puder (ilość do smaku)- esencja migdałowa Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam. Odstawiłam na 30 minut, aby mąka napęczniała. Po tym czasie ciasto zgęstnieje do konsystencji śmietany. Patelnię do naleśników (taka z bardzo niskim brzegiem) podgrzałam na kuchni i posmarowałam olejem kokosowym. Wlałam porcję ciasta, rozprowadziłam na patelni i usmażyłam z dwóch stron. Usmażone naleśniki wykładałam(...)pudrem. I co? Prawda, że proste w przygotowaniu? Może być jako śniadanie, do obiadu, na kolację, czy też deser. Na ciepło, i na zimno. Z dodatkami (np. owoce, bita śmietana), czy też bez. Ja ozdobiłam tylko „nitkami” ze skórki z limionki. A smak? Migdałowy z nutką kokosową, zapewne Was… i nie tylko - nie zawiedzie. Smacznego. Wydrukuj przepisThe
mojewypiekiinietylkoDokładnie mieszamy sypkie składniki. 2. Dodajemy masło i siekamy ciasto nożem do połączenia składników. 3. Robimy zagłębienie w cieście, dodajemy jajka i żółtko - wyrabiamy ciasto dłońmi. 4. Następnie dodajemy śmietanę i wyrabiamy ciasto w zgrabną kulkę. 5. Smarujemy dno i boki blaszki masłem, wysypujemy bułką tartą. 6. Kulę ciasta dzielimy na dwie części. Większą rozwałkowujemy i wykładamy nią(...)się rozpuści dodajemy sok z cytryny i cynamon. Mieszamy dokładnie. Jabłka są gotowe gdy zaczną się lekko rozpadać. Szarlotka najlepiej smakuje jeszcze ciepła, podana z kulką lodów waniliowych i bitą śmietaną. Istna rozpusta
W kuchni Katiełyżeczka soli 1/2 szklanki cukru 3 duże jajka lub 4 małe 1/4 szklanki tłustego mleka cukier puder na nadzienie: szklanka śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru na polewę: szklanka śmietany kremówki 140g gorzkiej czekolady 30 g masła do dekoracji: cukier puder ozdoby z masy cukrowej na masę cukrową: 4 łyżeczki żelatyny 70 ml zimnej wody 3 łyżeczki Planty 250 dag cukru(...)wyrównać brzegi. Zrolować ciasto razem z ściereczką wzdłuż dłuższego boku. Pozostawić podwiniętym brzegiem do dołu do wystygnięcia. Ubić kremówkę z cukrem na sztywna masę. Rozwinąć ciasto i posmarować je bitą śmietaną. Pozostawić brzegi około 2cm. Ponownie zwinąć ciasto. Umieścić na półmisku podwiniętym brzegiem do dołu. Polewa:W rondelku umieścić kremówkę, czekoladę i masło. Energicznie mieszać aż do uzyskania jednolitej masy
Pyry na Gazspód: 100 g herbatników 50 g masła Ser i jajka wyciągamy wcześniej z lodówki, powinny być w temperaturze pokojowej. Do miski wsypujemy cukier z cukrem waniliowym, wlewamy śmietanę kremówkę i żółtka. Miskę umieszczamy nad kąpielą wodną i mieszamy aż cały cukier dobrze się rozpuści, a jajka dosyć mocno podgrzeją. Żelatynę zalewamy w tym czasie wodą (tyle, żeby cała była(...)wlewamy do słoiczków masę serową, całość wstawiamy do lodówki do stężenia minimum na godzinę. Po stężeniu zamknięte słoiczki można bardzo łatwo spakować i zabrać na piknik :) Dodatkowo można dołożyć bitą śmietanę w spray’u i świeże owoce do dekoracji. Ja podawałam swoje serniczki w domu, dlatego ubiłam dodatkowo 200 g śmietany kremówki do dekoracji. Gotowe serniczki przybrałam borówkami
Ciastkozercyjednej łyżce) dodawać budyń.Masa śmietanowa:Śmietankę ubijamy, pod koniec dodając fix wraz z cukrem pudrem.Na ptysia w kształcie owalnym wykładamy ok. łyżkę kremu, a na niego łyżkę bitej śmietany (można użyć szprycy). W bok wbijamy "główkę łabędzia", a po bokach umieszczamy "skrzydełka". W ten sam sposób tworzymy resztę łabędzi. Gotowe oprószamy cukrem pudrem.Moje posty
