chlebie lub bagietce posypane solą, ewentualnie z ogórkiem kiszonym pokrojonym w plasterki. Oprócz tradycyjnej formy kanapek, smalec wykorzystać można też do przygotowania wielu dań. Sama używam go do podsmażenia mięsa na gulasz, leczo czy żurku. Zastępuję nim też masło kiedy przygotowuję jajecznicę. Przepis na smalec ze skwarkami czy jak kto woli przepis na tłuste jest prosty w przygotowaniu. Niektórzy(...)jabłko lub przyprawy np. ziele angielskie. Ja osobiście najbardziej lubię ten klasyczny bez dodatków, bo wtedy mogę do dodać do wszystkiego. Tak przygotowany smalec, w szczelnie zamkniętym opakowaniu lub słoiku można przechowywać w lodówce nawet miesiąc*. Z podanych proporcji otrzymasz około 1,2 l gotowego smalcu. * szczerze przyznaję, że jest tak pyszny, że u nas wystarcza na znacznie krócej niż
Gotujemywdomu.plJogurt zmiksowany z awokado to idealna podstawa sosu. Do sałatek. Do mięsa. Do pizzy. Do chleba. Do warzyw. No, do wszystkiego. Nawet do wyjadania łyżeczką. 1 dojrzałe awokado 1 mały kubeczek jogurtu, może być roślinny 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki kurkumy Do tego, w zależności od potrzeby, chęci i tego, co pod ręką mamy można dodać(...)wedle uznania: czosnek, świeże zioła, koperek, natkę pietruszki, chilli, posiekane orzechy. Sos w zamkniętym słoiku można przechowywać przez kilka dni. Żeby nie ciemniak można dodać odrobinę soku z cytryny. OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Kucharzycaziela ang. dla kolorku odrobina kurkumy ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Umyte mięso wołowe wkładamy do garnka zalewamy 2 szkl.na osobę,i gotujemy go na wolnym ogniu(powolutku)pod przykrywką:im wolniej się mięso gotuje ,tym więcej daje z siebie soków i rosół będzie mocniejszy.Szumowiny starannie zebrać .Rosół powinien się gotować od 3-6 godz.(u mnie 4 godz.) potem włożyć warzywka i cebulę.Posolić(...)pieprz ziarnisty.Gotować- wody nie dolewać podczas gotowania rosołu.Po ugotowaniu rosół przecedzić.Dodać kurkumę dla koloru lub użyć karmelu, który też stosuję, a mam zawsze pełny słoik ,który przyrządzam bo używam też karmelu do sosów.Rosół podać w talerzach i przystroić natką pietruszki
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiCiasto: 250 g półtłustego twarogu 250 g ricotty 2 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżki oleju płaska łyżeczka soli Sos: 1 duża łyżka masła 2 ząbki
Czerwień i błękitChrzan i jajka. To jedne z moim skojarzeń z Wielkanocą, dlatego ta sałatka to dobry pomysł na Święta. [Przepis z książki "123 sałatki i surówki
Pasja Smakukapuśniaczek z dużą ilością pysznego wywaru. Chwila przy garnkach i powstało danie na kilka dni. Aromat krążył po domu i... zachwycał.SKŁADNIKI:/Kapusta:- Kapusta kwaszona z grzybami "ORZECH", 2 słoiki,- Boczek wędzony lub surowy, 1 kg- 1,5 kg- Cebula. 7-8.- Tacka warzyw: marchew, pietruszka, seler, por, kapusta,- Grzyby Shitake, ilość wg uznania,- Mieszanka /POMIDOR + CZARNUSZKA + CZOSNEK NIEDŹWIEDZI(...)CZOSNEK NIEDŹWIEDZI/,- olej,- pieprz czarny,- domowa mieszanka suszonych warzyw,- starty, żółty ser,WYKONANIE:/Kapusta:Boczek wędzony lub surowy (wg uznania i upodobań) gotujemy w takiej ilości wody, żeby przykryła mięso. Jak jest prawie miękkie, dodajemy przyprawę warzywną, obrane i umyte warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty kolorowy oraz kapustę kwaszoną z grzybami leśnymi "orzech" i gotujemy. Gdy wszystkie składniki
