ciasto na pierogi - 6633 przepisów (strona:152/443)

Orkiszowe pierogi z nadzieniem z dyni i czerwonej soczewicy 151

ciasto pierogowe: mąkę, jajko, masło klarowane i sól wsypać do miski i wymieszać składniki. Następnie dolewać porcjami wodę i mieszać. Gdy ciasto zacznie gęstnieć, ugniatać je aż do momentu uzyskania jednolitej masy Ciasto podzielić na dwie części i jedną przykryć ściereczką, żeby nie wyschło W garnku zagotować wodę Blat wysypać mąką i rozwałkować jedną część ciasta. Wycinać szklanką kółka(...)każde kółko nakładać łyżeczką nadzienie i sklejać pierogi. Układać je na wysypanym mąką blacie, żeby się nie przykleiły Wykorzystać całe ciasto, ugniatając i rozwałkowując również pozostałe skrawki ciasta Wkładać do gotującej się wody i od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię - gotować 3 minuty Można podawać z podsmażoną cebulką lub podsmażyć całe pierogi na maśle klarowanym (przepis

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pierogi z ziemniakami i szynką 113

naprawdę były sztos a przy tym kryzysowe. Pierogi to w ogóle jest danie z potencjałem, z farszem można poszaleć w zależności od tego co mamy w lodówce, szkoda że są tak czaso i pracochłonne. PIEROGI Z ZIEMNIAKAMI I Z SZYNKĄ Składniki na pierogi z ziemniakami i szynką: ciasto: pół kg mąki – u mnie orkiszowa(...)soli sprawdzając smak. Następnie mąkę wsypujemy do miski, dodajemy sól, olej i wodę, mieszamy łyżką a potem wyrabiamy elastyczne ciasto. Zostawiamy w misce przykrytej talerzem na 5-10 min. Następnie ciasto rozwałkowujemy cienko, wycinamy kółka. Potem każde kółeczko faszerujemy, zlepiamy pierogi. Gotujemy w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu kiedy wypłyną. Artykuł Pierogi z ziemniakami i szynką pochodzi

Dorota Smakuje
Calzone z salami i kukurydzą 166

oraz oliwę z oliwek i zgniatać ciasto przez około 10 minut na stolnicy posypanej mąką. Dodać odrobinę wody, jeżeli jest zbyt suche lub dosypać mąki, jeżeli jest zbyt mokre. Ciasto uformować w kulę i przełożyć do miski, nasmarowanej oliwą. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 40 minut do podrośnięcia. Po tym czasie wyłożyć ciasto z miski i ścisnąć, aby pozbyć(...)ponownie na godzinę. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu. Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić brzegi. Włożyć do piekarnika i piec około

wyzwania kuchenne
Pierogi drożdżowe ze słodką kapustą i grzybami 108

pierogi to smak zapamiętany z rodzinnego domu. Moja mama na Wigilię zawsze robiła farsz ze słodkiej kapusty, nigdy z kiszonej. Nadziewała nim drożdżowe bułki i tradycyjne ciasto pierogowe. W tych pierogach połączyłam wszystko to, co kocham i za czym tęsknię. Farsz ze słodkiej kapusty oraz lekko słodkawe ciasto drożdżowej bułeczki. Czytaj więcej

bistro mama
Uszka z grzybami 63

tylko raz w roku! Uszka są bardzo proste do przygotowania, a do ich wykonania wystarczy kilka składników. Do dzisiejszego przepisu użyłam bardzo aromatycznych suszonych i mrożonych borowików i prostego ciasta, które składa się tylko z trzech składników. Uszka warto przygotować w większej ilości i zamrozić, z pewnością przydadzą się na szybki i pyszny obiad. Uszka można podać nie tylko jako(...)mąki, wyrobione gładkie ciasto zawinąć w folię spożywczą i odłożyć na 15 - 20 minut aby odpoczęło. Na blacie posypanym mąką rozwałkować kawałek ciasta na cienki placek, okrągłą foremką o średnicy 4 do 5 cm, (można użyć małej szklaneczki) wykrawać kółka. Na środek każdego kółeczka nałożyć porcję farszu, kółko złożyć na pół, skleić brzegi ciasta ( tak jak pierogi ), a następnie

