mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:129/214)

Stek wołowy z sosem z zielonym pieprzem 173

wołowej przyprawa do steków olej do smażenia na sos: pół słoiczka zielonego, marynowanego pieprzu 1 małe opakowanie śmietany kremówki łyżka masła łyżka mąki sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: mięso umyj, osusz, ponakłuwaj wykałaczką dosyć gęsto, posyp z obu stron przyprawą do steków, odłóż na bok do małego garnka wlej wody i wrzuć pieprz zielony, a następnie gotuj(...)drugiej patelni rozpuść masło, dodaj mąkę, zrób zasmażkę, do której oddaj śmietanę, dokładnie wymieszaj, dodaj sól i pieprz, a na końcu zielony obgotowany pieprz oraz odrobinę marynaty ze słoika z nim stek zdejmij z patelni, daj mu chwilę na to by soki w środku przestały buzować, pokrój go na grube plastry i układaj na talerzu w towarzystwie sosu

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Sałatka gyros 886

lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności kulinarnych i co ważne, można ją przygotować wcześniej. Tym razem mięso doprawiłam przyprawą do gyrosa i słodką papryką , którą otrzymałam z sklepu internetowego ale-raj.pl . Oprócz przypraw można w swojej ofercie mają szeroki asortyment kaw, herbat, bakali jak i innych produktów. Sałatka była pyszna(...)gyrosa ale-raj 1 łyżeczka papryki słodkiej ale-raj 0,5 kapusty pekińskiej 1-2 łyżki majonezu (do kapusty) 0,5 puszki kukurydzy 5 ogórków konserwowych 1 mały słoik papryki konserwowej 3-4 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany gęstej 18% 3-4 łyżki ketchupu pikantnego czerwona cebula szczypior sól, biały pieprz do smaku  olej do smażenia Przygotowanie: Piersi

Ala piecze i gotuje
PASZTET MIĘSNY Z WARZYWAMI 148

kostki rosołowe- 3 łyżeczki gałki muszkatałowej- 10 ziaren ziela angielskiego- 7 liści laurowych- 6 łyżek bułki tartej- 3 łyżki kaszy manny- 1 łyżka masła- sól- pieprz- przyprawa "kucharek"- słoik żurawinySposób przygotowania:Karczek włóż do pierwszego garnka, dodaj jedną kostkę rosołową, sześć liści laurowych i osiem ziaren ziela angielskiego. Włóż również obrane: trzy marchewki, dwie pietruszki, cztery cebulę i 3/4 selera(...)kostkę rosołową, jeden liść laurowy i dwa ziarna ziela angielskiego. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, jedną cebulę i ćwiartkę selera. Zalej wodą i rozpocznij gotowanie. Wszystko gotujemy do pełnej miękkości mięsa oraz warzyw. Kiedy wszystko jest już miękkie odstawiamy do wystygnięcia. Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa i po kolei wszystko mielimy dwukrotnie. Dodajemy jajka, gałkę muszkatałową, bułkę tartą, dwie łyżki kaszy

Mentor Smaku
Fasolka po bretońsku 306

Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Fasolka po bretońsku to idealny pomysł na jesienno – zimowy obiad jednogarnkowy. Jest bardzo smaczna, sycąca i zdrowa

Marta Gotuje
Kurczak w chińskim sosie śliwkowym. 171

trochu przyprawy. Gorzej z odejmowaniem, dlatego pilnujmy się, żeby nie sypnąć czegoś zbyt entuzjastycznie. Sos śliwkowy jest bardzo smaczny i wielofunkcyjny. Można przygotować go więcej i przechowywać w słoikach. Pasuje nie tylko do kurczaka, ale i do innych mięs, krewetek czy tofu. Można go użyć jako dipu do spring rollsów, sajgonek, lub do sałatek. Polecam.     Składniki(...)czasu do czasu. Zmiksować ręcznym blenderem. Ewentualnie przetrzeć przez sitko. Paski kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć krótko na dużym ogniu. Dodać sos, wymieszać i dusić w nim mięso jeszcze 1 - 2 minuty. Podawać z sypkim ryżem

zadanie-gotowanie
Śliwki w zalewie octowej 128

idealnie jako dodatek do różnego rodzaju pieczonych i duszonych mięs, w tym do dziczyzny. Swoje szczególne miejsce śliwki mają zawsze obok pieczonego schabu i dotyczy to również marynowanych śliwek z dzisiejszego przepisu. Śliwki w zalewie octowej 2020-10-01 21:17:26 Marynowane węgierki według babcinej receptury - doskonałe do pieczonych mięs oraz w charakterze przekąski. Zapisz przepis Drukuj Zalewa(...)wydobyć aromat przypraw. Dodajemy cukier, a kiedy się rozpuści, dolewamy ocet i na chwilę jeszcze zagotowujemy. Śliwki rozcinamy wzdłużnie na płaskie połówki i usuwamy pestki. Układamy owoce w słoikach, zalewamy gorącą marynatą (bez przypraw) i zakręcamy. Pozostawiamy do wystygnięcia. Na koniec upewniamy się, że pokrywki zimnych już słoików są lekko zapadnięte do środka (warunek bezpiecznego długiego przechowywania przetworu). Przez Brygida

