mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:115/214)

Leczo warzywne z ciecierzycą 162

warzywne to coś co mogłabym jeść bezustannie. Czasem daje do niego koncentrat, czasem mięso do tego chilli  - dziś obyło się bez tych składników. Ale w chłodne jesienne wieczory mięso i chilli to idealny duet pasujący do tego leczo. Składniki: 1 cukinia puszka krojonych pomidorów  6 dużych ogórków kiszonych + około 1 szklanka wody spod ogórków 2 czerwone cebule(...)czerwone papryki  1 duża zielona papryka 3 ząbki czosnku sól, pieprz dla smaku  oliwa ok. 5 liści laurowych ok. 6 ziaren ziela angielskiego opakowanie cieciorki(ciecierzycy) LIDL - słoik 540g Cieciorka, 3,29 zł LIDL Jak przygotować: Cebulę pokroić w grubą kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać cienko pokrojony czosnek. Pokroić paprykę, cukinię w kostkę - podsmażyć wraz z cebulą

dlaSmaQ
Żurawina szroniona w cukrze – nie tylko do dekoracji 239

mięs – bez różnicy, pochłonę każdą ilość. Tak naszykowana żurawina wielkoowocowa jest bezapelacyjne wspaniałą przekąską – zastąpi jesienią i zimą kupne słodycze. Świetnie sprawdza się jako dekoracja – wygląda jak oblodzona, przysypana śniegiem – idealnie nada się do dekoracji świątecznych ciast i deserów: babeczek, piernika, makowca czy serników. Okrutnie lubię sobie ją ‘skubnąć’ gdzieś w biegu, tak od niechcenia, jak leżące w słoiku cukierki

Karo in the Kitchen
Ogórki małosolne i ogórki kiszone 203

mięsa (na które na pewno niedługo wrzucę przepis). Ale dość zachwalania kamionki, przejdźmy do przepisu Jak powszechnie wiadomo ogórki małosolne i kiszone to po prostu kolejne etapy tego samego procesu – kiszenia. Ogórki małosolne są już gotowe po 2-3 dniach, a na kiszone trzeba poczekać trochę dużej. Przygotowując więc ogórki według tego przepisu możecie je później przełożyć do słoików

PatiGotuje
BIGOS ŚWIĄTECZNY (keto, LCHF, optymalny, paleo) 324

mięso pokroić w kostkę, obsmażyć na tłuszczu i dodać do kapusty. Całość gotować przez kilka godzin – ok 5 a nawet dłużej, ale z przerwami. BIGOS TRZEBA CZĘSTO MIESZAĆ aby nie przywarł i nie przypalił się! Na godzinę przed zakończeniem gotowania dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę. Bigos można przechowywać przez dłuższy czas. W tym celu należy przełożyć go do słoików

Ola la LCHF
Pasztet z pieczonych wątróbek 290

mięso co jakiś czas przemieszać, aby upiekło się równomiernie z każdej strony. Gdy na dnie naczynia żaroodpornego pozostanie cienka warstwa mleka, to naczynie żaroodporne wyjąć z piekarnika. Ostudzić. Następnie wszystko zmiksować, np. za pomocą blendera. Na sam koniec do pasztetu dodać musztardę i całość przyprawić solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Wymieszać. Przygotowany pasztet przełożyć do miseczek lub słoików

Ugotować
Domowe bulionetki 188

słoika "pomidory suszone w oleju") 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki posiekanego koperku sól w proporcji 25 g na każde 100 g masy warzywnej Mi z tych składników wyszło około 690 g masy warzywnej. Dodałam trochę mniej soli niz proponowana powyżej proporcja. U mnie było to 105 g soli.  Wykonanie: Warzywa obrać i zmielić w maszynce do mięsa

Moja Galeria Smaku
Ogórkowa na kurczaku z wodą od ogórków 268

posolić. Wrzucić listek laurowy i ziele angielskie. Gotować ok. 1 godziny- tak by płyn odparował do objętości ok.4 szklanek . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki. Wyłowić lubczyk i mięso z kurczaka.  Dodać ogórki i koper. Zagotować. Mąkę rozrobić w miseczce z zimną wodą- dolać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać i wlać do garnka. Po zamieszaniu doprowadzić do wrzenia(...)Śmietankę zahartować gorąca zupą , wlać do garnka i wyłączyć gaz. * Ci którzy kiszą sami ogórki  użyją swoich. Ja niestety nie mam ani działki, ani miejsca na to by słoiki przechowywać, ani ostatnio siły by je robić. Z reguły kupowałam kiszone ogórki na wagę u siebie w warzywniaku ( z beczki ) - były w miarę smaczne. Ostatnio Mama przez przypadek dała się

Buniabaje w kuchni
Domowa wędzona kiełbasa chłopska 318

słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa wędzona kiełbasa chłopska Składniki na 10 kg kiełbasy: 8 kg karkówki 2 kg boczku 0,18 kg peklosoli3 łyżeczki pieprzu 10-15 ząbków czosnku 6 łyżek majeranku 2 łyżeczki cukru jelito wieprzowe cienkie kaliber 26-28 Wykonanie:Mięso mielimy

Kulinarne przygody Gatity
SCHAB ZAPIEKANY POD BESZAMELEM Z PIECZARKAMI 267

mięsa , który zebrał się w żaroodpornym naczyniu. Do sosu dodajemy pieczarki prosto z patelni. Sos beszamel rozsmarowujemy na plastrach schabu.Posypujemy całość dwoma łyżkami sera Grana Padano lub Parmezanu. Wkładamy do nagrzanego do 160*C piekarnika (termoobieg lub funkcja grilla)  i pieczemy ok.2-5 minut aż danie się zarumienieni.Sałata:Sałatę rwiemy na małe kawałki, które wkładamy do miski.Do słoika dodajemy

Smaczne Zdrowe
Pieczarki w zalewie pomidorowo-octowej 132

opłucz, osusz i poodcinaj wystające nóżki. Wymieszaj szklankę wody, jajko i mąkę. Panieruj pieczarki namaczając w cieście i bułce tartej, a następnie usmaż. Z patelni przekładaj je do dużych słoików lub innego naczynia z pokrywką. Na tłuszczu po pieczarkach zeszklij cebulę pokrojoną w piórka i również przełóż do pieczarek. W rondlu umieść 1 litr wody, ocet, koncentrat, cukier, sól, liście(...)przegryzły.   Po przygotowaniu pieczarki można przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu do 7 dni.     (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z piekarnika… Klopsiki z piekarnika Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Pasztet drobiowy z rosołu

Kulinarny S.O.S.
Koreańskie pomidory na zimę – marynowane w czosnku, natce, papryce i jalapeño 203

odrobinę. Wiecie, że w 1999 roku 35 milionów małych, rosyjskich działek jak nasze działki ROD wyprodukowało 90% ogólnego rosyjskiego plonu ziemniaków, 77% innych warzyw, 87% owoców, 59% mięsa i 49% mleka? Rosyjskie Stowarzyszenie Ogrodników szacuje, że na 100 milionów ludzi 60 milionów aktywnie angażuje się w działalność ogrodniczą w celu produkcji własnej żywności. Nawet w największych miastach, takich jak Moskwa(...)masochistką, bardzo nie lubię kiedy jedzenie mnie krzywdzi, a w ten sposób wszystko wyszło perfect – pikantnie, aromatycznie, z pazurem – ale przy okazji nie wypala połowy twarzy.   PRZYGOTOWANIE Wypiekamy słoiki i wygotowujemy pokrywki. Pomidory – dojrzałe, jędrne, bez żadnych zmian chorobowych – dokładnie myjemy, zostają w skórce. Duże kroimy na ćwiartki lub ósemki, mniejsze na połowy lub na ćwiartki. Wykrawamy pomidorowe głąby

Karo in the Kitchen
Pieczona biodrówka na kanapki 189

Dziś mam dla Was kolejny przepis na pyszny i delikatny kawałek mięsa, tym razem jest to pieczona biodrówka. To nieco ostatnio zapomniana część wieprzowej tuszki, a szkoda bo jest bardzo miękka i delikatna. Będzie idealną propozycją na świąteczne wielkanocne śniadanie, albo po prostu pysznym dodatkiem do chleba. W dzisiejszym wpisie będzie parę słów o tym dlaczego warto samemu przygotować(...)płynie Szynka z indyka z szynkowara Mielonka dojrzewająca a la salami Ziołowy schab z pończochy Domowa szynka z szynkowara Pieczeń rzymska z jajkiem Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Domowy baleron Schab ze słoika w pikantnej panierce Schab w majeranku nadziewany śliwką Domowa biała kiełbasa Szynka pieczona w ziołach

Kulinarne przygody Gatity
Wędzonka ze smalcem w słoju 184

SUROWIEC -wędzonka najlepiej wędzona na zimno minimum 2 dni np: boczek, pachwina, kiełbasa, karkówka -swojski smalec ze skwarkami DODATKOWE PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -czosnek świeży zgnieciony

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Kupuj lokalne produkty spożywcze 103

nich całkowicie zrezygnował, szczególnie jeśli jesz je tylko na specjalne okazje. Problemem są produkty, które spożywasz ciągle i w dużych ilościach. Skąd pochodzą przetwory mleczne, owoce i warzywa, mięso, jaja, a nawet produkty sypkie z Twojej kuchni? Zastanów się, z czego możesz zrezygnować, a co zastąpić lokalnym odpowiednikiem. Najłatwiej jest zacząć od owoców i warzyw. Przejdź się na lokale targowisko(...)mięso, wędliny, garmażerię, a nawet niektóre grzyby. Jeśli podpiszesz pojemniki (wystarczy karteczka samoprzylepna) i dodasz datę zamrożenia, nigdy się nie pogubisz, a będziesz mieć zapasy na parę miesięcy. Po drugie, susz! Możesz suszyć owoce czy grzyby, by potem dodawać je do potraw i kompotów. Suszone chipsy z jabłek stanowią jedną z najzdrowszych przekąsek dla dzieci. Po trzecie, wekuj! Pasteryzowanie słoików

ProstePesto.pl

Proponowane wyszukiwania