Wypisz Wymalujdlatego w przepisie jest 1 kilogram mięsa, jeśli wolisz wersję bardziej warzywną zmniejsz ilość mięsa np. 700 gramów. Moja ulubiona wersja gulaszu jest z szynki wieprzowej, ale przepyszny wychodzi również z łopatki wieprzowej bądź z karkówki wieprzowej w dowolnych proporcjach. Mięso pokrój na mniej więcej równe kawałki, około 2×2 cm. Włóż mięso do miski, wsyp do miski sporą(...)Następnie wyciągnąć mięso z lodówki, wyłożyć na przysmażoną cebulę, podsmażać przez około 5 minut co chwile mieszając, aby mięso dobrze przysmażyło się z każdej strony. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, grzyby świeże również pokroić w drobną kostkę. Jeśli nie masz świeżych grzybów można użyć suszonych, wystarczy, że wcześniej wymoczysz je przez kilka godzin. Grzyby wrzucić do przysmażonego mięsa. Marchewkę obrać
To Musisz Wiedziećsól, pieprz – gałka muszkatołowa – woda opcjonalnie Pierś z kurczaka gotujemy w wodzie z przyprawami. Ugotowane mięso odstawiamy do ostygnięcia. Marchewkę gotujemy na parze do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i smażymy do momentu aż się zeszkli. Mięso kroimy na małe kawałki i wkładamy do robota kuchennego, wsypujemy orzechy włoskie i przetwarzamy do momentu(...)podsmażoną cebulę, przyprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Blendujemy całość, jeśli pasztet jest zbyt suchy dodajemy około 50 ml wody i ponownie włączamy robot kuchenny. Gotowy pasztet przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Pasztet, który zachowuje kremową konsystencję i smakuje lepiej niż kupne pasztety. Pamiętajmy, że kurczak uważany jest za produkt dietetyczny. Dzięki wysokiej wartości odżywczej nie jest zbyt
Zdrowy Styl JoannyUwielbiam kiszone ogórki - im kwaśniejsze, tym lepsze. Moja mama co roku kisi wagon słoików z ogórkami, a i tak chyba nigdy zapas nie dotrwał do następnego sezonu 😂 Uwielbiam ogórki jako dodatek do kanapek, a jeśli są naprawdę kwaśne i pyszne, to smaruję kromkę masłem i kładę same ogórki - no niebo w gębie 😍 Drugą moją ulubioną propozycją jest zupa ogórkowa. Znają(...)chyba wszyscy, w końcu to jedna z najpopularniejszych zup z Polsce. Najczęściej robi się ją na mięsie, u mnie w domu też zazwyczaj była robiona na kurzych ćwiartkach. Ponieważ jednak od pewnego czasu ograniczam mięso w diecie postanowiłam przygotować zupę bez dodatku białka zwierzęcego i powiem Wam szczerze, że nie czuję specjalnej różnicy - zupa wyszła pyszna jak zawsze 😁 Wegańska zupa
Z notatnika dietetykazagotowane, odcedzone) 4 ząbki czosnku 4 zgniecione ziarna jałowca sól, pieprz do smaku – ilość uzależniona od słoności użytych wędzonek Wykonanie Słoninę drobno kroimy lub mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczkach. Następnie wytapiamy na małym ogniu w garnku z grubym dnem. Gdy już uzyskamy wytopione skwarki dodajemy pokrojone w bardzo drobną kostkę kiełbasę i boczek(...)koniec dorzucamy pokrojone również w kostkę szalotki, prawdziwki i śliwki, zmiażdżony i posiekany czosnek, jałowiec. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i jeszcze 1-2 minuty dosmażamy. Ciepły przekładamy do słoików lub glinianych pojemników. * przepis po drobnych modyfikacjach zaczerpnięty z Magazynu Kuchnia 01/2017