Kulinarna Pokusa
Sałatka leśna polana 141

świąt. Udostępnij Sałatka leśna polana – składniki 1 duży słoik marynowanych pieczarek (ok. 700 g) 200 g korniszonów ( 1 / 2 dużego słoika) 350 g piersi z kurczaka 2 łyżki przyprawy do gyrosa 1 puszka kukurydzy 5 średnich ziemniaków 3 średnie marchewki 150 g żółtego sera w kawałku 5 jajek 1 słoik majonezu (ok. 400 ml) 1 / 2 pęczka koperku(...)łupinkach w osolonej wodzie. Odcedzić, pozostawić do przestygnięcia. Następnie warzywa obrać i pokroić w kostkę. Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie kawałki, które wymieszać z przyprawą do gyrosa. Mięso usmażyć na rozgrzanym na patelni oleju. Wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Zalać je zimną wodą, ostudzić, po czym obrać i pokroić w kostkę. Koperek i szczypiorek umyć, osączyć z wody

niecodziennikpary
Zupa pomidorowa 246

litry wody porcja rosołowa włoszczyzna do rosołu: marchew, pietruszka, kawałeczek selera, cebula, kawałek poru 4-5 kulek ziela angielskiego 1-2 liście laurowe 2-3 pomidory lub słoik/kartonik przecieru pomidorowego (najlepszy domowy) sól, pieprz, cukier do smaku śmietana 30% (do zabielenia tak z pół szklanki może trochę więcej) 1 łyżka mąki pszennej (lub więcej w zależności ile zupy mamy(...)Warzywa obieramy, przekrawamy na pół i wrzucamy do wywaru. Cebulę opiekamy palnikiem i również dodajemy do wywaru, wrzucamy również ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy tyle czasu aż mięso i warzywa będą miękkie. Jak już będziemy mieli rosół to przecedzamy. Pomidory blendujemy razem z marchewką i pietruszką (tu zależy ile tego mamy żeby nie przesadzić 1 czy 2 nieduże

Mam apetyt na ...
PASZTET Z KRÓLIKA PASTERYZOWANY LUB PIECZONY + FILMIK 129

bardzo smaczny i delikatny w smaku. Chude mięsko, odrobina boczku i przyprawy sprawiają że jest kremowy, nie suchy i dobrze smarowny. Można go upiec w foremce lub zapasteryzować w słoikach. W każdej postaci jest smaczny.  SKŁADNIKI :  około 2 kg królika 0.5 kg tłustego boczku  1 duża cebula 1 duża marchew, pietruszka, kawałek selera liść laurowy, ziele angielskie(...)PRZYGOTOWANIE :  Mięso porcjujemy na kawałki, przekładamy do garnka wraz z jarzyną, dodajemy przyprawy i gotujemy do miękkości.  Miękkie mięso wyjmujemy na talerz, łącznie z warzywami i odkładamy do ostudzenia. Mięso obieramy od kości.  Bułkę moczymy w  pozostałym wywarze, wyciskamy i wszystko mielimy w maszynce do mięsa. Cały farsz doprawiamy do smaku przyprawami.  Formę na keks

Kulinarne Fantazje Marioli
Indyk z ajvarem 134

kryje za sobą pastę warzywną. Głównym jej składnikiem jest pieczona papryka i bakłażan. Wszystko doprawiane solą, czosnkiem, octem, solą i nawet chili. Można ją kupić w sklepie sieciowym ( w słoiku ) i używać według uznania. Ja przygotowałam udziec z indyka. Koniecznie spróbujcie. Składniki: 1 spory udziec z indyka Papryka słodka Papryka ostra Sól Niewielka ilość oleju ( ok. 2 łyżki ) Ajvar(...)Pozostawiamy do zamarynowania na około 1 godzinę. Do wysokiej patelni wlewamy niewielką ilość oleju. Obsmażamy indyka z każdej strony. Podlewamy bulionem i dodajemy ajvar. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ( sprawdzamy widelcem ). Podczas duszenia od czasu do czasu przewracamy na drugą stronę. Podajemy na ciepło z ziemniakami, kluskami lub kaszą. SMACZNEGO. (function

