razem z pokrojonym masłem i przyprawą korzenną. Mąkę wymieszać z sodą i cukrem, zrobić wgłębienie na środku, wlać przestudzoną masę maślano-miodową, dodać jajo. Zagnieść ciasto jak na pierogi. Wyrabiać aż będzie gładkie i jednolite w przekroju. Ciasto rozwałkowywać partiami na dość cienki placek. Wycinać pierniczki, układać na blasze z zachowaniem odstępów (pierniczki urosną). Ciastka
Moja kraina smakówZagnieść ciasto ze składników podanych wyżej ,będzie podobne jak na pierogi. Gotowe ,wyrobione ciasto podzielic na cztery części i każdą rozwałkować jak najcieniej. Rozwałkowane ciasto posmarować olejem. Nakładać farsz ,przykryć drugim ciastem i wycinać kółka ,trójkąty..Następnie każde kółko dokładnie skleić i zrobić ząbki widelcem na obrzeżach. Posmarować żółtkiem ,można posypac ziarnami. Gotowe umieścic na blaszce pokrytej papierem
w mojej kuchniRobimy ciasto: mąkę i żółtko przekładamy do blendera i miksując powoli dodajemy bardzo gorącą wodę. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto przekładamy na blat i zagniatamy. Konsystencja ciasta będzie na tyle zwarta, że nie ma potrzeby podsypywać blatu mąką Formujemy wałek i odcinamy 1/3 ciasta (odkładamy mniejszą część i przykrywamy ściereczką, aby nie wyschło) Pielmiennicę smarujemy olejem Wałkujemy 2/3 ciasta(...)dziurki Na ciasto, w dziurki, nakładamy farsz małą łyżeczką i bardzo delikatnie dociskamy (ja w niektórych miejscach nałożyłam za dużo farszu i kilka pierożków mi pękło - trzeba więc uważać) Następnie wałkujemy 1/3 ciasta i nakładamy ją na farsz. Bardzo dokładnie wałkiem dociskamy ciasto i wałkujemy przejeżdżając kilkakrotnie po cieście. Zdejmujemy resztki ciasta (ja z resztek uformowałam zwykłe pierogi). Jeśli
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commagia! Z kilku składników wyczarować najlepszą potrawę pod słońcem. Na ciasto: 1 kg mąki pszennej łyżeczka soli łyżka oleju ciepła woda Do dużej miski przesypujemy mąkę, dodajemy sól i olej. Partiami dolewamy ciepłą wodę i wyrabiamy sprężyste ciasto. Po wyrobieniu odstawiamy na pół godziny. Wałkujemy cienko i wykrawamy pierogi dowolnej wielkości. Nadzienie: 1 kg kapusty kiszonej 1 szklanka grzybów(...)podsmażyć. Grzyby dodajemy do ugotowanej i odcedzonej kapusty. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprze, kminkiem i cząbrem. Kminek dobrze jest podprażyć wcześniej na suchej patelni. Wystudzony farsz nakładamy na ciasto i zlepiamy pierogi. Post Pierogi z kapustą i grzybami pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchenpewno nie wrzące) i oliwę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i gładkie. 3. Ciasto formujemy w kulę i smarujemy je oliwą by uniknąć wyschnięcia i pękania następnie umieszczamy w naczyniu i przykrywamy ścierką bawełnianą lub ręcznikiem.Ciasto powinno odpoczywać do podwojenia objętości (około 1-1,5 godziny). 3.Po wyznaczonym czasie ciasto jeszcze raz wyrabiamy oraz dzielimy na 4 części(...)koło o średnicy 20 cm. 4.Na połowę każdego koła nałożyć nadzienie, zostawiając około 1 cm wolnego od brzegu. Posypujemy startym serem. Brzegi należy posmarować wodą, ciasto zgiąć w połowie, uformować pieroga. Brzegi dobrze skleić by farsz nie wyciekał. Pierogi ułożyć na blaszce. Posmarować roztrzepanym jajkiem choć można to pominąć. 5. Calzone pieczemy 20-25 minut
vaniliowoczekoladowaelastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie do jarmużu z cebulą dodać zmielony twaróg i chrzan. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą, pieprzem i suszonym czosnkiem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały(...)lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć
Weekendy w domu i ogrodziewymieszać z solą. Wyrabiać ciasto, stopniowo dolewając gorącą wodę. Uważać, by się nie poparzyć! Ciasto po wyrobieniu powinno być gładkie i elastyczne. Odstawić na kwadrans pod przykryciem wilgotną ściereczką, by ciasto odpoczęło. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały(...)jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je ponownie rozwałkować i wykroić placki. Przygotować miseczkę z przegotowaną wodą i pędzelkiem. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, posmarować wodą brzegi placka, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia
Weekendy w domu i ogrodziePierogi bulgur Te domowe pierogi są naprawdę pyszne, a zrobicie je wykorzystując mięso, które zostało Wam z obiadu (może być gotowane, pieczone lub smażone). Świetnie przyprawiony farsz, z niebanalnymi dodatkami oraz delikatne i leciutkie ciasto, to prawdziwy strzał w dziesiątkę. Danie palce lizać! Składniki: Ciasto: 200 ml wody 2 łyżki masła 2 szklanki mąki + mąka(...)mąki dodajemy sól i pieprz, mieszamy *** *** Następnie mąkę mieszamy z ciepłą wodą z masłem, dodajemy jajko i zagniatamy elastyczne ciasto *** *** Jeżeli ciasto będzie zbyt klejące możemy dodać trochę więcej mąki, ale nie za dużo żeby nie było problemu ze sklejaniem pierogów *** *** Odkrawamy kawałek ciasta i cieniutko rozwałkowujemy *** *** Za pomocą szklanki wycinamy kółeczka *** *** Na każdym kółku kładziemy łyżeczkę nadzienia *** *** Składamy
Blog z Apetytemgładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt dużo mąki, bo pierogi nie będą chciały się lepić(...)lepienie pierogów . Placki można kłaść jeden na drugim na kilku stertach, by nie obsychały . Ścinki ciasta połączyć i wyrobić na gładkie ciasto, by je rozwałkować i wykroić placki. Na środku każdego placka kłaść łyżką farsz, składać ciasto i zaklejać brzegi dowolną techniką. Pierogi gotować partiami w osolonym wrzątku. Od momentu wypłynięcia na wierzch ok. 2-3 minut. Wyjąć
Weekendy w domu i ogrodziePierożki zainspirowane pierogami momo, których miałam okazję spróbować w niedzielę pod Pałacem Kultury biorąc udział w wydarzeniu Żarcie na Kółkach . Zamówiłam momo z mięsem wołowym, potem żałowałam, że nie spróbowałam wegetariańskich,więc spróbowałam zrobić coś pół na pół :) Wyszły niekształtne (zawsze mam z tym problem jeśli chodzi o rzeczy pierogopodobne) ale bardzo smaczne :) Składniki (1 porcja 6-7 pierożków(...)więcej), wyrabiamy ciasto. Rozwałkowujemy i wycinamy kółka na pierogi. (Lub wersja 2: dzielimy ciasto na 6-7 małych kulek i każdą rozwałkowujemy na okrągły placuszek ;) ) 4. Na kawałki ciasta wykładamy kurczaka z warzywami i zalepiamy. Jak zostanie, resztę zajadamy czekając aż ugotują się pierogi ;) 5. Pierożki wkładamy do parowaru i gotujemy 10 min. Kaloryczność: porcja zdjęcie
Malowane smakiemsię nie przypaliła. Ugotowany farsz studzimy. Ciasto: 250g mąki pszennej, 250g mąki żytniej, 200ml wody, sól, ja dodałam jeszcze jajko, zagnieść jak na pierogi. Wykonanie; Z ciasta formujemy wałki, które kroimy na kawałki, i z nich robimy placuszki. Wałkujemy je by osiągnęły kształt owalny 10x15cm. Na każdym placuszku kładziemy porcję farszu i zaginamy
Anioły w kuchnismakiem ;) Ciasto: 2,5 szkl mąki pszennej + do podsypywania 2 łyżki oleju jajko (można pominąć) ok 1 szkl gorącej wody Nadzienie: ok 400g śliwek domowy cukier waniliowy Dodatkowo: kilka łyżek gęstej śmietany cynamon+ cukier waniliowy do posypania Mąkę przesiać do miski, wbić jajko, wlać olej i zamieszać. Wlać tyle wody aby wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto przykryć i odstawić(...)kilkanaście minut aby odpoczęło. Śliwki umyć, osuszyć i pozbawić pestek. Pokroić na połówki. Ciasto cienko rozwałkować i pokroić w kwadraty (łatwiej będzie zlepiać pierogi z większymi kawałkami śliwek). Nakładać połówkę śliwki, posypać odrobiną cukru i zlepiać pierogi. Pierogi gotować ok 3 minuty w lekko osolonej wodzie. Podawać polane śmietaną i posypane cukrem i cynamonem
Smakołyki Asipierogów mogą być przeróżne. W moim domu zmieniają się one w zależności od pory roku. Tym razem zrobiłam z bobem i groszkiem bo je uwielbiam a też mamy sezon na nie. Są to pierogi pietruszkowe w paski. Nie tylko są pyszne ale też fajnie wyglądają. Pierogi z serii zielono mi ale też zdrowo. Zarówno do ciasta(...)pietruszki trzy łyżki oliwy i zagniatam ciasto. Do drugiej części dodaję trzy łyżki oliwy, 75 ml wody i zagniatam ciasto. Rozwałkowuję osobno jasne i zielone ciasto. Wycinam paski z każdego 3 cm. Układam na przemian paski raz zielony raz jasny i dalej rozwalcowuję. Wyciskam koła za pomocą pucharka do lodów. Pierogi sklejam foremką. Farsz: Bób wrzucam do wrzącej
wesoła kuchniagarnuszka. Dolałam odrobinę wody. Całość prużyłam do momentu aż jabłka stały się bardzo miękkie. Do tak powstałej masy wsypałam cynamon oraz rodzynki - całość dokładnie wymieszałam. Ciasto ( około 35 pierogów) - 3 szklanki mąki żytniej - 1 jajko - pół szklanki ciepłej wody - 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie Na stolnicę wysypałam mąkę, dodałam jajko i powoli dolewałam wodę(...)ciasto . Podzieliłam na mniejsze części. Każdą z części rozwałkowałam i wykroiłam koła. Na każde koło dodałam odrobinę farszu i zlepiłam pieróg:) W garnku zagotowałam wodę z odrobinę soli oraz oliwy z oliwek. Do gotującej się wody włożyłam pierogi
Health-Fit-Life