jeden z tych obiadów, który kompletnie przerósł moje oczekiwania. Na kwiaty cukinii zasadzałam się od poprzedniego roku, ale wtedy nie było ich dużo. W tym roku cukinie aż świecą od ogromnych, złotych trąb- nic tylko zrywać, nadziewać i smażyć! Do przygotowywania potraw nadają się zarówno męskie jak i damskie kwiaty cukinii. Można je rozróżnić za pomocą dydka i tu, zaskakująco(...)właśnie te damskie mają dydek- jest to oczywiście zalążek cukinii. Przyznam, że mi dydka i jego potencjału szkoda, dlatego wybrałam jedynie kwiaty męskie. Zebrałam je około południa, kiedy kwiatostany się już zwinęły- nie przeszkadzało to w nadziewaniu, a nawet było trochę pomocne. Żeby zebrać otwarte trąby, należy to zrobić wcześnie rano. A jak będziemy jeść? Nadziewane ricottą i smażone
les mirabellesCzekał na nas cierpliwie. Doglądany przez mamę i brata, podlewany w najsuchszych zakątkach, zarastający bujną, podeszczową trawą. W nagrodę za opiekę podzielił się cukiniami, z którymi mama przygotowała swoje popisowe leczo. A kiedy wróciliśmy zaskoczył nas ilością czekającej w nim pracy- koniec wakacji! Takie widoki przywitały mnie po tygodniowej nieobecności: Mirabelki jeszcze są! Róża pomarszczona nie kwitnie tak obficie(...)sobie koło akacji. Lekko przywiędnięta rabata kwiatowa. Nawłoć i pysznogłówka zakwitły pod naszą nieobecność. Gruchy skończą w cieście a grzyb niestety na nic się nie zda- ślimaki były pierwsze. Cukinie! Oczywiście plony trzeba było zużyć, dlatego przygotowałam eksperymentalny sos do wspomnieniowego makaronu- bo smakiem nawiązywał trochę do naszych wakacji. Był też prosty- w sam raz na pourlopową zamułę i remontowaną
les mirabellestygodniu szukałam pomysłów z czym zestawić cukinię. A ponieważ zimą chętniej sięgamy po bardziej kaloryczne dania chciałabym zaproponować Wam markaron zapiekany z cukinią. Nie jest to może danie najlżejsze i najłatwiejsze do strawienia. Ale za to bardzo smaczne i można przemycić w nim sporo cukini i zjeść ją ze smakiem. A to przecież warzywo. Potrzebne nam będą (porcja(...)osób) : 500 g makaronu, 6 małych cukinii, 1 ząbek czosnku, 5 suszonych pomidorów, 25 cl śmietany, 1 jajko, szczypta gałki muszkatułowej, kilka świeżych listków bazyli, sól i pieprz. Przygotowanie 20 minut, Gotowanie 50 minut. Przepis : Ugotować makaron we wrzącej osolonej wodzie (według przepisu na opakowaniu). Makaron powinien być al dente (czyli nie rozgotowany). Następnie odcedzić go i odstawić
MODA NA BIOświeże warzywa to skarb nie do przecenienia. Zwłaszcza tego lata, bo dzięki krótkiej zimie i ciepłej wiośnie są tańsze niż rok temu. Dziś udało mi się kupić małe, okrągłe cukinie po 2 zł za kilogram! Małe cukinie wyglądają jak arcydzieło, zwłaszcza takie - w trzech różnych kolorach. Dlatego zamiast je kroić, zrobiłem do nich farsz i zapiekłem w piekarniku. Składniki(...)drobnej cukinii 1 serek ricotta (250 g) kilka łyżek stołowych świeżego pesto 2 jaja 2 ząbki czosnku ulubione zioła (dodałem prowansalskie) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Cukinie umyć, odkroić górną część, a dolną wydrążyć (nie pomylcie "wieczek", do zapiekania zamkniemy nimi cukinie). Przygotować mus, miksując: połowę wydrążonego z cukinii miąższu, serek ricotta i pesto. Dodać zioła i przyprawy
W SMAKSkoro już mamy środek sezonu na świeżą cukinię, pamiętajcie, że jadalne są nie tylko owoce tej rośliny (tak, cukinia jest warzywem, ale to, co zwykle jemu, jest jej owocem). Równie, a może nawet bardziej smaczne, są kwiaty cukinii. Na początek parę wyjaśnień. Cukinia jest rośliną jednopienną, rozdzielnopłciową. Oznacza to, że na jednym egzemplarzu powstają dwa rodzaje kwiatów - męskie i żeńskie(...)żadna dyskryminacja. Po prostu w przypadku kwiatów żeńskich jest więcej do jedzenia, bo tuż pod nimi powstaje młody owoc. Kwiaty męskie osadzone są zaś jedynie na wątłej szypułce. Kwiaty cukinii można faszerować, ale równie smaczne są po prostu usmażone na patelni. Do ich obtoczenia można użyć na przykład ciasta naleśnikowego lub tempury. Ja wybrałem to drugie. Składniki (na 10 kwiatów
W SMAKDzisiaj mój pomysł na wykorzystanie cukinii. Warzywo sezonowe, trzeba więc korzystać, póki jest :) Moja propozycja to zupa krem z cukinii z curry i grzankami. Sycąca, smaczna o delikatnie orientalnym smaku i zapachu na pewno przypadnie Wam do gustu. Składniki (porcja na 4 miski): 2 cukinie (u mnie żółta i zielona) 750 ml bulionu 3 łyżki oliwy z oliwek(...)ząbków czosnku 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki pieprzu cayenne jogurt naturalny świeża bazylia Przygotowanie (30 min): Na początku należy przygotować cukinię, a więc obrać ją ze skórki, wydrążyć miękki środek z pestkami, pokroić w grubą kostkę oraz obrać czosnek. W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i wrzucamy obrany ze skóry czosnek. Podsmażamy aby oddał smak do oliwy przez około
PastelFoodPodczas ostatniej wizyty w Biedronce, w dziale warzywnym dostrzegłam malutkie, piękne cukinie. Od razu zakupiłam kilka sztuk. Nie zdążyłam dojść do kasy, a już miałam plan co z nimi zrobić. Pyszny farsz z drobiowego mięsa mielonego i kaszy jaglanej. Całość w pomidorowym sosie z dodatkiem samej cukinii, a wierzch obsypany mozzarellą. Pychota! Potrawa wolna od glutenu. Czas przygotowania: 30 minut(...)Ilość porcji: 3 Składniki: Ok. 9 małych cukinii 0,5 kg mięsa mielonego z indyka Puszka krojonych pomidorów 2 małe cebule 2 ząbki czosnku ¾ szklanki kaszy jaglanej Kulka mozzarelli 2 łyżki oleju rzepakowego Przyprawy: Sól, świeżo mielony pieprz, oregano, ostra papryka, liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego Kasze jaglaną umieszczamy na drobnym sitku i płuczemy dwukrotnie pod bieżącą wodą. Przesypujemy
Kolizje SmakówSKŁADNIKI kilka cukinii 1 woreczek kaszy jęczmiennej 1 opakowanie mrożonego szpinaku 1 opakowanie sera feta przyprawy: sól, pieprz / pieprz ziołowy, czosnek, czubryca (opcjonalnie), zioła prowansalskie ser żółty olej WYKONANIE Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, a następnie wydrążamy miąższ, tworząc łódeczki. Miąższ cukinii kroimy na mniejsze kawałki, które potem użyjemy do farszu. Gotujemy w osolonej wodzie(...)woreczek kaszy jęczmiennej. W drugim garnku dusimy szpinak wraz z miąższem cukinii. Gdy zmięknie, dodajemy ser feta, kaszę i doprawiamy według uznania. Cukinie wypełniamy przygotowanym farszem i posypujemy startym żółtym serem. Łódeczki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w brytfannie i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 minut. Czym najczęściej faszerujecie cukinie
ZofianaSezon na cukinię uważam za rozpoczęty! Pierwszy z przepisów, z wykorzystaniem cukinii ;) Dzisiaj najprostsza, smażona cukinia :) Złote krążki z cukinii Składniki: 2 małe cukinie jajko 4 łyżki mleka sól pieprz bułka tarta olej z pestek winogron (do smażenia) Przygotowanie: Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy :) Kroimy w plasterki. Jajko roztrzepujemy z przyprawami i mlekiem. Krążki cukinii maczamy
Lawendowe NieboSezon na cukinię trwa, a ja w poszukiwaniu ciekawych smakołyków trafiłam na muffiny z cukinią;) Smakuje nie tylko prawdziwym fanom cukinii. Po własnej modyfikacji powstał taki oto przepis: Muffiny z cukinią Składniki: 370 g mąki łyżeczka soli 250 ml mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 125 g margaryny 10 dag sera żółtego duża cukinia(...)ząbki czosnku zioła prowansalskie świeża bazylia pół łyżeczki słodkiej papryki Przygotowanie: Cukinię obieramy, wydrążamy środek (pestki) i kroimy i kostkę - najlepiej zawsze wychodzi to panom - w tym przypadku mojemu Mężowi;) Ser kroimy w drobną kostkę lub ścieramy. Margarynę roztapiamy i studzimy. Do miski wsypujemy proszek do pieczenia, przesianą mąkę, sól i mieszamy. W drugiej misce roztrzepujemy jajka z mlekiem
Lawendowe Niebosmakoszy… i nie tylko – brie panierowany, na sałatce z cukinii. Potrawa prosta, szybka w przygotowaniu. Wiecej czasu zajmie chyba opracowanie przepisu, niż samo jej przygotowanie. Składniki: - serek brie - panierka (migdały, sezam) - 1 jajko - olej arachidowy Sałatka: - cukinia - sok z ½ cytryny - różowa sól himalajska - olej sezamowy Z umytej cukinii odcinamy końcówki i szatkujemy na cienkie długie plastry (najlepiej(...)migdałowo sezamowej (można dosypać trochę płatków migdałowych, aby zróżnicować strukturę). Na patelni rozgrzewamy olej arachidowy (ma wysoką temperaturę dymienia) i kładziemy panierowany ser. Smażymy na złoto, ze wszystkich stron. Cukinię odsączamy dokładnie z wody (na sitku i ręcznikiem papierowym). Doprawiamy różową solą himalajską oraz skrapiamy olejem sezamowym – mieszamy. Podajemy usmażony ser na sałatce. Przygotowując brie panierowany, na sałatce z cukinii
mojewypiekiinietylkoBardzo smaczna zapiekana - cukinia nadziewana miesem.Szczegolnie dla amatorow suszonych pomidorow i majeranku,bo te dominuja jako przyprawy nadzienia miesnego.Wystarczy mieso zastapic kuskusem otrzymamy pyszne danie dla wegan.Wykorzystujac makaron z poprzedniego dnia do mojej zapiekanki mielismy dzis naprawde wspaniale danie obiadowe.Ryz pasowalby tu rownie dobrze. W tym wydaniu zapiekankowym cukinia prezentuje sie znakomicie.Swietnie sie sprawdzi rowniez na wszystkie wyjatkowe okazje.Biesiadnicy beda(...)zachwyceni.Zapraszam do wyprobowania mojego przepisu. Skladniki na 4 porcje: 3 cukinie 4-5 galazek zielonej pietruszki 40 g suszonych pomidorow (z zalewy ze sloiczka) 200 g mieszanego miesa mielonego 2 lyzki posiekanych migdalow 1 lyzeczka suszonego majeranku ( dodalam jeszcze swiezy) sol,pieprz 100 ml bulionu warzywnego 100 ml smietanki kremowki 50 g startego sera wloskiego np.Grana Padano Wykonanie: Obciac pietki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pomysłem na nowy przepis dla dzieci może być zdrowa pizza na bazie ciasta pełnoziarnistego. Wystarczy przygotować ciasto z mąki pełnoziarnistej, dodać ulubione warzywa dziecka, takie jak papryka, pomidory czy cukinia, posypać startym serem oraz udekorować np. plasterkami kiełbasy drobiowej. Taka pizza będzie bogata w białko, witaminy oraz błonnik, a jednocześnie zachęci dziecko do jedzenia warzyw. Inne przepisy na pizzę(...)jednocześnie dostarczają wartościowych składników odżywczych. Oto kilka propozycji prostych i szybkich dań dla dzieci: Omlet z warzywami – wystarczy ubić jajka, dodać pokrojone w kostkę warzywa (np. paprykę, pomidory, cukinię), posolić i pieprzyć do smaku, a następnie usmażyć na patelni. Omlet jest bogaty w białko, witaminy i błonnik, a jednocześnie łatwy i szybki w przygotowaniu. Kanapki z pastą jajeczną
WiszniówkaOdkryj smaki włoskiej kuchni z naszym przepisem na aromatyczną zupę z włoską kiełbasą i cukinią. To proste, ale niezwykle satysfakcjonujące danie łączy w sobie pikantność kiełbasy, świeżość warzyw i głębię aromatycznych ziół. Idealne na chłodne wieczory, to bogate w smak danie z pewnością zaspokoi apetyty i ogrzeje serca. Łatwe w przygotowaniu i pełne charakterystycznych smaków, to doskonały wybór na pożywną(...)kolację. Print Przepis na Zupę z Włoską Kiełbasą i Cukinią Rodzaj dania Zupy Kuchnia Śródziemnomorskie Tagi cukinia, kiełbasa, włochy, zupa Czas przygotowania 30 minutes minutes Ilość 6 porcji Author Magdalena Składniki 225 g włoskiej kiełbasy w masie 1 średnia cebula posiekana 1 średnia zielona papryka posiekana 3 szklanki bulionu wołowego
ale Pysznieinnego jak tylko ruszać do kuchni i rozkoszować się smakiem! Smacznego! Koniecznie sprawdź też przepisy na inne lekkie, zdrowe dania: Orzeźwiające gazpacho z pomidorów i arbuza Makaron z cukinią i fasolką szparagową Zupa kokosowa z zielonego groszku Chłodnik z botwiny Spaghetti z cukinią Pin Print Komosa ryżowa z warzywami i ananasem – pomysł na wegański obiad Recipe by Healthy Creations(...)Course: Przepisy Porcje 2 Porcje Składniki 120 g komosy ryżowej 3 ząbki czosnku Marchewka Łodyga selera naciowego Pół cukinii 3 plastry świeżego ananasa 3 łyki kukurydzy Świeży imbir (kawałek ok. 3 cm) Szczypta chili Łyżka sosu sojowego Łyżka masła orzechowego Wykonanie Komosę ryżową ugotować na sypko Czosnek pokroić w plasterki, imbir zetrzeć na tarce. W garnku rozgrzać łyżkę oleju
Healthycreations.pl