SprawdzonaKuchnia.pl
Jagielnik - pieróg z kaszą jaglaną 149

weekend w Janowie Lubelskim odbędzie się coroczne święto kaszy "Gryczaki". Będzie dużo regionalnych potraw z kaszy. Oprócz pieroga biłgorajskiego i gryczanego pieróg jaglany to jedna ze specjalności lubelskiej kuchni regionalnej, znana szczególnie w okolicach Rudnika. Skórkę z drożdżowego ciasta wypełnia nadzienie z kaszy jaglanej, miodu i twarogu. Tradycyjnie do nadzienia dodawana jest także mięta. Mój pieróg urozmaiciłam bakaliami. Pysznie(...)nadzienie, wyrównać, brzegi ciasta zawinąć do góry, przykrywając nadzienie. Odstawić na ok 20 minut, przed pieczeniem ciasto z wierzchu można posmarować żółtkiem. Piekarnik nagrzać do 160stC, wstawić ciasto, piec ok godziny. Upieczony pieróg ostudzić na kratce. Smacznego

Obiad gotowy
Piwoszki, czyli pieczone pierożki z ciasta piwnego ze szpinakiem 245

każda postacią ;) Składniki ciasta piwnego: 2 szklanki mąki pszennej , 250 g masła , 1/4 szklanki piwa ,  pół łyżeczki soli, 1 białko jaja do posmarowania ciasta przed pieczeniem, odrobina drobno startego sera - ja użyłam parmezanu. Mąkę przesiać, zagnieść z masłem i solą. Dolać piwo i połączyć wszystko, dokładnie zagniatając. Powinno wyjść elastyczne, dość miękkie ciasto mniej więcej(...)konsystencji miękkiej plasteliny. Piwo nada mu lekkości, gdyż zadziała jak delikatny środek spulchniający. Charakterystyczny smak piwa nie jest wyczuwalny w cieście :) Ciasto odstawić do lodówki na kilkanaście minut, a następnie rozwałkować i wycinać duże koła, które (podobnie jak tradycyjne pierogi) faszeruje się ulubionym nadzieniem - tym razem jest to szpinak. Składniki farszu szpinakowego: 400 g mrożonego szpinaku , 2 duże

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto czekoladowe z gruszkami 77

pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami upiekłam parę tygodni temu, jak jeszcze nic nie zapowiadało ponownego zamknięcia, ani wyjścia kobiet na ulice Polski. Zbierałam się w sobie długo, tłukły mi się w głowie myśli, zaczynałam coś pisać i nie szło dalej niż parę słów, które od razu czyściłam dilejtem(...)Była złość, niemoc, szukanie i czytanie opinii różnych stron sporu.  Moja złość znajduje ujście w kuchni. To już wiem nie od dziś... Im większe nerwy, tym lepsze ciasto czy inne pierogi. Staram się patrzeć mimo wszystko z nadzieją w przyszłość i choć częściowo odcinać się od różnych sensacyjnych informacji na temat najnowszych badań, newsów, fejków i plotek

bistro mama
Knedle ze śliwkami 114

znajdziecie tam mnóstwo klasyków jakie jadało się pewnie w każdym domu – placki ziemniaczane, pasztety, zupy (grzybowa, żurek, krupnik, barszcz, szczawiowa) pierogi ( oczywiście też), gulasz, wątróbka, zrazy, kopytka, leniwe, buraczki, marchewka z groszkiem czy ciasta – makowiec, sernik, mazurek. Szczególnie bliski mi był rozdział ze śniadaniami – czytając go czułam się jakbyśmy się wychowywały z Zuzą w tym samym(...)ciasto na dobrze obsypany maka blat - z ciasta uformować podłużny walec ( na kształt bagietki) - pociąć na równe kawałki - mi wyszło 10 knedli ale to pewnie zależy też od wielkości śliwek. Można też nie dzielić ciasta i odrywać po kawałku tyle, żeby zatopić w tym śliwkę. Ciasto w ręku rozpłaszczyć jak na pierogi i obtoczyć w nim śliwkę, zlepiając szczelnie

Cooking for Emily
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 180

wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy(...)odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki

Wylizany Rondel
Wigilijne pierogi wg przepisu Prababci Anastazji 143

wałkowania lepienia pierogów - oczywiście pod czujnym okiem Pani Gosi :) Poniżej przepis na wigilijne pierogi z kapustą i grzybami wg przepisu prababci Anastazji. Składniki na farsz// ok 50 pierogów kapusta kiszona - 1 kg suszone grzyby - 5 dkg cebula - 20 dkg sól pieprz Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez dwie godziny po czym gotujemy do miękkości, odcedzamy i mielimy(...)odciskamy. Obraną cebulę siekamy. Na rozgrzany w garnku olej wsypujemy cebulę i podsmażamy aż się zeszkli. Wszystkie składniki farszu dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Składniki na ciasto/ ok 40-50 pierogów woda - 1 szklanka olej - 4 łyżki mąka pszenna - 4 szklanki jajka - 2 sól - szczypta Do dużej miski wsypujemy wszystkie składniki, zagniatamy aż ciasto będzie gładkie.Odrywamy kawałki

Wylizany Rondel
Zacierka ze słoniną i śmietaną (polewka) 93

śmietaną? Kiedyś jedzenie na wsi miało dać siłę do pracy fizycznej, taka zacierka z pewnością zapychała brzuch i dodawała sil. Często taką zacierkę robię jak zostanie mi ciasto z lepienia pierogów. Jednak jak chcę ugotować ją bo mam taki kaprys to robię ją tak jak tu niżej opiszę. Składniki: Na kluski: * 2 szklanki mąki pszennej * 1 jajko * 1/2 szklanki(...)włożyłam do garnka i zalałam 2,5 l zimnej wody. Posoliłam i nastawiłam na gotowanie. W czasie gdy gotowały się ziemniaki z podanych składników na kluski zagniotłam w misce ciasto. Rozgniotłam w dłoniach wyrobione na gładką masę ciasto (rozgniotłam jak na małą grubą pizzę). Jak już ziemniaki były na pół miękkie zaczęłam odrywać małe kawałki ciasta i wrzucać do gotujących

Pieprzyć z Fantazją
Pielmieni: przepyszne ukraińskie pierożki faszerowane surowym mięsem. PRZEPIS 162

Inaczej niż polskie pierogi z mięsem, pielmieni faszerowane są farszem surowym. Dzięki temu w pierożku podczas gotowania wytwarza się odrobina bulionu, który wypływa do ust po przegryzieniu. Są malutkie, aby były „na raz”. Tradycyjnie podawane są z roztopionym masłem albo śmietaną. Coś pysznego. Przepis na ukraińskie pielmieni Składniki: Porcja ciasta pierogowego według naszego sprawdzanego przepisu – przejdź

Kulinarna Polska
Lazania na własnym cieście 155

szkl mleka 1,4 cebuli 1 łyżka masła 2 łyżki mąki szczypta imbiru sól pieprz 1 jajko Z mąki jajka i wody , z dodatkiem soli zagnieśc ciasto jak na pierogi. Podzielić na 4 i rozwałkować placki wielkości formy do pieczenia Lazani ok 28x 20 cm przygotować sos mięsny ; Na patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, podsmażyć posiekaną cebulę i czosnek, Dodać(...)gęstości budyniu. Sos zmiksować blenderem, doprawić do smaku solą, pieprzem i imbirem. Na koniec wbić jajko i energicznie wymieszać. Lazanię kłaść warstwami w formie na natłuszczonym papierze , ciasto, sos mięsny, ciasto, sos beszamelowy, ciasto sos mięsny i na koniec ciasto  i grubsza warstwa sosu beszamelowego. Zapiec w temp 180 st z termoobiegiem przez ok 30 min. Przed podaniem lekko

Gotowanie jest łatwe
Ciastka z jabłkami – Chausson aux pommes 104

żeby żółtko było w jednym kawałku. Białko jajka będzie klejem, którym skleimy brzegi ciasta. Do posmarowania brzegów ciasta można użyć pędzelka. Ciasteczka zaklejamy jak pierogi, przyciskając lekko brzegi. Zaklejone ciasta obracamy na drugą stronę. Wierzch ciasta powinien być gładki, bo na nim zrobimy dekoracyjny wzorek. Wbite wcześniej do miseczki jajko roztrzepujemy widelcem i smarujemy nim wierzch ciastek. Odstawiamy

Ciastkozercy