mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:132/214)

Sycąca sałatka z kurczakiem 965

obiad, czy kolację, jak i na imprezę lub spotkanie rodzinne. Składa się z prostych składników, które połączone ze sobą tworzą pyszne i pożywne danie. Kurczak to uniwersalne mięso, które świetnie sprawdza się również w wersji na zimno, dlatego też często dodajemy go do różnych sałatek. Dzięki temu tego typu potrawy stają się bardziej syte i pożywniejsze. W tej sałatce(...)przepis na sycącą sałatkę z kurczakiem . SYCĄCA SAŁATKA Z KURCZAKIEM PRZEPIS Składniki 1 podwójny filet z kurczaka (ok. 500 g) 200 g makaronu kokardki 1 puszka kukurydzy 1 słoik pomidorów suszonych w oleju 2 garści słonecznika Sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu szczypta soli świeżo zmielony pieprz Przygotowanie 1. Makaron ugotować

Alle Dobre!
Kasza perłowa z winogronami 111

jabłkiem. Postanowiłam spróbować. Robiłam na obiad w ramach nie marnowania jedzenia prostą kaszę z patelni. Często, kiedy zostaje mi kasza z dnia poprzedniego, podsmażam ją z rożnymi warzywami, mięsem czy wędlinami, czasem z serem lub strączkami i powstaje pyszne danie jednogarnkowe czy też raczej jednopatelniowe. Tym razem podałam je dodatkowo z winogronami. Mi bardzo smakowało, dzieciakom też. Warto więc spróbować(...)perłowej 2 liście kapusty pekińskiej 1 marchewka 1 ząbek czosnku 3 łyżki domowego sosu pomidorowego z bakłażanem – można dodać pomidory z puszki lub passatę lun dowolny sos ze słoika na bazie pomidorów sól pieprz 2 garście winogron Jak zrobić kasze perłowa z winogronami: Najpierw na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej przez dwie minuty cebule pokrojoną w kostkę

Dorota Smakuje
Ogórki w curry 132

Niezwykle aromatyczne, chrupiące ogórki o smaku mieszanki przypraw z całego świata są świetnym dodatkiem do każdego rodzaju mięsa, rewelacyjnie sprawdzą się do dań grillowych oraz jako przekąska stołu imprezowego. Składniki: 1,5 kg ogórków   2 cebule   Zalewa:   1 litr wody   1,5 szklanki cukru   1,5 szklanki octu 10%   1,5 łyżki soli(...)chrupiące)  i pokroić w słupki. 2. Wodę, cukier, ocet, sól i curry zagotować. Do gorącej zalewy wrzucić pokrojoną w półksiężyce cebulę, zdjąć z ognia i ostudzić. Do każdego słoika włożyć po liściu selera, trochę ziaren gorczycy i pokrojone w słupki ogórki. 3. Ostudzoną zalewę wymieszać i zalać nią ogórki w słoikach. Pasteryzować około 3-4 minuty

Szalona Kuchnia Eweliny
Sałatka warstwowa z kurczakiem i sosem czosnkowym 854

Składniki: 1 puszka kukurydzy  puszka czerwonej fasolki duży słoik pieczarek marynowanych  2 filety z kurczaka czyli jeden podwójny 6 jajek  1 brokuł sól, pieprz, papryka mielona ostra  Sos czosnkowy: 3-4 łyżki majonezu  3-4 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany 18%  5 ząbków czosnku  sól, pieprz Przygotowanie : Brokuł gotujemy w posolonej wodzie, jajka(...)kosteczkę, posypujemy ostrą papryką i smażymy, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem, studzimy Na spód dużej miski dajemy fasolkę czerwoną, na nią pokrojone jajka, usmażony filet z kurczaka, na mięso dajemy połowę sosu czosnkowego, połowę brokuła, pokrojone i osączone pieczarki, kukurydzę, resztę sosu i na koniec drugą połowę brokuła. Wstawiamy na chwilę do lodówki :) Z tych składników wychodzi spora miska sałatki

