Kilka dni temu zakończyłam robienie moich przetworów na zimę. W tym roku skoncentrowałam się bardziej na sałatkach niż na sokach czy dżemach. Udało mi się przygotować kilka słoików buraczków, cukinii, ogórków oraz kapusty. Nie mam za dużo miejsca w mojej spiżarni, stąd też nie mogę zbytnio szaleć jeśli chodzi o jej zimowy asortyment. W mojej spiżarni nie mogło jednak zabraknąć(...)warzyw , której podstawą jest kapusta biała oraz papryka. Zarówno ja jak i mój mąż bardzo ją lubimy i jemy dość często. Tę surówkę z warzyw lubię podawać do smażonego mięsa oraz ryby. Jeśli lubicie lekko pikantne surówki polecam Wam poniższy przepis na surówkę z warzyw na zimę . Znajdziesz mnie na Instagram: mecooksblog oraz Facebook: MeCooks Surówka
MeCooksdostępna, tradycyjnie, na końcu wpisu. No to do dzieła! Wszystkie nasze menu na tydzień znajdziesz tutaj. Poniedziałek: Sałatka z mango z sosem z masła orzechowego Wtorek: Musaka pieczona w słoikach Środa: Skrzydełka z kurczaka w glazurze z masła orzechowego Czwartek: Marokańska soczewica w pikantnym sosie Piątek: Sałatka z pomidorów, kuskusu, boczku i krewetek Lista zakupowa Jeśli masz ochotę(...)zamówić we frisco.pl bezpośrednio przez naszego bloga – dodaj je do listy zakupów. Pamiętaj, ta funkcjonalność istnieje tylko dla Twojej wygody. Nie doliczamy do zakupów żadnej prowizji. Mięso/owoce morza Stek z rostbefu lub antrykotu 200-250 g 500 g wołowiny mielonej 8 skrzydełek z kurczaka 250 g surowych krewetek 4 plastry bekonu Warzywa Mała sałata karbowana lub masłowa
Niedzielny kucharzBarszcz ukraiński na zakwasie z buraków Koniec lutego, porządki w lodówce a tam – “a kuku” – litr zakwasu z wigilii Odkręcamy słoik, wąchamy
Tajemnice Smakunaprawdę smacznie. Warzywna pasta "ala" keczup będzie świetnym dodatkiem do drobiu, makaronów, a także na kanapki, a zresztą sami zdecydujecie z czym ją zjeść!. Składniki na ok. 8-9 słoików po 200-220 ml: 2 kg zielonych pomidorów 1,2 kg cebuli 2 jabłka 4 płaskie łyżeczki pasty chili lub 4-5 cm świeżej papryki 10 dag cukru 1/2 szklanki(...)muszkatołowej, ok 1/3 Solanka: 3 szklanki wody 1/2 szklanki soli, najlepiej nie jodowanej do przetworów 1. Pomidory dokładnie myjemy, cebule obieramy z łupin i przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa. Masę, która powstanie z pomidorów i cebuli zalewamy solanką i odstawiamy na ok. 2 godziny. Po tym czasie odsączamy delikatnie przez gazę, a potem dokładnie odciskamy. 2. Do garnka przekładamy
Apetyczna babeczkapieczarek 1 czerwona papryka 1 cebula 1 ząbek czosnku 5-6 korniszonów 1 puszka pomidorów* sól, pieprz, papryka słodka, papryka wędzona, cukier * ja dałam 1 mały słoik domowego przecieru pomidorowego Pieczarki obieramy i kroimy w plasterki. Paprykę kroimy w małe paski a korniszony w grubszą kostkę. Schab kroimy w paski i przyprawiamy go solą, pieprzem, słodką i wędzoną papryką(...)gorącym tłuszczu aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na tej samej patelni. Dorzucamy ząbek czosnku w całości. Gdy cebula zmięknie dodajemy z powrotem mięso i dorzucamy pieczarki oraz paprykę.Dusimy przez kilka minut aż pieczarki zmniejszą swoją objętość. Wówczas dodajemy pomidory oraz korniszony. Dusimy pod przykryciem około 15 minut. Doprawiamy do smaku solą, szczyptą
My simple kitchenmłodych pędów sosny, potrzebujemy świeżych pędów sosny i cukier. Początkowo oczyszczam pędy sosnowe, a następnie umieszczam je w słoiku z cukrem. Słoik zakręcam i odstawiam w ciepłe i słoneczne miejsce. Czekam kilka dni aż pędy puszczą sok, zlewam sok do sterylnego słoika, zakręcam i chowam do lodówki. Zimą taki sok wspomoże nas w walce z przeziębieniem. Młodych pędów nie wyrzucam(...)wyrzucamy tylko dajemy do słoika i zalewamy wodą. Będzie to nasz starter do zrobienia octów z innych owoców lub kwiatów (polecam ocet z kwiatów czarnego bzu). Zamiast dolewać gotowy ocet dajemy matkę owocową, któa szybko rozpocznie nam proces fermentacji. Ocet z młodych pędów sosny ma wiele zastosowań w kuchni. Można go stosować do marynowania mięsa, ryb i warzyw. Można również
Themo przepisypasuje jako dodatek do obiadu, mięsa pieczonego na grillu, czy fast-foodu. Latem, kiedy jest sezon na młodą kapustę i mamy pod dostatkiem ogórków gruntowych, robię ją bardzo często i zawsze znika błyskawicznie, choć z podanych składników wychodzi jej dość sporo. Jeśli natomiast chcecie zachować smak surówki na zimę, można ją oczywiście włożyć do słoików i pasteryzować. https://youtu.be/EYHGWa6wrzg
e-PrzepisyKulinarnepieczarek 1 słoik pomidorów suszonych Ponti 3 pomidory 1 kulka mozzarelli w zalewie sól, świeżo mielony pieprz, oregano WYKONANIE Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oliwy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany odcedzić i zostawić w garnku. Pierś z kurczaka umyć, pokroić w kostkę i przełożyć do głębokiej patelni. Mięso polać oliwą, przyprawić solą i świeżo mielonym
Passions hobbies lifehermetycznie zamykanych słoików. Słoik świetnie nadaje się do zamrażania, jest wygodny w transporcie i jedzenie z niego daje niemałą frajdę. Flaczki z boczniaków to jedno z kultowych wegetariańskich i wegańskich dań. Nasze flaczki są pół wegetariańskie. Ale jeśli zrezygnujecie z rosołu, a pulpety zrobicie tylko z pęczaku (wtedy trzeba je mocniej doprawić) bez mięsa, to powstanie klasyk wegetariański
Niedzielny kucharzimbir przełożyć do wyparzonego słoika np. po dżemie, wsypać cukier, wlać sok z cytryny, dobrze wymieszać, zakręcić i przechowywać do lodówce do 2 tygodni- dlatego kupuję średniej wielkości korzeń imbiru i ma zawsze świeżo przygotowany. Dodaję do herbat ziołowych, zielonej, earl grey, kompotów, można również zamiast cukru dodać miód , również do ciast korzennych, do mięsa drobiowego, do warzyw z patelni
W Mojej Kuchni Lubięrównież do pieczonych ziemniaków, mięs z rusztu i wszystkich grillowanych warzyw. Do przygotowania sosu potrzebujemy tylko kilka prostych i tanich składników. Przygotowujemy go na bazie jogurtu naturalnego, więc nie jest wysoko kaloryczny. Składniki: 180 g jogurtu naturalnego (typu bałkańskiego) 3 łyżki majonezu Sól,pieprz 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cukru Sposób przygotowania: Do dużego słoika dodajemy jogurt naturalny oraz majonez
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnepuszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę
Szalona Kuchnia Ewelinypuszki pomidorów (ja użyłam słoik 600ml własnych pomidorów) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka oregano sól pieprz oliwa 250g makaronu pełnoziarnistego spaghetti Wykonanie: 1. Mięsne kuleczki Wołowinę, kurczaka, cebulę i czosnek zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej mięsa dodać jajko, oraz kaszę
Szalona Kuchnia Ewelinywejdzie w osłonki. Słoiki później pasteryzujemy. WYKONANIE Łopatkę tniemy na kawałki około 6 na 4 cm i peklujemy 48 godzin tak samo postępujemy z resztą surowca oprócz skórek i płuc. Do łopatki 19 g/kg peklosoli a do reszty surowca 18 g/kg soli nie jodowanej. Po tym czasie zaczynamy parzenie łopatki woda 70 stopni mięso parzymy do 65 stopni. Wyjmujemy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Sylwestrowe . Składniki: 1 słoik konserwowych kiełków fasoli mung 1 duża pierś z kurczaka 1 puszka kukurydzy 1 mała puszka ananasa 100 g rodzynek 1 listek laurowy sól, pieprz 2-3 łyżki majonezu Do garnka wlać wodę, dodać listek laurowy, sól, pieprz oraz umytą pierś z kurczaka. Gotować na średnim ogniu tak długo, aż mięso zmieni kolor i będzie miękkie
Ugotować