czekoladą, bo tak chciała moja córka :) Składniki: 6 białek 300 gramów cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego 3 opakowania małej śmietany kremówki (36%) 3 śmietan-fixy świeże owoce sezonowe (najładniej będą wyglądały kolorowe, np. borówki, truskawki) Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru - ubijać cały czas. Białka powinny być tak ubite(...)stopni C Włożyć bezę do piecyka i zmniejszyć temperaturę do 130 stopni C. Piec 1,5 godziny Studzić w uchylonym piekarniku Wystudzoną bezę przełożyć na paterę i środek wyłożyć bitą śmietaną Udekorować świeżymi owocami sezonowymi. Najlepiej kolorowymi, których ja, niestety nie miałam. Polać czekoladą, jeśli ktoś lubi takie słodkości :) Osobiście uważam, że z czekoladą jest za słodkie, ale dzieci czekoladę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaczynu. Mama robi tak: podgrzewa pół szklanki mleka (ma być ciepłe-Nie gorące!!!) wrzuca do niego drożdże i dokładnie rozciera. Dodaje cukier, sól i mąkę aby miało konsystencję gęstej śmietany. Odstawia do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy zaczyn wyrośnie łączy go z resztą mleka i mąką aby ciasto miało podobną konsystencję ale było tego więcej. Dokładne rozciera to drewnianą łyżką(...)wiśni kładziemy plasterek jabłka posypany cynamonem. Po usmażeniu posypujemy cukrem pudrem z cynamonem - choć jeśli o to chodzi jest duża dowolność. niektórzy jedzą z sosami owocowymi inni z bita śmietaną. A ja lubię ze zwykłym cukrem (nie pudrem)! Smacznego
sierotka maRysia w kuchniszklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao szczypta soli Składniki na masę: 0,5 l śmietany 36%; 6 łyżek cukru pudru Do posypania: kakao i starta gorzka czekolada Poncz: sok z jednej pomarańczy 25 ml likieru pomarańczowego 25 ml przegotowanej wody Sposób przygotowania: Mąkę z proszkiem i kakao(...)przez ok. 10 -12 minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną grubym cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać puder. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć, skropić ponczem i posmarować 3/4 masy, zostawiając około 3 cm wolnego miejsca od końcowego brzegu. Ponownie zwinąć i wstawić
Gosia gotujesię dopiero okaże. Tort składa się z kakaowego biszkoptu nasączonego kawowym likierem, przełożony kremem na bazie masła orzechowego z chrupiącymi orzeszkami, oraz karmelem czekoladowym. Tort przyozdobiłam kremem na bazie bitej śmietany, mascarpone, kawy i kakao oraz różami z kremu maślanego. Przygotowanie tortu jest bardzo szybkie, warto wcześniej przygotować sobie róże oraz upiec biszkopt. Inspiracja na krem Moje Wypieki. Składniki
moj przepis naSkładniki: ( na około 15-20 sztuk) 450 g białego sera 2 banany 3 jajka 1,5 szklanki mąki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki stołowe cukru 2 łyżki śmietany kremówki nadzienie: serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel ekstraktu z wanilii (opcjonalnie zamiast nadzienia z mascarpone można użyć: kajmak) dekoracja serek mascarpone 2 łyżeczki cukru pudru kilka kropel(...)każdej ze stron. krem: Zmieszać wszystkie składniki. nakładać na ostudzone pączki Nadziewać pączki po ostudzeniu. Nakładać krem taki jak w nadzieniu na wierzch i dekorować plastrami świeżej truskawki. (Bitą śmietanę z nadzienia można zastąpić kajmakiem) Smacznego
KreatywnePinysłodkich placków, to możecie zmniejszyć ilość cukru np. ze 150g na 50g i wtedy ewentualnie „dosłodzić” sobie placuszki posypując je obficiej cukrem pudrem. Równie dobrze smakują ze śmietaną i cukrem. Placki z jabłkami – Składniki: 5 jabłek (ok. 670g) 1 opak. cukru wanilinowego szczypta soli 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 200g mąki pszennej tortowej pól szklanki cukru(...)talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na koniec posyp cukrem pudrem. Smacznego! :) Może zaciekawią Cię też inne przepisy z jabłkami: Szarlotka królewska. Jabłecznik z bitą śmietaną. Jabłecznik na biszkopcie Lub inne przepisy na placuszki: Placuszki z łososiem i kwaśną śmietaną Puchate naleśniki na maślance Naleśniki przepis podstawowy Naleśniki ze szpinakiem i serem feta Koronkowe naleśniki Wytrawne
