gulasz - 5883 przepisów (strona:136/393)

Bliny ziemniaczane z gulaszem grzybowo - warzywnym 154

Mniami dzisiaj bardzo sycący obiad bezmięsny. Takie obiady są bardzo rzadko w moim domu, a szkoda, bo na prawdę jest pyszny. Oczywiście można taki gulasz przygotować na wołowince jednak taka wersja jest równie pyszna.   Składniki :  przepis na bliny  gulasz 100 g grzybów ( użyłam opieńki)  1 duża cukinia 2 czerwone papryki 4 pomidory 1 duża

Niezły Młynek
pataty z boczkiem 192

egzotycznym warzywem w naszym klimacie, ale ostatnio bardzo łatwo dostępnym. mimo słodkiego smaku doskonale się łączą ze słonymi dodatkami. bardzo dobrze się pieką, ale również pasują do różnego rodzaju gulaszy i eintopfów. zerknijcie na kilka przepisów z patatami w roli głównej: - gulasz kreolski , - pataty pieczone z tuńczykiem , - pataty pieczone z curry purée z batatów z boczkiem 2 duże bataty

Eksperyment sobotni
Gulasz wołowy z dynią i grzybami leśnymi 154

Skoro wrzesień to grzyby, skoro jesień to dynia koniecznie do tego pyszna wołowina i gulasz że aż oczy się śmieją na sam widok a kubki smakowe szaleją. Zapraszam na znakomite danie obiadowe, podajcie z czym chcecie czy to z ziemniaczkami pieczonymi, czy też z ryżem albo kaszą a ja podałam z pajdą chleba owsianego z pestkami dyni. Polecam serdecznie. Gulasz

Moje Małe Czarowanie
Gulasz cebulowy 127

Propozycja obiadowa idealna na chłodne zimowe dni. Aksamitny i aromatyczny sos, kruche i delikatne mięso - pyszny i prosty gulasz, który "robi się sam". Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego, 6 dużych cebul, 5 - 6 ząbków czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, czerwona słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, mąka, olej Sposób przygotowania: Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę, oprószyć(...)potrzeby sos doprawić. Pod koniec gotowania sos zaprawić zasmażką z mąki: rozgrzać patelnię i przypalić na niej 2-3 łyżki mąki, dodać do sosu i jeszcze chwilę pogotować.  Gulasz wyśmienicie smakuje podawany z kaszą, ziemniakami, ryżem lub pieczywem

Nie tylko w kuchni
Wieprzowy gulasz na piwie. 111

Gulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru. Składniki: 700 – 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego, 1 pietruszka, 1 marchewka, 1 duża cebula, 2 ząbki czosnku, kostka mięsna, sól, pieprz, ostra i słodka papryka w proszku, ziele angielskie, liść laurowy, imbir, 300 ml piwa, olej lub smalec, czubata łyżka mąki Sposób przygotowania: Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem(...)resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień. Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić. Smacznego

Nie tylko w kuchni
ZUPA KREM Z DYNI - jak zwykle ekspresowa. GOTOWANIE WG 5 PRZEMIAN. 126

Dynia w gulaszu jednym, dynia w gulaszu drugim i jeszcze zostało pół dyni, więc dziś - ZUPA KREM Z DYNI. Jak to u mnie, obiad musi robić się w miarę szybko, żeby więcej czasu na życie starczyło ;) Przepis będzie więc łatwy, a przy okazji znowu ze wskazówkami, co po kolei dodawać wg 5 przemian. Zaczynamy od rozgrzania 2 łyżek oleju kokosowego

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Gęsty aromatyczny gulasz z pomidorków, bakłażana i czerwonej soczewicy 106

Żeby nie było, nie jemy tylko ciastek tylko takie oto obiady jak „gulasz” z żółtych i czerwonych pomidorków (z własnej uprawy), bakłażana, czerwonej soczewicy …. Bardzo aromatyczny, podałam z chlebem, który upiekł Misiek. Składniki na 4 porcje: około kilograma pomidorków żółtych i czerwonych 1 bakłażan szklanka soczewicy 2-3 cebule 3 ząbki czosnku 1 dorodna papryczka chili pół(...)minut), dodać obrany i posiekany czosnek, podsmażyć minutkę, dorzucić pokrojoną, wypestkowaną papryczkę i pomidorki. Bakłażana umyć i pokroić i 1 cm kostkę i dodać do gotującego się gulaszu. Dorzucić resztę składników, czyli rodzynki, soczewicę i przyprawy, dolać 3 szklani wody i dusić pod przykryciem około 15 minut aż soczewica zmięknie- sprawdzać czy nie trzeba dolać wody. Smacznego! ps. My jedliśmy

greenscarf
Kurczak a'la Stroganow 632

aromatu. Do tego passata ze słodkich, włoskich pomidorów, odrobinę bulionu, sporo cebuli i wychodzi pyszne danie. Będzie jeszcze pyszniej, a na pewno bardziej wytwornie i elegancko, gdy miseczki z gulaszem przykryjemy czapeczką z francuskiego ciasta. W dziesięć minut ze zwykłego dania powstanie prawdziwy rarytas.         Składniki na 4 porcje: 2 piersi z kurczaka(...)słodką i ostrą oraz sól, posmażyć jeszcze chwilę i przełożyć do garnka. Dodać passatę, wszystko dobrze wymieszać i gotować 20 minut. Doprawić solą i pieprzem. Do żaroodpornych miseczek nałożyć gulasz. Z ciasta francuskiego wyciąć kółka ok 1 cm większe niż średnica miseczek. Przykryć miski ciastem dokładnie dociskając do brzegów. Posmarować masłem lub oliwa, można posypać czarnuszką lub czarnym sezamem. Wstawić

Kulinarne Inspiracje
Polenta 166

góry i pomimo lata, z zawsze ośnieżonymi szczytami. Tam też po raz pierwszy zajadałam się polentą, pod każdą postacią- przypominającą tłuczone ziemniaki, bądz krojoną w kostki i wrzucaną do gulaszu- pycha! I nie wyobrażam sobie piemonckiego gulaszu bez polenty! Kiedy piszę ten post, już od ponad godziny, przeglądam foldery ze zdjęciami z tamtych okolic. Ściska mnie za serce, i ryczę

Z Kuchni Do Kuchni
Polenta con peperonata e pecorino 171

już "sprasowaną" w prostokąt i tylko pokroić w kawałeczki, ale po co , skoro jest taka "prosta w obsłudze" i można ją samemu zrobić? Najbardziej klasycznym dodatkiem do polenty jest gulasz na ostro. Do pokrojonej w kostki polenty dodaje się gulasz, miesza i gotowe. Obowiązkowo wino, obowiązkowo!Może to być VALPOLICELLA SUPERIORE lub RIPASSO , jeśli podajecie z dziczyzną to idealnym winem

Z Kuchni Do Kuchni
Szybkie ratatouille (ratatuj) z mięsem, serem feta i orzeszkami 128

Dzisiaj przepis na szybko. Najczęściej przygotowanie leczo, gulaszu, czy ratatouille trwa dość długo, warzywa i mięso muszą się długo dusić, my pokażemy jak można zrobić je szybciej, wzbogacając do tego smak serem i orzeszkami. Długo zastanawialiśmy się jak nazwać tą potrawę. Gulasz jest cięższy i główną rolę odgrywa w nim mięso, leczo to głównie duszona cebula z papryką i dodatkiem

KasiaiKrzysiu.pl
Gulasz warzywny dla ludzi lasu i nie tylko ;) 137

Danie powstało z potrzeby chwili. Po pierwsze zostały wnętrza pomidorów użytych do faszerowania, a po drugie robiłam czystki w lodówce. Gulasz może być samodzielnym daniem albo dodatkiem do kasz czy ryżu. Można podać je też do suchych tart lub zapiekanek. Dodatek grzybów wywołał późniejszy dobór przypraw i wyszło danie na miarę człowieka lasu, więc tak je nazwałam. Aczkolwiek proszę(...)ogniu aż pomidory się rozpadną. Wyłączyć palnik i dodać rozdrobnioną natkę pietruszki. Wyjąć i wyrzucić trawę żubrową. Doprawić do smaku solą i pieprzem. ------------ Podobne: Szybkie danie z kaszy jaglanej Gulasz z ciecierzycy Ogórkowa z kaszą jaglaną

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki ziemniaczane z gulaszem (przepis 2) 202

Składniki: Gulasz: 700g wołowiny, 2 średnie cebule, 350g pieczarek, 2 świeże papryki (żółta i czerwona), 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, vegeta (niekoniecznie), papryka słodka czerwona, 4 czubate łyżki mąki, olej. Placki ziemniaczane: Przepis znajduje się  tu . Przygotowanie: Wołowinę pokroić w paski (można również w kostkę), podsmażyć - tak by dość mocno się zarumieniła. Dodać soli, pieprzu i czerwonej słodkiej papryki(...)połowie szklanki zimnej wody rozrobić mąkę. Zawiesinę dodawać powoli, cały czas mieszając. Zagotować i zdjąć z ognia, ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.  Placki ziemniaczane podawać razem z gulaszem. Można na wierzch polać łyżką śmietany. Smacznego

W kuchni u Moniki
36 pysznych dań z pomidorami 145

pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Gulasz warzywny z cukinią, papryką, cebulą i pomidorami Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy, mozzarelli i pomidorków Ser pleśniowy le Coutances podany z bukietem sałat i pomidorkami cherry z dodatkiem malinowego(...)pesto rosso, serem Capri i pomidorkami  Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą i mozzarellą Gulasz z żółtej fasolki szparagowej w pomidorach Zielona soczewica w pomidorach pelati Razowa grzanka z pomidorem, bobem i świeżymi ziołami z czosnkiem Sałatka z kolorowych warzyw, bogactwo lata Sałatka z kolorowymi pomidorkami

Moja smaczna kuchnia
Gulasz 92

Gulasz według tego przepisu przygotowuje już od kilku lat ... w oryginale był to Boeuf Stroganow, ale ja trochę zmodyfikowałam przepis i wyszedł taki gulasz po mojemu. Świetnie smakuje z makaronem. Polecam :) Składniki na 6 porcji : około 1 kg polędwiczki wieprzowej 1 duża cebula 0,5 l bulionu warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki musztardy  500 g pieczarek

cucinare