Tajemnice Smakuprzygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki. Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz. Na tłuszcz na patelni wrzucamy szalotkę, smażymy chwilę do zeszklenia – maksymalnie 3 minuty, często mieszając. Do szalotek dodajemy jabłka, cynamon i całość smażymy około 5 minut(...)śmietankę kremówkę, sól i pieprz do smaku. Dusimy na małym ogniu przez 3 minuty. W tym czasie łyżkę mąki rozrabiamy w mleku – najlepiej jest to roztrzepać w słoiku. Zawiesinę wlewamy na patelnię, cały czas mieszając. Wkładamy usmażone polędwiczki, zmiejszamy ogień na minimum i dusimy jeszcze chwilę – maksymalnie 3 minuty. Danie jest gotowe do podania – świetnie
Smaczna Stronaobiad . Łatwy w przygotowaniu , sam się piecze , a na dodatek wszyscy go lubią . Bynajmniej u nas w domu nie brakuje jej amatorów Poniższy przepis jest dla tych co lubią mięsa w sosie słodko kwaśnym . Nieco w stylu azjatyckim . Polecam , szczególnie jeśli macie ciężki dzień lub musicie przygotować obiad dzień wcześniej . Składniki : 0,5 kg piersi z indyka ( filet bez skóry(...)czosnku 1/2 szklanki zielonego groszku, mrożonego 1 mała puszka kukurydzy ( lub 1/2 zwykłej ) 1,5 szklanki ugotowanego ryżu 1/2 małej cukinii 1 dość duża cebula 1 papryczka chilli 1 słoik sosu słodko kwaśnego 1/2 szklanki śmietany , słodkiej 1 płaska łyżeczka mielonych nasion kolendry 1 łyżeczka, startego, świeżego imbiru 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 łyżeczka cukru sól do smaku jajka
Ogrodnik w podróżywiększe pole do popisu. Ostatnio numerem jeden jest mięta, dodaję ją prawie do wszystkiego. Do dzisiejszego dżemu dałam niezbyt wiele cukru. Myślę, że dobrze będzie się komponować z mięsem czy z oscypkiem zamiast żurawiny. Porzeczki zawierają dużo pektyny, dlatego nie warto dodawać substancji żelujących. Dżem spokojnie się zetnie bez tego dodatku. Składniki: 1,2kg oczyszczonych porzeczek 40dag cukru parę gałązek(...)rondla, zasypujemy cukrem i gotujemy na małym ogniu. Gdy owoce lekko się rozgotują, wrzucamy miętę. Jak tylko dżem zacznie gęstnieć (ok. godziny) wyciągamy gałązki ziela, porzeczki przekładamy do słoików. Jeśli dżem przeznaczony jest do dłuższego przechowywania, warto go zapasteryzować ze względu na małą ilość cukru
Wrzosowa Polanaziemniaki, Zasmażana kapusta biała ORZECH . PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę, cebulę i czosnek mielę przez maszynkę do mielenia mięsa. Z pokrzyw usuwam łodygi. Liście drobno siekam nożem. 2. Do zmielonego mięsa dodaję pokrzywę, jajko, bułkę tartą oraz odrobinę soli i pieprzu. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3. Z masy formuję owalne, lekko spłaszczone kotlety. Kotlety smażę na rumiano z dwóch stron(...)ziemniakami i zasmażaną kapustą . Kotlety mielone podałam z zasmażaną białą kapustą , którą otrzymałam do testowania od firmy ORZECH. Kapustę tę podajemy na ciepło. Wystarczy wyjąć ją ze słoika, przełożyć do garnka i chwilę podgrzać. Kapusta jest idealnie kwaśna i doskonale przyprawiona. Produkt jest wart polecenia i zakupu
Tradycyjna kuchnia Kasi