szynki wieprzowej z dodatkiem przecieru pomidorowego, dobrze, fajnymi ziołami doprawionego, z makaronem i dwoma rodzajami fasoli został połączony, wędzoną papryka oprószony. Część zjedzona, część w słoiki schowana i rozdana :) Składniki na ok. 3,5 l: marynata: 7-8 łyżek oleju rzepakowego czosnkowego, 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą, 2 łyżki sosu sojowo grzybowego, 3 średnie białe(...)trawy cytrynowej ciętej, 2 łyżeczki słodkiej papryki, chili świeżo mielona do smaku, 1 płaska łyżeczka cukru, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, dodatkowo: sól do smaku, świeża bazylia. Przygotowanie: Mięso opłukane i osuszone kroimy na niewielkie kawałki (wielkość powinna być zbliżona do siebie), przekładamy do naczynia i zalewamy olejem, sosem sojowym. Cebulę obieramy i kroimy w wiórka, dodajemy do mięsa
Moniki SmakołykiZdecydowałam się użyć słowa „tatar” w tytule, pomimo faktu, iż niektórzy kojarzą go wyłącznie z potrawą mięsną. I choć mięsa nie jadam, to zawsze z miłą chęcią skłonię się do przygotowania i poeksperymentowania w kuchni w wyniku których powstaną jego smaczne zastępniki. I wbrew niektórym opiniom nie ma w tym absolutnie nic złego, zwłaszcza wówczas, kiedy owoce naszej pracy posmakują(...)zdecydowanie wytrawna – ostry wyrazisty smak pikli miesza się z subtelną słodyczą suszonych pomidorów. Dla mnie idealna na kanapkę w towarzystwie innych warzyw, ale równie dobrze smakuje wyjadana prosto ze słoika. Uwaga! Pasta koniecznie powinna się przegryźć-najlepiej przez jedną noc w lodówce. Składniki: 1/3 szklanki orzechów włoskich 4 wafle ryżowe (40 g) 2 suszone pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Roślinna - blog wegańskiSałatka z tuńczykiem i sorgo bardzo prosta do przygotowania a jednocześnie nietuzinkowa i efektowna. Sorgo pochodzi i uprawiane jest w krajach tropikalnych, głównie Afryce. Odmian sorgo
Dorota Smakujerazem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki w zalewie musztardowej z miodem 2 kg ogórków gruntowych 5 ząbków czosnku(...)mnie ogórki były bardzo duże, więc pozbyłam się pestek i pokroiłam je w grube półplasterki. Z octu, wody, cukru, miodu, musztardy, soli i przypraw gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki w słoikach Ogórki i czosnek układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki
Korniszonkirazem proponuje przepis na pyszne ogórki w zalewie musztardowo-miodowej . Tak przygotowane warzywa są bardzo kruche, mają ciekawy słodko-kwaśny smak i idealnie sprawdzą się jako dodatek do mięs, kanapek, sałatek i przekąsek. Zatem do dzieła - robimy ogórki w zalewie musztardowej z miodem ! Składniki na ogórki w zalewie musztardowej z miodem 2 kg ogórków gruntowych 5 ząbków czosnku(...)mnie ogórki były bardzo duże, więc pozbyłam się pestek i pokroiłam je w grube półplasterki. Z octu, wody, cukru, miodu, musztardy, soli i przypraw gotujemy zalewę. Pokrojone ogórki w słoikach Ogórki i czosnek układamy w słoikach i zalewamy wrzącą zalewą. Słoiki dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez ok. 15 minut. Gorące słoiki ustawiamy do góry dnem i pozostawiamy do wystygnięcia. Ogórki
Gotujemy i jemypromocji ;). Czasem taki artykuł się przydaje , szczególnie na wyjazd , więc zawsze trzymam puszkę lub dwie . Ta jest nawet całkiem spoko.W składzie zawiera trochę świństw, ale przynajmniej ma też 81 % mięsa , nie momu co przy tego rodzaju produktach, jest już sporym sukcesem. Smak także przyzwoity , chociaż nie polecam jeść jej zbyt często . Studencka patelnia z udziałem konserwy to był mój szybki(...)wypróbować Składniki : 1 puszka łopatki konserwowej 5 pieczarek kawałek dyni ( dowolny ) mała garść świeżego szpinaku mała garść kiszonej kapusty z papryką ( można dać zwykłą , miałam taką resztkę na dnie słoika , stąd ta 1 mała cebula 1 papryczka chilli , czerwona 1 płaska, łyżeczka czosnku granulowanego sól , pieprz do smaku olej rzepakowy do smażenia Na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy , pokrojoną
Ogrodnik w podróżyW ostatnich dniach otrzymaliśmy od firmy Kamis niespodziankę – śliczną skrzyneczkę z przyprawami. Wygląda pięknie i oryginalnie, a w środku całe mnóstwo przypraw i dodatkowo moździerz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Przekręcony przepis na burrito, które zamiast w charakterze nadzienia występuje w roli sałatki. Jeśli macie ochotę możecie zawinąć nadzienie w placki tortilli. Albo spakować do słoika i zakąsić podpieczoną na patelni tortillą. Czas : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Burrito to po hiszpańsku „osiołek”. Nazwa dania wywodzi się stąd, że tak jak na osiołka do buritto można wpakować(...)szczyptą kuminu. Popieprz. Zawiń w folię aluminiową i wstaw do piekarnika. Piecz 30 minut (po tym czasie wyjmij z piekarnika, rozwiń folię, nakłuj filet w najgrubszej części. Jeśli z mięsa wypłynie klarowny sos, jest już gotowe. Jeśli będzie mętny, wstaw jeszcze na 5 minut do piekarnika. Krok 3 W międzyczasie ugotuj ryż. Przepłucz go kilkakrotnie w zimnej wodzie, i wsyp
Niedzielny kucharzDynia w occie jest doskonała do mięs i kanapek. W związku z tym, że trwa na nią sezon, warto to wykorzystać i zrobić przetwory na zimę. Swoją drogą wiedzieliście, że jest aż 20 gatunków dyni? Wśród nich są gatunki ozdobne. Pestki dyni są źródłem pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Składniki : dynia- w sumie dowolna ilość Zalewa : 1 szklanka octu 10% garść goździków(...)kawałki. Do garnka ze wrzącą wodą wrzuciłam dynię i podgotowałam minutę. Następnie wyjęłam ją cedzakiem i przełożyłam do miski. W drugim garnku zagotowałam składniki zalewy. Dynię przełożyłam do wyparzonych słoików. Zalałam zalewą. Mocno dokręciłam słoiki i odstawiłam je do wystygnięcia do góry dnem na ręczniku. Przykryłam słoiki ściereczką. Tak przygotowanej dyni nie pasteryzujemy. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis
Oka w rosole czyli KaFka gotujeprzeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, przyprawić pieprzem i krótką chwilę razem podsmażać. Na patelnię z podsmażonymi warzywami włożyć kotlety. Wlać zimną wodę (około 500 ml, woda powinna zakrywać mięso) i gotując na średnim ogniu doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i dusić, na małym ogniu, przez około 35 minut. Pod sam koniec duszenia, w miseczce wymieszać śmietankę(...)ulubioną surówką. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi, w zależności od apetytów, porcja dla 4 - 5 osób. Świeże kurki można zastąpić puszką kurek w zalewie lub słoikiem duszonych kurek. Przygotowany w ten sposób schab jest soczysty i miękki, a kotlety nie wymagają dokładnego rozbijania. Sos kurkowy należy solidnie przyprawić pieprzem, gdyż grzyby dobrze smakują w połączeniu
Gospodyni Miejskainne wędliny wędzone i nie tylko, np. domowa polędwicę wędzoną, domową wędzoną kiełbasę chłopską, wędzoną domową pasztetową, polędwicę wileńską czy też schab ze słoika.Uważam, że warto poświecić trochę czasu na przygotowanie własnych wędlin, pozbawionych sztucznych zapychaczy, wypełniaczy czy innych wzmacniaczy smaków ! Domowa podsuszana kiełbasa żywiecka Składniki na 5 kg kiełbasy: 2 kg łopatki(...)mielimy na sitku nr 13. Pręgę mielimy na sitku nr 4. Przed zmieleniem pręgi mieszamy ją z 50 ml wody i wkładamy na 30 minut do zamrażalnika. Każdy rodzaj mięsa peklujemy oddzielnie. Czas peklowania to 48 godzin, w temperaturze 4-8 stopni C. Po tym czasie do łopatki dodajemy wszystkie przyprawy i mieszamy, aż masa będzie kleista. Później dodajemy karkówkę
Kulinarne przygody GatityKonserwa. Dzięki Andy’emu Warhalowi i jego serii obrazów 32 zup Campbell stała się ikoną popkultury konsumpcyjnej i z koszarów wojskowych szturmem wdarła się na salony
Marder&Marder ManufactureZapiekane pomidory z mozzarellą i oliwkami to bardzo szybko, bardzo prosta i niezwykle smaczna przystawka. Danie to możemy przygotować zawsze kiedy odwiedzą nasz niespodziewanie znajomi. Przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zdrowe warzywne leczo to danie, które możemy zjeść jako oddzielny posiłek lub też podać z kaszą, ryżem albo pieczywem. Przygotowanie go zajmie nam nie więcej jak
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!prosto z butelki, pewnie dlatego zakochałam się w tym przepisie. Plus oczywiście smażona cebula, którą prawie każdy bardzo lubi. Konfitura z czerwonej cebuli świetnie sprawdza się jako dodatek do mięs. Ale nie tylko. Ja np. sukcesywnie podjadam ją bez niczego, jej smak jest tak wciągający, że założę się – nie przejdziecie obok niej obojętnie. My coś wspominał, że jadł(...)mieszajcie. W czasie smażenia dodajemy do niej cały ząbek czosnku, liść laurowy i ocet. Pod koniec, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Gotowe. Z tej ilości składników, otrzymacie mały słoik konfitury. Artykuł Konfitura z czerwonej cebuli i octu balsamicznego pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovy