Kociołek meksykański – długi weekend 263około 6 -7 osób : 1 kg karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków(...)łyżeczka , mielonych ziaren kolendry 2 łyżki cukru sól do smaku dodatkowo : 2 paski gorzkiej czekolady , 70 – 80 % ( w meksyku , często dodaje się ją do gulaszy lub chilli ) Mięso kroimy w grubą kostkę ( żeby się nie rozpadło, podczas duszenia ) , marynujemy w połowie przypraw ( drugą połowę, zostawiamy do doprawiana w trakcie duszenia ) z połową główki czosnku , wyciśniętego praską , przez co najmniej
Ogrodnik w podróży
CIASTO DYNIOWE Z MIGDAŁAMI 219druga była mała, ale inna. Hokkaido miksowałam ze skórą, z tej drugiej wydrążyłam łyżką miąższ, a skórę wyrzuciłam. Gotowe puree można przechowywać w lodówce do kilku dni w zamkniętym słoiku. Można także spasteryzować lub zamrozić. Masło roztapiamy w rondelku na małym palniku , dodajemy cukier (lub ksylitol) i amaretto (lub olejek migdałowy), mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Dodajemy puree z dyni(...)jednym żółtku i mieszamy. Następnie dodajemy ubite na sztywno białka i delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy rozdrobnione migdały (ja wrzuciłam swoje do grubego worka i potraktowałam tłuczkiem do mięsa). Całość mieszamy i wykładamy na blaszkę, której dno wyłożyliśmy wcześniej papierem do pieczenia. Formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok. 55- 60 minut na termoobiegu
Smaczne Zdrowe
Odchudzona ogórkowa 234sobotniej nocy ;) Na garnek średniej wielkości potrzebne są: 2 podudzia z kurczaka 4 duże marchewki 3 piertuszki 1/2 selera 1/2 pora 1 cebula 5 małych ziemniaków natka pietruszki koperek słoik kiszonych ogórków ( wraz z wodą ) 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól pieprz ( zawsze świeżo mielony ) szczypta cukru. Z udek, liści laurowych i ziela(...)wodę z ogórków. Dopiero teraz należy zacząć doprawiać zupę solą, pieprzem, cukrem i czosnkiem. Wszystko razem musi się zagotować. Pod koniec dodać posiekaną natkę pietruszki i koperek. Wyjąć kurczaka, mięso oddzielić od kości i znów włożyć do zupy. To jest moja wersja ogórkowej, którą bardzo lubię i objadam się bez większych wyrzutów sumienia. Można zamiast kurczaka dodać wędzone kości. Będzie
Jemy Pijemy
Bigos- dobry na wszystko... 189danie, które znajduje zwolenników nie tylko wśród polaków, zresztą jak cała nasza kuchnia. Ja przygotowuję go zawsze na każde święta i aby zatrzymać smak dłużej zagotowuję go również w słoikach. Super mieć pod ręką coś pysznego dla nieoczekiwanych gości. Tak, więc... SKŁADNIKI: 60dag. karkówki 50 dag. chudego boczku świeżego 1 kg. żeberek 25 dag. boczku wędzonego parzonego parka wędzonej kiełbasy(...)boczek świeży i wędzony pokroić w kostkę, dodać przyprawy: sól, pieprz, majeranek, zmiażdżone 2 ząbki czosnku, pokrojoną w kostkę cebulę, smażyć na margarynie lub smalcu prawie do miękkości mięsa, wówczas dodać koncentrat pomidorowy wymieszać i chwilę przesmażyć, W drugim garnku ugotować żeberka około 1 kg., dodać 2 listka laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprzu, następnie pokroić mięso
Kuchnia Beaty
Frappe jagodowe 205zwykłej (lub zbożowej - dla odważnych) 1 łyżka cukru trzcinowego nierafinowanego3 kostki loduwoda mineralna niegazowana lub mleko roślinne4 garście jagód2 łyżeczki syropu z agawyPrzygotowanie Potrzebujemy shakera lub słoika średniej wielkości. Wrzucamy do niego kostki lodu, wsypujemy kawę i cukier, wlewamy dwie łyżki wody mineralnej lub mleka. Szejkujemy, szejkujemy, szejkujemy. Dopóki kostki lodu nie przestaną obijać się o ścianki(...)wodą mineralną. Najlepiej, jeśli jest schłodzona, uzyskamy lepszy efekt zimnej kawy. Ostatnio pozwoliłam sobie na małą rozpustę, jeśli chodzi o zdrowe odżywianie. Nie, nie tknęłam mięsa. Po prostu mniejszą wagę przywiązywałam do tego, jaki pokarm cechuje się jaką wartością odżywczą i w związku z tym, czego powinnam jeść więcej, a czego mniej. Przestałam też czytać
Weganizm infantylny
Menu na tydzień – jesienią zielono mi 200minut obróbki cieplnej. Nie bójcie się jeść steków rare, a nawet blue, czyli niemal surowych. Jeśli lubicie tatara, polubicie też krwisty stek. Tu jedna ważna uwaga: na patelnię kładziemy mięso o temperaturze pokojowej. Grzechem, gorzej, zbrodnią jest smażenie steka wyciągniętego wprost z lodówki Dwa razy naszym w menu na tydzień pojawiła się ryba, cudownie pachnący dymem pstrąg z lokalnej hodowli(...)spiżarni: Masło Olej rzepakowy 2-3 łyżki dowolnej mąki, np. razowej 3-4 łyżki bułki tartej Parmezan Przyprawy: 10 suszonych pomidorów 3 łyżki tartego chrzanu (może być ze słoika) Ostra musztarda 1 łyżeczka suszonego rozmarynu lub gałązka świeżego Filecik anchois Miód Sól Pieprz Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Tym razem, wyjątkowo, w niedzielę gotowaliśmy tylko na niedzielę, a przygotowanie obiadu
Niedzielny kucharz
Kremowy kurczak w sosie Dijon z brokułami 122użyć mielonego lub świeżego startego na tarce albo przeciśniętego przez praskę. Świeży czosnek zwykle daje więcej smaku i aromatu ale jak najbardziej można użyć mielonego w proszku lub ze słoika. Tymianek, rozmaryn i pietruszka - to zioła, które doskonale pasują do musztardy Dijon. Mona użyć suszonych albo świeżych. Chrupiące kawałeczki smażonego boczku to kolejny pyszny element tego dania. Białe wino(...)samej patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek, tymianek oraz rozmaryn. Po około 1 minucie wlać białe wino (ewentualnie bulion) i zdeklasować, zeskrobując wszystkie przywarłe do dna patelni kawałeczki mięsa. Odparować mniej więcej połowę dodanego wina. Krok 3. Wlać śmietankę, dodać musztardę Dijon, wymieszać i chwilę gotować, aż sos odrobinę jeszcze zgęstnieje. Pod koniec dodać parmezan, rozpuścić, cały czas mieszając
Moja Książka Kucharska
Sałatka z makaronem noodles i jajkami 3466Sałatki z zupek chińskich mają chyba tyle samo zwolenników co przeciwników. Jeśli lubicie ich smak, ale obawiacie się składu takiej zupki, polecam Wam wyszukać na sklepowych
Smaki Na Talerzu
Cytrynówka / Limoncello 510Ciasta, ciasteczka, mięso kiełbasa, a ja oprócz tamtych smakołyków na te święta nastawiłam dwie pyszne nalewki. Wczoraj zlane, czekają na przegryzienie się smaków ;) Na pierwszy rzut prezentuje nalewkę cytrynową. Rewelka! Jak się pośpieszycie to jeszcze spróbujecie nalewki w te święta. Co prawda troszę krócej postoi ale będzie ;) Oryginalny przepis pochodzi z bloga Igraszki losu, Małgorzata dała w nim większą(...)szklanki cukru Przygotowanie: Cytryny szorujemy usuwając wosk i ogólnie cały brud ze skórki. Skórkę z cytryny obieramy cieniutko aby nie było pod spodem tej białej skórki. Do słoika 0,5 l wrzucamy skórki z cytryny i zalewamy je spirytusem. Słój zakręcamy i odstawiamy w ciemne miejsce na około 2 tygodnie, mieszając skórki co 2 dni. Po tym czasie
Życie zaczyna się w kuchni
Domowy sos chili, słodko - kwaśny 261połowę papryki. Jeżeli po wymieszaniu wszystkich składników stwierdzimy ze sos nie jest taki ostry jakbyśmy chcieli, można dodać więcej zmiksowanej papryki. Doskonały dodatek do sajgonek, spring rollsów czy mięsa. Polecam Inspiracją był przepis z tej strony Składniki: 10 długich cienkich papryczek chili 10 ząbków czosnku 3/4 szklanki wody 1/2 szklanki octu winnego 3/4 szklanki(...)wody z 1 łyżką mąki kukurydzianej. Wlać do sosu, dobrze wymieszać. Podgrzewać mieszając. Po paru minutach sos zacznie gęstnieć. Kiedy zacznie się znowu gotować wyłączyć. Rozłożyć do małych wyparzonych słoików. Zakręcić. Tak przygotowany sos możemy przechowywać w lodówce nawet parę miesięcy. Można też słoiki pasteryzować, najwygodniej w piekarniku. Słoiki wstawić do zimnego piekarnika, piekarnik nagrzać do temp
Stare Gary
Pesto z rukoli 205Warto mieć w lodówce. Idealna jako pasta do kanapek, dodatek do obiadu, czy przekąska na kolację. Ładuję to pesto wszędzie – do makaronów, do mięs, jako
gutfut
gulasz z kiełbasą i warzywami 222Pomysł na ten prosty, ale kolorowy gulasz z kiełbasą i warzywami wpadł mi do głowy, gdy nie miałam pomysłu na obiad Mięso zapomniałam wyjąć z zamrażarki, w lodówce było właściwie echo, znalazłam tylko cienkie śląskie kiełbaski, zamrożoną kolorową paprykę (której nie trzeba rozmrażać), a w koszyku były świeże warzywa (ziemniaki, marchew), które są chyba w każdej kuchni(...)wołowy – gulasz z podrobów z pieczarkami Przepis na gulasz z kiełbasą i warzywami 6 ziemniaków 5 cienkich kiełbasek śląskich 4 ogórki kiszone najlepiej własnoręcznie przygotowane 2 marchewki 1 słoik domowego ketchupu o poj. 250 ml lub opakowania (250 g) krajanki warzywnej w koncentracie z przyprawami Winiary (nowość na rynku) papryka kolorowa mrożona 1 łyżka oleju 300 ml bulionu, rosołu
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pasta z czosnku niedźwiedziego 169niedźwiedziego jest siarka, która nadaje charakterystyczny pikantny smak i specyficzny zapach. Wszystkie części czosnku niedźwiedziego są jadalne. Świeże liście pokrojone na drobne kawałki są doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek, mięsa, wędlin i wielu innych potraw. Żeby zatrzymać czosnek na dłużej, polecam Wam tą pastę. Na mały słoiczek ok. 0,25 l potrzebna jest mała reklamówka liści, a więc potrzeba(...)wierzch pasty dajemy dodatkową łyżeczkę oleju. Jeśli macie szerszy słoiczek, musicie dać tyle oleju, żeby pokrył całą powierzchnię. Słoiczek zakręcamy, wstawiamy do lodówki. Po każdym użyciu wycieramy brzegi słoika. Smacznego :)) czosnek niedźwiedzi, olej
Bułka z Chlebem
Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem 141pozycja na naszym świątecznym i imprezowym stole. Zawsze pojawia się w towarzystwie w sosu tatarskiego . Jest idealnym dodatkiem do pasztetów, pieczonych mięs serwowanych na zimno czy też domowych wędlin. Będzie też pasował do duszonych mięs podawanych na gorąco. A ja bardzo go także lubię z żółtym serem 😁. Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem Cumberland, sos żurawinowy z chrzanem Czas(...)przestudzenia. Gdy owoce będą całkowicie zimne dodajemy chrzan i szczyptę soli. Ilość chrzanu jest zależna od jego mocy, bo czasami trafia się szatan . Sos przechowujemy w zamkniętym słoiku w lodówce
Kulinarne przygody Gatity
Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami 154jest tak smaczna, że moi chłopcy napchali się nią, a reszta obiadu w postaci pieczonej karkówki, została nie tknięta. Miało to swoje plusy, wieczorem były pyszne kanapki z pieczonym mięsem na zimno… Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej(...)łyżeczki, mielonej gałki muszkatołowej sól, pieprz do smaku około 200 ml słodkiej śmietany lub mleka ( tyle żeby zatopić wszystko w naczyniu do zapiekania, ja zapiekałam w 0,5 l słoikach-, stąd takie proporcje ) 2 łyżki klarowanego masła Boczniaki i cebulę, kroimy w dowolne kawałki, byle niezbyt duże. Podsmażamy na maśle, jak zmiękną i się przyrumienią, dokładamy obrane i pokrojone
Ogrodnik w podróży