ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:125/443)

Pierogi z jagodami 139

Składniki: ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, … Czytaj dalej Pierogi z jagodami

czarrna od kuchni
Pierogi z mięsem 334

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu(...)wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na  tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje

Marta Gotuje
Pierogi ruskie 184

sól, masło. Cienkim strumieniem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki. Jak już kiedyś wspomniałem, ilość wody i mąki uzależniona jest też od wilgotności powietrza, temperatury, rodzaju mąki. Dlatego w tym przypadku wodę warto dodawać partiami, aby ciasto nie było zbyt lejące. Zagniecione ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około pół godziny(...)pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji. Ja lubię lekko grubsze, ale też bez przesady Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (mój idealny wykrawacz to puszka po groszku). Na środek każdego kółka kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Aby uniknąć

Jacob Tastes
Chlebek ziemniaczany. 164

tuczące, wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni(...)domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków, z jednego powodu - ciasta z nimi w składzie, były dużo bardziej sycące, mniej się ich zjadło, a jednocześnie nie były tuczące.  Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą sprawę wystarczy posmarować go odrobiną

Poezja Smaków - blog kulinarny
Makowe pierogi orkiszowe z ruskim farszem 129

Ciasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej)  2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu

AZgotuj!
Pierogi z chabaninką, czyli mięsem 202

Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem(...)ciasta dodaję jajko i nie widzę różnicy.  Ciasto:   Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować

Karczma Honorietty
Najlepsze uszka wigilijne 494

barszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi(...)Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej się poddawało lepieniu. I muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :) Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki  farszu . Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki

Smaki Edyty
Pierogi z grzybami i papryką z masłem szałwiowym 213

Najpyszniejsze aromaty jesieni czyli grzyby jeszcze królują w moim domu. Pachną obłędnie i tylko czarować z nich pyszne dania. Polecam Wam serdecznie, można użyć grzybów mrożonych. Pierogi zrobiłam z ciasta razowego i dzięki temu mają jedyny i niepowtarzalny smak. Zachęcam do lepienia. Pierogi z grzybami i papryką z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Calzone z warzywami 359

pieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta(...)jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie

Mienta blog
Pierogi z bobem 209

Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie!   Jeśli lubicie  bób  tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te  pierogi  :-)  Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu

Anioły w kuchni
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 147

około 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku(...)ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów

Mała Cukierenka
Cynamonowe frytki z jabłek, kruche pierogi z bananem i nutellą, tort „zupa” 172

troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych.     4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :)     Kruche pierogi z nutellą i bananem   Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka(...)ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów

Mała Cukierenka
Pierogi z bobem 191

Warto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie!   Jeśli lubicie  bób  tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te  pierogi  :-)  Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu

Anioły w kuchni
Pierogi z łososiem 87

Znakomite w smaku! Z powodzeniem można je podawać gościom na eleganckim przyjęciu :)    ciasto na pierogi Farsz: -400 g łososia -1 cebula  -50 g masła -2 serki  naturalne np. Filadelfia  -1 łyżka posiekanego koperku  -sól, pieprz  -masło do polania  Na rozgrzanej patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozdrobnionego łososia(...)dusimy razem 15 minut na małym ogniu. Przekładamy do miski i mieszamy z koperkiem i serkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Łyżeczka nakładamy na ciasto i zlepiamy zgrabne pierożki. Wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy łyżką cedzakowa na talerz i polewamy roztopionym masłem. (function

Kulinarne przemyslenia
W domu: babcine pierogi 206

oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól(...)świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy

Kuchnia w biegu