mieso w sloikach - 3202 przepisów (strona:150/214)

Utopence, czyli parówki marynowane z chili i czosnkiem 299

kawałki. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Połowę papryczki pokroić w paseczki lub plasterki.W słoiku układać kawałki parówek wraz z czosnkiem i papryczką. Całość zalać przestudzoną zalewą. Słoik zakręcić. Po całkowitym wystygnięciu przełożyć w chłodne miejsce. Najbardziej optymalna byłaby klasyczna spiżarnia. W lodówce jest trochę za zimno. Biorąc jednak pod uwagę, że większość z nas mieszka(...)Nove. Linia "Natura" jest nową propozycją dla osób szukających zdrowszych wędlin. Szerzej pisałam o niej w poście o sałatce jarzynowej.Wykorzystane przeze mnie parówki składają się z 83% mięsa wieprzowego. Są smaczne, bez chrząstek, czy innych paskudztw, które nieraz strzelają w zębach podczas jedzenia parówek. Przede wszystkim jednak nie zawierają glutenu i dodatków z serii E - jest to ważne, kiedy szuka

Codzienna kuchnia niecodzienna
Podstawowa, meksykańska salsa 184

kumin (1/8 łyżeczki). Całość zmiksować, aż do uzyskania ulubionej konsystencji - u mnie z niewielkimi kawałkami warzyw. Ewentualnie jeszcze doprawić do smaku solą i cukrem. Przygotowaną salsę przełożyć do słoika/plastikowego pojemnika przeznaczonego do kontaktu z żywością, zakręcić/zamknąć i wstawić do lodówki na minimum 1 godzinę w celu przegryzienia się smaków. Salsę podawać schłodzoną z nachosami, krakersami, czy grubo(...)błon i nasion, które nadają jej ostrości. Salsa jest idealna do nachos, grubo krojonych chipsów czy krakersów. Pasuje także do tortilli, tacos, quesadillas, enchiladas, czy jako dodatek  do mięs. Kumin to nie to samo, co stosowany w polskiej kuchni kminek. Salsę należy przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu max. 24 godzin od przygotowania. Źródło przepisu:   The Pioneer

Gospodyni Miejska
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 231

tego co już raz rozmroziliście . Jeśli tak zrobicie, rozwiną się bakterie, które sprawią, że jedzenie się zepsuje. Wyjątek stanowią produkty gotowane między jednym a drugim mrożeniem. Jeśli np. zamrożone mięso zamienicie w sos al ragu, możecie spokojnie go zamrozić. Bakterie zostaną bowiem unicestwione podczas gotowania. 3. Dobre opakowanie to podstawa W co pakować? Jeśli macie niewiele miejsca sprawdzą się zasuwanie(...)Generalnie produkty w zamrażalniku warto układać ciasno – dzięki temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Do mrożenia zup, przede wszystkim rosołu bazowego, używamy słoików . Zajmują więcej miejsca niż torebki, ale za to można ich używać dużo dłużej, wygodniej się w nich rozmraża i przenosi jedzenie. Są też lepsze do mrożenia długoterminowego i bardziej ekologiczne

Niedzielny kucharz
Pomidorowy tatar (wegański, bez oleju) 181

Tatar to popularna zakąska, tradycyjnie przyrządzana z mielonego lub drobno siekanego mięsa z dodatkiem żółtek jajek, cebuli, oleju i przypraw, spożywana na surowo. Mnie ta kombinacja nigdy nie smakowała, ale za to wegański, mocno pomidorowy tatar bardzo przypadł mojej rodzinie do gustu, włączając dzieci. W dodatku, nie zawiera w ogóle oleju, czyli jest zdecydowanie zdrowszy. Taka smaczna propozycja na lekki(...)balsamicznego 3/4 szklanki wody sól i pieprz do smaku Wykonanie: Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę, pomidora ostrożnie parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki i drobno kroimy. Kapary ze słoika odcedzamy i kroimy w niewielkie kawałki. W dużym naczyniu kruszymy wafle ryżowe, wsypujemy paprykę słodką, wędzoną i całość mieszamy. Dodajemy cebulę, pomidora, kapary, przecier pomidorowy, ocet balsamiczny i wodę. Tatar

Lamarida.pl
Z ŁĄKI NA TALERZ: Agrestowy chutney z lawendą 200

Lipiec, to takie letnie apogeum. Mnóstwo owoców, najróżniejszych warzyw, ziół, kwiatów i najpiękniejszych łąk, na których aż huczy od latających stworzonek :) To czas wszystkich małych i

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Jak mrozić jedzenie – 10 zasad 100

Mrożenie jedzenia to świetny sposób na bezpieczne przechowanie produktów, których nie zjadamy od razu, lub na gromadzenie zapasów. My mrozimy wszystko: całe gotowe dania, pieczne, gotowane, samżone mięso, bułki z hamburgerami, pity, pizze, zupy, sosy pomodorowe, rosoły, pokrojone owoce i warzywa. Domowa mrożonka nie raz uratowała nam życie, kiedy nie było czasu na gotowanie:) Dobrze zamrożone i rozmrożone jedzene smakuje(...)temu będzie lepiej pracował (tak jak pisaliśmy – mrożonki chłodzą swoich sąsiadów). Generalnie nie powinno używać się do mrożenia słoików, gdyż szkło może popękać pod wpływem niskiej temperatury. Chyba, że macie słoiki żaroodporne, o grubych ściankach. Jeśli będziecie mrozić w słoikach, pamiętajcie by nie napełniać ich po brzegi, tylko zostawić trochę wolnego miejsca. Zupa czy sos, jak każdy płyn, który

Niedzielny kucharz
Kotleciki z komosy ryżowej 77

nieco innej odsłonie, a mianowicie złociste kotleciki z komosy ryżowej. Warto wypróbować aby wprowadzić zdrowe urozmaicenie do swojej diety. To danie na pewno zachwyci osoby, które zrezygnowały ze spożywania mięsa, ale mam nadzieję, że także mięsożercy się na nie skuszą Kotleciki są pyszne. Mają w środku suszone pomidory, mozzarellę i natkę pietruszki. Więc po prostu muszą dobrze smakować. Zapraszam(...)jest zaliczana do grona zbóż, jej nasiona są bogate w skrobię. Sama roślina stanowi doskonałe źródło pełnowartościowego białka, przez co idealnie pasuje do diet osób rezygnujących ze spożywania mięsa. Dzięki zawartości flawonoidów (m.in. kwercetyna i kemferol), komosa ryżowa działa przeciwutleniająco na organizm, co oznacza, że chroni nas przed szkodliwym działaniem reaktywnych form tlenu. Quinoa posiada także niski indeks glikemiczny

Natka Pietruszki
Domowy sos Teriyaki 134

miodu Słono-słodki sos teriyaki to jeden z moich ulubionych sosów uniwersalnych. Jest to doskonała  azjatycka przyprawa i marynata. Wyjątkowy smak sosu wspaniale spaja azjatyckie dania z mięs, ryb, owoców morza, tofu lub warzyw. Przepis na domowy sos teriyaki dostałam od Luizy Trisno, szefowej kuchni znanej z reinterpretacji kuchni azjatyckiej. Ten sos jest wyjątkowo łatwy w przygotowaniu, smaczny, najlepszy(...)mirin. Całość doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i gotujemy na wolnym ogniu. Sos redukujemy przez około 10 minut, następnie przecedzamy przez gęste sitko. Gotowy sos przelewamy do słoika, zakręcamy, studzimy i wstawiamy do lodówki. Domowy sos teriyaki możemy przechowywać w lodówce około trzy tygodnie. Smacznego! * Mirin jest to przyprawa uzyskana w wyniku fermentacji ryżu, czasami nazywana słodką sake

Tajemnice Smaku
145. Prosty i pyszny obiad, czyli: zapiekana pierś z kurczaka pod czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwied 167

Czołem! Dziś, choć już od dłuższego czasu unikam mięsa chciałabym podzielić się fajnym pomysłem na prosty obiad z piersią z kurczaka w roli głównej. Przepis ten powstał jakiś czas temu, gdy gotowałam lunch dla dzieci w przedszkolu. I tak już został w naszej karcie dań :D, ponieważ maluchom bardzo mocno przypadł do gustu i z reguły znika co do joty(...)własnego spokoju i zdrowia lepiej bezpieczniej jest kupić pierś z kurczaka ekologicznego lub zagrodowego - ze sprawdzonego źródla ( w ograniczaniu spożycia mięsa świetne jest to, że je się je zdecydowanie rzadziej - przez co można sobie pozwolić na lepsze jakościowe mięso za wyższą cenę - warto!).            Poprzez fakt, że pierś zapieka się w szczelnym naczyniu żaroodpornym

Symfonia Smaków
Irlandzki relish pomidorowy. 178

przepadłam. I kropka! Z tej ścieżki odwrotu już nie ma ;) I jeżeli, drogi Czytelniku, jesteś zwolennikiem słodko-kwaśnych smaków, to jest to przepis dla Ciebie. Dodawaj do wędlin, pieczonych mięs i ostrych serów. I mam nadzieję, że podzielisz moją opinię :) Składniki: 1 kg pomidorów 3 jabłka (średniej wielkości, kwaśne) 2 cebule 250 g cukru 180 ml octu jabłkowego(...)ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu do momentu aż nadmiar cieczy odparuje. Mieszać od czasu do czasu, aby relish się nie przypalił. Gorący relish przełożyć do słoików, zakręcić. W razie konieczności zapasteryzować

zadanie-gotowanie
Kurczakowe zawijańce z suszonymi pomidorami 142

kurczaka; mąka pszenna; Filety z kurczaka opłukać pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i przekroić je w poziomie na pół tak, by powstały cztery kawałki. Przygotowane w ten sposób mięso rozbić cieniutko (najlepiej pomiędzy dwoma warstwami folii spożywczej), oprószyć z obu stron przyprawami (solą, przyprawą do kurczaka i pieprzem cytrynowym). Pomidory wyjąć z zalewy (mocno ich nie odsączać) i pokroić(...)należy zwrócić uwagę, by były szczelnie zawinięte, aby przy smażeniu nie wypłynął nam roztopiony ser). Przygotowane roladki obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron. Uwaga: Słoik pomidorów miałam o wadze 280g. Z tego użyłam połowy pomidorów

In my kitchen
Jak zjeść papaję 285

Dojrzała papaja to znakomity probiotyk, przyśpieszający odbudowę flory bakteryjnej po kuracjach antybiotykowych, co może być pomocne w okresie jesienno-zimowych przeziębień.   Papaja dobrze komponuje się z mięsem, rybami, owocami morza, warzywami, owocami i jogurtem. Sprawdzi się też w przetworach, konfiturach, dżemach, sokach i kompotach.Najprostszy sposób na zjedzenie papai to obrać owoc ze skórki, wydrążyć łyżką nasiona, pokroić(...)prażonego sezamu,sok i skórka otarta z połowy cytryny,sól i miód do smaku.      Przygotowanie:Do słoiczka lub shakera wlać składniki dresingu, wymieszać potrząsając słoikiem.Papaję i cukinie umyć, osuszyć ręcznikiem, fetę pokroić w kostkę. Papaję obrać obieraczką do warzyw, przekroić na pół, wydrążyć nasiona przy pomocy łyżki, pokroić w kostkę, nasiona uprażyć

SzczyptaSmaQ
Sałatka z szynką i tortellini 555

Sałatka z szynką i tortellini jest bardzo szybka w przygotowaniu. Odrobina świeżego koperku dodaje jej świeżości i niezwykłego zapachu. Idealnie sprawdzi się w upalne słoneczne dni

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Domowa ćwikła z chrzanem 100

białej kiełbasy, żurku i oczywiście domowej ćwikły z chrzanem Bez ćwikły z chrzanem biała kiełbasa czy szynka już nie smakują tak wyjątkowo. Jest ona chyba najzdrowszym sosem do mięsa. Chrzan ze względu na swoje właściwości bakteriobójcze i grzybobójcze wzmacnia nasz system odpornościowy oraz pomaga w trawieniu, co jest dość istotne w czasie Świąt. Buraki natomiast oprócz pierwiastków mineralnych mają sporo(...)umyć, zalać zimną wodą i ugotować do miękkości. Po ostudzeniu obrać i zetrzeć na tarce. Chrzan obrać, opłukać i osuszyć a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć starty chrzan do słoika i dodać 1 łyżeczkę cukru i pół łyżeczki soli. Zalać wrzącą wodą do połowy wysokości chrzanu, zamieszać, przykryć i odstawić do ostudzenia. Do buraków dodać sok z 1 cytryny, łyżkę

UgotujmyTo.pl
Suszone plastry cukinii w oliwie do słoików 199

pewnością chętnie wróci do tego przepisu. Żaby suszenie szło sprawnie i w miarę szybko zawsze suszę plastry równocześnie na trzech patelniach co i Wam radzę. Składniki na trzy słoiki po ok. 180 ml. - 3 dość duże cukinie Zalewa: - 250 ml oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, u mnie dodatkowo aromatyzowana rozmarynem - 2 łyżeczki pikantnego lub łagodnego ajvaru - 1/4 łyżeczki soli(...)spiżarni, oliwa i czosnek są świetnymi konserwantami, więc mogą długo posiedzieć. Plastry cukinii zrobione w ten sposób idealnie nadają się na kanapki lub jako przystawka, idealny dodatek do mięs i pasztetów

Apetyczna babeczka