pieprzem. Wykonanie pierogów: Wszystkie składniki ciasta wyrabiamy, do momentu, aż ciasto przestanie lepić się do rąk. Ciasto powinno być mięciutkie. Wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odkładamy na około 15 minut, aby odpoczęło. Po tym czasie, ciasto dzielimy na dwie części. Porcję ciasta cienko rozwałkowujemy na blacie posypanym mąką. Ciasto kroimy na niewielkie kwadraciki. Na każdy(...)kwadracik nakładamy farsz i zlepiamy brzegi pierożków. Brzegi każdego pieroga dociskamy widelcem, tworząc ozdobne ząbki. Na koniec łączymy końce pierożków, tworząc uszka. Tak samo postępujemy z drugą porcją ciasta. Jeśli uszka chcecie zamrozić, to wystarczy je dodatkowo oprószyć mąką, rozłożyć na płaskim, plastikowym naczyniu i włożyć do zamrażarki. Gdy zamarzną, uszka przekładamy do woreczka. W Wigilię zamrożone
Smak mojego domuWielkie pierogi drożdżowe. Przepis na ciasto zaczerpnięty z bloga Doroty "Moje wypieki". Piekłam je wiele razy i zawsze wychodzą tak samo pyszne. Tym razem zrobiłam z 1,5 porcji, aby wyszło 6 pierogów. Nadzienie dostosowałam do upodobań mojej rodziny. Ciasto: 70 dag mąki pszennej chlebowej (użyłam typ 650) 1,5 łyżeczki soli 2,5 dag świeżych drożdży(...)pizzy. Odstawić. Piekarnik ustawić na 200 stopni. Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć je na blat podsypany lekko mąką (najlepiej krupczatką), krótko wyrobić, podzielić na 6 części. Każdą część ciasta wałkować na okrągły placek średnicy 20-25 cm. Na środku każdego placka rozsmarować trochę przecieru pomidorowego i ketchupu, wyłożyć nadzienie, bardzo starannie sklejać pierogi. Piec ok. 25 minut. Przestudzić na kratce
Praktyczna plCzebureki - (krym. çüberek) — to pierożki z ciasta praśnego (jak na pierogi ruskie) z nadzieniem z mięsa z ostrymi przyprawami smażony na głębokim oleju. Jest to danie(...)kuchni krymsko-tatarskiej. Czasami jest nadziewany serem lub gotowanym jajkiem z cebulą tatarką, ale wtedy jest z ciasta drożdżowego i jest już daniem innej kuchni narodowej Ostatnio wpadłam w małą manie - zrobienia czebureka idealnego! Spróbowałam dwóch ciast - z jajkiem i bez. Ciasto bez jajka stało się totalnym faworytem. Nadzienie musiałam oczywiście troszkę zmodyfikować bo skąd tu wziąć baraninę ale już
sierotka maRysia w kuchniciasta uformuj rulon i podziel go na 4 równe części. Z każdej części uformuj kulę zawijając brzegi ciasta pod spód. 4. Weź kulę ciasta i rozpłaszcz ją dłońmi na podsypanej mąką desce. Delikatnie porozciągaj ciasto (dobrze jest to zrobić częściowo w powietrzu), aż uzyskasz placek o średnicy ok. 23 cm. Możesz też rozwałkować ciasto wałkiem - delikatnie wałkuj ciasto(...)stopni i powtórz wałkowanie. Aby uzyskać idealne koło, możesz przyłożyć ciasto do obiadowego talerza i odciąć nierówne końce przy pomocy noża. 5. Na jedną połowę placka nałóż 1/4 farszu, pozostawiając ok. 1-centymetrowy margines. Brzeg ciasta posmaruj wodą i przykryj drugą połową placka, mocno zlepiając brzegi tak uzyskanego pieroga. Możesz zrobić ozdobną falbankę lub użyć widelca, aby uzyskać
Chilli Czosnek i Oliwawięc tą wiedzą podzielę się z Wami: -nieuzywane w danej chwili ciasto trzeba szczelnie owinąć folią spożywczą -nie powinno się podsypywać mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde - zamiast podsypywać mąką lepiej rozwałkować ciasto między dwoma arkuszami papieru do pieczenia jeśli zacznie się ono przyklejać do stolnicy/wałka -pierogi nie powinny zbyt długo leżeć, ponieważ szybko wysychają i pękają - trzeba(...)zagniatamy ciasto za pomocą rąk. Pod koniec zagniatania dodajemy olej. Z gotowego ciasta odkrajamy 1/3, resztę szczelnie zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na bok. Odkrojone ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 3-4mm i szklanką wycinamy koła. Na środek każdego nakładamy jagody i ew. trochę cukru, a następnie zlepiamy boki. Postępujemy tak do wykończenia składników. Zlepione pierogi powinniśmy
chili & sugarpostaci uroczych małych pasztecików to smakowita przekąska idealna niemal na każdą okazję. Połączenie pieczarek, kapusty oraz ciekawej przyprawy nadaje "pierogom" niezwykle oryginalnego i wyjątkowego smaku. Pierogi Szwedzkie -Składniki: Ciasto: 500 g mąki tortowej 2 płaskie łyżki miodu 260 ml wody 30 g drożdży łyżeczka soli Farsz: 500 g pieczarek 2 duże cebule połowa kapusty(...)według uznania). Odstawiamy do ostudzenia. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość ok. 5 milimetrów i kroimy paski o wielkości ok. 7 cm x 33 cm. Na środek każdego z pasów wykładamy farsz, sklejamy ciasto i odwracamy. Kroimy na paszteciki o długości ok. 5-7 cm. Odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdego pieroga smarujemy rozbełtanym jajkiem, a następnie
Słodka Stronafarszu i już trzema byłam najedzona. Sama robię znacznie mniejsze pierogi ruskie , czasami dodaję miętę, zioła prowansalskie, bazylię lub oregano. Udostępnij Składniki na pierogi ruskie Farsz na pierogi ruskie: 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 duża cebula sól, pieprz do smaku olej do smażenia Ciasto: 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko 1 / 4 szklanki ciepłej(...)przestudzonych ziemniaków wkruszyć biały ser, dodać cebulę, wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Ciasto przygotować, gdy farsz będzie gotowy. Na stolnicę przesiać mąkę, zrobić w niej wgłębienie, wbić jajko, dodać sól i masło, stopniowo wlewać wodę i wyrabiać, aż będzie sprężyste. Wykonanie Część ciasta cienko rozwałkować, resztę przykryć bawełnianą ściereczką, żeby nie wysychało. Szklanką wykrawać kółka, na środek
niecodziennikparySłodko - słony? Mój ulubiony! Uwielbiam takie połączenia, ta wersja zdecydowanie rozpieści wasze podniebienia. Zrobiłam te pierogi na obiad i mimo braku mięsa, wszyscy byli zadowoleni i najedzeni :) Składniki: ciasto 560 g mąki 1 jajko 2 łyżki oleju 1,25 szklanki gorącej wody farsz 3 duże gruszki 200 g sera gorgonzoli sos 100 g sera gorgonzoli 1 łyżka(...)mokry. Jak gruszki będą w miarę suche dodajemy pokruszoną gorgonzolę i wszystko razem mieszamy. Składniki ciasta zagniatamy i przykrywamy torebką foliową aby nie wyschło. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 mm (nie podsypujemy mąką), wykrawamy krążki np. szklanką, w środek wkładamy łyżeczkę farszu i formujemy pierogi. Gotujemy w osolonej wodzie. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy ser, cały czas
Niezły Młynekmajeranku (u mnie Skworcu ) sól i czarny mielony pieprz do smaku (u mnie Skworcu ) około 2 łyżek oleju Ciasto: Przepis na ciasto jest taki sam jaki wykorzystałam do przygotowania uszek z grzybami. Ilość ciasta należy zwiększyć w zależności od ilości pierogów. Ja robię pierogi partiami. Gdy wykorzystam całe ciasto z przepisu , robię kolejne. W ten sposób ciasto jest(...)wkładam porcjami farsz do misy blendera z nożami i krótko siekam (mamy uzyskać drobno posiekany farsz, a nie papkę). Wyrabiamy ciasto wg tego przepisu Mi pomagała córeczka Z ciasta wykrawamy koła, na każde układamy porcję farszu i sklejamy pierogi. Pierogi gotujemy partiami w osolonej wodzie z odrobiną oleju – wyciągamy je 2 minuty po wypłynięciu. Ja swoje pierogi
Słodkie okruszkicytrynowym lukrem, łatwe i szybkie świąteczne ciasto Keks to ciasto, które piekę często na święta Bożego Narodzenia. Słodko kwaśne ciasto, nadziane kandyzowanymi i suszonym owocami kojarzy się właśnie z tymi świętami. Dzięki temu, że to bardzo łatwe i szybkie do przygotowaniu ciasto, możecie je zrobić zawsze, nie tylko na święta. Do ciasta najłatwiej dodać gotową owocową mieszankę keksową(...)idealna mąka, która wysokiemu stopniu rozdrobnienia może być stosowana do wszelkich wypieków: kruchych ciast, ciasteczek i babek, oraz do jasnego pieczywa pszennego. Sprawdzi się także do panierowania mięs i ryb. Doskonale się nadaje do różnego rodzaju ciast wymagających kleistości np.: rogaliki, krokiety, wyrób klusek, pierogów i wypieków ciast drożdżowych. Wzbogacimy nią także aromatyczne sosy i tradycyjne zupy. Charakteryzuje się
Tajemnice Smakułyżeczki mieszanki przyprawy korzennych* Mąkę wysypać na stolnicę, wymieszać z cukrem pudrem, sodą i przyprawami korzennymi. Zrobić w niej wgłębienie, wlać miód, dodać masło i jajko. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać dokładnie, aż będzie jednolite i lśniące. Ciasto wałkować na na grubość około 1/2 cm. Wykrawać foremkami ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około
królestwo garówdodatkiem cukru. Dodajemy ni nich mąkę żytnią, sól, chili, pastę z pomidorów, olej i całość miksujemy. Następnie dodajemy siemię lniane, mąkę pszenną i wyrabiamy gładkie ciasto (jak na pierogi). W razie potrzeby dodajemy mąki lub wody. Ciasto, od razu wałkujemy jak najcieniej i wycinamy małe kwadraciki, za pomocą foremki, nożyka do ciasta lub pizzy. Układamy
Moniki Smakołykirównież pominąć ten krok i zagnieść ciasto bez podgrzewania składników). Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj sodę, zrób wgłębienie, wbij jajko i wlej przestudzoną masę miodowo-maślaną. Zagnieć ciasto jak na pierogi, wyrabiając je, aż będzie gładkie i jednolite. Ciasto wałkuj na plecaki grubości około 3 mm i wykrawaj dowolne kształty foremkami. Piecz pierniczki w temperaturze 180 stopni
Słodko-Słony Świat IlonyPozostałe mięso z rosołu zmieliłam, dodałam kiszonej kapusty i powstały pyszne syte pierogi. Polecam! Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1 szklanka wody 1 jajko 2 łyżki oleju sól Farsz: 400 g mięsa z rosołu (mięsne żeberko i skrzydło z indyka) 400 g kiszonej kapusty 2 cebule sól, pieprz 1 surowe jajko Sposób wykonania: 1. Przygotowujemy farsz, kapustę gotujemy(...)siekamy, rumienimy na niewielkiej ilości oleju. Kapustę, mięso i cebule mieszamy, dodajemy 1 surowe jajko oraz doprawiamy do smaku. 4. Ze składników zagniatamy gładkie elastyczne ciasto, wałkujemy, wycinamy kółka, nakładamy farsz i zlepiamy. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy na małym ogniu do wypłynięcia. 5. Podajemy wedle uznania z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Anisezon "zimowy" bliżej Świąt, jednak jeszcze będziecie mi za niego wdzięczni. :) Radzę go sobie zapisać i zapamiętać, bo to najlepszy przepis na ciasto pierogowe, jaki znam! Doskonałe do wszelkiego rodzaju pierogów, zarówno tych na słodko jak i wytrawnie. Ciasto robi się bardzo prosto, nie wymaga "nadludzkiej siły" podczas wyrabiania czy wałkowania, co jest bardzo istotne. Po ugotowaniu miękkie(...)pozostałymi składnikami woda przestygnie tak, aby można było ciasto dotknąć, będzie przyjemnie cieplutkie. :) Wyrabiaj ciasto, aż będzie gotowe do rozwałkowania. Ciasto musi być plastyczne i odrywać się od rąk - wtedy jest gotowe. :) Co dalej, zapewne każdy wie. :) Jak wspomniałam, ciasto jest bardzo uniwersalne. Z podanej ilości składników wychodzą 24 sztuki dużych pierogów . Smacznego
Garniec Magalie