Smaki Ewy
Gołąbki alla bigos. 202

pomidorowego 500 ml bulionu warzywnego lub z kurczaka 4 łyżki oleju Wykonanie: Do garnka wlać olej i rozgrzać, następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i lekko zeszklić, następnie dodać mięso mielone i chwilę podsmażyć. Do garnka wsypujemy ryż, dolewamy sos pomidorowy, dodajemy kapustę, bulion i mieszamy.Dusimy pod przykryciem co jakiś czas mieszając żeby się nie przypaliło.Gdy ryż zacznie pęcznieć(...)długa aż ryż będzie miękki. Jeśli bulion za szybko odparuje możecie dolać odrobinę wody.Najlepiej smakuje na ciepło z dodatkiem grzanki lub bułki.Taki gołąbko bigos śmiało można zagotować w słoiki. Smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
Domowe flaki wołowe 115

przechowywać w lodówce lub innych chłodnym miejscu do 3 dni (po tym czasie sprawdź, czy skwaśniały) . Można je również podzielić na porcje i zamrozić lub zawekować w słoiku (gorące wlać do słoika, zakręcić i postawić na zakrętce) . Zawekowane mogą stać poza lodówką nawet tydzień. Flaki przechowywane w chłodzie mogą zamienić się w galaretę – wystarczy podgrzać, by zupa wróciła(...)wołowiny z kością (drobiowe skrzydełka, nogi, szyjki, grzbiet, korpus, wołowy szponder, goleń, mostek) .       Pomysły na obiad:         (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dania z mięsem mielonym… Klops Kalafiorowy MÓZG Gniazdka z mięsa mielonego Cukinia faszerowana mięsem Paprykowe krążki z mięsem

Kulinarny S.O.S.
Kiszone papryki lekko pikantne. 338

smakowały. Kiszone papryki zrobiłam moim sprawdzonym sposobem na kiszenie og ó rk ó w i cukinii. Papryki udały się doskonale. B ę d ą dodatkiem do kanapek, sałatek, pieczonego mięsa. Jeśli nie lubicie pikantnych przetworów mo ż na  pominac dodatek chilli.   Składniki: 2 kg papryki (ż ó łta, czerwona) 10 ząbków czosnku 2 papryczki chilli kilka łodyg(...)ułożone papryki): 1 litr zimnej wody 1 łyżka soli (kamiennej, niejodowanej) Przygotowanie: Papryki umyć, usun ą ć gniazda nasienne i pokroi ć n a grube paski. Na dno wyparzonych słoików włożyć (do każdego): łodygę kopru, kilka plastr ó w czosnku i chilli. Następnie układać papryki. Przygotować zalewę (rozpuścić sól w wodzie) i wlać do słoików. Zalewa powinna przykrywać papryki. Zakręcić

Codziennik Kuchenny
Pieczarki z kaszą jaglaną i dodatkami 196

kaszy jaglanej, gdy zawrze w niej woda. Gotować całość do miękkości. Formę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Skropić go olejem. A jeśli - tak jak ja - otwieracie nowy słoik z tahiną, użyjcie oleju z wierzchu. Na papierze ułożyć pieczarki, skropić je lekko olejem i posypać solą. Włączyć piekarnik na 200 stopni C. na program pieczenia z góry i dołu. Kaszę(...)wierzchu umieścić ok. połowy łyżeczki tahiny. Pieczarki piec przynajmniej 20 minut. Podawać gorące jako samodzielną przekąskę lub z sałatą jako danie główne. ----- Podobne: Papryki faszerowane kaszą gryczaną Pieczarki faszerowane mięsem i natką Naleśniki z mięsem z rosołu

Weekendy w domu i ogrodzie
Orientalny rosół z kaczki 251

pietruszki, 1/2 dużego selera, pora, 4 suszone grzyby, 3 ziela angielskie i 2 liście laurowe oraz jedną cebulę. Wywar gotowałam jeszcze 3 godziny. Następnie wyłowiłam mięso i warzywa (z mięsa powstał pasztet, z warzyw sałatka jarzynowa) a sam wywar posłużył mi jako baza do wielu innych zup. Na końcu doprawiłam solą i pieprzem. Taki wywar można bez obaw podzielić(...)imbiru 1 papryczka chili 1 ząbek czosnku 1/3 puszki kukurydzy 3 plastry ananasa garść suszonych grzybów mun, zalewamy wrzątkiem 25 gram makaronu sojowego 1/3 czerwonej papryki 1/2 słoika pędów bambusa łyżka oliwy z oliwek sól pieprz W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy na niej posiekany imbir, czosnek i papryczkę chili. Po chwili zalewamy całość bulionem. Dodajemy pokrojoną

Mango Papaja