ciasto na pierogi - 7128 przepisów (strona:141/476)

PIEROGI Z BOBEM 179

samodzielnego ustalenia proporcji składników farszu. Celowo nie podałam ilości. Dostosujcie je do Waszych indywidualnych smaków. Jeżeli jednak będziecie mieli jakiś problem to śmiało pytajcie- z ochotą pomogę PIEROGI Z BOBEM CIASTO 0,5 kg mąki pszennej 0,5 l maślanki naturalnej sól FARSZ bób twaróg półtłusty boczek wędzony 1-2 łyżki oleju cebula sól, pieprz Bób ugotować do miękkości(...)wszystkie składniki widelcem i doprawić do smaku. Do miski wsypać mąkę i sól, stopniowo dodawać maślankę, aż powstanie miękkie i elastyczne ciasto. Na stolnicy podsypanej mąką rozwałkować dość cienko ciasto, wykrawać kółka, nałożyć porcję farszu i uformować pierogi. Gotować w osolonej wodzie około 2 minut po wypłynięciu pierogów na wierzch. Ugotowane pierogi przełożyć na talerz i okrasić

Pieguskowa Kuchnia
PIEROGI ZE SZPINAKIEM I SEREM 192

jakieś tam "ale" dotyczące przeważnie ciasta. Może dlatego, że robię je bardzo rzadko i za każdym razem korzystam z innego przepisu? :)  Tym razem skorzystałam z przepisu Ewy Wachowicz zarówno na ciasto jak i na farsz.  I chyba już przy tym przepisie zostanę bo ciasto wyszło delikatne, a farsz bardzo smaczny. Składniki na ciasto: 400g mąki 1 całe jajko(...)pierogi). Chwilkę wyrabiać aż z mąki i wody powstanie ciasto - wtedy wbić jajko.Wszystko dokładnie wyrobić dłońmi, ciasto nie powinno być twarde tylko dość luźne, bo wtedy  po ugotowaniu będzie miękkie. Wyrobione ciasto rozwałkować dość cienko na ok. 5 milimetrów. Szklanką lub specjalnym przyrządem do pierogów wykrawać kółka. Nakładać do na środek farsz i dokładnie sklejać. Gotować

Walijskie Pichcenie
Uszka wigilijne z suszonymi grzybami 57

smaku. CIASTO: Do miski wsyp mąkę, dodaj olej i pół łyżeczki soli. Partiami dolewaj wodę, miksując ciasto mikserem ze spiralną końcówką, do momentu kiedy ciasto będzie jednolite i elastyczne, ale nie klejące. Musisz wyczuć te moment, dlatego wodę należy dodawać stopniowo, bo może się jej okazać zbyt dużo. Ciasto odstaw na 10 minut, aby odpoczęło. Rozwałkuj ciasto partiami na blacie(...)podsypanym mąką. Wycinaj koła za pomocą małego okręgu, ja do tego celu wykorzystałam nieduży kieliszek. Na okręgach połóż odrobinę farszu i zwiń ciasto jak pieroga. Na sam koniec sklej ze sobą końcówki pierożka, uzyskując w ten sposób uszko. Uszka gotuj we wrzątku do czasu wypłynięcia. Podawaj z czerwonym barszczem. Zachęcam, aby skorzystać z mojego przepisu na Barszcz wigilijny SMACZNEGO

nietylkopasta.pl
Chłodnik z botwinki 70

się schłodziło. Podawaj z jajkiem lub innymi, opisanymi wyżej dodatkami. Zobacz też inne przepisy na obiad Roladki lasagne Tofu w sosie pomarańczowym Makaron z sosem orzechowym Łosoś w cieście francuskim Pierogi z serem pleśniowym Kotlety z bobu i bryndzy Zobacz też nowe przepisy Chłodnik z botwinki Galaretkowiec Jagodzianki Meksykańska salsa macha Paszteciki z pieczarkami Artykuł Chłodnik z botwinki pochodzi

okolicepalnika.pl
Serniczki z truskawkami w pucharkach 95

szybki deser na zimno, który warto robić w sezonie na świeże owoce. Sezon na truskawki już trwa i u mnie także zaczęło się małe szaleństwo na drożdżówki, pierogi oraz ciasta z tymi owocami. Deserek w pucharku , który przygotowałam na nadchodzący weekend jest mało pracochłonny i z pewnością posmakuje tym z was, którzy lubią połączenie serka z owocami. Serek

