywać je stopniowo(...)lodówce to znakomita opcja). Śmietankę, dobrze schłodzoną (przynajmniej 3-4 godziny, inaczej się zważy) ubijamy na sztywno z cukrem pudem i wodą różaną. Wykładamy na pierwszy blat połowę bitej śmietany (jeśli upiekliśmy trzy), a na nią kładziemy kawałki galaretki i przykrywamy drugim blatem, na który dajemy drugą połowę, obsypujemy maczkiem mango i płatkami kokosa. Całość przykrywamy ostatnim blatem. Jeśli piekliśmy
Karczma Honoriettywody 5-6 łyżek cukru Różowy kajmak rabarbarowy 150 ml mleka 40 g cukru białego syrop z rabarbaru opcjonalnie kilka kropli czerwonego barwnika Dekoracja: listek świeżej mięty łyżka śmietany kremówki 30% ubitej na sztywno grube wiórki czekolady gorzkiej do posypania całości Przygotowanie: Ciasto: 1. Mąki przesiać 2. Wszystkie składniki zmieszać z ugnieść z nich kruche ciasto 3. Owinąć ciasto(...)być dostatecznie różowy, można dodać kilka kropli czerwonego barwnika spożywczego. Dekoracja: 1. Na tartę nałożyć różowy kajmak 2. Następnie nałożyć krem czekoladowy i rabarbar 3. Dekorować wiórkami czekoladowymi, bitą śmietaną oraz gałązkami świeżej mięty Smacznego :) Zobacz także: Tarta z kremem czekoladowym z gruszkami Tarta z kremem malinowym z bezikami
KreatywnePinyczekolada połączą się w gładką masę. Zdjąć z palnika, lekko przestudzić. Mąkę przesiać, odłożyć. W misie miksera ubić całe jajka z cukrem na jasną, puszystą masę (końcówką do ubijania bitej śmietany). Do obitych jaj powoli wlewać czekoladę z masłem, miksować, następnie dodać mąkę, zmiksować. Ciasto wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia (sam spód). Dokładnie wyrównać. Piec
moj przepis naJest pyszne. Najlepiej smakuje z bitą śmietaną kokosową. Jeśli masz możliwość, zastąp olej rzepakowy kokosowym. Ciasto przygotujesz wg tego przepisu (odłóż do zamrażarki małą część na kruszonkę). Zamiast mąki jaglanej możesz użyć pszennej (tylko wtedy ciasto nie będzie bezglutenowe), a zamiast mąki ziemniaczanej dobrze sprawdza się również siemię lniane. Składniki nadzienia: 1 szklanka wydrylowanych wiśni z sokiem (trochę więcej niż(...)millet flour (but the pie won't be gluten-free) and use flaxseed instead of potato starch. Filling ingredients: 1 glass pitted cherries with juice (add a bit more than ½ glass juice) 3-4 tbs sugar (brown sugar or xylitol ) 1 packet red fruit-flavoured starch jelly e.g. strawberry or cherry Pour a few tablespons of cherry juice
Qlinarnie i Qlinarnietego też pure zrobiłam bardzo popularne ciasto rodem z dalekiego zachodu czyli American Pumpkin Pie. Smak dyni wzbogaciłam pomarańczą i słodkim marcepanem. Całość dopełniłam suszoną żurawiną i keksem bitej śmietany,.. Jesień w kuchni z takimi produktami no prawdziwa przyjemność dla prawdziwych smakoszy. A było to tak..:) (Była sobie kiedyś Duuuuża Dynia... Potem została pokrojona, pestek pozbawiona Zaraz później upieczona... Zblendowana
vaniliowoczekoladowa