Słodka Stronaciasto: 25 dag mąki, 12,5 dag masła, 2 żółtka, 1 łyżka smalcu, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki zimnej wody, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki kwaśnej śmietany, tłuszcz do formy, wiórki do formy. Składniki na nadzienie: 75 dag rabarbaru, 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 10 dag orzechów włoskich. Składniki na lukier: 3 łyżki mleka, ½ szklanki cukru(...)połową potłuczonych orzechów, nałożyć marmoladę rabarbarową, posypać resztą orzechów i pokrasić lukrem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec w temperaturze 160 stopni około 10 minut. Torcik możemy podać z bitą śmietaną
Tradycyjna Kuchniakawy, do śniadania :) tak, tak i o każdej porze dnia i nocy. Co do budyniu , mąkę dodajemy tylko wtedy gdy budyń jest za rzadki. Budyń powinien być jak gęsta śmietana. Kochani, szarlotka jest po prostu pyszna :) Polecam. Zaczynamy: Składniki: 2 jajka 150 gr cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 gr masła 500 gr mąki 2 budynie waniliowe lud śmietankowe(...)zalewamy gorącym budyniem Wyciągamy ciasto z zamrażarki, ścieramy na grubych oczkach. Wkładamy do piekarnika na 200 C na temp 35-40 min. Możemy posypać cukrem pudrem lub podać z bitą śmietaną. Smacznego
Smaki Edytyminut lub do suchego patyczka. Po wyjęciu odstaw na 10 minut po czym „odwróć” blaszkę na przygotowany talerz, tak by żurawina była na górze.Podawaj ciepłe, najlepiej z bitą śmietaną lub lodami.Smacznego!*Rada: Jeżeli nie posiadasz blaszki, którą można podgrzewać na kuchence możesz wykorzystać zwykłą tortownicę. Wyłóż ją papierem do pieczenia, umieść w niej masło lub margarynę wraz z cukrem(...)soda1/4 teaspoon baking powder1/2 teaspoon salt3/4 teaspoon powdered ginger1/2 teaspoon cinnamonPreparation:Preheat the oven and to 180 oC.Grease the sides of a 24 cm round cake pan with a bit of the butter, then place the rest of the butter or margarine pieces in the bottom of the pan. Sprinkle the brown sugar and the salt evenly over the butter
karmelowycharakteryzowała się ciężkim, budyniowym kremem. Kremówka – znana mi bardziej z mazowieckich cukierni (w moim domu się jej nie piekło) była wyższa i miała dodatkową, lekką jak chmurka warstwę bitej śmietany, zaś pieczona była na typowym cieście francuskim. I takie właśnie ciastka znajdziecie na moim blogu. Zacznę od przepisu na napoleonkę – jej śmietanowe ciasto listkuje niczym francuskie
Poezja smakułyżeczki ekstraktu waniliowego (polecam domowy z tego przepisu) 4 jaja w temp. pokojowej 2 szklanki maślanki PRZEŁOŻENIE: 230 g białej czekolady, połamanej 2 łyżki masła 2/3 szklanki śmietany kremówki do ciast + truskawki (ok. 1 opakowanie) Przygotowanie: W sporej misce wymieszaj : mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól. Utrzyj masło z cukrem w osobnej misce, aż będzie jasne i puszyste(...)masło. Zalej gorącą śmietanką, zostaw na kilka minut, po czym wymieszaj. Wstaw do lodówki, aby masa schłodziła się do temp. pokojowej. Ubij mikserem na puszystą masę,o konsystencji bitej śmietany. Jeśli ciasto nie jest idealnie płaskie, możesz odciąć górę (lub podzielić te 2 kawałki jeszcze raz na 2 i stworzyć 4 warstwy tortu).Posmaruj pierwsze ciasto kremem z białej czekolady