MeCooks
Pieczone pierogi kebabowe 94

Jednym z moich ulubionych dań jest kebab <3 więc dziś pokażę Wam super przepis na proste i bardzo pyszne danie które świetnie sprawdzi się na domówkę. SKŁADNIKI NA CIASTO: 500g mąki 50g drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 40g masła 1 żółtko 1 jajko 250ml ciepłego mleka 1 łyżeczka oregano SKŁADNIKI NA FARSZ: 1,5 papryki (może być(...)wyrośnięcia ciasta. 3. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, smażymy z przyprawą gyros. Po chwili dodajemy warzywa pokrojone w kostkę - cebulę, pieczarki, paprykę. Smażymy do miękkości. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i ser żółty. Doprawiamy do smaku. Zagęszczamy odrobiną mąki aby podczas pieczenia nie powstał nam zakalec. 4. Wyrośnięte ciasto wałkujemy na grubość podobną do ciasta na pierogi, wycinamy

Dziś Ja gotuje
Liebster Blog Award 99

miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi

moj przepis na
Liebster Blog Award 111

miał nikt tego nauczyć, bo kiedy mogłam uczyć się od mamy, to nie byłam zainteresowana gotowaniem i pieczeniem. Wszystkiego nauczyłam się sama, poprzez wykonanie parudziesięciu ciast drożdżowych, ucieranych czy ciasta na pierogi 9. Co lubisz robić w wolnym czasie? Interesuję się fotografią, więc ROBIĘ, obrabiam i publikuję zdjęcia. 10. Jaki jest Twój ulubiony cytat? Śpieszmy się kochać ludzi

moj przepis na
Chaczapuri z dwoma serami 119

szczerze - źle bym się czuła z takim wyróżnieniem. Ogromną nagrodą dla mnie jest sama nominacja, jednak stopień wyżej - to już za wysokie progi. Bo czym ja mogę wpływać? Pierogami i ciastem marchewkowym? Jeśli tak, to radość razy sto! Patrząc na działalność Ani Dydzik ( nieperfekcyjnamama .pl ) , która wygrała plebiscyt, to chylę czoła przed nią i przed tym, co osiągnęła swoją

bistro mama
Sałatka ze szpinakiem na świąteczny stół 142

święta stół ugina się od potraw, pysznych, lecz zazwyczaj ciężkostrawnych i kalorycznych. W święta nie należy odmawiać sobie niczego, również pierogów i ciast, jednak warto zadbać o to, by wśród potraw znalazła się również przynajmniej jedna świeża i lekka sałatka. Porcja świeżych warzyw i owoców będzie znakomitym wsparciem dla organizmu przeciążonego ciężkostrawnymi daniami. Efektowna sałatka ze szpinakiem to doskonała

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zupa jagodowa z zacierką – kuchnia podkarpacka 184

dawny rarytas. Ich sok był ceniony nie tylko ze względu na smak, ale i na właściwości lecznicze. Stosowano go na przeziębienia i gorączki. Świeże owoce natomiast wykorzystywano do pierogów, drożdżowych ciast, a także nalewek i chłodników. Kto zbierał kiedykolwiek jagody wie, jak mozolna to praca i ile zajmuje czasu. Dlatego w ubiegłym stuleciu powszechne było zbieranie jagód większą grupą

Trzeci talerz
Pizza z patelni (bez drożdży) 183

Składniki: Ciasto ( na 3 szt na patelni 20 cm ) 300 gr maki pszennej 200 ml wody 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka proszku do pieczenia, łyżeczka soli ulubione dodatki Przygotowanie: Składniki ciasta wyrabiasz jak ciasto na pierogi. Podziel na trzy części. Rozwałkuj na 3 placki. Cebule posiekaj, wrzuć do gara z odrobina oliwy na dnie, dodaj parę ząbków czosnku posiekanych

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Calzone z warzywami i mozzarellą 148

Ciasto: 250 g mąki pszennej 150 ml wody 2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta) pół opakowania drożdży w proszku szczypta soli szczypta cukru łyżka oregano łyżeczka bazylii   2 łyżki przecieru pomidorowego z ziołami opakowanie tartej mozzarelli opakowanie mrożonych warzyw 400g (użyłam mieszanki włoskiej z papryką, cukinią, brokułami, kukurydzą,marchewką i cebulą) natka pietruszki Składniki na ciasto(...)ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Warzywa rozmrażamy wg instrukcji na opakowaniu. Moje zawierały mieszankę przypraw, więc je doprawiłam. Jeśli macie mieszankę bez, doprawcie je wg uznania. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką przecieru. Na jednej połowie układamy warzywa. Posypujemy połowa mozzarelli. Całość przykrywamy drugą połową ciasta, tworząc pieróg. Wierzch

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania