gulasz - 5976 przepisów (strona:128/399)

GULASZ WIEPRZOWY Z PAPRYKĄ 158

Dzisiaj gulasz. Zawsze jest dla mnie improwizacją ponieważ przyprawianie go to czysta loteria ;) Nigdy nie powtórzę drugi raz tego samego smaku, konsystencji czy koloru. Dlatego zawsze wielką niewiadomą jaki smak tym razem będzie dopieszczał moje podniebienie. Wyszło super ;)  ok 1 kg szynki wieprzowej bez kości 1 duuuuża cebula 2 ząbki czosnku 200-250 ml bulionu  ziele angielskie liści(...)laurowy papryka łyżka przecieru pomidorowego Szynkę myjemy i  kroimy w kostkę. Doprawiamy do smaku - u mnie byłą to domowa, przyprawa do gulaszu a'la z torebki  - ja zgapiłam skład i improwizowałam, ponieważ bałam się "mąki pszennej" która występowała w składzie przyprawy) Smażymy na rozgrzanej patelni. Dorzucamy posiekaną cebulkę i rozgnieciony czosnek. Nie używam mąki do zagęszczania sosów jednak

BezglutenowaIzabela
Gulasz wieprzowy z papryką i pieczarkami. 187

danie jest bliźniaczo podobne do irlandzkiego gulaszu na piwie . Przypomniałem sobie o tym, gdy przyszło do robienia zdjęcia (i dlatego, z premedytacją, również ono jest podobne). Widocznie mam już to gdzieś głęboko zakodowane, że dodatek alkoholu (najczęściej wina lub piwa) bardzo korzystnie wpływa na smak i konsystencję długo duszonych mięs. I tak jest w istocie. Dodatek papryki, czyli bohaterki tego(...)godziny, po czym zdjąć pokrywkę i gotować jeszcze 1/2 godziny na nieco większym ogniu. Sprawdzić smak i ewentualnie dodać sól Z masła i mąki przygotować zasmażkę i wymieszać z gulaszem. Zagotować

zadanie-gotowanie
Burgery z indyka – bo wołowina to nie wszystko! 255

genialnie nadaje się na burgery. Możecie kupić u rzeźnika udziec indyczy i sami oczyścić go z kości i skóry, albo kupić gotowe, podzielone już mięso (ja trafiłam na gulasz z udźca – nic już do czyszczenia, odcinania i wyrzucania nie było). Szykowanie burgerów w domu niestety nie jest i nigdy nie było fast foodem – burger to szybkie jedzenie tylko wtedy(...)bułkę brioche sałatą jeśli tniecie węglowodany, wziąć chleb na zakwasie czy grahamkę, ale nie pomijajcie tego genialnego sosu! SKŁADNIKI NA 4 BURGERY 500g mięsa z udźca indyka – u mnie gulasz udźca 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka oleju ryżowego lub rzepakowego (nie więcej!) 1 łyżeczka suszonej mielonej cebuli ½ łyżeczki suszonego mielonego czosnku ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu

Karo in the Kitchen
Gulasz segedyński. 152

Gulasz segedyński, chociaż jego nazwa pochodzi od węgierskiego miasta Szeged, znany jest bardziej na Słowacji, w Czechach i Austrii. Na Węgrzech kojarzony jest raczej pod nazwą szekely gulyas, a czy pochodzi to od transylwańskich Seklerów, czy od pana Szekely'ego, nie zamierzam tu rozstrzygać. W każdym razie jednak nie od Szegedu i skąd on się wziął, naprawdę nie wiem. Moja(...)kwaśnej śmietany na wydaniu, a jest za to dużo śmietanki w środku. W ten sposób danie staje się nieco mniej podobne do bigosu. I dobrze. ;) PS W moim domu gulasz segedyński podany z pampuchami odniósł naprawdę duży sukces. Muszę przyznać, że wcale się tego nie spodziewałem. ;) Składniki: 600 g łopatki wieprzowej 400 g kapusty kiszonej 1 cebula 300 ml słodkiej

zadanie-gotowanie
Szaszłyki z indyka z warzywami i lekkim sosem ziołowym 146

też na grill. To mięso, odpowiednio potraktowane i przyprawione potrafi świetnie udawać wołowinę! Mięso z indyka które nadaje się na szaszłyki można kupić już gotowe, sprzedawane jako porcja na gulasz – najczęściej jest już wtedy odpowiednio pokrojone. Kostka mięsa o boku większym niż dwa centymetry sprawi, że mięso będzie potrzebowało dłuższego czasu pieczenia niż warzywa, mniejsza – że mięso na grillu podeschnie(...)taki trick pozwoli zaoszczędzić parę złotych na inne pyszne składniki. Porcja podana w przepisie to obiad dla dwóch dorosłych osób, z małą dokładką. SKŁADNIKI 500g mięsa z indyka na gulasz (ciemne mięso z ud i podudzi) 4-5 surowych wędzonych frankfurterek 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka kreolskiej mieszanki przypraw * do marynowania + ½ łyżki do osypania

Karo in the Kitchen
domowe kluski śląskie z buraczkami i gulaszem 213

składniki: ok. 500 g ziemniaków 1 jajko mąka ziemniaczana sól do podanie: buraczki z jabłuszkiem Jamar np. gulasz, sos grzybowy wykonanie: Ziemniaki obieramy, gotujemy w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy, ubijamy tłuczkiem do ziemniaków. Wyrównujemy powierzchnię. Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie(...)Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię, od czasu do czasu mieszamy. Ugotowane wyciągamy łyżką cedzakową. Podajemy np. z gulaszem i buraczkami. * wpis zawiera lokowanie produktu

Domowy Smak Jedzenia
PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) 397

Jedna z naszych ulubionych potraw z cukinii, czyli placki które z powodzeniem zastępują nam tradycyjne placki ziemniaczane. Na ogół podaję je na obiad z gulaszem węgierskim albo jako kolację lub przystawkę podczas spotkań z różnego rodzaju sosami np. z dipem czosnkowym i dużą ilością koperku Składniki na ok 10 sztuk: 600 g startej cukinii 100 g cebuli 1 duży ząbek(...)kcal, B 1 g, W 4 g, T 12 g. Makro należy podbić odpowiednimi dodatkami w postaci mięsnych gulaszy, ryb bądź dipów.   Artykuł PLACKI Z CUKINII BEZ MĄKI (keto, LCHF, plaeo, optymalne, bez glutenu, mąki i laktozy) pochodzi z serwisu OLA LA LCHF

Ola la LCHF
Gulasz wieprzowy z papryką 148

chłodne jesienne i zimowe popołudnia, lubię zjeść coś ciepłego i treściwego. Gulasz z papryką jest na ten czas najlepszy! Przeważnie robię go z szynki, ale można zrobić też z mięsa oferowanego w sklepach jako te typowo "na gulasz". Składniki: 600 g szynki wieprzowej 2 duże papryki  2 duże cebule  2 łyżki masła kierowanego 2 łyżki mąki + woda

Lena Gotuje
Gulasz wieprzowy z kurkami i suszonymi pomidorami 221

Przyszła pora na kurki. Użyłam ich jako dodatku do gulaszu z mięsem wieprzowym i suszonymi pomidorami. Do tego młode ziemniaki lub kasza gryczana i prosta w wykonaniu sałatka z ogórków małosolnych. Zapraszam serdecznie! Składniki: 700 g szynki wieprzowej 250 g świeżych kurek 10 suszonych pomidorów (dokładnie odcedzonych z oliwy) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)majeranek). Gotować 2-3 minuty. W śmietance rozmieszać dokładnie mąkę, by nie było grudek. I szybko wlać do gotującego się wywaru, ciągle mieszając, zagotować. Po dwóch minutach gotowania zdjąć gulasz z palnika. Ewentualnie doprawić do smaku solą i pieprzem

Czerwień i błękit
Gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów 153

Jednogarnkowa propozycja, sycąca i pyszna, która rewelacyjnie komponuje się z wszelkimi kaszami (których, swoją drogą, jemy za mało!)- gulasz wołowy z marchewką w sosie ze świeżych pomidorów malinowych. My uwielbiamy ten sos i zazwyczaj robię go w wersji tej najprostszej i- dla Nas- najpyszniejszej ( link do przepisu ), czyli bez żadnych dodatków, ale z mięsem wołowym- pod postacią owego(...)gulaszu- smakuje równie wybornie 😋 4 porcje: * pomidory malinowe- 1 kg * wołowe mięso gulaszowe- 350 g * bulion warzywny/mięsny/woda- 250 ml * marchewka- 1 duża * cebula- 1 średniej wielkości * sol, słodka papryka- po 2/3 łyżeczki * pieprz- 1/2 łyżeczki * olej rzepakowy- 1 łyżka Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem rzepakowym, wraz z dodatkiem pokrojonej

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz śródziemnomorski 157

Gulasz kojarzy się z sycącym, ciężkim daniem idealnym na zimną, jesienną aurę. Ten gulasz całkowicie obala ten mit! Pełen kolorowych warzyw i różnorodnych smaków jest fantastyczną propozycją na letni obiad.    Składniki: jagnięcina 1kg (można zastąpić wieprzowiną) biała cebula 2 szt ząbki czosnku 2 szt olej do smażenia mąka czubata łyżka bulion warzywny 3/4l wino czerwone wytrawne 1 kieliszek

Pyry na Gaz
Gulasz drobiowo-warzywny 191

Pełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz. Nie dość, że to smaczne danie, które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam! Składniki: 1 kg mięsa(...)pieprzem. Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy. Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie,  zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać,  zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki. Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko. Smacznego

Wanilia i Kardamon
Warzywny gulasz z ciecierzycą i kaszą perłową 207

Danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo mi zasmakował taki gulasz, jest lekki a zarazem sycący. Podałam go z kaszą jęczmienną perłową. Składniki: 1 opakowanie mrożonych warzyw z marchewką, groszkiem i kukurydzą 1 cebula 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy lub z puszki 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki mąki pszennej Sól, pieprz Olej kokosowy do smażenia(...)zagęszczamy mąką rozrobioną w niewielkiej ilości zimnej wody. Doprawiamy do smaku sola oraz pieprzem. Kaszę jęczmienną gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, porcję układamy na talerzu, polewamy gulaszem warzywnym

Bajeczna Kuchnia
Indyk w herbacie z czarnym ryżem 137

się właściwie robi, nie trzeba nad nim stać i go pilnować za bardzo. Moje córki uwielbiają takie jedzenie. Mięso przygotować trzeba około 3 godzin wcześniej, warto. Składniki 500 g gulaszu z indyka łyżka soku z cytryny 2 torebki herbaty Teekanne Detox&Slim  ( Pokrzywa (51%), mięta zielona, herbata zielona (11%), mięta pieprzowa, owoc dzikiej róży ) pieprz ziołowy marchewka(...)sypko ryż czarny sól himalajska różowa do smaku  do smaku oliwa z oliwek olej kokosowy extra virgin  do smażenia świeża bazylia seler naciowy Do miski wrzuć gulasz z indyka.  Rozetnij torebki z herbatą i wysyp do filiżanki, dodaj trochę oliwy z oliwek, sok z cytryny, pieprz ziołowy i sól. Wymieszaj i wlej do mięsa. Wymieszaj mięso

Z Kuchni Do Kuchni
Gulasz z wołowiną i papryką 118

może tak na rozgrzanie gulasz z wołowiny z dodatkiem pieczarek i warzywa konserwowych. Wyszedł pyszny, sycący można go jeść łyżkami. Mięsożercy będą zachwyceni. Do tego pajda chleba i obiad mamy gotowy. 50 dkg wołowiny 1 cebula duża 2 ząbki czosnku 5 plastrów papryki konserwowej 5 ogórków konserwowych 15 dkg pieczarek małych oregano świeże sól, pieprz 2 lisćie laurowe 2 ziela(...)wołowina będzie miękka. Pieczarki przesmażam na osobnej patelni. Dodaję pod koniec gotowania do wołowiny, razem z papryką i korniszonami pokrojonymi. Chwile jeszcze razem duszę, doprawiam solą, pieprzem, papryką, czubricą. Gulasz podaję z oregano

wesoła kuchnia