ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:143/443)

Kotlety ziemniaczane 139

mąkę. Zagniatamy ciasto. Cebulę kroimy w kostkę. Szklimy na maśle. Dodajemy do twarogu. Wbijamy jajko. Solimy i pieprzymy do smaku. Z masy ziemniaczanej odrywamy kawałek ciasta. Formujemy koło (jak do pierogów). Nakładamy farsz. Przykrywamy kawałkiem ciasta. Zlepiamy brzegi. Placki obtaczamy w mące i smażymy z obydwu stron na głębokim tłuszczu. Podajemy z ulubionymi surówkami. Można też polać kwaśną śmietaną

Pobite gary Barbary
Knysze 554

Małe kulki farszu ziemniaczano-cebulowego zawinięte w kruche, listkujące ciasto. Bomba węglowodanowa, istna eksplozja smaku. To właśnie jest knysza. Knysze, w odróżnieniu od większości pierogów, są otwarte. Ciasto formuje się dookoła farszu. W Polsce i Rosji niemal zapomniane, we Francji często spotkać można je pod nazwą „pirożki”, ale tak naprawdę swoją

Gotuj z Blue Raven
Pierogi ze szpinakiem 140

odcisnąć nadmiar oleju i wody. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką. Pierogi można okrasić tłuszczem, śmietaną. Bardzo dobrze smakują

Bon Appetit Małgorzaty
Tradycyjne ruskie pierogi 172

czym najbardziej tęsknie podczas zagranicznych wakacji? .... za pierogami :D Składniki: Ciasto:   2 szklanki mąki  1 jajko  ½ szklanki mleka  1 łyżka oleju  ¼ szklanki gorącej wody  szczypta soli  Farsz 500g ugotowanych ziemniaków 250g twarogu chudego 1 cebula ząbek czosnku sól i pieprz Ponadto: 1 cebula olej do smażenia Przygotowanie: Farsz: Z ugotowanych ziemniaków zrobić(...)czosnek zeszklić na oliwie. Ser dodać do ziemniaków, doprawić solą i pieprzem, następnie połączyć. Ciasto: Wysypać mąkę na stolnicę, wbić jajko i zagnieść elastyczne ciasto dodając wodę oliwę i sól. Ciasto partiami rozwałkować, wykrawać krążki np. szklanką, na każde kółeczko nakładać porcję farszu. Następnie zalepić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, na małym ogniu do momentu wypłynięcia – nie przykrywać pokrywką

Bon Appetit Małgorzaty
Restauracja Polska – połączenie tradycji z nowoczesnością 85

zobaczcie. Pierogów z farszem z kaczki wraz z emulsją majerankową i sosem z borówki brusznickiej Sałatki z młodego szpinaku z granatem, pomarańczą i krewetkami Pieczonej kaczki z kluseczkami z natki pietruszki Pieczonej papugoryby podawanej ze spaghetti aglio e olio z Chorizo Oczywiście nie mogło też zabraknąć na deser aromatycznego cappuccino z mleczną pianką i wybitnego ciasta kasztanowego z musem(...)Każde danie było dopracowane w każdym szczególe. Potrawy to idealne połączenia smaków i niezwykle piękna dekoracja i podanie. Na start zupa z malinowych pomidorów i niezwykle delikatne pierogi w cienkim cieście z farszem z kaczki. Dla osób lubiących sałatki i owoce morza – sałatka ze szpinaku z krewetkami. Połączenie bardzo nietypowe, bo w doskonały sposób kucharze połączyli delikatne krewetki

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pierogi z kurkami w arachidowym sosie 125

sobie i najlepiej smakują w delikatnej oprawie. * Sos może i kiepsko na zdjęciu wygląda, ale zapewniam, że doskonale podkreśla smak kurek. Składniki: podam podstawowy przepis na ciasto, bo ja robiłam zapasy pierogów i znacznie zwiększałam proporcje. 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki oleju szczypta soli 1,5 szklanki gorącej wody * nie ważne czy to szklanka czy kubek, ważne(...)podsmażyć aż się zeszkli, tak samo drobno posiekać kurki i dorzucić do cebuli, mieszając od czasu do czasu około 10 minut, doprawić. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykrawać kółka, nałożyć farsz i uformować pierogi. Ja używam „maszynki do zlepiania” , całe 3 zł a ułatwia życie. Gotowe pierogi wrzucać do wrzątku i gotować około 3 minut od wypłynięcia

greenscarf
Pierogi z kapustą i grzybami 141

bardzo te tradycyjne z kapustą i grzybami, mięsem mielonym, czy jagodami, jak i te wymyślne z ciasta szpinakowego z przeróżnym nadzieniem. Prawda jest taka, że domowe pierogi zawsze są najlepsze. SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg mąki pszennej typ 500 1 jajko 1 łyżeczka soli 120 ml oleju rzepakowego około 400 ml gorącej wody Farsz: 500 g kiszonej kapusty(...)Ciasto: Do miski wsypać mąkę, dodać jajko, sól, olej rzepakowy i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo gorącą wodę zagniatając ciasto (należy uważać aby się nie poparzyć). Dobrze wyrobione ciasto pierogowe odstawić na 20 minut aby odpoczęło. Ciasto ponownie krótko zagnieść, po czym rozwałkowywać na podsypanym mąką blacie kuchennym (ciasto powinno być rozwałkowane cienko). Następnie szklanką lub specjalną foremką wykrawać w cieście

