Wszystkie składniki na ciasto , wrzucamy do misy , jajko , mąka , cukier, kurkuma ,sól , olej ,wrzątek -najlepiej w takiej kolejności , bo wtedy jajko będzie pod mąka i nie sparzy się wrzątkiem .Ciasto , najlepiej wyrobić automatem do chleba ( ja go zawsze katuję do tej roboty ) lub robotem na wolnych obrotach , gdyż na początku, ciasto jest dość gorące Po wyrobieniu ciasto , wyjmujemy , formujemy(...)kulę i odstawiamy w misce lekko oprószoną mąką . Następnie po około 20 -30 minutach , ciasto , które odpoczęło , rozwałkowujemy , okrągłą formą lub szklanką , wycinamy kółka , na każde nakładamy czubatą łyżeczkę farszu i zaklejamy . Formując pierożki , uciskamy brzeg widelcem, wtedy wychodzą ładne i kształtne . Gotowe pierogi , wrzucamy do gotującej się wody , jak wypłyną na wierzch , zazwyczaj są gotowe . Polecam odłowić jednego
Ogrodnik w podróżystopni C. Jedno jajko rozbić i oddzielić żółtko od białka. Białko zostawić w szklance/misce. Łyżeczkę margaryny zostawić do posmarowania formy. Resztę składników połączyć ze sobą i wyrobić ciasto jak na pierogi, następnie podzielić je na dwie części (jedna troszkę większa niż druga) Formę wysmarować margaryną (spód oraz boki), obsypać bułką tartą lub kaszą manną. Większą część ciasta rozwałkować
Justa próbuje gotowaćswój ser limburski do tych pierogów miałam własnej roboty, taki domowy. Możecie ser zakupić np. w Lidlu, często bywa. Pierogi kefirowe czyli ciasto robione na bazie kefiru, bardzo delikatne i wyborne w smaku, warto spróbować. Dodatek orzechowej rukoli i sera limburskiego nadaje pierożkom wyrazistego smaku. Zachęcam do lepienia. Pierogi kefirowe z rukolą i serem limburskim. ROZWIŃ
Moje Małe Czarowaniez wolowina ciasto: 250 ml zimnej wody 1 roztrzepane jajko po 1/2 łyżki cukru i oleju 1/2 łyżeczki soli 500 g mąki pszennej nadzienie: 200 g mielonej wołowiny 1 cebulka dymka, posiekana 1 łyżka śmietany olej do smażenia Do miski wlewamy wodę, dodajemy jajko, cukier, sól i olej. Zagniatamy ciasto dosypując po trosze mąkę. Zagniecione ciasto chowamy do lodówki(...)mieszamy w misce z cebulą, śmietaną i solą oraz pieprzem. Ciasto i farsz dzielimy na 6 części. na stolnicy rozwałkowujemy każdy kawałek ciasta na kółko o średnicy ok 20 cm.Układamy na placuszku nadzienie pozostawiając margines. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy pierogi po 3 minuty z każdej strony. Jeśli się za szybko
Dzieje kuchennej Wiewióryzależy ciasta pierogowego - musi być lekkie, cienkie i delikatne! Lekkie pierożki borówkowe Szkół ciasta pierogowego jest chyba tyle, ile kucharek na świecie - myślę, że każdy ma swoją ;) Mimo, że często słyszę "Nie dodawaj jajka, bo ciasto wyjdzie twarde!" - zawsze dodaję. I wcale nie zauważyłam, aby ciasto było twarde, wręcz przeciwnie, jestem nim zachwycona! Składniki na ciasto(...)koniec dodajemy olej, ugniatamy. Gotowe ciasto powinno być gładkie, jednolite i elastyczne. Zostawiamy je pod przykryciem na 20-30 minut, żeby doszło do siebie. Następnie wałkujemy ciasto bardzo cieniutko (2 mm), delikatnie podsypując mąką. Wykrawamy kółka o średnicy około 8-10 cm. Na środek układamy 1 - 1,5 łyżki borówek i lepimy pierogi. Moim ulubionym sposobem jest zawijanie brzegów
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!wyrobić - ciasto rozwałkować na placek, podsypując mąką - placek podzielić nożem na dość duże kwadraty - na środku każdego kwadratu ułożyć nadzienie bananowe, kwadrat złożyć na pół, jakbyśmy lepili pierogi, zlepić brzegi ciasta - powstałe trójkąty ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach od siebie - przygotowane rożki pozostawić pod przykryciem na 20-30 minut do napuszenia - po tym czasie rożki
Smakołyki BerenikiPyszne pierogi z truskawkami, owinięte w delikatne ciasto i podane ze śmietaną i cukrem. Polecam przygotować takie pierogi. SKŁADNIKI : 1 kg mąki pszennej 2 szklanki ciepłej wody ( 250 ml 1 szklanka ) olej, około 1/4 szklanki(...)cukier PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto przekładamy na stolnicę lub do misy robota i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Nakrywamy je folią spożywczą i odkładamy na 10 - 15 minut aby odpoczęło. Truskawki myjemy i przecinamy na mniejsze kawałki, następnie przekładamy na durszlak, posypujemy cukrem pozostawiamy aż zaczną puszczać sok, sok powinien być odsączony. Ciasto cienko rozwałkowujemy i wycinamy kółka
Kulinarne Fantazje Mariolisię trochę przestudzą. W między czasie posiekaj na drobno pietruszkę i pokrój mozzarellę w kostkę, dodaj do farszu. Dosyp pieprzu i wymieszaj. Popróbuj, jak trzeba to dosól. CIASTO - 500 g mąki pszennej - pół kostki masła + pół litra mleka - szczypta soli - 1 jajko Zagotuj mleko z masłem, dodaj do mąki. Poczekaj aż trochę ostygnie, chyba że masz robota(...)wyrabiania dodaj sól i jajko. Daj mu około 20-30 minut po przykryciem odetchnąć i zacznij wałkować i nadziewać farszem kurkowym. Wstaw wodę, dobrze ją osól i zrobione pierogi gotuj do wypłynięcia i jeszcze 1 minutę. Wykładaj na posmarowaną delikatnie blachę. Podawaj soute lub z podsmażonym boczkiem, lub z surówką lub po prostu podsmażone na maśle. Pierogi
Pasje JolkiSkładniki: - 2 litry wody - duża marchew - korzeń pietruszki - 1/2 selera - średnia cebula - porcja rosołowa z gęsi - natka pietruszki wg uznania - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy kołduny: - ciasto jak na pierogi (1/2 porcji) klik - obrane mięso z porcji rosołowej - gęsi smalec (u mnie wytopiony z najtłustszych części z porcji rosołowej) - marchewka i cebula pozostała po przecedzeniu rosołu Porcję(...)zmielonego farszu dodaję dwie łyżki gęsiego smalcu, aby był bardziej soczysty. Ciasto robię wg przepisu klik . Małą szklanką wycinam kółeczka, na środek nakładam łyżeczkę farszu i sklejam boku dookoła (u mnie w trochę innej wersji, z bokami sklejonymi tylko z jednej strony - jak tradycyjne pierogi). Gotowe kołduny najlepiej ugotować w rosole. Smacznego
Cook&Lovedzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto i zwijamy. Układamy na blasze i zostawiamy na 30 minut, żeby bułeczki nieco podrosły. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C. Bułeczki smarujemy rozmąconym jajkiem i wkładamy
Rozpustne gotowaniedzielimy na 10 części i każdą z nich wałkujemy na owalny placuszek. Wzdłuż dłuższego boku smarujemy dżem i składamy jak na zdjęciu, dociskając krawędź (jak byśmy zlepiali pierogi), nacinamy pozostałe ciasto nieco pod kontem i zwijamy, jak roladę. Teraz wystarczy tylko połączyć dwa krańce zlepiając je ze sobą. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiamy
Rozpustne gotowaniezaraz po ugotowaniu, a ja na bieżąco kleiłam), na moje „oko” 50 standardowej wielkości: korzystam ze swojego sprawdzonego przepisu na ciasto, przepis znajdziecie tu i tu Jeden z przepisów na ciasto: Składniki na 50 szt pierogów: 600 g mąki pszennej 0,5 litra gorącej wody łyżeczka soli Drugi przepis na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżki(...)make i wodę odmierzać tym samym naczyniem do tych pierogów skorzystałam z przepisu drugiego! Składniki na farsz: 250 g kurek (oczywiście mogą być każe inne grzyby) 1 duża cebula 200 g quinoa łyżeczka soli płaska łyżeczka pieprzu i gałki muszkatołowej pęczek ulubionego zielska Przygotowanie: Zacznij od ugotowania quinoa. Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników, tak aby było idealnie gładkie
greenscarftakże członków mojej rodziny podczas zdrowotnych niedyspozycji... Wiadomo o co chodzi ;-) Pozatym wymieszane z cukrem i śmietaną smakują idealnie. Ale dziś podzielę się z Wami przepisem na pierogi, przepisem na ciasto które gości w mojej rodzinie od lat. Niby żadna filozofia, ale czasami spotykam ludzi którzy nie potrafią go zrobić. Tak więc dziś przepis na idealne ciasto(...)miski) wlewam gorącą wodę, mieszam łyzką. Dodaje olej, jajko, sól i zagniatam elastyczne ciasto. (kiedy już składniki mam wymieszane, przekładam wtedy ciasto na stolnice)Jeśli ciasto jest za twarde to dolewam jeszcze odrobine wody a jeśli za rzadkie to odrobine maki. Kiedy ciasto jest gotowe kroje na mniejsze porcje i owijam foliowym woreczkiem, aby nie wyschło. Przygotowuje nadzienie
Radość kipiąca uśmiechem.