gulasz - 5976 przepisów (strona:132/399)

Gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami 194

Najsmaczniejsze dla mnie są borowiki zwane prawdziwkami. Kiedy zbiory są udane, zazwyczaj część grzybów mrożę. Duże sztuki kroję i wykorzystuję potem do kremowej zupy grzybowej, mniejsze ładnie wyglądają w gulaszach. Dziś prosty gulasz wieprzowy z borowikami i kurkami. Można użyć również kozaków lub podgrzybków. Składniki: 500 g chudego mięsa wieprzowego, np. szynki 250 g świeżych lub 400 g mrożonych grzybów

Czerwień i błękit
Quinoa z gulaszem z dzika i borowików 154

Taki obiad mogłabym jeść codziennie :) Korzystam obecnie z grzybowego sezonu, więc nie mogło zabraknąć w moim menu takiego klasyka jak gulasz z grzybami :) a ponieważ mam świetne źródło zaopatrzenia w dziczyznę to chętnie łączę je z mięsem z dzika, lub sarny i podaję z komosą ryżową.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa z dzika (ja miałam(...)gorącej wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu, aż wszystkie składniki zmiękną, a sos się zredukuje. W międzyczasie, w razie potrzeby dolewamy po trochę wody i mieszamy, żeby gulasz się nie przypalił. Podajemy z ugotowaną komosa ryżową i obiad gotowy

Quinoa Raz!
Gulasz z dziczyzny 180

Bardzo się ucieszyłam ze smaku końcowego tego dania. Improwizowałam próbując uzyskać jak najlepszy efekt końcowy. Zaprosiłam większość z rodzinki na obiad, bardzo im smakowało. Upiekłam mięso

Kuchnia Pokoleń
Gulasz wieprzowy z boczniakami 114

Nasza wersja gulaszu w połączeniu z aromatycznym czosnkiem i boskimi boczniakami. Od jakiegoś czasu traktujemy je, jak pieczarki.  Składniki 400 g karkówki wieprzowej 150 g boczniaków 1 łyżka przyprawy do mięs 1 duża cebula 4 ząbki czosnku 1 łyżka smalcu 1 łyżka (płaska) mąki ziemniaczanej kasza gryczana szczypiorek mielona papryka sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false(...)przykryciem. Następnie dodajemy 1 łyżkę przyprawy, mieszamy i wrzucamy pokrojone w paski boczniaki. Dalej dusimy pod przykryciem do ich miękkości. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Dodajemy do gulaszu, energicznie mieszamy i zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mieloną papryką. Podajemy z kaszą gryczaną i posiekanym szczypiorkiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pörkölt, czyli oryginalny gulasz węgierski 156

kociołkowania i samej kuchni węgierskiej. Oczywiście kuchnia węgierska słynie ze swojej ostrości, ale jesteśmy w Polsce więc robimy jak lubimy. Zatem zacząć chcemy od klasyki kuchni węgierskiej. Od klasycznego gulaszu. Prosty i niebywale smaczny. I można go dowolnie modyfikować. Dodać paprykę, pomidory czy cokolwiek lubicie i macie ochotę. Albo można nic nie dodawać i podać go z kaszą, ryżem, makaronem(...)woda sięgać powiedzmy połowy kociołka. Ale uważajmy, aby nie było za dużo wody, to nie jest wskazane. Po około 20 minutach duszenia dodajemy sól i pieprz do smaku. Gulasz może się dusić nawet do 2-3 godziny. Musimy po prostu co jakiś czas próbować, czy już jest miękki i dobry do jedzenia. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Kociołkowanie po polsku