Kulinarne Przebojepieczenia i tłuszczu. Składniki: 6 białek jaj 1/2 szklanki mąki pszennej 3/4 szkl. cukru pudru łyżeczka soku z cytryny łyżeczka ekstraktu waniliowego szczypta soli opcjonalnie: cukier puder/bita śmietana + owoce Silikonową okrągła formę z kominem niczym nie natłuszczać, aby ciasto nie opadło. Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Mąkę przesiać z połową cukru. Białka ubić na sztywno, dodając(...)całkowicie wystudzić na kratce, kładąc ją "do góry nogami". Następnie cienkim nożem oddzielić ciasto od boków formy i delikatnie wyjąć. Podawać bez dodatków lub posypane cukrem pudrem / ozdobione bitą śmietaną i owocami. Ten przepis bierze udział w akcji
wyzwania kuchennedość. Byliśmy zachwyceni jego smakiem, prostotą wykonania i lekkością. Samo ciasto czekoladowe jest miękkie i puszyste. Krem to mus – pianka z owoców leśnych (mrożonka dostępna w Lidl) z bitą śmietaną. Przepis na ciasto i krem pochodzi ze strony Moje wypieki, lekko je zmodyfikowałam. Mus owocowy dobrze się trzyma, nie spływa na boki. Ciasto piekłam w formie silikonowej z Lidla
moj przepis naproszku do pieczenia 1 czubata łyżka kakao Biszkopt jasny 4 jaja pół szkl. mąki ziemniaczanej pół szkl. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szkl. cukru Masa śmietanowa Dwie śmietany 30% (0,5l. każda) 8 łyżeczek żelatyny Poncz 3 łyżki kawy rozpuszczalnej czekolada gorzka (100g) czekolada mleczna (100g) 3-4 kieliszki wódki 3 łyżki cukru Sposób przygotowania BISZKOPT CIEMNY : Żółtka(...)mogą być większe) PONCZ: Kawę zaparzyć w szklance wody, przelać do garnka, dodać połamane czekolady i cukier, podgrzewać do rozpuszczenia się czekolad, wystudzić. Do wystudzonego dodać wódkę, wymieszać. BITA ŚMIETANA: 4 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/3 szklanki wrzącej wody. Śmietanę ubić razem z cukrem pudrem, dodać wystudzoną żelatynę, wyłożyć na pierwszą część biszkopta ciemnego, na śmietanę poukładać ciasno
w mojej kuchnimiłym towarzystwie :-) Tarta z jeżynami i kremem budyniowym składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500g jeżyn 1 budyń waniliowy 300ml mleka 125ml śmietany kremówki 1 utrwalacz do śmietany 1 łyżka miodu wykonanie: Ciasto francuskie wyciągamy z opakowania, składamy na pol i lekko wałkujemy Można też przeciąć je na pól i jedną cześć wykorzystać teraz, druga pozostawić na później(...)niego miód i dokładnie mieszamy. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy przygotowany budyń i energicznie mieszamy. Gotujemy jeszcze 2 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia. W misce ubijamy kremówkę wraz z usztywniaczem na bitą śmietanę. Do śmietany dodajemy porcjami przestudzony budyń i delikatnie łączymy. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia do lodówki, a następnie masą wypełniamy upieczone ciasto francuskie. Na wierzch układamy jeżyny
Przysmaki Karolkisera 2-3 łyżki cukru pudru (w zależności od słodkości truskawek) 1 opakowanie biszkoptów (około 120 gr opakowanie) Dekoracja: 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona w 1 szklance wrzątku* 1/2 szklanki śmietany 30% 10 – 15 małych truskawek do dekoracji (ewentualnie innych owoców) Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno i boki. Na dno tortownicy położyć biszkopty. Galaretkę truskawkową oraz żelatynę rozpuścić(...)lodówki. Wylać resztę masy truskawkowej, wstawić do lodówki na dwie godziny. Sernik wyjąć, wylać tężejącą galaretkę, wstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki np. na 1 godzinę. Bitą śmietanę ubić na sztywno. Przełożyć do worka cukierniczego zakończonego ozdobną małą gwiazdką. Na serniku wycisnąć rozetki, w każdą rozetkę włożyć umytą i osuszoną truskawkę (bez odrywania szypułki). Deser przechowywać w lodówce. *jeżeli
moj przepis namasy, dalej ucierając, przesiałam przez sitko dwa budynie. W blenderze ubiłam śmietankę. Do białek dodałam szczyptę soli i ubiłam pianę na sztywno. Do masy serowej dodałam 3 łyżki ubitej śmietany, 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego oraz kilka kropli esencji migdałowej – wymieszałam łyżką. Następnie delikatnie wmieszałam ubitą pianę z białek. Spód tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysmarowałam masłem i oprószyłam(...)ciasto. Gdy sernik wystygnie, a pozostała galaretka lekko już skrzepnie, wylewamy ją na ciasto obłożone malinami. Wstawiamy na noc do lodówki. Na drugi dzień brzeg sernika ozdabiamy rozetkami z bitej śmietany. Z całą stanowczością mogę polecić mój sernik malinowy. Wszystkiego w nim jest „w sam raz”. Smak zadowoli każdego amatora łakoci… i nie tylko. Jest delikatny, puszysty, wilgotny
mojewypiekiinietylkojajka 4 łyżki wody 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki kawy cappuccino orzechowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na masę: 1/2 litra śmietany 30% 1 ,,Śnieżka" 2 łyżki zwykłej kawy cappuccino 1 galaretka cytrynowa 2 łyżki cukru pudru Do nasączenia: 1 szklanka kawy cappuccino- oczywiście ta już płynna spirytus lub inny alkohol(...)rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody.,,Śnieżkę" ubijamy dodając cukier, kawę cappuccino i tężejącą galaretkę.I szybciutko przekładamy masą nasze nasączone placki, gdyż niesamowicie szybko tężeje. Ja dodatkowo robiłam bitą śmietanę aby tort udekorować po wierzchu, czego w oryginalnym przepisie nie ma, gdyż masy jest tyle, że można spokojnie ozdobić wierzch i boki tortu
Ciasteczkowy Potwórmąki ziemniaczanej Na krem:* 400g ubitej kremówki 200g czekolady deserowej 40ml naparu kawowego (20g na 100ml wody) 30g cukru 10g żelatyny 5 żółtek Polewa: 50g czekolady deserowej 30g śmietany kremówki ½ łyżeczki płynnego masła * Kremu wyszło nam więcej niż potrzeba do rolady. Wykorzystałyśmy go do udekorowania babeczek. Przygotowywanie ciasta: Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą pianę. Kakao wraz(...)cukrem. Ubijemy trzepaczką, aż cukier się rozpuści. Wówczas ciągle ubijając dolewamy kawy. Kiedy powstanie nam puszysta masa zestawiamy z ognia i dolewamy rozpuszczaną i pomieszaną żelatynę oraz czekoladę. Ubijamy bitą śmietanę i dolewamy do wcześniej przygotowanego musu. Całość delikatnie mieszamy. Od biszkoptu odrywamy papier do pieczenia. Układamy na nowym papierze i równomiernie rozkładamy krem czekoladowy. Przy pomocy papieru zwijamy
Kolizje Smakówodstaw do całkowitego wystygnięcia. W drugiej misce ubij na sztywno resztę śmietanki i odstaw. Do schłodzonej masy jajecznej dodaj mascarpone i wymieszaj na gładką masę. Następnie delikatnie wmieszaj bitą śmietanę i przełóż masę do rękawa z okrągłą końcówką. Przygotuj 6 naczynek do podania, ułóż na dnie każdego po biszkopcie podzielonym na połówki, następnie wyciśnij warstwę masy z mascarpone i ponownie(...)tablespoons of the heavy cream in a small saucepan, whisk and place over medium heat. Whisk constantly, until the sugar is dissolved and the custard thickens a bit, remove from heat and let cool completely. In another bowl, beat the remaining heavy cream to stiff peaks and set aside. Add the mascarpone to the cooled custard and whisk together until
karmelowy