Gotowanie to kochaniepopękania ciasta. Ciasto bardzo się podnosi, pęka, a podczas studzenia opada znacznie (mnie nie popękało, tylko się zapadło tworząc bardzo malowniczy dołek, w sam raz na wypełnienie śmietaną). Śmietanę ubiłam na sztywno dodając łyżkę fruktozy. Dodałam serek mascarpone i mieszałam delikatnie mikserem. Porobiły mi się grudki (nie wiem dlaczego), które jednak nie były wyczuwalne podczas konsumpcji. Masę śmietanową wyłożyłam(...)prawdziwa:) Gość: arbuzowedaiquiri, nat.netcity.pl 2011/06/25 23:12:30 Swojego czasu bardzo często robiłam to ciasto, i faktycznie jest bardzo proste w przygotowaniu i nieziemsko pyszne. Raz tylko polewałam je bitą śmietaną, przeważnie wolałam do masy dodać przypraw (czasami korzennych, czasami skórkę pomarańczową czy suszone owoce) a wierzch posypać orzechami, wiórkami hmm no opcji było dużo. Trzeba przyznać, ciasto to jest
Zdrowa Kuchnia Sowywaniliowego dwie łyżki brązowego cukru kruszonka: 120 g masła 150 g mąki ( niepełna szklanka) 1 opakowanie cukru migdałowego 2 duże łyżki brązowego cukru 3 duże łyżki płatków migdałowych dodatkowo: śmietana kremówka/ lody śmietankowe/ krem jogurtowy świeża mięta/ melisa SPOSÓB WYKONANIA 1. Rabarbar umyć i pokroić w 1 cm kawałki. Jabłko obrać i pokroić w kostkę o boku 1 cm. Włożyć(...)minut w 180 ºC, aż kruszonka się ze złoci, a rabarbar zacznie "kipieć" po bokach. Wyjąć z piekarnika i odstawić, by trochę przestygło. Podawać ciepłe z bitą śmietaną, lodami lub kremem jogurtowym. Smacznego
DefinicjaSmakuszklanka mąki pszennej 2 łyżki stopionego masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki masła o temperaturze pokojowej 1 łyżka oliwy Składniki na masę: 200 g mascarpone 500 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 2 szklanki mrożonych malin Dekoracja: listki melisy mrożone maliny płatki migdałów cukier puder Sposób przygotowania: Dynię umyć i poprzekrajać na mniejsze(...)minut. Upieczony biszkopt przełożyć na wilgotną ściereczkę posypaną cukrem wierzchem do dołu. Zdjąć pergamin i delikatnie zwinąć razem ze ściereczką. Pozostawić do ostygnięcia. Maliny lekko rozmrozić i zmiksować. Bitą śmietanę ubić na sztywno, dodać, mascarpone, namoczoną w dwóch łyżkach wody żelatynę, cukier puder i zmiksowane maliny. Połączyć w całość. Roladę rozwinąć i posmarować 3/4 części masy, zostawiając około
Gosia gotujeszklanki syropu z fiołków ( najlepiej użyć domowego, ale w sklepach jest też osiągalny bardzo dobry w smaku syrop fiołkowy formy Monin ) skórka starta z 1,5 cytryny 1 szklanka śmietany kremówki 30% świeże lub kandyzowane fiołki do wmieszania do sufletu oraz do ozdoby ( do środka użyłam fiołków z galaretki fiołkowej ) Białka ubić na sztywno z połową ilości cukru - piana(...)powinien być zbyt długi, gdyż ze względu na żelatynę, masa szybko się ścina. Lekko przestudzoną masę żółtkową połączyć delikatnie z ubitą pianą z białek i bitą śmietaną dodając do środka kandyzowane lub świeże fiołki. Przygotować ramekiny lub inne naczynia do podania sufletów - z pergaminu wyciąć paski o szerokości dwukrotnie wyższej od wysokości naczynia i owinąć nimi każde
KUCHARNIApierwszy:) Dacie wiarę? Teraz już wiem, że wykonanie ciasta jest bardzo proste a ciasto niezwykle smaczne... Jeśli jeszcze nigdy nie piekliście koniecznie wypróbujcie! Wilgotne ciasto, powidła i śmietana... niebo w gębie! Biszkopt: 6 jajek, 2/3 szklanki cukru, 2/3 szklanki mąki pszennej, 2/3 szklanki kakao, łyżeczka proszku do pieczenia. Białka ubić z cukrem na sztywną(...)mlecznej czekolady, 100ml śmietanki 30%. Czekolady połamać na kawałki i wraz ze śmietanką stopić na parze. Lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Udekorować kleksami z pozostałej bitej śmietany. Schłodzić
Z miłości do słodkości