Potrawa, która ucieszy nie tylko podniebienie, ale i oczy. Pełna smaku i barw, których brakuje nam w panującej na zewnątrz zimowej szarości. Smacznego :) Gulasz z serc indyczych Składniki: 50 dag serc indyczych 3 ziela angielskie liść laurowy 2 łyżki oleju 1 mała biała cebula 1 mała czerwona cebula pół dużej czerwonej papryki 2 łodygi selera naciowego sól pieprz łyżka suszonej(...)przykryciem na wolnym ogniu gotowałam do miękkości warzyw – około 15 minut. Mąkę pszenną rozprowadziłam niewielką ilością zimnej wody i zagęściłam nią sos. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Gulasz podałam z makaronem mini lasagne
Kuchenne zapiski EdytyPyszny gulasz z wieprzowych serc z mrożoną mieszanką warzywną i dużą ilością suszonego koperku. Świeży na pewno dałby lepszy smak i aromat, ale tak to już jest, że jak się nie ma co się lubi... Wieprzowe serca można z powodzeniem zastąpić serduszkami z kurczaka lub indyka, a także zaostrzyć smak gulaszu dodając czosnku. Smacznego :) Składniki: 50 dag serc wieprzowych
Kuchenne zapiski EdytyKasza gryczana. Jako dziecko nie przepadałam za nią, ale jest dla mnie idealnym dodatkiem do gulaszu po dziś dzień. Z biegiem czasu moje nastawienie do jej smaku się zmieniło. Oprócz tego, że jest zdrowa może być fajnym dodatkiem do gulaszu, zupy, placków, czy tez podawana z warzywami. Składniki: 0,5 kg cienkiej surowej białej kiełbasy 20dag kaszy gryczanej pół puszki
ChilliJemysame, niezbyt dobre przepisy. Jako zwolenniczka przyjaźni polsko-węgierskiej będę upierać się przy ich madziarskim rodowodzie i w tej samej intencji usprawniłam nieco przygotowanie ciasta. Mówi się, że prawdziwy gulasz węgierski robi się z mięsa wołowego. Bezapelacyjnie jestem za, jeśli chodzi o prawdziwe tego typu danie jednogarnkowe. Jednak w przypadku obiadu takiego, jak dzisiejszy - zwykle wolę delikatniejsze mięso ze schabu(...)się dużo wygodniej. Czosnek kroimy w cienkie plasterki, mieszamy z czubrycą, bądź innymi przyprawami do mięs (np."delikat") (przy czym lepiej starać się unikać "dobrodziejstw" typu "przyprawa do gulaszu"...) , które mamy pod ręką oraz słodką i ostrą papryką w ilości według uznania. Jako, że mamy do czynienia z kuchnią węgierską, która uchodzi za raczej pikantną - ja tej drugiej nigdy
Kuchenna Kontrrewolucyawszystko się ze sobą połączy. W szklance rozprowadzamy mąkę ze śmietaną. Dodajemy trochę wywaru z patelni, żeby całość zahartować i następnie zawartość szklanki przelewamy na patelnię. Czekamy aż gulasz zgęstnieje i zdejmujemy z ognia. Jeśli zajdzie taka potrzeba można dodać więcej mąki (jeśli gulasz wyjdzie za rzadki) lub troszkę więcej wody (gdy wyjdzie zbyt gęsty). Podajemy z kaszą lub ryżem
My simple kitchenUwielbiam kluski, a te śląskie szczególnie! W połączeniu z pysznym, aromatycznym gulaszem z wołowiny jest to niebo w gębie! Składniki: 1/2 kg ziemniaków 5-6 łyżek mąki ziemniaczanej (ewentualnie więcej jeśli masa zbyt mocno by się kleiła) szczypta soli 300 gram udźca wołowego 4 marchewki 1/5 dużej dyni (moja była mrożona z poprzedniego sezonu) 200 ml białego wina 1 ząbek(...)dziurkę. Tak postępujemy z resztą ciasta. Następnie w dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli, po zagotowaniu wrzucamy kluski. Od wypłynięcia klusek na powierzchnię gotujemy je jeszcze 1 minutę. Gulasz z udźca wołowego z marchewką, dynią i pieczarkami Na oliwie smażymy pokrojone w kostkę mięso z dodatkiem drobno posiekanego ząbka czosnku do uzyskania ładnego koloru brązowego, następnie dodajemy pokrojone
Mango PapajaGulasz z piersi kurczaka po węgiersku. Taki miałam dzisiaj obiadek. Wszystkim smakowało i oczywiście na następny dzień nic nie zostało. Pozostaje mi teraz wymyślać co jutro na obiad. Składniki: 2 duże piersi z kurczaka 1 cebula 1 czerwona papryka 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki masła klarowanego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki(...)jest zbyt rzadki możemy go zagęścić mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości wody. Wlać do sosu i chwilkę gotować Można podawać kurczaka z ziemniakami, kaszą, ryżem lub pieczywem. gulasz z kurczaka po węgiersku
O kuchni z uczuciemsię spieszy, mamy mało czasu na przygotowanie obiadu, a domownicy głodni polecam taki oto gulasz. 4 cebule 200 g ryżu 300 g kiełbasy zwyczajnej 300 g pieczarek Pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki Piątnica (kupisz tutaj) 1 łyżeczka przyprawy do mięs i sosów Rafex (kupisz tutaj) Sól, Pieprz 1,5 szklanki bulionu 3 łyżki keczupu Cebulę(...)Wszystko mieszamy, doprawiamy przyprawami, dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Na samym końcu dodajemy keczup i posiekaną natkę pietruszki. Ryż gotujemy w delikatnie osolonej wodzie. Ugotowany łączymy w kiełbasianym gulaszem. Dodatkowo możemy posypać danie koperkiem
VioletoweKucharzenieZaczął się czas ciepłych słonecznych popołudni. W takie dni często mam ochotę na coś lekkiego, aczkolwiek niekoniecznie na zimno. Dziś polecam Wam gulasz warzywny. Kompozycję przypraw każdy może wybrać według własnego uznania. Ja ostatnio zostawiłam swój na noc do przegryzienia i okazało się to strzałem w dziesiątkę. Naturalny smak warzyw, świeże intensywne kolory - składają się na świetne wakacyjne danie. Składniki
MamaOskarkaSosik z duszonej wieprzowinki z dodatkiem pieczarek. Taki gulasz podaje zazwyczaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, można też podać z tłuczonymi ziemniakami. Do tego kiszony ogóreczek i mamy pyszny obiadek. składniki: 700 g wieprzowiny (łopatka,szynka,kawałki gulaszowe) 300 g pieczarek 1 cebula 1 łyżka majeranku 2-3 listki laurowe sól,pieprz woda 2 łyżki posiekanej natki 2 łyżki mąki(...)bardzo odparuje to podlać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zagęścić sos. Mąkę dokładnie wymieszać z odrobiną wywaru i dodać do sosu, dodać też natkę pietruszki i zagotować. Gulasz podałam z kaszą jęczmienną
Monia miesza i gotujeCzasami dla odmiany dobrze jest przegryźć klasyczne mięsne danie i za małą pomocą śliwek wykombinować nowy smak! :) Tak oto powstał gulasz kaspijski (nazwę wymyśliłam sama, otóż pierwsze suszenie śliwek miało miejsce w okolicach Morza Kaspijskiego bardzo bardzo bardzo dawno temu) Danie bardzo aromatyczne, na słodko, proste w przygotowaniu :) Składniki (obiad dla 4 osób): - 0,5 kg piersi z kurczaka (zamiennie
upichconaobiecuje że będzie tych przepisów dużo. Nie mam za bardzo dostępu do dziczyzny ale tym razem udało mi się zakupić kark i łopatkę z sarny i stąd ten pyszny gulasz. Dla podniesienia walorów smakowych marynowałam mięso w jarzębiaku domowej roboty a dodatkowo podałam z grzybami leśnymi. Dla mnie rozkosz ale każdy niech sam oceni czy dziczyzna mu smakuje(...)Zapraszam serdecznie i polecam gorąco. Gulasz z sarny z jarzębiakiem i grzybami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniehasłem przewodnim była majówka a co z nią związanie- grilowanie. Zaprezentowałam trzy dania. w tym dwa dania z karkówki, tak chętnie przez Nas grilowanej. Aby zadowolić wszystkich podaliśmy też gulasz z karkówki z cydrem jako danie obiadowe nie grilowane, jako że nie każdy jest wielbicielem dań grillowych lub po prostu z powodu problemów zdrowotnych takowych jeść nie może.Gulasz
Z Majeczką w kuchnimięsa na gulasz z jelenia, 3 cebule, 6 ziaren pieprzu czarnego, 5 owoców ziela angielskiego, 4 jagody jałowca, 400 ml bulionu wołowego, mąka do oprószenia mięsa, tłuszcz do smażenia, sól 50 g wytrawnej czekolady Mięso oprószyć mąką i smażyć na rozgrzanym tłuszczu (ja użyłam smalec z gęsi) ze wszystkich stron na rumiano. Podsmażone mięso przełożyć do garnka z grubym dnem(...)dolać wodę i ewentualnie doprawić solą. Gdy mięso będzie gotowe zdjąć z ognia i dodać posiekaną czekoladę, wymieszać. Mięsa z czekoladą nie gotujemy. zastawa z mięso na gulasz ze sklepu dziki trop
królestwo garówchlebem żytnim Wasa*. Gęsi pipek potrawa z nadziewanej skóry z gęsiej szyi. Farsz można przygotować z ziemniaków, gęsich podrobów, z mięsa wołowego, drobiowego lub cielęcego. Gęsi pipek to również gulasz z gęsich żołądków. Oba rodzaje potrawy wywodzą z kuchni żydowskiej. W dawnej Kongresówce Gęsi Pipek jest faszerowaną podrobami gęsią szyją , natomiast na terenach niegdysiejszej Galicji – jest(...)gulasz z gęsich żołądków . W jidysz słowo pipek, pochodzące od niemieckiego Pfeifen, oznacza rurkę – wskazywałaby, że gęsia szyja jest właściwym przepisem. *W listopadzie Szwedzi świętują Mårtengås. 10 listopada spotykają z rodziną lub znajomymi przy kolacji, podczas której degustują gęsinę, często podając do niej chrupkie pieczywo Wasa. zastawa
królestwo garów