mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:129/214)

Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym 143

ogórkami kiszonymi. Często robię podwójną porcję i mrożę w porcjach w woreczku strunowym do żywności. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pulpety w sosie śmietanowo – ziołowym – Składniki Pulpeciki: 500 g mięsa mielonego wieprzowego z szynki bądź z indyka 100 g drobnej kaszy jęczmiennej 1 duże jajko czerstwa bułka wymoczona w wodzie bądź mleku 2 małe marchewki 5 łyżek bułki tartej sól(...)śmietanowym- Wykonanie Mięso na pulpety najlepiej jeśli będzie z zaufanego miejsca, lokalnego rzeźnika. Odradzałabym zakup mięsa paczkowanego, jeśli mam możliwość kupuje mięso w kawałku i samodzielnie je mielę. Do miseczki z wodą bądź mlekiem włóż czerstwą bułkę. Poczekaj do czasu, aż będzie ona miękka wyjmij ją i odsącz z nadmiaru płynu. Do sporej wielkości miski włóż całość mięsa, surową kaszę

Do Garów!
Szaszłyki z kurczaka na grilla 92

można:) Efekt rewelacyjny. Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół prowansalskich(...)Odstawić do lodówki na 1-2 godziny. Nabyć na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kawałki warzyw i kurczaka. Krok po kroku: 1. Kurczaka pokroić w kostkę 2. Zrobić marynatę 3. Mięso zamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję do druku: POBIERZ Szaszłyki z kurczaka na grilla Artykuł Szaszłyki z kurczaka na grilla

KuchniaWeDwoje.pl
DROBIOWY STROGONOW 8079

kurczaka w roli głównej. Z dużą ilością cebulki i czerwonej papryki. Do przygotowania w mniej niż pół godziny, ze składników, które często mamy w lodówce.  Warzywa i mięso można pokroić dzień wcześniej, a kurczaka dodatkowo zamarynować w przyprawach. W kolejnym dniu wystarczy chwilę  wszystko podsmażyć i kilka minut pogotować w małej ilości bulionu z koncentratem pomidorowym. Na koniec(...)pieczarki (pokrojone w plastry) lub paseczki ogórka korniszonego. Sosik najlepiej smakuje z ziemniaczkami puree i surówką coleslaw lub mizerią z ogórka. Można podgrzewać lub na gorąco przełożyć do wyparzonego słoika, szczelnie zakręcić  i zapasteryzować (20 minut w piekarniku rozgrzanym do 120 stopni C, bez termoobiegu). SKŁADNIKI / 2 PORCJE 1 duży filet z kurczaka (250 g) 10 g masła

cool and minty
Curry z cieciorką, szpinakiem i fasolką szparagową 171

Ostatnim czasem dość często zamieniam mięso na strączki, a moje tygodnie są podzielone na mięsne i bezmięsne, gdyż zazwyczaj gotuję większe porcje na 2-3 dni. W wersji bez mięsa zawsze staram się, aby wstępowało białko w postaci strączków lub różnych serów np. fety. W ten sposób mój posiłek jest pełnowartościowy i dłużej syci.  W moim curry tym razem(...)danie: w wersji z bobem ( klik ), z kalafiorem ( klik ) lub soczewicą (klik ). Ja użyłam suchego ziarna ciecierzycy, jeżeli chcesz zaoszczędzić czas na jego gotowaniu, możesz użyć tej ze słoika lub z puszki.  Składniki na 4 porcji: 200g ryżu basmati 350g suchej cieciorki 0,5kg żółtej fasolki szparagowej 500g szpinaku baby 1 duża cebula (biała lub czerwona) 3 ząbki czosnku

