mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:125/214)

Domowy sos BBQ- bez gotowania 221

jest idealny do podawania z pieczonymi, grillowanymi czy smażonymi mięsami. Bez problemu możecie go kupić w sklepie ale tego, który zrobicie sami, żadna sklepowa butelka nie przebije!   Bazą amerykańskiego sosu BBQ są pomidory, cebula, czosnek, gorczyca, cukier i ocet. Czasami spotykam też przepisy, które mają w składzie wino lub piwo. Mój sos ma gęstą konsystencję, jest lekko pikantny, lekko(...)słodki, cudnie pachnie dymem i wędzeniem. I robi się prawie sam w 5 minut. Naszykujcie sobie dwa wyparzone słoiki pojemności 250ml lub szklaną butelkę. Ten sos spokojnie można przechowywać w lodówce do dwóch miesięcy. Jak go zrobić? Wszystkie składniki zblendujcie ze sobą. I już, gotowe. Prościej naprawdę nie można. Jeśli nie macie ręcznego blendera, śliwki trzeba bardzo drobno posiekać

Karo in the Kitchen
Dżem morelowy 147

Morela .... jak dla mnie jeden z takich owoców, który jest bardzo przyjemny w obróbce. Najlepszy w dżemie, w połączeniu z mięsem, suszony.....na zimowe dni musi być.  No i ten kolor :) Składniki: 1,5 kg moreli 60 dag cukru Morela przekroić na pól pozbyć się pestek. Wrzucić do rondla z szerokim dżem zasypać cukrem. Gotować na średnim ogniu(...)minut. Morela ma być całkowicie miękka. Po tym czasie miksujemy całość na gładko. Następnie smażymy ok 20 minut, często mieszając. Po tym czasie dżem przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować na morko 20 minut

Delicious Titbits
Kulki rybne w zalewie octowej 378

dokładnie wymieszać. Jeśli mięso jest zbyt luźne i nie da się z niego lepić kulek można dodać 2 - 3 łyżki bułki tartej i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Z mięsa ulepić kulki a następnie obtoczyć je w tartej bułce. Kulki smażyć na rozgrzanym oleju ze wszystkich stron na złoty kolor. zalewa octowa (do podanej ilości ryby zużyłam zalewę(...)sparzyć wrzącą wodą. Ocet, wodę, liść laurowy, pieprz i ziele angielskie doprowadzić do wrzenia i gotować przez 15 minut. Zalewę trochę ostudzić. Cebulę na przemian z kulkami włożyć do słoików a następnie zalać ciepłą zalewą. Słoiki odłożyć w zimne miejsce na 1 - 2 tygodnie

Mama Gotuje
Pieczona pierś z indyka 63

wieprzowinę. Tym razem jest to pieczona pierś z indyka. To bardzo delikatne i mało kaloryczne mięso, więc idealnie nadaje się również dla dzieci czy osób na diecie. Pieczona pierś jest bardzo prosta do przygotowania, fajnie jest ją przyprawić ziołami, żeby była aromatyczna. Mięso pieczemy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym lub w rękawie do pieczenia. To istotne, ponieważ pierś z indyka jest(...)szynkowara Szynka z indyka z majerankiem Pieczona karkówka (w rękawie) Szynka z indyka z szynkowara z morelami i pistacjami Pieczona biodrówka na kanapki Domowa biała kiełbasa wieprzowa Kiełbasa ze słoika Pieczony boczek w ziołach Schab z pończochy, czyli domowa wędlina Po więcej kulinarnych inspiracji i codziennych relacji zapraszam Cię na mój profil na IG , kliknij i zaobserwuj → www.instagram.com/kulinarne_przygody_gatity/ KLIKNIJ

Kulinarne przygody Gatity
Kawa żołędziowa 62

Zbieramy żołędzie, najlepiej jeszcze zielone i bez dziurek, płuczemy i namaczamy na noc. Trzeba je obrać ze skrupek i uprażyć. W tym celu najlatwiej jest roztłuc łupinkę tłuczkiem do mięsa. Ściągamy skrupki a środki wkładamy do garnka z wodą. Gotujemy przez pół godziny a następnie odstawiamy pod przykryciem do ostygnięcia. Wodę odlewamy a żołędzie zgniatamy jak najdrobniej. Teraz w piekarniku(...)całą godzinę, co jakiś czas mieszając. Ususzone żołędzie można jeszcze zmielić w młynku do kawy. W ten sposób otrzymujemy tak jakby mąkę z żołędzi. Taki proszek wystudzony przechowujemy w słoiku. Można go wykorzystać do kawy albo dodawać do wypieków. Kilka łyżeczek proszku dodanych do pieczenia chleba nada pieczywu orzechowy smak. Jak parzyć kawę z żołędzi  Aby zrobić porcję kawy

prawdziwe jedzenie
Marynowane jabłka w occie 116

Marynowane jabłka w occie Przepis na jabłka w zalewie octowej do mies i pasztetów. Marynowane jabłka w occie, podobnie jak gruszki w occie są świetnym dodatkiem do mięsa, szczególnie drobiu, i pasztetów. Jabłka w occie często podaję też do serów pleśniowych, bo świetnie podkreślają ich smak. Marynowane w słodko-winnej zalewie jabłka możesz również dodawać do sałatek i deserów(...)stole. Przepis na marynowane jabłka w occie pochodzi z okolic Warki. Tą tradycyjną recepturę opracowały panie z Koła Gospodyń Wiejskich Rososzanki.  Jabłka w słodko-winnej marynacie podaję do mięsa, pasztetów, serów pleśniowych i sałatek.  Marynowane jabłka w occie 6-7 Jabłek Grójeckich takich odmian jak Champion lub Jonaprince Zalewa:  1 szklanka octu jabłkowego  1,5 szklanki

Cztery Fajery
Pomidory konserwowe 109

Pomidory konserwowe są mało popularne w polskiej kuchni, ale warto się skusić by je przygotować. Ja najczęściej je robię, gdy mam nadwyżkę pomidorów i brak mi

Pieprzyć z Fantazją
149. Prosty i pyszny obiad, czyli roladki z piersi z kurczaka z serkiem śmietankowym, suszonymi pomidorami i bazylią 134

Kocham suszone pomidory! Gdyby nie były tak kaloryczne wyjadałabym je widelcem ze słoika do zera i krzyczała, że kocham życie! 😎 Uwielbiam je na kanapce, z makaronem, w formie pasty, w sałatkach. Suszone pomidory to życie 💓 Są dość słone, ale moja natura kulinarna jest bardziej w stronę wytrawną, aniżeli słodką. Jeśli chodzi o żywieniowe grzeszki to mam zdecydowanie częściej ochotę(...)coś słonego, niż słodkiego.. I wiem,że nie jestem jedyna :) Pisałam już tutaj, że pomimo, iż od stycznia unikam spożywania mięsa (choć np. w pierwszy weekend czerwcowy przyznaję, że złamałam te restrykcje i objadłam się zajebistymi gołąbkami mojej cioci, oczywiście własnej roboty) to na blogu będą się pojawiać również propozycje mięsne, ponieważ przygotowuje takowe w przedszkolu. A więc... dziś

Symfonia Smaków
Leczo z fasolką szparagową 169

blogu prym wiodą przepisy na przetwory. Przez ostatnich kilka lat sporo się ich uzbierało. Jeszcze nie jeden przepis na pewno do nich dołączy ale póki co... dałam sobie ze słoikami spokój. Chyba pierwszy raz od kilku lat machnęłam tylko parę dżemów i trochę kompotów. Zostało nam sporo zapasów z zeszłego roku. No i nie oszukujemy się - niektórym sałatkom czy sosom(...)kuchnię ekspresową. To leczo może nie jest super ekspresowym daniem, ale przy dobrej organizacji czasu można się z nim prędko uwinąć. Tym razem pierwsze skrzypce gra fasolka. Zamiast mięsa możecie dodać kiełbasę lub trochę tego i tego. Możecie dorzucić śmiało swoje ulubione warzywa jak np. kukurydzę. A zieloną paprykę zamienić na czerwoną i żółtą. Składniki: 400 g karkówki

My simple kitchen
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 136

smaku pieprz majeranek Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę. Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki . Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać(...)Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. U mnie smalec domowy z cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach. Smalec

Ola la LCHF
SMALEC DOMOWY Z CEBULĄ (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 343

smaku pieprz majeranek Ostrym nożem odciąć od słoniny skórę. Można ją wykorzystać do przygotowania chipsów a ‘la prażynki . Następnie słoninę drobno pokroić lub zmielić w maszynce o dużych oczkach. Mięso umieścić w garnku i wytapiać na malutki ogniu, mieszając co chwilę przez ok 1,5-3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę oraz przyprawy należy dodać(...)Całość mieszać i podgrzewać do momentu gdy cebula zacznie się rumienić. Garnek zdjąć z ognia a gdy przestanie wrzeć przelać do czystych i suchych słoiczków pozostawiając do stężenia. Następnie słoiki zakręcić i wstawić do lodówki. U mnie smalec domowy z cebulą spokojnie stoi w lodówce przez 2-3 tygodnie. Można też śmiało mrozić go mrozić w pojemniczkach czy słoikach. Smalec

Ola la LCHF
Bigos 219

garnka z kapustą. Dodajemy też namoczone i odciśnięte grzyby, śliwki suszone oraz obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko. Do bigosu dodajemy wszystkie przyprawy, a po około 2 godzinach gotowane mięso z rosołu (lub inne drobiowe) oraz przecier pomidorowy. Gotujemy jeszcze minimum godzinę na małym ogniu, często mieszając, by nic się nie przypaliło. Bigos najlepiej smakuje jeśli się go kilka razy(...)jest go za dużo i nie chcemy by się zmarnował, to mamy dwie opcje jak go przechować: Mrożąc- w szczelnych pojemnikach przeznaczonych do kontaktu z żywnością lub wekując w słoikach, ok 20 minut od momentu zagotowania. Espumisan Max to wyrób medyczny

Kuchnia w czekoladzie
Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado 230

łyżka syropu klonowego lub miodu 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki soku z pomarańczy świeżo zmielony pieprz Jak przygotować sałatkę z kurczakiem, pomarańczą i awokado? Mięso kurczaka doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, oraz przyprawą swańska sól, a Wy możecie doprawić solą pieprzem, papryką i ulubionymi ziołami. Grillujemy kurczaka na patelni z obu stron przez kilka minut. Na talerzu(...)pomarańczy, pokrojonego na kawałki kurczaka i pokrojone, skropione sokiem z cytryny awokado. Pestki dyni i słonecznika prażymy na suchej patelni i posypujemy nimi całą sałatkę. Składniki sosu mieszamy w słoiku i polewamy nim sałatkę. Smacznego!   The post Sałatka z kurczakiem, pomarańczą i awokado appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię