gulasz - 5883 przepisów (strona:138/393)

Ja i Final konkursu na Mistrza Wolowiny 151

założenia poszły od razu w niepamięć. Miałam po kolei siekać a dopiero potem smażyć ale wszystko zaczęłam robić od razu. Trochę się zdezorganizowałam ale udało się spiąć i gdy gulasz pyrkotał na palniku odetchnęłam. O 14.15 usłyszeliśmy magiczne, niczym z TOP CHEFA, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2, 1... ręce do góry! Zdążyłam podając pięć porcji gulaszu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Roladki z wieprzowiny z jajkiem i warzywami. 146

szynka, łopatka) 2 jajka ugotowane na twardo 1 papryka czerwona 1 średnia cebula 2 ogórki kiszone musztarda sól pieprz olej 2 ząbki czosnku przyprawa do mięsa duszonego lub gulaszu 1 łyżeczka ulubionych ziół np. tymianku, majeranku mąka do zagęszczenia sosu 4 łyżki śmietany słodkiej do zup i sosów      Mięso kroimy w około 1 centymetrowe plastry(...)czasie w 1/3 szklanki zimnej wody rozpuszczamy 2 łyżki mąki. Z garnka wyjmujemy roladki i do sosu wlewamy rozpuszczoną mąkę, zagotowujemy. Przyprawiamy do smaku przyprawą do mięs lub gulaszu, solą i pieprzem. Na końcu zabielamy śmietaną wyłączamy grzanie, przekładamy roladki z powrotem do garnka i gotowe

Rozpustne gotowanie
Rolada wieprzowa z warzywami w aromatycznym sosie. 99

cebul pokrojonych w piórka 15 cm dobrej, wędzonej kiełbasy 1 czerwona konserwowa papryka (lub świeża) 1 łyżka musztardy sarepskiej 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka przyprawy do gulaszu 0,5 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka majeranku szczypta rozmarynu 1 łyżeczka papryki słodkiej 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 0,5 łyżeczki pieprzu w ziarenkach sól pieprz mielony olej(...)trochę soli i dusimy około dwóch godzin. Po tym czasie wyjmujemy roladę, rozrabiamy mąkę w kilku łyżkach wody, zagęszczamy nią sos, dolewamy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy np. przyprawą do gulaszu lub solą. Żeby rolada nam się ładnie pokroiła, musi ostygnąć, więc zostawiamy ją na co najmniej pół godziny. Roladę podajemy pokrojoną, obficie polaną sosem

Rozpustne gotowanie
Golonka gotowana we własnym sosie. 183

ziela angielskiego 0,5 łyżeczki ziaren pieprzu czarnego 1 łyżeczka tymianku (lub majeranku) 1 łyżeczka przyprawy do mięsa duszonego (lub innej przyprawy do mięs) sól pieprz ewentualnie przyprawa do gulaszu olej mąka do zagęszczenia sosu      W sporym garnku, rondlu lub głębokiej patelni rozgrzewamy kilka łyżek oleju i obsmażamy na nim mięso z każdej strony, aż uzyska piękny(...)wolnym ogniu 90 minut. Po tym czasie zagęszczamy sos rozpuszczoną w wodzie mąką (około 1-2 łyżek mąki), zagotowujemy, próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do gulaszu

Rozpustne gotowanie
Placuszki marchewkowe z gulaszem z kaczki 147

uwielbiana przez nas kaczka z dodatkiem pieczarek i przyprawy do potraw chińskich. Składniki Placki: 500 g młodej marchewki 2 łyżki chrzanu ze słoiczka 1 jajko mąka cebula sól ,pieprz Gulasz: 500 g filetu z kaczki 250 g pieczarek por (biała część) łyżka przyprawy do potraw chińskich 2 ząbki czosnku łyżka klarowanego masła natka pietruszki sól ,pieprz Przygotowanie   Normal(...)chwilę na rozgrzanym maśle. Dodajemy oczyszczone i pokrojone w talarki pieczarki i pora. Dusimy na wolnym ogniu ,do miękkości (można podlać odrobiną wody). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gulasz mieszamy z posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ciepłymi placuszkami

R'n'G Kitchen
Gulasz z warzywami 114

Przepyszna propozycja na połączenie gulaszu z warzywami. Do tego kasza i musowo ogórki kiszone...Pycha! Składniki 500 g szynki wieprzowej 500 g cukinii 500 g pomidorów 4 dymki ze szczypiorkiem 1 papryka żółta 3 młode marchewki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z suszonych pomidorów 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka zielonej pasty curry 700 ml gorącej wody 5 ziaren(...)wolnym ogniu ok. 50 min. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem ,zagęszczamy mąką wymieszaną z zimną wodą-gotujemy jeszcze 5 min ,cały czas mieszając. Na sam koniec do gulaszu wrzucamy posiekany szczypiorek ,mieszamy. Podajemy z kaszą ,ryżem lub ziemniakami. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow

R'n'G Kitchen
Gulasz z fasolką szparagową 208

Gulasz to świetny przykład dania jednogarnkowego, gdzie smaki i aromaty składników pięknie się przenikają. Przygotowałam letnią wersję z dodatkiem fasolki szparagowej i cukinii dzięki czemu danie jest lżejsze ale równie pyszne co wersja tradycyjna. Składniki: 3 białe cebule 3 ząbki czosnku 1kg wołowiny sól, czarny pieprz, słodka papryka, ostra papryka, zioła prowansalskie, ziele angielskie, liście laurowe oliwa do podsmażenia mąka(...)około 50-60 minut. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o długości około 3 cm. Ja dodałam 1 kg fasolki, jeśli chcecie by gulasz był bardziej mięsny dodajcie połowę. Czerwona paprykę i cukinię kroimy w kostkę. Po mięsa dokładamy paprykę i fasolkę i dusimy kolejne 25-30 minut aż fasolka będzie niemal miękka

Pyry na Gaz
Gulasz warzywny z bobem, marchewką i zieloną papryką 157

razem mam dla Was przepis na gulasz warzywny. Jest tani, szybki i łatwy do zrobienia. Idealny na obiad. Można go podawać ze świeżym pieczywem. SKŁADNIKI: 35 dag bobu, 1 marchewka, 1 cebula czerwona, 1 papryka zielona, 4 łyżki oliwy, 1 szklanka wody, sól, pieprz, oregano. PRZYGOTOWANIE: 1. Bób gotuję 10 minut w osolonej wodzie. Odcedzam. Marchewkę obieram, kroję w słupki(...)oliwie podsmażam marchewkę oraz cebulę. Podlewam wodą i duszę na małym ogniu około 15 minut. Paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w kostkę. Razem z bobem dodaję do gulaszu. Mieszam i duszę kolejne 15 minut. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i oregano

Tradycyjna kuchnia Kasi
Test patelni WOLL Saphir Lite Induction 184

pozostają nieestetyczne brązowe ślady i kawałki smażonych potraw.  DUSZENIE Patelnia posiada bardzo wysoką krawędź, a także szklaną pokrywę, co czyni ją idealną do duszenia różnego rodzaju mięs, gulaszy i potrawek. Przygotowałam na niej gulasz wieprzowy z fasolą i sosem pomidorowym . Patelnia rozgrzała się w całości w trybie natychmiastowym, a idealnie dopasowana, ciężka, szklana pokrywa zapobiegła rozpryskiwaniu się sosu wokół

My Culinary Art
Gulasz z cebulką i rozmarynem 118

Kolejna propozycja obiadowa. To chyba przez pogodę, tak mnie wzięło na gulasze i mięsa. Takie dania idealnie rozgrzewają i sprawiają że czujemy się dobrze najedzeni. Mój gulasz podałam z ryżem, ale idealnie pasują do niego młode ziemniaczki z koperkiem. Smacznego! Składniki : * 600g mięsa wieprzowego no łopatka, szynka bądź karkówka * łyżka mąki pszennej  * 3 cebule * ząbek czosnku * łyżka czerwonej, mielonej

Magiczne Życie Marty
Wegetariański gulasz z bakłażanów. 202

Witajcie :) Bakłażany :) Lubicie to warzywko ? Bardzo fajnie nadaje się do przeróżnych ciekawych potraw. Dzisiaj proponujemy fajny gulasz z fioletowych podłużnych chińskich bakłażanów. Smakują podobnie do klasycznych czarnych, ale są nieco delikatniejsze w smaku. Chińskie odmiany bakłażanów różnią się od europejskich przede wszystkim cieńszą i delikatniejszą skórką, pozwalającą na przerabianie owoców w całości. Wiele z nich ma również mniej liczne(...)kształtem do kuli. Chińczycy chętniej wybierają owoce o pokroju zbliżonym do ogórka - podłużne, cienkie, o stosunkowo niewielkiej masie. Warto je spróbować. Szukajcie ich na bazarach i w marketach.   Gulasz z chińskich bakłażanów z brokułami (4 osoby) Składniki: 3 chińskie bakłażany 1 średni brokuł 1 duża cebula lodowa 1 passata 250 ml 3 ząbki czosnku świeża kolendra świeży imbir czarne

vegetanie
Gulasz wieprzowy z fasolą 151

Dzisiaj propozycja obiadowa - pyszny gulasz wieprzowy z dodatkiem fasoli i koncentratu pomidorowego. Najlepiej smakuje podany ze świeżutkim pieczywem lub ziemniakami. Zapraszam do przygotowań! Składniki dla 4 osób: 500 g wieprzowiny na gulasz, pokrojonej w kostkę sól, pieprz, słodka papryka, ostra papryka 1 łyżka oleju 1 cebula, pokrojona w piórka 2 ząbki czosnku, obrane, w całości 2 liście laurowe 3 ziarenka

My Culinary Art
Gulasz z żołądków drobiowych 326

Był czas, że ten gulasz robiłam 2-3 razy w miesiącu, na specjalne zamówienie mojej starszej latorośli. Nie wiem czy to tylko moje dzieci tak mają, że jak coś im przypadnie do gustu to zajadają to na okrągło, dopóki nie zasmakują w czymś innym. Tak właśnie było i z tym gulaszem. Zniknął na dobre dwa lata, by nagle znowu się

Wiem co jem
Gulasz z indyczych serc z papryką i selerem naciowym 173

Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc indyczych Składniki: 50 dag serc indyczych 3 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1 mała biała cebula 1 mała czerwona cebula pół dużej czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego sól pieprz łyżka suszonej(...)przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne

Kuchenne zapiski Edyty
Wieprzowe serca w warzywach 115

Pyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych

Kuchenne zapiski Edyty