Proste Potrawy
Comber z jelenia duszony 402

minut. Wyjąć mięso, zlać tłuszcz, wlać wino, zagotować. Włożyć mięso, dodać rozgnieciony jałowiec i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Wewnątrz mięso powinno osiągnąć temperaturę 62 stopni. Wyjąć mięso, okryć folią aluminiową. Sos z duszenia przecedzić, zagotować, dodać kawałki zimnego masła, wymieszać. Zdjąć z ognia. Na patelni rozpuścić cukier, dodać żurawinę, mieszając smażyć. Dodać masło i smażyć aż żurawina(...)pigwa będzie miękka. Comber pokroić w plastry, układać na talerzu z żurawiną i pigwą. Podałam ze szpinakiem . *jeżeli nie mamy świeżej lub mrożonej żurawiny można użyć żurawiny ze słoika – 2-3 łyżki żurawiny podsmażyć na łyżce masła.   zastawa

królestwo garów
Schab z pończochy II, czyli domowa wędlina 2988

efekt końcowy jest tego wart  i na pewno  zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienia. Inspiracja Straga.pl.Na blogu znajdziecie również inne przepisy na pyszne domowe wędliny:Schab ze słoika w pikantnej panierceSchab w majeranku nadziewany śliwkąDomowa biała kiełbasaSzynka pieczona w ziołachPolędwica z szynkowaraSchab z warkoczem pieczony w majerankuDomowa kiełbasa drobiowo-wieprzowaWędzona domowa pasztetowaTerrina z golonkiSchab ze słoikaSchab karkowy(...)schabu wieprzowego bez kości1/2 szklanki cukruniepełni 1/2 szklani soli1/2 łyżko stołowej peklosoli1,5 łyżki suszonego majeranku1 łyżka suszonego tymianku5 dużych ząbków czosnku1 łyżka młotkowanego czarnego pieprzu1 łyżeczka zmielonej kolendryWykonanie:Mięso myjemy, wycieramy do sucha ręcznikiem papierowym i nacieramy dokładnie cukrem. Umieszczamy w metalowym lub szklanym naczyniu, przykrywamy folią spożywczą i chowamy do lodówki na 48 godzin. W tym czasie

Kulinarne przygody Gatity
Z ŁĄKI NA TALERZ: Chutney jarzębinowy 85

podbicia słodyczy i aromatycznego tymianku. Za oknem jesień rozlewa po okolicy słoneczną poświatę, a ja przekładam do słoiczków rudy chutney jarzębinowy. Wspaniały jako dodatek do serów i wyborny z mięsem, dzięki swojej słodkiej wytrzwności. Jeżeli macie ochotę upiększyć swoją spiżarnię o słoiczki czerwonych korali, to teraz jest na to idealny moment. A jeśli wolicie słodkie przetwory, to koniecznie sprawdźcie przepis(...)jabłka zaczną się rozpadać. 4. Zdejmij pokrywkę i gotuj do momentu, aż całość zgęstnieje do konsystencji dżemu. 5. Dopraw do smaku, jeśli potrzeba. 6. Przekładaj gorący chutney do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego! Rowan berry Chutney Ingredients: 1 medium onion 3 cloves of garlic 2cm of ginger root 2 tablespoons

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Czarny czosnek pasta do kanapek i jego właściwości 198

pastę z trufli.  Jest cennym źródłem minerałów głównie potasu, magnezu, wapnia, żelaza, fosforu, selenu, siarki, cynku. Pastą można smarować kanapki, przyprawiać sosy, dipy i sałatki.  Dokonały do mięs i dań wegetariańskich. Sprawdza się także w deserach i w czekoladzie. Jadłam czekoladę z czosnkiem. Podchodziłam bardzo ostrożnie i nieco obawiałam się smaku. Byłam jednak oczarowana smakiem. Czarny czosnek(...)serca. Działa przeciwzapalnie, antybakteryjnie i przeciwgrzybicznie. Skuteczny w profilaktyce i diecie antynowotworowej. Wspomaga układ trawienny. Nie zalecany dla kobiet w ciąży. Maksymalna dawka dzienna to 4 ząbki. Po otwarciu słoik należy przechowywać w lodówce do 1 miesiąca po otwarciu. Po więcej informacji zapraszam na CZARNY CZOSNEK Przygotowałam grzanki z pastą z czarnego czosnku, suszonymi pomidorami i natką pietruszki. Oraz risotto

AZgotuj!
Sałatka "Grzybowa polana". Warstwowa sałatka z pieczarkami i kurczakiem 2478

kawałkom przyprawionego kurczaka jest bardziej wyrazista w smaku i sycąca, ale przede wszystkim pięknie wygląda - nie tylko na świątecznym stole. Inspiracja: klik    Składniki ( tortownica 18 lub 21 cm): słoik marynowanych pieczarek ( ja wybrałam bardzo drobne sztuki ) 900ml 30 dkg piersi z kurczaka 2 marchewki 3 ogórki konserwowe 3 ziemniaki 3 ugotowane na twardo jajka 100g żółtego sera sól, pieprz(...)miękkości. Po wystudzeniu obrać i pokroić w kostkę. Piersi z kurczaka natrzeć przyprawą do kurczaka, posolić i w całości usmażyć  na wolnym ogniu. Trzeba pilnować, żeby mięso nie było w środku surowe. Mięso, ogórki i jajka pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na grubej tarce. Pieczarki odcedzić z zalewy. Tortownicę wyłożyć dokładnie folią spożywczą. Składniki układać warstwami pamiętając

Maślane ciasteczko
Zupa ogórkowa (bezmięsna) 174

Zupa ogórkowa to moja ulubiona! Ale przygotowuję w różny sposób - na kościach, z mięsem drobiowym lub bezmięsną. W zależności od ochoty, a zawsze smakuje super! Moja Córcia też najbardziej lubi właśnie ogórkową :)  a moje ogórkowe mają zawsze dużo koperku, który też lubi :)  masło dodaję, aby witaminy mogły się rozpuszczać w tłuszczu. Śmietanę czasem pomijam... Zastanawiałam się czy taką(...)każdy i jest takie proste! Ale doszłam do wniosku, że wrzucę, może komuś się przyda :) Składniki: 1 niewielki seler 2 pietruszki 4-5 marchewek kilka ziemniaków 0,5 litrowy słoik ogórków kiszonych 1 por 2 liście laurowe 4-5 ziaren ziela angielskiego 3-4 łyżki posiekanego koperku 2 łyżki majeranku 1 łyżka oregano 1 łyżka lubczyku 50 ml śmietany

Kolorowy Przepisownik
Paprykarz szczeciński 217

już zależy od Was. My zachęcamy do wypróbowania tego przepisu, jesteśmy pewni, że nie będziecie żałować. Potrzebujemy: 1 kg filetów z dorsza (mogą być mrożone) 0,5 kg mięsa z wędzonej makreli 1 kg obranej cebuli 450 g koncentratu pomidorowego 400 g ryżu 180 g oleju Przyprawy: 70 g soli 15 g cukru 23 g papryki słodkiej 34 g sosu(...)oleju. Dodajemy przecier i wszystkie przyprawy i studzimy. Rybę siekamy bardzo drobno lub mielimy na sitku 4 mm. Cebulę i rybę mieszamy i dodajemy ryż. Wkładamy w sterylne słoiki i pasteryzujemy 50 minut w wodzie o temp. 95 stopni. Smacznego

Marder&Marder Manufacture
Chow mein z wołowiną po tajsku 188

wybrałam 2 steki) 1/2 opakowania fasolki szparagowej marchewka 1/2 słoiczka pędów bambusa limonka pół dużej papryczki chili ząbek czosnku mała łyżeczka posiekanej papryczki jalapeno (ja wykorzystałam papryczki ze słoika) 2 grzyby shitake (wykorzystałam grzyby suszone od firmy Skworcu) dymka nieduży kawałek świeżego imbiru cukier trzcinowy olej sezamowy Biolevita sos sojowy sos rybny sos chili słodko-ostry sezam  W pierwszej(...)następnie przelewamy zimną wodą i odsączamy. Następnie polewamy olejem sezamowym. Zalewamy grzyby wrzątkiem i odstawiamy. Kroimy wołowinę w cienkie paski. Rozgrzewamy na patelni olej sezamowy i wrzucamy na niego mięso. Chwilę smażymy następnie dodajemy posiekaną drobno papryczkę chili i jalapeno, posiekany w cienkie plastry czosnek, łyżeczkę startego imbiru i posiekaną białą część dymki. Chwilę smażymy. Następnie dodajemy pokrojoną w krążki

