ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:131/443)

PIEROGI RUSKIE 89

jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy

Dziś Ja gotuje
Barszcz Czerwony z Uszkami 128

jajko - ciepła woda ok. 350-400ml wody ( ile przyjmie) Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, szczyptę soli następnie stopniowo wlewamy ciepłą wodę, jednocześnie wyrabiając na gładkie ciasto. Ciasto na pierogi ruskie wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy, wykrawamy kółka (za pomocą szklanki albo maszynki do wykrawania pierogów), na środek kładziemy kulkę farszu, zlepiamy brzegi. Pierogi wrzucamy

Dziś Ja gotuje
Makaronowo-jogurtowa buzia z owocami 123

mięta Sposób przygotowania: Makaron gotujemy tak, aby był al'dente (zarówno czekoladowy jak i kokardki, ale w osobnym garnkach). Na talerzu formujemy buzię - ja położyłam obręcz do wycinania ciasta na pierogi i wlałam jogurt do środka, dzięki czemu uzyskałam równomierny, okrągły kształt. Powyżej jogurtu z czekoladowego makaronu układamy "włosy", które dekorujemy mini makaronem kokardki. Truskawki kroimy w plasterki

Kolorowy Przepisownik
Łososiowe kąski 122

francuskiego 100g wędzonego łososia w plastrach 100g serka śmietankowego tymianek, oregano Wykonanie : Ciasto rozwinąć i wyprostować delikatnie, aby nie naruszyć jego struktury. Małą szklanką wycinać kółka jak przy cieście na pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczone kółeczka przestudzić, a następnie smarować kleksami serka kanapkowego, ja użyłam śmietankowego. Na każdym kleksie z serka ułożyć plasterek łososia. Posypać

Raj dla Podniebienia
Ciastomasa. Masa plastyczna. 137

plastelina, ciastolina, piasek kinetyczny to zawsze jest dobra zabawa, Dziś mam dla Was przepis na ciastomasę. Jak można się domyślić masa ta przypomina ciasto, moim zdaniem ciasto na pierogi, ale jest kolorowa i to jej niebywały atut. Można ją ugniatać, wałkować, wykrawać z niej różne wzory. Możliwości zabawy jest naprawdę wiele. Ciastomasa - masa plastyczna. Do wykonania potrzebujemy: 2 łyżki

Pani domowa
Ruskie pierogi które wyszły bosko 136

trzeba było wybrać farsz. Każdy chciał inny. Ja chciałam farsz ze smażonych ziemniaków, a moje pociechy owoce lub mięso lub na ruskie. Po długich negocjacjach wygrała opcja ruskich pierogów. Na ciasto: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Pieczone pierogi z kruchego ciasta z grzybami 119

kruchego ciasta z grzybami   Składniki na około 20 sztuk:   Na kruche ciasto: 200g mąki 2  żółtka 120g masła w temperaturze pokojowej 1/4 łyżeczki soli 1 łyżka kwaśnej śmietany 18%   Na farsz: 300g pieczarek garść suszonych grzybów 1 cebula przyprawy: sól, pieprz 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka bułki tartej (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto: wszystkie(...)farszu dodajemy posiekaną natkę i odstawiamy do przestudzenia. Jeśli farsz jest zbyt wilgotny, po wystudzeniu dodajemy do niego łyżkę bułki tartej.   Na każdy kawałek ciasta nakładamy łyżeczkę farszu, zlepiamy jak pierogi i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi pieczemy około 25 minut w 180 stopniach (do zrumienienia). Podajemy z barszczykiem ciepłe lub zimne.   SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Czereśniaki- bułki z kompotem czereśniowym 168

odrobiną mąki). Każdą część spłaszczyć w dłoniach na owalny placuszek. Na środek nałożyć 2 łyżki nadzienia czereśniowego (im go więcej, tym czereśniaki smaczniejsze) i zlepić ciasto jak pieroga, po czym uformować w owalną bułeczkę.   Czereśniaki przenieść na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), pozostawiając między nimi spore odległości (mocno urosną). Blaszkę

Nastoletnie Wypiekanie
Pierogi z wędzonym łososiem 151

Już od jakiegoś czasu przymierzałam się do zrobienia czegoś z wędzonym łososiem, który czekał w zamrażarce. Padło na pierogi. Mięciutkie ciasto, farsz z dodatkiem białego sera, a dopełnieniem jest sos śmietanowo-koperkowy. Bez niego- przyznaję bez bicia smakowałyby mi zdecydowanie mniej.  Zrobiłam małą porcję, jak to zwykle bywa z nowościami, ale jeśli jesteście smakoszami

Kuchnia w czekoladzie
Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą 415

Tradycyjnie… i nie tylko: Lukrowane pączki z serka mascarpone nadziewane marmoladą Pączki hiszpańskie Pączki z budyniem Chrusty na winie Oponki z twarogu Churros z masą migdałową Chruściki z ciasta na pierogi Sycylijskie cannoli z ricottą Pudrowane poduszeczki Markizy z kremem ajerkoniakowym Wydrukuj przepis The post Pączki z ziemniakami nadziewane marmoladą appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko
Jagodowy sernik na zimno 179

Wybieram się dziś do lasu na jagody. Jestem ciekawa, jakie będą tegoroczne zbiory. Mam ochotę na pierogi, babeczki, ciasto jogurtowe... i wszystko z jagodami oczywiście... A jeśli coś zostanie, to i sernik na zimno będzie! Zdziwiłam się bardzo, gdy przeglądając przepisy na blogu nie odnalazłam tego sernika. Ostatnio bratowa nawet wspominała ten sernik i pytała o przepis. Cóż

Obiad gotowy
Kryzysowa wigilia 175

z kapustą i grzybami. Miejsce zupy mamy już zajęte, a poza tym barszcz czerwony z uszkami jest nudny :) Lepsze rozwiązanie to barszcz z uszkami w jednym czyli pierogi z ciastem buraczanym z kapustą kiszoną i grzybami. Nie wiem co symbolizuje kapusta, podobno kiszona odrodzenie co w kontekście nowego roku byłoby logiczne natomiast z grzybami jest ciekawsza historia

Kryzysowa Książka Kucharska
DIY: Ozdoby z suchej porcelany (nie tylko na Święta) 137

foremek wyciąć dowolne kształty. Słomką robimy dziurkę na sznureczek. Jeśli nie możemy tego zrobić od razu należy ją zawiną ć w folię spożywczą, bo bardzo łatwo wysycha (niczym ciasto na pierogi;)). Przez folię można też wałkować, jeśli tak komuś wygodniej (za pierwszym razem właśnie tak robiłam, za drugim już nie). Gotowe ozdoby należy pozostawić do całkowitego wyschnięcia (minimum jedna

Kolorowy Przepisownik
Gulasz po węgiersku 132

Dziś zapragnęłam czegoś mącznego, ale niestety wczoraj poparzyłam sobie mocno palec prawej ręki tak, że wyszły mi okropne bąble, więc stwierdziłam, że o wyrabianiu ciasta na pierogi, kluski tudzież pizzę mogę sobie pomarzyć. Nie poddałam się, choć babcia stwierdziła, że z taką ręką nic nie da się zrobić i uaktywniłam moją lewą, (o wiele) mniej sprawną stronę. Tak, jestem

Karola gotuje
Święto pilzneńskiej golonki - Golonka podkarpacka z Pilzna 283

spędziłyśmy bardzo pracowicie.  Pod wodzą Oleny Mirga przygotowywałyśmy tradycyjne ukraińskie pielmieni i czebureki. Pielmieni specjalność kuchni rosyjskiej – małe pierożki z nadzieniem z surowego zmielonego mięsa. Czebureki to pierogi z ciasta parzonego, smażone w głębokim tłuszczu. Danie kuchni Tatarów krymskich. Nieskromnie powiem że ulepiliśmy prawie dwa tysiące pielmieni i były bardzo smaczne. Zjedzone zostały w czasie święta golonki

królestwo garów