mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:140/214)

Sos szpinakowy z suszonymi pomidorami 67

szpinakowy z suszonymi pomidorami to świetna baza do wielu różnych dań. Składniki (4 porcje): szpinak w liściach, 300g, 1 mała biała cebulka, 2 ząbki czosnku, łyżka masła klarowanego, 1 słoik suszonych pomidorów w zalewie z oleju, masa netto 140g, 2 łyżki sera mascarpone, 1/4 szklanki mleka 2%, szczypta soli i pieprzu. Sposób przygotowania Najpierw rozgrzej na patelni masło klarowane(...)minuty. Gotowy sos można wykorzystać na wiele różnych sposobów. Najłatwiej będzie ugotować do niego jakiś dobry makaron, np. pełnoziarnisty makaron spaghetti. Jeśli jednak wolicie danie z wykorzystaniem mięsa, to bardzo polecam zapiekane sznycle z indyka właśnie pod tym sosem. WARTOŚCI ODŻYWCZE DLA 1 PORCJI (bez makaronu): 191kcal Białko: 5,1g Węglowodany: 15,2g Tłuszcz: 14g Błonnik pokarmowy: 4,1g Ładunek

Natka Pietruszki
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 169

jest prawdą, że są ciężkostrawne - wręcz przeciwnie. Można je podawać nawet bardzo małym dzieciom bez obaw o ich brzuszki.Moje dzisiejsze gruszki to propozycja przede wszystkim jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu(...)małym ogniu przez kilka minut. Na końcu wlać ocet winny i zagotować.Gruszki umyć, przekroić na ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Układać w umytych i wyparzonych słoikach i zalewać zalewą. Słoiki pasteryzować przez około 5-7 minut

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sos ze świeżych pomidorów 226

Ekspresowy Sos ze świeżych pomidorów do mięsa, czy makaronu. Pomidory pochodziły z mojej działki. Sos jest soczyście czerwony, bardzo smaczny, pełen pysznych aromatów. Sos jest lekko pikantny, gdyż dodałam do niego trochę pieprzu Cayenne i rozgnieciony w moździerzu kolorowy pieprz. Sos ma wyraźnie pomidorowy smak z odrobiną czosnku, dodałam sporą ilość oliwy i doprawiłam go dużą ilością ziół: oregano(...)skórki, dobry blender kielichowy daje sobie z nimi radę. Polecam też przepisy na inne moje pomidorowe sosy : sos pomidorowy na zimę słodki Relish k olejny sos pomidorowy do słoików oraz polecam przepis na zupę pomidorową ze świeżych pomidorów Sos ze świeżych pomidorów: Składniki: 1 kg pomidorów 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 1 ząbek czosnku 3 szczypty tymianku 3 szczypty

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Menu na tydzień: Dieta z pudełka i słoika 155

zobaczyć tutaj. Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Misa obfitości z pieczoną cieciorką Wtorek: Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z kaszą jaglaną Środa: Pieczona zupa minestrone instant ze słoika Czwartek: Hamburgery Jamiego Oliviera Piątek: Pikantny syczuański makaron ryżowy Skąd taka kolejność posiłków? Kolejność posiłków nie jest przypadkowa. Na końcu są dania, które najlepiej się zamrożą (dania na czwartek(...)zwykle tak robimy, żeby skrócić cały proces gotowania) jedno danie będzie z makaronem pszennym, jedno z ryżowym, a dwa z kaszą (żeby była jakaś różnorodność) w daniach pojawi się mięso (drób i wołowina) dwa lancze będą wegetariańskie (dla równowagi – staramy się jeść coraz mniej mięsa) O tym jak szukamy konkretnych przepisów możecie przeczytać w tym wpisie. Kiedy jadłospis był

Niedzielny kucharz
Buraczki ćwikłowe na zimę. 515

arto zrobić takie buraczki, smakują wyśmienicie, a nie potrzeba do ich zrobienia dużo składników. Buraczki te możemy podawać jako dodatek do drugiego dania np. z ziemniakami i mięsem lub posmarować nimi kanapki z wędliną .  Składniki : 5 kg buraczków ćwikłowych 1/4 szklanki cukru sól ocet ( najlepiej winny, jabłkowy ) Sposób wykonania :    B uraczki dokładnie myjemy, gotujemy do miękkości, odcedzamy(...)smaku cukrem, solą i octem, zagotowujemy. Warto dodać najpierw mniejszą ilość cukru, soli i octu, dokładnie wymieszać, spróbować, a następnie w razie potrzeby dodać więcej. Gorącymi buraczkami napełniamy słoiki. Zostawiamy od góry słoika około 3 cm wolnego miejsca. Buraczki dobrze ubijamy łyżką w słoikach, aby nie było pęcherzyków powietrza. Brzegi słoików wycieramy dokładnie papierowym ręcznikiem i zamykamy szczelnie wieczkami. Pasteryzujemy

Przepisy i porady kulinarne
Sałatka imprezowa znakomita 106

Przepyszna i bardzo prosta w przygotowaniu sałatka makaronowa z dodatkiem rukoli, kurczaka, oliwek oraz suszonych pomidorów. Przepis na tą sałatkę dostałam od mojej przyjaciółki i od

Blog kulinarny S9.PL
Udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym 199

Kurczak jest pyszny. Lubię przyrządzać kurczaka zwłaszcza udka z kurczaka . Dzisiaj proponuję przepis na udka z kurczaka marynowane w sosie musztardowym. Uwielbiam musztardę. Zabrałam z Polski kilka słoików, bo jest mniej słodka i ma bardziej wyrazisty smak gorczycy. Szwedzi lubią słodką musztardę i jedynie ostra dijon musztarda spełnia moje wymagania. Ale wracając do kurczaka, udka należy zamarynować przynajmniej na godzinę(...)rodzynkami i prostą sałatkę z warzyw i owczego sera. Udka marynowane w sosie musztardowym podczas pieczenia pięknie się karmelizują. Uwielbiam skórkę z kurczaka, przesiąkniętą przyprawami i chrupiącą. Dlatego pozostawiam mięso nieco dłużej w piekarniku aby skórka nabrała odpowiedniej konsystencji. Udka z kurczaka marynowane i pieczone Składniki: na 6 porcji 1½ kg udek z kurczaka, około 6 – 8 sztuk

codojedzenia
Podsmażany kurczak z sałatką 188

Za oknem słoneczko coraz mocniej świeci, więc naszła mnie dzisiaj ochota na jakieś lżejsze danie, a cóż może być lepszego niż sałatka :) Składniki: - 3/4 szklanki kaszy

Zainspirowana w kuchni
Bigos z kiełbasą 99

zjeść z octem ( dla mnie to rarytas). Wrzuciłam to do garnka i nastawiłam na gotowanie. Godzinka z głowy. Jak już kapusta była mięciutka dodałam koncentrat pomidorowy – pół małego słoika i przyprawiłam solą i pieprzem i dosypałam majeranku. Zrobiłam zasmażkę. Stopioną słoninę podsmażyłam i dodałam dwie łyżki mąki. Zaprawiłam kapustę. Wiadomo, bigos najlepszy jest jak postoi do następnego dnia. Nawet(...)Zdarza mi się robić czasami bigos na bogato. Gotuje wtedy kawałek łopatki i dalej postępuję jak w tym przypadku, wrzucam kapustę…itd. Dodatkowo tylko do kapusty wrzucam rozdrobnione mięso z gotowania. No to wtedy już jest bajka w smaku! Smacznego! Lidka Artykuł Bigos z kiełbasą pochodzi z serwisu Pieprzyć z fantazją

Pieprzyć z Fantazją
Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym 182

suszonej pieprz i sól do smaku   Marchewki obrać i zetrzeć na tarce, cebulę obieramy i drobno kroimy ( można jedno i drugie pokroić i użyć blendera ). Warzywa dodajemy do mięsa, dodajemy jajko i doprawiamy pieprzem i papryką, odrobiną soli. Dokładnie całość wyrabiamy rękami. Z masy formujemy małe kuleczki, ja je odłożyłam na deskę. Pomidory zmiksować blenderem, przelać na patelnie dodać(...)Doprawiamy sos do smaku solą. Ja podałam pulpeciki z makaronem. Tak wyglądało jedzenie, które zabrałam ze sobą do pracy w pierwszym słoiczku serek grani z pomidorem i koperkiem, kolejny słoik to sok z ananasa, moreli, imbiru i mięty. Pysznie zdrowo i sezonowo.           Pulpeciki z indyka w sosie pomidorowym

Kuchnia na wzgórzu
Dżem z dyni i pomarańczy 154

może całkiem nieźle smakować z pomarańczą więc postanowiłam i ją dodać do mojego dżemu. Okazało się to bardzo trafnym posunięciem.Tak przygotowany dżem możemy wykorzystać do ciast, tortów, deserów, mięs czy jako smarowidło do słodkiego pieczywa. Składniki: 1 kg dyni melonowej, wypestkowanej, obranej i pokrojonej na mniejsze kawałki sok wyciśnięty z dwóch dużych pomarańczy, skórka starta z 1 pomarańczy(...)pomarańczy i cytryny, skórkę pomarańczową oraz żelfix. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy składniki się połączą dodajemy cukier i gotujemy jeszcze 3 minuty. Gotowy dżem przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy około 10 minut. Przechowujemy w spiżarce. Smacznego

Życie ze smakiem
Zraziki nadziewane śliwką w sosie pomidorowym 153

szkl rosołu lub bulionu 2 łyżki mąki natka pietruszki Mięso wymieszać z przyprawami, dodać startą na tarce bułkę i cebulę posiekaną w drobną kosteczkę wyrobić. Zwilżonymi rękami podzielić mięso na ok 16 porcji. W każdej umieścić suszoną śliwkę i uformować kulkę wielkości małej brzoskwinki.  Kuleczki obsmażyć ze wszystkich stron . Przygotować sos; Do garnka wlać rosół, i 1 szkl wody(...)odrobinę wody. Doprawić do smaku odrobiną cukru. Włożyć do sosu zraziki razem z tłuszczem w którym się smażyły. Gotować ok 10 min. Posypać natką pietruszki. Zraziki można zamknąć w słoiki i przechowywać w lodówce. Zraziki podałam z plackami ziemniaczanymi z młodych ziemniaków

Gotowanie jest łatwe
Dietetyczny poniedziałek: Soczewica z cieciorką i pomidorami, czyli gęsta i sycąca FIT zupa :) 230

Harira - to rodzaj marokańskiej zupy, niezwykle aromatycznej i sycącej. Od dawna zbierałam się za jej ugotowanie :D Moje wykonanie na pewno nie jest jej dokładnym odzwierciedleniem, ponieważ nie zawiera mięsa i jest w 100% wegetariańska, także dodatek przypraw nie jest tak pokaźny. Wyczytałam, że zupa powinna gotować się długo i powoli, dzięki czemu uzyskuje pełny smak. Jednak ja postanowiłam zrobić(...)ostre dla niektórych, dlatego jeżeli preferujesz kuchnię łagodną pomiń chilli lub dodaj tylko odrobinkę). Zapraszam na harirę w moim wykonaniu - inną, ale podobną :) Składniki (4-6 porcji): cieciorka w słoiku - 220 g pomidory z puszki - 400 g sos pomidorowy Passata - 200 g soczewica czerwona - 50 g soczewica zielona - 50 g bulion wegetariański w proszku  - 20 g (2 łyżeczki) woda

Zdrowie na języku :P
Cukinia z chili 203

papryczki chili. Jest to dość ostra sałatka ale czasami w zimie potrzebna taka "rozgrzewka";)  My lubimy bardzo, ciekawe czy i Wam posmakuje? Idealnie komponuje się z różnego rodzaju mięsami. Polecam bardzo;)  Składniki: 2 kg cukinii 0,5 główki czosnku 2 cebule 2 średniej wielkości marchewki bądź 1 duża 2 średnie czerwone papryki papryczka chili około 0.5 szklanki cukru(...)cienkie paski, marchew zetrzeć na dużych oczkach. Wszystko razem wymieszać,zasypać cukrem,solą i odstawić na 15 minut. W między czasie zagotować zalewę.  Sałatkę odcisnąć,włożyć do słoików i zalać gorąca zalewą. Pasteryzować 15 minut

Krakowskie smaki Ani