Marder&Marder Manufacture
Dziczyzna-Gulasz z SARNY 142

Gulasz z SARNY na prawdziwkach Z prażona kasza gryczana  Z Frytkami z fasolki szparagowej , marchewką i chipsami borowikowymi  ViolaPassion  Emotikon wink Czas ponad 3 godziny ale warto Skladniki : Okolo 1kg sarniny 2 torebki prawdziwków Kasza gryczana Fasolka szparagowa Cukinia Marchew Bułka tarta 2Jajka Olej 2 Cebule biale 2 cebule czerwone 3 ogórki kiszone 3 ząbki czosnku Sól(...)zeszli. *Wlewamy nasz wywar z grzybów i dusimy przez chwile. *Nastwaiamy garnek z woda około 2 do 3 litrow. NIE ŻAŁUJMY wody, ponieważ dlugo będziemy gotowaś nasz gulasz i lepiej napoczątku dać  więcej wody niż póżniej, bo tracimy smak ktory chcemy wydobyć z tego mięsa *Wrzucamy mięsko z calą zawartością z patelni ,ziele angielskie i owoc jalowca *Gotujemy

Viola cooks with passion
Gulasz węgierski 156

Miałam straszną ochotę na gulasz, taki z plackami ziemniaczanymi. Cóż było począć? Trzeba było się wziąć do roboty i w niedługim czasie powstał gęsty paprykowo - mięsny sos okalający chrupiące placki ziemniaczane, pycha! Potrzebujemy: 700 g mięsa z szynki wieprzowej 2 łyżki mąki  4 łyżki oleju rzepakowego 3 średnie cebule 3 ząbki czosnku 2 papryki 2 marchewki 0,5 litra(...)minut na wolnym ogniu. Podczas gdy mięso jest już w miarę miękkie, dodajemy pomidory i dusimy, aż się nie rozpadną. W międzyczasie przygotowujemy placki ziemniaczane z tego przepisu . Gulasz mamy już prawie gotowy. Dodajemy do niego teraz odpowiednią dla naszych kubków smakowych ilość soli i posypujemy świeżym koperkiem. Podajemy z plackami ziemniaczanymi. Skomentuj

MamaOskarka
Stogonow z mięsa wieprzowego z kilku składników, 128

Bardzo pyszne i niezwykle proste danie. Mięso pokroić w cienkie słupki, doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, ostrą papryką, wymieszać. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć cebulki

Kuchnia Pokoleń
Kolorowy gulasz wołowy 169

To danie będzie super smakowało z ryżem, makaronem lub dowolną kaszą. Ja zrobiłam z kaszą jaglaną. Było super. Mięso wołowe pokroić w cienkie paski, doprawić solą

Kuchnia Pokoleń
Placki z gulaszem Pamapol 238

Tradycyjne placki ziemniaczane z gulaszem wieprzowym wymagają poświęcenia dłuższego czasu na przygotowanie, poza tym przydałoby się też silne męskie ramię do tarcia ziemniaków😛 Dlatego proponuję wersję szybszą i łatwiejszą. Trwa … Czytaj dalej Placki z gulaszem Pamapol

czarrna od kuchni
Chłopski garnek. 209

mnie świderki) ugotowanego wg przepisu na opakowaniu 2 duże cebule (lub 4 mniejsze) 1 marchewka 1 młoda cukinia 1 słoik Fasolki po bretońsku z kiełbasą Pamapol 1 słoik Gulaszu wyraźnie przyprawionego Pamapol 1-2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól pieprz olej      W garnku o grubym dnie rozgrzewamy olej, dodajemy obrane i pokrojone na ćwierć plasterki cebule, obraną(...)kilkoma szczyptami soli i chwilę smażymy. Gdy cebula zacznie się szklić dodajemy pokrojoną na cienkie pół plasterki cukinię i jeszcze chwilę smażymy. Do warzyw dodajemy słoik Fasolki i słoik Gulaszu, dokładnie mieszamy, chwilę dusimy. Na końcu dodajemy gorący makaron, pietruszkę, doprawiamy solą, pieprzem i podajemy. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Quinoa i gulasz z sarny na niedzielny obiad 128

niedzielny obiad pyszna quinoa i aromatyczny gulasz z dziczyzny ;) do tego podałam marynowaną cebulkę i jak się pewnie domyślacie domownik był bardzo zadowolony na widok tego dania. Trzeba przyznać, że jednak faceci to w większości mięsożercy.  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 300 gram mięsa gulaszowego z sarny 1 cebula 30 ml nalewki z czosnku niedźwiedziego (można zastąpić wódką(...)przykryciem na oliwie z oliwek do miękkości. W czasie duszenia, gdy mięso się już zetnie, doprawiamy je solą pieprzem i odrobiną wędzonej papryki, można też dorzucić gałązkę rozmarynu. Gulasz podajemy oczywiście z quinoą ;) polecam też jako dodatek sałatkę z marynowanej cebuli, która jest bardzo łatwa i szybka w wykonaniu. 2 małe czerwone cebulki kroimy w cienkie półplasterki, zalewamy wrzątkiem

Quinoa Raz!
Gulasz wieprzowy 385

Dzisiaj potrwa, którą przygotowuję z myślą o obiedzie na kilka dni. Gulasz wieprzowy, w którym dobrze uduszone mięso, rozpływa się w ustach. Dodatki możecie wybrać sami. U nas tym razem młode ziemniaczki, choć idealnie pasuje również kasza jęczmienna. Proste w przygotowaniu, spróbujcie. 3 godziny 4 porcje składniki: 500 g mięsa wieprzowego mąka 2 cebule 3 marchewki koncentrat pomidorowy (jak używam

Ania i Marcin gotują
GULASZ W ŁÓDECZCE 158

CIASTO: ~~~~~~~~~~~~~~~~ 2SZKL.MĄKI 2SZKL.MLEKA 2JAJKA SZCZYPTA SOLI OLEJ DO SMAŻENIA   GULASZ: ``~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 50DAG.MIĘSA GULASZOWEGO 2ŁYŻKI SOKU Z CYTRYNY 4ŁYŻKI OLEJU 1CEBULA 1CZERWONA PAPRYKA 1ZIELONA PAPRYKA 2MARCHEWKI 3ZĄBKI CZOSNKU   PRZYPRAWY: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ KOLENDRA LIŚĆ LAUROWY MAJERANEK PIEPRZ I SÓL   PONADTO: `~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ TŁUSZCZ DO WYSMAROWANIA FORMY ŻAROODPORNEJ 100G.STARTEGO SERA ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1.CIASTO-SKŁADNIKI ZMIKSOWAĆ NA GŁADKĄ MASĘ,ODSTAWIĆ NA 15MIN. NALEŚNIKI SMAŻYĆ NA ROZGRZANYM(...)BARDZO GORĄCY OLEJ.CEBULĘ DROBNO POSIEKAĆ,PRZESMAŻYĆ Z MIĘSEM.DODAĆ POKROJONĄ PAPRYKĘ,MARCHEWKĘ,ZMIAŻDŻONY CZOSNEK I LIŚĆ LAUROWY.PRZYPRAWIĆ MAJERANKIEM I  KOLENDRĄ.DUSIĆ ,AŻ SOS ZGĘSTNIEJE. 3.JAK ZROBIĆ-GULASZ NAKŁADAĆ DO NALEŚNIKÓW,TWORZĄC SAKIEWKĘ .BRZEGI SPIĄĆ WYKAŁACZKĄ. NALEŚNIKI UŁOŻYĆ W NATŁUSZCZONYM NACZYNIU.POSYPAĆ STARTYM SEREM.ZAPIEKAĆ 10MIN.W TEMP.180ST.SMACZNEGO.POLECAM TO DANIE -JEST WYJĄTKOWE

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Drobiowy gulasz z bobem, fasolką i marchewką 116

Dzis danie szybkie ale smaczne czyli gulasz drobiowy. Można podac go z makaronem lub ryżem. Do tego gulaszu dodałam bardzo ciekawy skladnik a mianowiecie rungię. Rungal to grzybowe ziolo. Jest to roslina, ktorą można stsować jak szpinak, mozna je jeść na surowo lub w daniach na gorąco. Jeśli uzyjemy na gorąco to dodajemy je pod koniec gotowania. Rungia ma swiecące

Ewa w kuchni