Fabryka pomysłów
Pomidorowe ogórki 128

Ogórki konserwowe to znakomity dodatek do mięsa, szczególnie w sezonie grillowym. Moja propozycja to smaczne i aromatyczne ogóreczki z dodatkiem koncentratu pomidorowego i wyrazistej cebulki. Składniki: 2,5kg ogórków 1/2 kg cebuli 200g koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu 1/2 oleju 3 łyżki soli Wykonanie: 1. Ogórki dokładnie oczyścić (nie obierać ze skórki), pokroić w słupki, dodać pokrojoną(...)piórka cebulę, posypać solą i całość wymieszać. Odstawić na około 2 godziny. Po tym czasie odlać sok, a ogórki powkładać ciasno do słoików. 2. Olej zagotować z cukrem i octem, następnie zdjąć z ognia i wymieszać z koncentratem pomidorowym. Gorącą zalewą zalać ogórki w słoikach, pasteryzować 15-20 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY - do makaronu,ryżu, mięsa, potraw azjatyckich 1660

DOMOWY SOS SŁODKO-KWAŚNY Jak zrobić idealny, gęsty słodko-kwaśny sos do makaronów, ryżu i mięsa - sprawdzony przepis krok po kroku Moi Drodzy, dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sos słodko-kwaśny na zimę. Jest przepyszny, idealny do przygotowania szybkiego obiadu.  Ja do domowych sosów na zimę, takich jak ten, keczup lub koncentrat pomidorowy, dodaję naturalne pektyny(...)się przechowuje.  Przepis znaleziony kiedyś gdzieś w internecie, trochę zmodyfikowany, ale wypróbowany i polecam! Korzystajcie z niego i oczywiście ulepszajcie :) Pięknie pozdrawiam K.K. SKŁADNIKI: na około 10 słoików po 0,5 litra 3kg cukini 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki około 800g koncentratu pomidorowego  1 opakowanie (30g) PEKTYNY do dżemów i galaretek (u mnie cytrusowo-jabłkowa

Moja Książka Kucharska
Sałatka ryżowa z makrelą, jajkiem i kukurydzą 259

przeciągu kilku godzin :) Składniki - 5 jajek - wędzona makrela ( ok 250 g ) - 200 g ryżu - 3 średnie kiszone ogórki - puszka słodkiej kukurydzy - 1 czerwona cebula - sól, pieprz ziołowy  - mały słoik majonezu Drogi internauto - jeżeli przepisy znalezione na tym blogu uważasz za przydatne i chętnie wykorzystasz je w swojej kuchni to możesz  wziąć udział w rozwoju tego bloga(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić, razem z ogórkami i cebulą pokroić w małą kostkę. Ryż ugotować "na sypko", przepłukać, odstawić do wystudzenia. Z ryby usunąć skórę, płetwy i ości, mięso rozdrobnić. Kukurydzę osączyć. Do ryżu dodać rybę oraz jajka, delikatnie wymieszać. Dodać resztę składników wraz z majonezem. Całość doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Przed podaniem sałatkę najlepiej schłodzić. Uwaga

Świat Smaku
Piersi kurczaka z włoską nutą 141

wariacja. Jak zawsze poszłam swoją ścieżką. Zapraszam do sprawdzenia, co z tego wyszło. SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 25 dag pieczarek puszka pomidorów 400g u mnie własne ze słoika 4 plastry szynki garść czarnych oliwek 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 2-3 łyżki masła 1 łyżka oliwy 2 szczypty rozmarynu suszonego(...)dłoniach drobno posiekana pietruszka do posypania potrawy WYKONANIE: piersi kurczaka kroimy w większą kostkę,  przygotowujemy marynatę: czosnek, cebula, rozmaryn, lubczyk, pieprz, sól, oliwa,  do marynaty wkładamy mięso, odkładamy do lodówki na noc, szynkę kroimy na paski, smażymy na rozgrzanej łyżce masła, chrupiącą szynkę odkładamy na papier,aby odsączyć tłuszcz,   pieczarki obieramy , kroimy na cząstki i smażymy

Kuchnia Beaty
Szaszłyki z kurczaka na grilla 280

można:) Czas wykonania: 30 min (+ 1-2 h oczekiwania) Ilość porcji: 4 sztuki Składniki: 500 g piersi z kurczaka 1 papryka czerwona 1 mała cukinia 1 mały słoik marynowanych pieczarek Marynata: 200 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka ostrej musztardy sok z ½ limonki 80 ml oliwy ( ¼ szklanki) 1 łyżeczka curry 3 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka ziół(...)godziny. Nabyć na patyczki do szaszłyków naprzemiennie kawałki warzyw i kurczaka. Krok po kroku: 1. Kurczaka pokroić w kostkę 2. Zrobić marynatę 3. Mięso zamarynować 4. Pokroić cukinię i paprykę 5. Nadziać kawałki mięsa i warzyw na patyczki Pobierz wersję do druku: POBIERZ Szaszłyki z kurczaka na grilla Artykuł

KuchniaWeDwoje.pl
Soczysty kurczak a'la Michael 163

przez praskę) Przygotowanie: Wszystkie przyprawy wymieszać w miseczce. Pierś pokroić na kilka kawałków (wedle uznania). Obsypać dokładnie kawałki piersi wymieszanymi przyprawami oraz natrzeć czosnkiem. Odstawić na ok. godzinę, żeby mięso mogło nasiąknąć przyprawami. Na blaszkę rozwinąć  folię aluminiową, na nią ułożyć kawałki kurczaka i przykryć je szczelnie. Następnie piec w temp. ok 180 C przez 35 minut. (temperatura(...)oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz 1 ząbek czosnku 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki musztardy Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ja dodaje je wszystkie do słoika, zakręcam, potrząsam i dodaje do sałaty :) Smacznego

The Sweet Damsel
Żurek domowy 163

lista składników. Ale jak już wszystko mamy, to gotujemy wodę i wrzucamy na wrzątek boczek i białą kiełbasę. Zmniejszamy ogień i nie dopuszczając do wrzenia zaparzamy przez 30 minut. Mięso i kiełbasę wyjmujemy i studzimy. Do wywaru dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, ziarna pieprzu i gotujemy kilkanaście minut, aż ziemniaki zmiękną. Boczek kroimy(...)Kiedy się lekko zrumieni dodajemy posiekany czosnek. Całą zawartość patelni dodajemy do wywaru, dosypujemy majeranek, trochę soli i pieprzu i chrzan. Może być świeżo utarty lub taki ze słoika. Na koniec wlewamy dobrze wymieszany zakwas i śmietanę i zagotowujemy. Na talerzu dekorujemy jajkiem na twardo, ewentualnie ziołami, które lubimy. Smacznego :) --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz

Marder&Marder Manufacture
drobiowe canneloni w pomidorach po mojemu... 236

użyć sok pomidorowy na oliwie zeszklić cebule pokrojone, dodać mielone z indyka, kucharka, papryczki suszone chilli pokruszone, oregano, majeranek, czosnek i podsmażać mieszając, widelcem rozgnieść mięso mielone cannelloni nadziać mięsem i układać w naczyniu żaroodpornym na tłuszczyku po mięsie zeszklić pokrojoną porę sos pomidorowy zmiksować z jajkami, śmietaną, mąką, kucharkiem w płynie, wodą wlać do cannelloni i zapiekać w 200C(...)cannelloni jest miękkie, jeśli tak to posypać serem startym morskim wyjąć z piekarnika i po 10 minutach można kroić porcje na talerz posypując zeszkloną porą - dzięki pomidorom ze słoika jest aromat i smak świeżych pomidorów.................SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Fasolka szparagowa po bretońsku 82

Fasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej

Kardamonovy
Fasolka szparagowa po bretońsku 92

Fasolka szparagowa po bretońsku to przepis bliski oryginałowi, ale robi się 15 razy szybciej. Chociaż powiem Wam szczerze, że chyba jednak z jasiem smakuje nam bardziej

Kardamonovy
Farfalle z domowym pesto z pomidorami koktajlowymi 197

Natka pietruszki to będzie nasz główny składnik, który ma ogromne właściwości odżywcze. Otóż pietruszka wzmacnia wzrok, cerę ale również przyczynia się do poprawy nieświeżego oddechu. Ponadto

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
PĄCZKI Z OTRĘBAMI PSZENNYMI I MARMOLADĄ 174

jedzeniu i piciu przez 40 dni. W ten dzień można się opychać ile wlezie, żeby było tłusto i na bogato. W dawnych czasach pączki nadziewało się słoniną i mięsem a popijano wódką, aby zakończyć karnawał z pełnymi brzuchami. Podobno, kto nie zje w ten dzień ani jednego pączka nie będzie mu się wiodło przez kolejny rok. Ja jako człowiek przesądny(...)rozpuszczonego masła 25 dag drożdży  2 łyżki cukru  1 łyżka spirytusu  szczypta soli  olej kokosowy do smażenia  1 słoik marmolady z dzikiej róży   Sposób przyrządzenia:  Mleko podgrzać i rozpuścić w nim drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki. Odstawić zaczyn w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - ok. 8 min Dodać przesianą mąkę, otręby,cukier

pieprzny smaczek
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 243

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka lub kaczki2 gruszki obgotowane lub ze słoika2 owoce kiwi1 łyżka płynnego miodu1 łyżka soku z gruszek2 plasterki świeżego imbirusól,pieprzklarowane

Kulinarny karnet Christophera
Konfitura z czerwonych borówek 211

Przy okazji chodzenia po lesie za grzybami nazbieraliśmy z Piotrem trochę czerwonych borówek. Chciałam przygotować z nich pyszną konfiturę. Taka konfitura jest świetnym dodatkiem do mięsa, grillowanego sera, ale również można nią smarować kanapki. 250 ml (szklanka) czerwonych borówek ½ szkl. cukru 3  papierówki 1/2 szkl. borówek/ brusznicy zasypujemy cukrem, jak puszczą sok gnieciemy je praską do ziemniaków. dodajemy obrane, pokrojone(...)Dodajemy kolejne pół szklanki borówek. Gotujemy na dużym ogniu 5 minut, cały czas mieszając. owoce mają stać się szkliste, ale nie mogą się rozpadać. Przekładamy jeszcze gorącą konfiturę do słoików, zakręcamy i odwracamy do góry dnem, niech konfitura ostygnie. Możemy też słoiczki pasteryzować dla pewności. Konfitura z czerwonych borówek jest warta polecenia!   The post Konfitura z czerwonych borówek appeared

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sałatka Tortellini 188

Makaro n Tortellini – urocze małe pierożki, które przepięknie komponują się w sałatce. Różnorodność smaków – z grzybami, z mięsem, z serem – nie da wkraść się rutynie Sałatka zakosztowana u mojej siostry czaruje wyglądem i smakiem Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz(...)uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę , ser żółty , ananasa , cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Aby przygotować pory , trzeba pokroić

Za drzwiami kuchni
Sałata z dressingiem cytrynowym. Sałata do obiadu. 243

przechowa w lodówce do następnej sałaty. Do mieszanki sałat warto wykorzystać również młode listki buraka, mniszka lekarskiego,  rzodkiewki, małe listki kalafiora, brokuła. Do mieszanki sałat można dodać pieczone mięso, ser, orzechy, kiełki, pestki słonecznika lub dyni i mamy samodzielne danie na lunch. Składniki: Garść liści: rukoli, młodego szpinaku, sałaty rzymskiej i sałaty dębolistnej Dressing cytrynowy: sok wyciśnięty(...)soli morskiej szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Umytą i osuszoną sałatę rozłożyć na dużym talerzu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Do niewielkiego słoiczka przełożyć wszystkie składniki dressingu. Zamknąć słoik i potrząsać do uzyskania jednolitego sosu. Polać liście sałaty dressingiem. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Kanapka z matiasem i krewetkami 263

matiasy poddawane są specjalnej obróbce zaraz po odłowieniu - jeszcze na kutrze są patroszone, choć co warto zauważyć podczas patroszenia pozostawiana jest trzustka, ponieważ enzymy w niej zawarte sprawiają, że mięso staje się tak delikatne i maślane. Wiecie, że tylko 3 % ze wszystkich poławianych w Europie śledzi kwalifikuje się do produkcji matiasów? Jeśli będziecie mieli okazję spróbować takiego prawdziwego matiasa - zróbcie(...)dający nam pewność, że ryb i śledzi nam nigdy nie zabraknie. Składniki: na 4 porcje 5 filetów śledzia matias, 8 kromek chleba, 1/2 kopru włoskiego, 160 g selera w słoiku, 12 gotowanych krewetek, 1 jabłko, 2-3 łyżki majonezu,  2-3 łyżki śmietana, cytryna, koperek, sól, pieprz Ewentualnie: musztarda ziarnista Koper włoski kroimy cieniutko nożem lub na mandolinie, wkładamy

Plate of Joy
Mini gołąbki zapiekane z pieczarkami i serem 410

mielony do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować  do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić z wody, wystudzić. Kapustę włoską, drobniutko posiekać nożem w kostkę, wsypać do miski, dodać zmielone mięso od szynki, posiekaną drobniutko jedną cebulę oraz zimny ryż, doprawić do smaku, solą, pieprzem  oraz przyprawą do wieprzowiny, wbić jedno jajko, całość wyrobić dokładnie ręką-ma być jednolita masa(...)natłuszczać. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180*c na około 15 minut i podpiec.  W tym czasie robimy sos oraz  smażymy pieczarki: Mąkę pszenną wsypujemy do słoika, wlewamy wodę, zakręcamy słoik i potrząsamy aż powstanie jednolita zawiesina, wtedy dodajemy sos sojowy oraz ketchup, zakręcamy, ponownie wstrząsamy słoikiem-sos jest gotowy. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy pokrojoną w piórka

Wanilia i Kardamon
Gulasz z ryżem 204

dziś oznacza przypieczony, przyrumieniony.  Przez wiele lat danie to było podstawowym daniem pasterzy, a dopiero z biegiem lat stało się daniem narodowym. Rolnicy i pasterze smażyli początkowo kawałki mięsa z posiekaną cebulą na kawałku słoniny. Brakowało wtedy dzisiejszego głównego składnika – papryki. Składniki: Wołowina pokrojona w kostkę cebula pokrojona w kostkę czosnek przeciśnięty przez praskę sól pieprz ryż liść laurowy(...)Mięsko pokrojone w kosteczkę podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, wręcz trochę przypalić aby potrawa nabrała charakteru. Następnie dodać paprykę, liść laurowy i cebulę całość dusić. Gdy papryka jest ze słoika dodać razem z całą zalewą. Gdy wszystko będzie miękkie dodać sól, pieprz, paprykę w proszku,  curry oraz czosnek. Całość wymieszać i jeszcze chwilkę dusić. Podawać z ugotowanym osolonym ryżem

Pychotkaaa
Sałatka Tortellini 387

Makaro n Tortellini – urocze małe pierożki, które przepięknie komponują się w sałatce. Różnorodność smaków – z grzybami, z mięsem, z serem – nie da wkraść się rutynie Sałatka zakosztowana u mojej siostry czaruje wyglądem i smakiem Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz(...)uznania) 20 dag wędliny drobiowej w kawałku 20 dag sera żółtego w kawałku) 1/2 puszki ananasów puszka kukurydzy 2 pory 1 biała cebula 1 małe jabłko 1 mały słoik selera majonez (śmietana) sól, pieprz, vegeta Przygotowanie: Makaron Tortellini należy gotować wg wskazówek na opakowaniu. Wędlinę , ser żółty , ananasa , cebulę i jabłko pokroić w drobną kostkę. Aby przygotować pory , trzeba pokroić

Za drzwiami kuchni