Passions hobbies life
Uszka wigilijne 168

doprawiamy sola I pieprzem.Mieszamy. Ciasto: 2 szklanki maki 0.5 szkl cieplej wody 2 lyzki oleju, szczypta soli. Skladniki na ciasto na uszka- jest takie same jak na pierogi. Laczymy skladniki. Urabiamy ciasto- az stanie sie elastyczne I latwo odchodzace od reki. Babcia mowila, by wyzywac sie na ciescie :) to bedzie bardziej sie poddawalo lepieniu. I musze powiedziec

Smaki Edyty
Bób i góralski bundz w pierogach 142

Bób gotujemy, odcedzamy, studzimy i mielimy w maszynce na dużych oczkach. Dodajemy stopioną słoninę przysmażoną razem z cebulką, następnie drobno pokrojony w kosteczkę bundz, nadzienie mieszamy . Lepimy pierogi tradycyjnym sposobem, wałkując ciasto i wykrawamy krążki szklanką. Gotujemy w osolonym wrzątku, podajemy ze słoninką lub boczkiem i przyrumienioną cebulką

Gotowanie jest łatwe
Uszka z grzybami do barszczu 320

podobnie jak na pierogi ale w mniejszych ilościach. Składniki na ciasto; 2 szklanki mąki pszennej typ 500 lub 550 1 jajko sól  woda ok 1/4 szklanki, ale wodę dawkujemy podczas wyrabiania, woda powinna być gorąca   Ciasto wyrobić, rozwałkować, wycinać małe kółeczka, zlepiać jak na pierogi, a następnie złączyć rożkami. Układać na ściereczce. Wrzucać do wrzącej, lekko

Apetyczna babeczka
DROŻDŻOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 72

powiecie na to by tradycyjne pierogi z kapustą i grzybami na wigilijnym stole zamienić na pierogi drożdżowe? Ja jestem za. Pyszne, puszyste drożdżowe ciasta nadziane farszem z kapusty kiszonej i pieczarek. Farsz jest lekko kwaśny, pikantny. Takie pierogi to również doskonała przekąska imprezowa. Składniki na około 25 pierożków: Ciasto: * 260 g mąki pszennej * 1 jajko(...)pieprze. Wszystko wymieszać i podsmażać na małym ogniu co chwilę mieszając około 5 minut. Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełożyć z miski na stolnicę podsypaną mąką. Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wykroić krążki. Na każdy z nich położyć farsz i zlepić brzegi tak samo jak tradycyjne pierogi. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, układać pierogi. W misce rozmieszać całe jajko

Zrób to smacznie
Jagodzianki z kruszonką 98

dodaj do mieszanej masy na ciasto. Wyrabiaj ciasto, jeśli będzie się kleić, dosyp mąki. Gotowe ciasto odstaw na 1 godzinę do wyrośnięcia (przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce). Umyte jagody wsyp do miseczki, dodaj 2 łyżki cukru pudru i dokładnie wymieszaj. Po tym czasie wyjmij ciasto z miski i ugniataj chwilę. Podziel ciasto na 8 części. Z każdej(...)nich uformuj dłońmi płaski placek. Nałóż nadzienie z jagód i cukru. Następnie zaklej ciasto tak jak pierogi, uważaj, żeby nie dostała się nigdzie mąka, ponieważ wtedy jagody wypłyną podczas pieczenia. Następnie uformuj ciasto w owalny kształt. Postępuj tak z kolejnymi bułkami. Układaj drożdżówki łączeniem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie przykryj je ściereczką i zostaw

Przepisy na widelcu
Zupa ruska – kuchnia podkarpacka 124

szklanki mleka sól Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę, zalewamy niewielką ilością wody, solimy i gotujemy. W międzyczasie z mąki, ciepłej wody i soli robimy miękkie elastyczne ciasto, jak na pierogi. Do mąki dodajemy dużą szczyptę soli i po troszkę wlewamy wodę. Wyrabiamy do momentu, kiedy ciasto osiągnie właściwą konsystencję. Z ciasta skubiemy małe kluseczki i wrzucamy je do gotujących

Trzeci talerz
Kremówka----Fondant 417

łyżka octu,  trochę wody zimnej (2 -3 łyżki) Wykonanie: Ciasto robić w chłodnym miejscu. Z mąki, jaj i wody z octem zarobić ciasto jak na pierogi. Zostawić pod przykryciem na godzinę. Rozwałkować, uformować kwadrat, włożyć do środka miękkie, lekko rozwałkowane masło. Ciasto złożyć w kopertę i lekko rozwałkować, tak aby masło nie wyszło na zewnątrz. Podsypać mąką. Ciasto

w mojej kuchni
Pierogi ukraińskie z soczewicą 103

pyszne pierogi zrobiłam z ciasta razowego i to był dobry pomysł. Wyszły chrupiące z kremowym wnętrzem. Polecam na jesienne obiady. Ukraińskie pierogi z soczewicą. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie