mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:126/214)

Konfitura żurawinowo-gruszkowa. Dodatek do mięs, wędlin i serów 175

Duszona żurawina jest kwaskowa i cierpka. Połączenie z gruszką jest bardzo udane daje łagodniejszy i słodszy smak konfiturze. Taka żurawina idealnie komponuje się z pieczonym mięsem czy serem. Nie wyobrażam sobie pieczonej gęsi bez tego dodatku . A pieczony na ruszcie oscypek? Też najlepiej smakuje właśnie z żurawiną. Konfiturę z żurawiny i gruszek, zrobioną z podanych niżej ilości składników, zużywamy(...)gęsi, serów pleśniowych czy do domowego pasztetu . Ale możecie zrobić więcej i zapakować ją w małe słoiczki aby zachować na dłużej. Trzeba wtedy wrzącą masę nałożyć do dobrze wyparzonych słoików, zakręcić mocno i odstawić do góry dnem żeby słoiki się zawekowały. Pamiętajcie, że niedługo Boże Narodzenie i taka konfitura na pewno przyda się do świątecznego pasztetu albo pieczeni. ROZWIŃ

Smaczna Pyza
Pasztet drobiowy ze słoika 203

minut  (należy ją wcześniej oczyścić). Następnie do rosołu po wątróbce wrzucamy kaszkę kukurydzianą i gotujemy ok 20 minut często mieszając, kaszka lubi przywierać do garnka. Całość studzimy. Mięso oddzielamy od kości i wrzucamy do blendera wraz z wątróbką i kaszką kukurydzianą, jedną marchewką z rosołu i cebulą z rosołu, miksujemy ok 3 minut następnie przyprawiamy i znów miksujemy(...)dodajemy jajka i miksujemy ok. 5 minut. Aż stanie się gładki. Pasztet ma luźną konsystencje, ale tym się nie przejmujemy bo podczas pasteryzacji stężeje. Możecie od razu przełożyć do słoików ja  na tym etapie dzielę porcje do dwóch misek i do jednej dodaję dwie łyżki posiekanego koperku a do drugiej suszone pomidory z czosnkiem i bazylią (firmy Kamis). Przełożyć

Delicious Titbits
Pampuchy z truskawkami 163

Czas korzystać z dobrodziejstw lata :), dziś puchate pampuchy z frużeliną truskawkową.   Składniki na ok 20 sztuk: 1 kg mąki pszennej 8 dag drożdży 2

Apetyczna babeczka
Łopatka faszerowana grzybami, kotlety 108

łopatki (czyli musi to być kawałek pieczeniowy, jednolity, nie szarpana gulaszowa) sól, pieprz do smaku farsz : około 0,3 kg, grzybów leśnych-opcjonalnie (w moim przypadku, obsmażane grzyby ze słoika z jesiennych zbiorów ale mogą być mrożone lub inne świeże takie jak pieczarki). kawałek wędzonej słoniny lub boczku, najlepiej domowego wyrobu ( taki wielkości pudełka zapałek ) 2 mniejsze cebule 2 ząbki(...)żeby każdy z nich dał się złożyć na pół. Dość cienko ale bez przesady . Każdy dopraw solą i pieprzem, odstaw. Grzyby oczyść, pokrój bardzo drobno inaczej trudno będzie faszerować mięso, tak samo cebulę. Czosnek wyciśnij praską i dodaj do cebuli. Na patelni wytop posiekaną słoninę i usmaż na niej grzyby z cebulą, czosnkiem, miodem, tymiankiem. Do momentu aż się zrumienią

Ogrodnik w podróży
Pieczone pierogi z pyszną sałatką 178

bardziej delikatna, niezbyt kwaśna, jeśli po ukiszeniu wstawimy ją do lodówki. Polecam letnie kiszenie. Kapusta jest przepyszna, delikatna, jednym słowem wspaniała! Co jakiś czas można ukisić jedną główkę w słoiku lub garnku kamiennym. To tak jak małosolne ogórki, smakują inaczej, niż te kiszone na zimę. Kapusta małosolna, też brzmi zachęcająco. Do farszu na pierogi użyłam właśnie takiej kapusty, kiszonej(...)kilku miejscach. Piekarnik nagrzewamy do 170-180st. Pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy do ładnego zrumienienia, około 20 minut. Farsz do pierożków, ilość około 1kg dowolne mięso z rosołu, młoda odciśnięta kiszona kapusta z marchewką, 1-2 cebule, 3 ząbki czosnku, 2-3 łyżki oleju, sól, pieprz, garść natki pietruszki odrobinę świeżego rozmarynu. 1 szklanka rosołu. Mięso mielimy

Leśny Zakątek
Wolno duszona marynowana wołowina 191

czerwona papryka 2 duże grzyby mun ( opcjonalnie ) 1 bardzo duża cebula lub 2 mniejsze 1 marchewka pokrojona w cienkie słupki (opcjonalnie) 4-5 cm kawałek świeżego imbiru  1 słoik (280 g) pociętych " na zapałki " pędów bambusa w zalewie wodnej 1 szklanka bulionu warzywnego (może być z kostki) lub wody 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Marynata 3/4 szklanki ciemnego sosu(...)łyżeczki mielonej trawy cytrynowej 3/4 łyżeczki mielonego pieprzu Przygotowanie marynaty Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą. Jeśli użyłaś/łeś cukru trzcinowego trzeba mieszać tak długo, aż cukier się rozpuści. Przygotowanie Mięso wkładam na kilka godzin do zamrażarki. Teraz przed nami najbardziej uciążliwy etap - zamrożone mięso trzeba pokroić na jak najcieńsze plasterki o wymiarach mniej więcej 3 na 4 cm. Pokrojoną wołowinę

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Bogracz 55

blogu. My wielokrotnie wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym w końcu go zrobiłam. Zrobiłam, ale on nie może go obecnie jeść. No peszek. Zawekowałam więc jeden duży słoik, resztę zjadłyśmy z Tolą. Na Sylwestra jeść go nie miałam w planie, bo plany od dawna są zupełnie inne. Dzisiejszy bogracz zrobiłam jedynie z myślą o Was. Jeżeli chodzi o sam przepis(...)obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie wszystko na raz, mięso puści

Kardamonovy
Bogracz 106

blogu. My wielokrotnie wiercił mi dziurę w brzuchu, żebym w końcu go zrobiłam. Zrobiłam, ale on nie może go obecnie jeść. No peszek. Zawekowałam więc jeden duży słoik, resztę zjadłyśmy z Tolą. Na Sylwestra jeść go nie miałam w planie, bo plany od dawna są zupełnie inne. Dzisiejszy bogracz zrobiłam jedynie z myślą o Was. Jeżeli chodzi o sam przepis(...)obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Odstawiamy. Z wołowiny wycinamy ewentualne ścięgna i niedoskonałości, kroimy w średnią kostkę, doprawiamy mielonymi paprykami, odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie obsmażamy mięso na oleju (najlepiej w dużym garnku z grubym dnem, cała potrawa będzie w nim robiona) na brązowy kolor. Polecam smażyć w dwóch partiach. Jak wrzucicie wszystko na raz, mięso puści

Kardamonovy
Pasztet z indyka 85

SUROWIEC I MATERIAŁY POMOCNICZE Przepis autorski; -1,2 kg ścinki tzw. (mięso gulaszowe ) z indyka  -0,3 kg wątróbki z indyka  -18g/kg sól ważona nie jodowana  -4g/kg przyprawa do pasztetu -6g/kg świeży czosnek -3g/kg jamaican jerk (przyprawa do drobiu) -jedna większa marchew -jedna cebula -dwie małe bułeczki  -dwa jajka  WYKONANIE(...)Wodę podgrzewamy do 80 stopni i wrzucamy marchew, cebulę i mięso,  parzymy, aż warzywa będą miękkie, a mięso nie będą surowe w środku. Cały czas utrzymujemy temperaturą 80 stopni. W osobnym garnku parzymy wątróbkę  w temp 80-85 stopni czas około 15 min. Po parzeniu wyjmujemy warzywa , mięso, wątróbkę i studzimy. Następnie wszystko mielimy na drobnym sitku

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym 64

coś dla Was! Ciecierzyca w sosie szpinakowo-serowym to propozycja, która idealnie spełnia powyższe kryteria. Jeśli uwielbiacie szpinak, ser, a do tego ograniczacie, bądź całkowicie zrezygnowaliście z mięsa – koniecznie musicie wypróbować to danie. Serdecznie polecam i zapraszam do przepisu. No i ważna informacja dla osób z insulinoopornością , które często obawiają się strączków w swojej diecie. Na końcu przepisu zobaczycie(...)najbardziej ta propozycja żywieniowa jest także dla Was! Składniki (2 porcje): 200g świeżego szpinaku, 4 ząbki czosnku, 80g tartego sera typu parmezan, 100g śmietanki 18%, 120g ciecierzycy ze słoika/puszki (masa netto po odsączeniu z zalewy), łyżka oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu. Jeśli wykluczacie z diety nabiał, to możecie lekko zmodyfikować to danie: – zamiast sera typu parmezan

Natka Pietruszki
Mięsne pulpety w zalewie słodko-kwaśnej / Pulpety w occie 162

liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 1 duża cebula 1. Marchew ścieramy na małych oczkach tarki. Cebulę i natkę pietruszki drobno siekamy. Bułkę namaczamy w wodzie. Odciskamy.  2. Mięso mielone łączymy z warzywami, natką pietruszki, bułką i jajkiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym i vegetą. Dokładnie ugniatamy, formujemy nieduże pulpety. Wrzucamy na wrzącą wodę, gotujemy przez około(...)wodę, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie oraz pokrojoną w piórka cebulę. Kiedy woda zacznie wrzeć, gotujemy jeszcze około 3 minuty.  4. Pulpety umieszczamy w garnku lub dużym słoiku. Wlewamy zalewę. Studzimy, po czym schładzamy przez minimum

Szefowa kuchni
Kuskus z papryką, cukinią i kukurydzą w pomidorach 143

czasie warzywa będą się spokojnie dusić. Bardzo lubię mrozić takie potrawki, gdy tylko mam ochotę wyciągać i w kilka chwil gotowe. Oczywiście danie można wzbogacić, dodając drobiowe mięso lub inne, które zostało nam np. z obiadu. Bardzo dobrze smakują takie warzywa z makaronem, który "lubi" sosy czyli z pewnością spaghetti i rurki czyli penne.  Zamiast kuskusu można użyć innej(...)jęczmienna. Myślę, że miłośnicy ryżu także się ucieszą, nie próbowałam połączenia z ryżem, ale z pewnością smakuje doskonale, już nigdy nie sięgniecie po gotowe warzywa w sosie ze słoika! Cukinia z papryką i kukurydzą w pomidorach / 2 duże porcje lub 4 małe Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 czerwona papryka 1/2 dużej cukinii 1/3 puszki z kukurydzy 1 ząbek czosnku

Moja smaczna kuchnia
Sałatka tatarska 152

tatarski to jeden z najlepszych sosów do mięsa. Domowy jest tak pyszny, że można by go jeść do wszystkiego. A może by tak przerobić go na sałatkę, która będzie bardziej treściwa, ale równie pyszna?   Składniki: marchewka starta na tarce pół kalafiora startego na tarce o grubych oczkach (albo jeden mały) pół czerwonej cebuli drobno pokrojonej 2 jajka na twardo(...)obrane i posiekane 10 marynowanych grzybków drobno pokrojonych 10 małych korniszonów drobno pokrojonych 2 czubate łyżki kaparów ze słoika fenkuł drobno pokrojony – opcjonalnie 4 łyżki majonezu wymieszanego z 4 łyżkami jogurtu greckiego łyżka octu jabłkowego pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu pół pęczku koperku drobno posiekanego (może być też natka) coś zielonego do dekoracji np. korniszony, natka

Ugotowane pozamiatane
Konfitura rabarbar i mandarynka 155

który może odkładać się jako kamienie nerkowe. Dzisiejszy wpis rabarbarowy połączony będzie z mandarynkami. Powstała konfitura jest fajnym sosem do deserów, ciast, ale także dobrze smakuje z serami i mięsem. Składniki: - 1/2 kg obranych mandarynek - 1 kg rabarbaru - 1 kg cukru - 3/4 szklanki wody Przygotowanie : Mandarynki obieramy i dokładnie oczyszczamy z białych błonek, aby konfitura nie była gorzka. Rabarbar obieramy(...)się całkowicie rozpuści, dodajemy do syropu owoce i gotujemy mieszając od czasu do czasu. Gotujemy bez przykrycia, aż owoce się rozpadną a konfitura zgęstnieje. Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoików, zakręcamy i odwracamy słoiki do góry dnem. Pozostawiamy tak do wystygnięcia

Życie zaczyna się w kuchni