Brzuszki Łakomczuszki
Ekspresowe pikle w 48 godz. 212

Tak naprawdę można je zrobić o dowolnej porze roku,kiedy mamy dostęp do różnych rodzajów warzyw,latem  i jesienią jednak jest największy wybór.Mona użyć

Swojskie jedzonko
Wiosenne porządki w diecie - zrób pierwszy krok do zdrowego odżywiania 162

dodatku cukru, domowe ciastka owsiane, hummus z warzywami lub razowym pieczywem. Zadbaj o różnorodność w diecie Spójrz, jak wygląda Twój standardowy talerz i proporcja składników. Przeważa na nim mięso? Nie zawsze pojawiają się warzywa albo są tylko minimalistycznym dodatkiem do obiadu? Postaraj się stopniowo zmieniać te proporcje tak, żeby przynajmniej połowę Twojego talerza zajmowały warzywa. I nie mam tutaj(...)coś czego dawno lub w ogóle nie jadłeś. Otwórz się na nowe smaki. Eksperymentuj też z techniką przygotowania. Dodatek obiadu w postaci buraczków nie musi oznaczać tych zasmażanych ze słoika. Przykładowo pieczone buraki są pyszne. Pieczony kalafior zyskuje zupełnie inny smak niż ten klasycznie gotowany w wodzie. Możesz podać warzywa w postaci puree, świetne będzie na przykład z zielonego groszku

HealthyCreations
Spaghetti ze świeżymi pomidorami i kiełbasą 174

W 7 minut można przygotować obiad z makaronem. Bardzo proste danie, niezwykle aromatyczne, kolorowe i nawiązujące do włoskich smaków. Wystarczy kupić pomidory, najbardziej polecam do tego

Moja smaczna kuchnia
Bigos 157

dobrej, suchej kiełbasy 250 g wędzonego boczku 2 cebule 3 łyżki smalcu trzy garście suszonych grzybów 4 liście laurowe 6 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego mały słoik koncentratu pomidorowego sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Kwaszoną kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, a połowę dodatkowo przepłukać na sicie pod bieżącą wodą i ponownie odcisnąć. Zalać szklanką wody, dodać liście(...)mniej, tym lepiej) i gotować ok. 20-30 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć łyżką cedzakową, odcisnąć i pokroić w paski. Wodę, w której się gotowały, dodać do kapusty. Mięso pokroić w kostkę i podsmażyć na smalcu. Dodać pokrojoną w kostkę kiełbasę i posiekaną cebulę. Dusić razem, aż cebula się zeszkli, po czym dodać do kapusty wraz z grzybami i dokładnie

W SMAK
Ziołowy, pieczony karczek z ćwikłą 378

tymianekpieprz, sól4 Liście laurowePół szklanki olejuMięso umyć, osuszyć i włożyć do miski. Natrzeć olejem, czosnkiem, solą, pieprzem  i ziołami. Obok mięsa położyć kilka listków laurowych i ziaren jałowca. Mięso włożyć do lodówki na 24 godziny. Następnie karczek piec w 200 stopniach C tyle godzin ile kilogramów waży. Czyli 2 kg pieczemy 2 h.składniki na ćwikłę(...)miękkości, a później obieramy ze skórki.  Obrane buraki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy sok z cytryny, oraz chrzan (ilość wg uznania, ja dodałam cały słoik). Mieszamy i doprawiamy wg swojego smaku solą, cukrem i pieprzem.Ćwikłę wkładamy do słoika i wsadzamy do lodówki na dobę, by smaki się przegryzły. Idealna do pieczonego karczku! :)Rada

Bon Appetit Małgorzaty
Ogórki w zalewie gyros 81

Doskonały dodatek do mięs, sałatek oraz kanapek i zimnych wędlin. Warzywa wychodzą idealnie chrupiące, a do tego są świetnie doprawione. Składniki 2 kg ogórków 3 cebule 3 papryki czerwone 2 ząbki czosnku 3 marchewki 2 łyżki soli kamiennej Zalewa 1 szklanka octu 2,5 szklanki cukru 0.5 szklanki oleju 30 g przyprawy do gyrosa Przygotowanie Ogórki, marchew, paprykę i cebulę(...)kroję w grubsze plastry, czosnek w płatki, sole. Składniki na zalewę mieszam ze sobą i zalewam nią ogórki. Czekam 6 godzin aż warzywa puszczą sok. Następnie przekładam do słoików i pasteryzuje 15 min w gorącej wodzie, lub 30 min 120 C piekarnik. Autor przepisu: Magda Artykuł Ogórki w zalewie gyros pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
DŻEM Z CZARNEJ PORZECZKI NA ZIMĘ 224

porzeczka wysypana jest na stół wcześniej wyścielony ściereczką.) 2)Dokladnie osuszuna porzeczkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy cukier i razem mieszamy.  3) Mielimy całość przez maszynkę do mielenia mięsa. ( Pamiętajmy by mieląc porzeczki z cukrem na maszynce elektrycznej od czasu do czasu robić przerwy aby nie popsuć maszynki.)   4) Jeśli nie mieliliśmy porzeczki od razu do garnka(...)podgrzewamy prawie do zagotowania, no NIE zagotowujemy jej!(gotujemy do 80-90°C tak by zachowały się zawarte w niej witaminy)  6) Przelewamy do wcześniej wysterylizowanych lub wyparzonych słoików. Nie martwcie się, że dżem jest rzadki, po wystygnięciu zgęstnieje. 7) Szczelnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem. Możemy nakryć kocem lub ręcznikiem i pozostawić w takim ciepłym otuleniu

Kulinarnie z Polką na Kresach
Wtorek: Wietnamskie noodle z cytrynowym kurczakiem 158

łyżki miodu lub cukru, 2 łyżki oleju roślinnego, 1 łyżka sosu sojowego, 4 małe starte ząbki czosnku, średniej wielkości szalotka, lub połowa czerwonej cebuli posiekanej w krążki). Pokrój mięso w kawałki o wielkości kęsa. Włóż do marynaty. Marynuj 15 minut. Wyjmij z marynaty , nadziej na szpadelki do szaszłyków. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Usmaż szaszłyki. Uwaga: marynata łatwo się(...)Wlej do małego słoiczka 4 łyżki cieplej wody, 3 łyżki sosu sojowego, 6 łyżek soku z cytryny, dodaj 3 łyżki miodu, dwa starte ząbki czosnku, drobno posiekane chilli. Zakręć słoik i mocno potrząśnij aż do połączenia składników. Krok 4 Wykładaj na talerze makaron, szpinak, posiekaną marchew i ogórki i szaszłyki. Posyp posiekanymi orzeszkami ziemnymi. Podawaj z sosem Nuoc Cham. Jeśli

Niedzielny kucharz
BIGOS WIGILIJNY 209

Wyśmienity bigos z kiszonej i świeżej białej kapusty. W lżejszej, zdrowszej i mniej kalorycznej wersji bez mięsa. Za to z całym mnóstwem pysznych dodatków i korzennych przypraw. Z kwaśnym jabłkiem i brandy lub czerwonym winem. Obowiązkowo z suszonymi grzybami i zieloną soczewicą. Bigos jest łatwy do przygotowania, choć wymaga uwagi i sporo czasu.  Najlepiej przygotować(...)stoi, im więcej razy się go odgrzewa, tym staje się lepszy i nabiera głębszego smaku i ciemnego koloru.  Gorący bigos można przełożyć do wyparzonych, wyjętych wprost ze zmywarki słoików, zakręcić i po wystudzeniu wstawić do lodówki. Można dodatkowo zapasteryzować trzymając 30 minut w piekarniku nagrzanym do 120 stopni C (bez termoobiegu). Część bigosu można wykorzystać do pierogów , z kolejnej

cool and minty
Domowy sos barbecue 255

Stanów Zjednoczonych. To kwintesencja kuchni amerykańskiej, a dokładnie dań z rożna. U nas w Polsce sos barbecue służy jako dodatek, ale w kuchni amerykańskiej nakazuje się także duszenie mięsa razem z sosem. Każdy region Stanów Zjednoczonych charakteryzuje się swoim własnym stylem, dlatego też skład sosu barbecue różni się w zależności od szerokości geograficznej, pod którą powstał. Jedne sosy powstają(...)domowego sosu barbecue znajdziecie w lokalnych sklepach. Kłopot możecie mieć ze znalezieniem melasy, ale zawsze możecie ją zamówić z internetu – tutaj . Do przechowywania sosu barbecue przyda się wam słoik z klamrą. Dostać taki możecie w lokalnym sklepie, albo tutaj . Nie zapomnijcie też o rondlu z nieprzywierającą powłoką, w którym będziemy gotować nasz sos. Możecie też zajrzeć do innych moich

Kuchennyviral.pl
Żurek z boczkiem i białą kiełbasą 279

właśnie – żurek i barszcz biały. Wielokrotnie zdarza mi się usłyszeć pytanie, jaka jest właściwie różnica pomiędzy tymi zupami. Przecież obie są kwaśne, w obu możemy spotkać się z dodatkiem mięsa, kiełbasy i nawet podobnie smakują. Główna różnica polega na składniku tych zup. Żurek przygotowywany jest na zakwasie z mąki żytniej. Barszcz biały natomiast to zupa na bazie zakwasu pszennego. Nazwa(...)sauer” oznaczające „kwaśny”. Jak wspomniałem wyżej podstawą żurku jest zakwas żytni. Najlepiej przygotować na co najmniej 4-5 dni wcześniej, aby zdążył odpowiednio skwaśnieć. Do czystego słoika wsypujemy 100g mąki żytniej i zalewamy ją 100ml letniej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, przykrywamy ściereczką lub gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. Następnego dnia dokarmiamy zakwas dosypując 50g mąki żytniej

Jacob Tastes
Pasztet z grzybami 190

mojej kuchni stawiam na zdrowe domowe wyroby. Nie tak dawno robiłam pasztet w słoikach a dziś proponuję podobny ale pieczony w foremkach. porcja na 2 foremki 9/22 cm: 800 g łopatki wieprzowej bez kości 500 g wątróbek drobiowych 2 cebule 1 duży ząbek czosnku 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 średniego selera 200 g suszonych grzybów leśnych 4 łyżki masła sól(...)ziela angielskiego świeżo mielona gałka muszkatołowa 1 czerstwa bułka moczona w mleku 2 jajka Łopatkę pokroić w grubą kostkę,oprószyć solą i pieprzem,usmażyć na patelni na rumiano. Usmażone mięso przełożyć do garnka. Na patelnię wlać wodę i wypłukać resztki po smażeniu ,wlać do mięsa. Wody powinno być tyle aby zakryć mięso. Dodać obrane marchewki,pietruszkę ,seler,listek laurowy,kilka

Kolorowa kuchnia Elki
Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis 190

Zwykle jesteśmy ostatnimi, którzy powiedzą, że dobra jakościowo wołowina potrzebuje marynaty. Ale są taki chwile i takie kawałki mięsa które jednak będą jej potrzebowały, a jej unikalny aromat będzie doskonałym uzupełnieniem posiłku. Teraz tą znaną na całym świecie marynatę teraz możecie przygotować sami! Marynata przygotowana według tego przepisu powinna wystarczyć na około 4 steki. Składniki: 2 wyciśnięte ząbki czosnku(...)oliwek 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty połączyć w szklanym zamykanym naczyniu i bardzo dokładnie wymieszać (można do tego użyć słoika). Steki marynować godzinę przed grillowaniem w temperaturze pokojowej lub 24 godziny w lodówce. The post Marynata Broil King „Perfect Steak” – przepis appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie