Gulasz pyszny i znakomicie smakuje z kaszą. Dyni mam jeszcze zapas z jesieni ale w sklepach jeszcze dostaniecie więc zachęcam do gotowania. Danie bardzo zdrowe i i pożywne, zaspokoi niejeden głód mały czy duży. Gulasz z indyka, dyni i pieczarek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemoim koszyku z niechybnym przeznaczeniem: będzie leczo! Ta tradycyjnie wywodząca się z Węgier potrawa doczekała się tylu wariacji, że przyjęło się leczem nazywać większość wegetariańskich bądź warzywno-mięsnych gulaszy, w których składzie przeważa papryka. I ja tak nazywam swoje danie, choć jest ono raczej luźną interpretacją oryginału, wzbogaconą o dodatek marchewek, pieczarek oraz… kiszone ogórki. Te ostatnie odgrywają zresztą niebagatelną(...)samym czasie na dużej patelni rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić plasterki pieczarek i usmażyć tak, by grzyby były lekko zrumienione i pozostały jędrne – pod koniec smażenia pieczarki delikatnie posolić. Do gulaszu dodać ogórki i pieczarki, kontynuować smażenie przez dalsze 4 – 5 minut. Następnie dodać passatę pomidorową i majeranek – dusić całość przez 3 – 4 minuty. W razie potrzeby dosolić lub doprawić
Even Better FoodZapraszam na błyskawiczny a zarazem bardzo smaczny gulasz z piersi kurczaka. Taki gulasz to danie uniwersalne, jego wykonanie zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a można go podać na wiele sposobów. Najszybciej i najprościej to tak jak dziś u mnie w towarzystwie świeżego pieczywa a konkretnie bagietki. Doskonale pasuje z ryżem, makaronem, kaszą, kluskami czy plackami. Polecam :) Składniki - 1 podwójna pierś
Kuchnia z widokiem na ogródGulasz + kasza + buraczki domowej roboty = połączenie idealne i przepyszne. Gulasz ten można przygotować z ulubionymi przyprawami, doprawiać wg własnego gustu. Składniki: 500g mięsa gulaszowego 1 średnia cebula zioła prowansalskie odrobina gałki muszkatołowej sól pieprz mąka do zagęszczenia sosu olej do smażenia woda do podlewania mięsa kasza jęczmienna Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej. Obrać cebulę i drobno ją posiekać
Motylkowa KuchniaKolejne jednogarnkowe danie obiadowe pełne zdrowych składników, zaliczanych do tzw. „superfoods”. Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą . Danie bez mięsa, bez glutenu, bez nabiału. Świetne dla wegan. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/wegetarianski-gulasz-batatami-czerwona-fasola-healthy-one-pot-dish-superfood-1170x874.jpg The post Wegetariański gulasz z batatami i czerwoną fasolą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaczosnkiem, papryką słodką i ostrą. 4. Mięso zalewamy wodą i dusimy do miękkości (ok. 2 h). 5. Pod koniec gotowania dodajemy podsmażoną na łyżeczce oleju paprykę i sól. 6. Gulasz podajemy z kaszą i ogórkiem kwaszonym Gulasz jest bogaty w: - żelazo (pochodzące z wołowiny), które jest składnikiem krwi. - witaminę C (pochodzącą z papryki), która jest antyoksydantem, działa przeciwnowotworowo. Wartość odżywcza
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachMożna kombinować na rożne sposoby, zamiast marchewki można dodać paprykę czerwoną, ogórek kiszony czy pieczarki. Nie ważne co, to i tak zawsze wyjdzie pysznie. Ja taki gulasz uwielbiam z kaszą, a Wy? Składniki: 700 g serc indyczych 2 marchewki 1 duża cebula 300 ml bulionu 2 ząbki czosnku olej do smażenia majeranek sól, pieprz Wykonanie; Serca umyć(...)miękkie ok 20 minut. Na koniec zdjąć pokrywkę, posolić, zwiększyć płomień i odparować wodę, ew. można zagęścić dodając mąkę z wodą. Gulasz podałam z kaszą. Smacznego
magiczna kuchnia Kasiprzez tydzień, to słyszę, że dobre, a jak robię coś z niczego to się rozpływają. Nawet nie miałam pomysłu jak to nazwać, go najważniejszy jest tu sos, który nazwałam gulaszem, bo będzie smakował ze wszystkim: makaronem, ryżem, kaszą, ziemniakami, pieczywem i oczywiście prosto z gara bez dodatków. Składniki na 4 porcje: 2-3 papryki (kolor dowolny) 2-3 marchewki(...)mąką i zagotuj na małym ogniu. Po około 5 minutach warzywa powinny być wystarczająco miękkie. Wymieszaj z tofu i nerkowcami. Smacznego! Miśka pokochała wędzone tofu Artykuł Warzywny gulasz z wędzonym tofu pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarfOstatnio zdałam sobie sprawę, że bardzo dawno nie jadłam batatów. Kupiłam i tak zastanawiałam się, co tym razem z nimi zrobić, aż zobaczyłam na blogu Wesoła Kuchnia gulasz z ich udziałem. Stwierdziłam, że pora na coś nowego i muszę Wam powiedzieć, że wyszło to jedne z lepszych dań z batatami jakie jadłam. Wszystkie smaki są świetnie wyważone, a słodycz batatów(...)będą al dente. Następnie dodać do nich kurczaka i pieczarki. Zagęścić mąką sos (do miseczki wsypać mąkę, odlać czerpak wywaru, który dokładnie wymieszać. Zalać nim sos i mieszać aż gulasz zgęstnieje). Opcjonalnie na koniec możecie go jeszcze doprawić. Podawać z ugotowanym ryżem i posypać natką pietruszki. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówLekki obiad z batatami i pieczarkami w roli głównej. Polecam bo gulasz jest naprawdę dobry. Z ryżem bardzo fajnie smakuje. Moja rodzina bardzo lubi bataty. 2 bataty 1 pierś z kurczaka 30 dkg pieczarek 1 cebula duża sól, pieprz 1/2 łyżeczki papryki mielonej 1/2 łyżeczki czubricy czerwonej 1/2 łyżeczki bazylii 5 łyżek oliwy 1 łyżka mąki pszennej(...)bataty, dolewam do nich bulion i duszę na wolnym ogniu. Jak będą aldente, dodaję do nich kurczaka, pieczarki, wsypuję łyżkę mąki i zagęszczam sos. Na końcu doprawiam według uznania. Gulasz podaję z ugotowanym ryżem, posypuję natką pietruszki
wesoła kuchniaProsty do przygotowania gulasz z piersi z indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą. Zdrowe danie obiadowe gotowe w 20 minut. http://www.mojadelicja.pl/wp-content/uploads/2017/01/3pturkey-stew-gulasz-z-piersi-indyka-papryka-jarmuz-ciecierzyca-turkey-breast-recipe-1170x874.jpg The post Gulasz z piersi indyka z papryką, jarmużem i ciecierzycą appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjaokolicach. Co wyróżnia daTerra? Jest prosta zasada – płaci się raz, około 7 – 8 euro i sami rządzimy w bufecie. Do wyboru są świeże sałatki, ryż lub kasza, gulasz z tofu i fasoli, zupa krem (akurat trafiliśmy na dyniową) i wiele więcej. Jeżeli nie zmieścisz wszystkiego na talerzu, możesz wziąć dokładkę. Do tego kawa lub świeże soki. Szkoda(...)tartę w wersji wytrawnej, ale poza warzywnym nadzieniem, dodaje się jeszcze masę jajeczną – śmietanową. Udało mi się skubnąć kawałek quiche, do tego mój posiłek domykała sałatka, ryż i gulasz z tofu. Spróbowałam również świeżo wyciskanego soku z jabłek. Chciałam posmakować innych dań, ale jedyne na co miałam ochotę to drzemka. Podobał mi się również wystój restauracji – drewniane stoły
Pink EnvelopeZachęcona sukcesem gulaszu z dzika postanowiłam przyrządzić kolejną potrawę z dziczyzny. Tym razem pokusiłam się na mięso z jelenia. Mymaga ono dłuższej obróbki ale jest pyyszne. Musicie jednak być przygotowani na specyficzny zapach zapach mięsa – ja myślałam że kupiłam nieświeże, a to jednak tak ma być. Składniki: 400 g mięsa na gulasz z jelenia 1 szklanka czerwonego, wytrawnego wina
Mama z miastamniej wina, proporcje kapusty też mogą być różne... 400 g cebuli, 3 kg kapusty kiszonej, 1,8 kg kapusty białej, 1,8 kg łopatki wieprzowej, 0,8 kg gulaszu z jelenia, 60 g grzybów suszonych (prawdziwki i podgrzybki), 8 nóg kaczych, 10 jagód jałowca, 10 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 300 g śliwek wędzonych (u mnie suska sechlońska(...)około 500 ml wody. Dusić około 6 godzin. Co jakiś czas dolewając wodę, aby kapusta nie była sucha. Nogi kaczki obrać z kości. Mięso pokroić w kostkę jak na gulasz. Podsmażyć partiami na rumiano, na tłuszczu gęsim. Przekładać do garnka z grubym dnem. Po usmażeniu ostatniej partii, wlać na patelnię 300 ml wina, zagotować mieszając. Mamy zebrać cały smak
królestwo garówJako, że weekend nie rozpieszczał nas zbytnio ładną pogodą postanowiłam poprawić sobie humor jakimś smacznym rozgrzewającym obiadem. Mój wybór co do niedzielnego menu padł na gulasz. Bardzo lubię gulasz z ogórkiem konserwowym , jednak teraz chciałam spróbować czegoś bardziej aromatycznego i świątecznego. Do wykorzystania miałam spory kawałek karkówki . Znalazły się też suszone śliwki, które od zawsze kojarzą mi się ze Świętami
Pobite gary Barbary