Składniki: ok. 1/2 kg mąki pszennej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżka oleju gorąca woda 1/2 kg jagód 10 dkg cukru Przygotowanie: Z podanych składników przygotować ciasto na pierogi, … Czytaj dalej Pierogi z jagodami
czarrna od kuchniWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Pierogi z mięsem z najlepszym wg mnie ciastem z dodatkiem masła, które idealnie się rozwałkowuje, nie rozpada podczas gotowania i nie skleja. A co najważniejsze jest proste i szybkie w wykonaniu. Polecam je każdemu, kto wcześniej miał problemy z twardym, rozklejającym się ciastem. Do farszu(...)wieprzowej i kurczaka. Ja zmielone mięso smażę a następnie miksuję blenderem, co wg mnie jest szybsze w wykonaniu. Przepis znalazłam na tym blogu. Post Pierogi z mięsem pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujesól, masło. Cienkim strumieniem dodajemy ciepłą wodę i zagniatamy ciasto. Gotowe ciasto powinno być elastyczne, odchodzić od ręki. Jak już kiedyś wspomniałem, ilość wody i mąki uzależniona jest też od wilgotności powietrza, temperatury, rodzaju mąki. Dlatego w tym przypadku wodę warto dodawać partiami, aby ciasto nie było zbyt lejące. Zagniecione ciasto zawijamy w ściereczkę i odstawiamy na około pół godziny(...)pieprz i wyrabiamy, aż do połączenia składników. Ciasto dzielimy na 4 części i każdą z nich rozwałkowujemy. Grubość ciasta uzależniamy od własnych preferencji. Ja lubię lekko grubsze, ale też bez przesady Z rozwałkowanego ciasta wycinamy kółka (mój idealny wykrawacz to puszka po groszku). Na środek każdego kółka kładziemy farsz i zlepiamy pierogi. Gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie. Aby uniknąć
Jacob Tastestuczące, wiemy już od jakiegoś czasu. Niektórzy dietetycy wręcz wpisują je do menu na redukcji. Moja babcia z kolei dodawała ziemniaki niemal do wszystkiego, np. do ciasta na pierogi , do pączków (mam jej przepis i postaram się go pokazać w najbliższym czasie), i właśnie do chleba. Niestety nie ma już jej z nami od kilku lat, ale jako gospodyni(...)domowa przekazała mi bardzo dużo wiedzy. Była kobietą, która potrafiła z niewielu składników wyczarować syty posiłek. Często używała do wykonania ciasta dodatków ziemniaków, z jednego powodu - ciasta z nimi w składzie, były dużo bardziej sycące, mniej się ich zjadło, a jednocześnie nie były tuczące. Taki chlebek jest niezwykle puszysty, wilgotny i tak na dobrą sprawę wystarczy posmarować go odrobiną
Poezja Smaków - blog kulinarnyCiasto na pierogi 1/2 kg mąki orkiszowej jasnej ( fajnie też dodać mąki razowej orkiszowej) 2 łyżeczki maku 1 jajo szczypta soli 3/4 szklanki gorącej wody ( tyle ile zabierze mąka) Na stolnicę wsypujemy mąkę, robimy dołek, wbijamy jajko i szczyptę soli. Zaczynamy zagniatać mąkę w jajkiem, następnie wlewamy dość wolno wodę i drugą ręką zagniatamy w ciasto. Po wyrobieniu
AZgotuj!Przepis na idealne ciasto do pierogów nie istnieje. I nie wierzę w żadne zapewnienia, że jego takie właśnie jest. Bo to nie kwestia składników, tylko sposobu i wprawy. Każda mąka jest inna, nawet jeśli etykieta przekonuje nas, że jest taka sama jak poprzednia. I na bank będą miały inne właściwości higroskopijne. Tak więc moi drodzy - to kwestia wyczucia. Czasem(...)ciasta dodaję jajko i nie widzę różnicy. Ciasto: Mąkę pszenną przesiewamy i stopniowo dodajemy letniej wody, aż będzie odchodzić od dłoni i stanie się elastyczne. Wkładamy je do pojemnika lub woreczka i odkładamy - niech odpocznie. Farsz: Mięso z kury i kawałek wołowiny prosto z rosołu, który perfekcyjna pani domu przygotowała na niedzielę. Przecież nic nie może się zmarnować
Karczma Honoriettybarszczu. Uwielbiamy je. Serdecznie Wam je polecam. Zaczynamy. Składniki: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Wykonanie: Składniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi(...)Łączymy składniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I łatwo odchodzące od reki. Babcia mówiła, by wyzywać się na ciescie :) to będzie bardziej się poddawało lepieniu. I muszę powiedzieć ze coś w tym jest. :) Rozwałkowujemy , wycinamy kólka o średnicy 4-5 cm. Im mniejsze tym lepsze :) Na ciasto wykładamy pół łyżeczki farszu . Sklejamy jak pierogi I łączymy końcówki
Smaki EdytyNajpyszniejsze aromaty jesieni czyli grzyby jeszcze królują w moim domu. Pachną obłędnie i tylko czarować z nich pyszne dania. Polecam Wam serdecznie, można użyć grzybów mrożonych. Pierogi zrobiłam z ciasta razowego i dzięki temu mają jedyny i niepowtarzalny smak. Zachęcam do lepienia. Pierogi z grzybami i papryką z masłem szałwiowym. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepieroga. Jeśli jeszcze nie podawaliście jej w ten sposób to koniecznie musicie to zmienić :) Gwarantuję, że smakuje wspaniale! Uwielbiam wersję z dużą ilością warzyw. Tym razem dodałam też odrobinę chorizo dla zaostrzenia smaku ale wersja wegetariańska także jest świetna. Zapraszam do wypróbowania przepisu :) 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta(...)jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach. Smacznego :) Zdjęcie z etapu przygotowań możecie zobaczyć na moim profilu na Instagramie
Mienta blogWarto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu
Anioły w kuchniokoło 2 minuty, aż troszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka soku(...)ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów
Mała Cukierenkatroszkę się przyrumienią. Usmażone jabłka układać na ręcznikach papierowych. 4. Cukier wymieszać z cynamonem. Ostygnięte jabłka obtaczać w cynamonowym cukrze. Smacznego! :) Kruche pierogi z nutellą i bananem Ciasto: 350g mąki pszennej (użyłam tortowej) 200g schłodzonego masła 6 łyżek wody 1 opakowanie cukru wanilinowego 16g 3 łyżki cukru Nadzienie: 1 nieduży, dojrzały banan 1 łyżka(...)ciasto (jeśli ciasto będzie za suche, proszę dodać jeszcze 1 łyżkę wody). 2. Banana rozgnieść, dodać nutellę, sok z cytryny, mąkę kukurydzianą i wymieszać. 3. Ciasto rozwałkować na grubość około 2-3mm. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy koło 10cm. W każdy okrąg nakładać po sporej łyżeczce nadzienia i sklejać ze sobą brzegi ciasta, jak przy lepieniu pierogów
Mała CukierenkaWarto korzystać z krótkiego sezonu na bób, bo to samo zdrowie! Jeśli lubicie bób tak jak ja to musicie koniecznie zrobić te pierogi :-) Składniki; Ciasto; szklanka letniej wody, jajko, 2 łyżki oleju, 500 g mąki, sól Farsz; 1 kg bobu, 1 cebula, sól, pieprz, Wykonanie; Bób gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)obieramy ze skorupek. Umieszczamy go w miseczce i rozdrabniamy za pomocą widelca.Cebulę podsmażamy na oleju i dodajemy do bobu. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem. Zagniatamy ciasto.Kleimy pierogi wypełniając farszem. Pierogi gotujemy w osolonej wodzie około 3 minuty od wypłynięcia na wolnym ogniu
Anioły w kuchniZnakomite w smaku! Z powodzeniem można je podawać gościom na eleganckim przyjęciu :) ciasto na pierogi Farsz: -400 g łososia -1 cebula -50 g masła -2 serki naturalne np. Filadelfia -1 łyżka posiekanego koperku -sól, pieprz -masło do polania Na rozgrzanej patelni szklimy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę. Dodajemy rozdrobnionego łososia(...)dusimy razem 15 minut na małym ogniu. Przekładamy do miski i mieszamy z koperkiem i serkami. Solimy i pieprzymy do smaku. Łyżeczka nakładamy na ciasto i zlepiamy zgrabne pierożki. Wrzucamy na gotującą się wodę. Po wypłynięciu na wierzch gotujemy jeszcze 2-3 minuty. Wykładamy łyżką cedzakowa na talerz i polewamy roztopionym masłem. (function
Kulinarne przemysleniaoryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia (mi wyszło ok. 250 ml) sól(...)świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone na kawałki oraz jajko i wyrabiamy ręcznie dodając po trochę wody. Ciasto ma być gładkie i elastyczne. Po wyrobieniu odstawiamy ciasto na 15 min. w misce pod przykryciem. W tym czasie przygotowujemy farsz. Łączymy
Kuchnia w biegu