cukinia - 18701 przepisów (strona:137/1247)

Cukina tikka masala z tofu 103

nastał czas na pyszne i rozgrzewające dania z warzywami w roli głównej. Tym razem bohaterką jest cukinia, czyli jesienna królowa. Serdecznie zapraszam Was na cukinię tikka masala z tofu, czyli pyszne danko wywodzące się  z kuchni indyjskiej. Jest aromatyczne i pełne przypraw i kolorów, czyli tak jak powinno być w tej kuchni.  Gotową pastę tikka masala kupicie(...)etykietce na słoiku i wybierzcie tę, która ma tylko naturalne składniki, bez żadnych ulepszaczy. A do tego własnoręcznie zrobione chlebki naan. Jest pysznie i bardzo aromatycznie. Wpadajcie po przepis! Cukinia tikka masala z tofu Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 cm kawałek imbiru 2 łyżki pasty tikka masala 1 puszka pokrojowych  pomidorów pelati

Kulinarne przygody Gatity
Czekoladowe muffinki z cukinią 79

Czekoladowe muffinki z cukinią Wilgotne i mięciutkie babeczki czekoladowe, które w smaku przypominają znane i lubiane brownie. Cukinia nie jest wcale wyczuwalna, aż trudno zgadnąć, że jest w środku. Z tego samego przepisu robię ciasto czekoladowe, które również bardzo lubimy, jednak piecze się je znacznie dłużej niż babeczki.     Składniki: **WSZYSTKIE SKŁADNIKI MUSZĄ BYĆ W TEMPERATURZE POKOJOWEJ 350g cukinii(...)jogurt *** *** Mąkę, sól, kakao, proszek do pieczenia i sodę mieszamy razem. Do masy maślanej dodajemy w dwóch turach suche składniki i dokładnie łyżką – tylko do momentu połączenia się składników *** *** Cukinie dokładnie myjemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach *** *** Czekoladę kroimy na małe kawałki *** *** Cukinię i czekoladę dokładamy do ciasta i delikatnie mieszamy *** *** Ciasto przekładamy do foremek na muffinki

Blog z Apetytem
Bigos z cukinii II 92

wiele razy słyszałam o „bigosie” z cukinii, że musiałam spróbować przygotować go i ja. Co prawda na blogu znajdziecie przepis o tej nazwie, jednak choć dania są podobne, tamten przepis traktuję bardziej jako potrawkę. Jest to na pewno fajna opcja dla osób, które lubią cukinię i różne wariacje z jej udziałem lub chciałyby przygotować „bigos(...)wersji nieco lżejszej. Danie powinno być wyraziście doprawione, a warzywa nie powinny zbyt mocno się rozgotować. 5-6 cukinii (około 2 kg) 500 g cienkiej kiełbasy (u mnie podwawelska) 2 duże marchewki 1 cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego około 200 ml wody 3 łyżki oliwy papryka mielona słodka papryka ostra – do smaku sól, pieprz Cukinię trzemy na dużych oczkach

Smaki Na Talerzu
Paleo tort Misz- masz 140

dużym błędzie. Ten mój odbiega bowiem odrobinę od standardowych wyobrażeń o torcie… Jest w dodatku trochę przekombinowany – jeden blat ciasta to ciasto marchewkowe, a drugi to brownie z cukinii, stąd właśnie taka a nie inna nazwa. Oba na bazie mąki kokosowej . Krem zaś powstał z awokado i banana (wspominałam o tym w tym wpisie ). Jedyny wspólny element z wyobrażeniem większości(...)się jednak akurat złożyło, że robiłam ciasto marchewkowe oraz Brownie na tort jedno po drugim. Miały one stanowić zupełnie osobne wypieki, ale pech chciał, że brownie z cukinii nie wyrosło na tyle, żeby mogło posłużyć za dwa blaty tortu Paleo (widać to na poniższym zdjęciu), więc trzeba było kombinować. Jak widzicie każdy, nawet najdziwniejszy wynalazek ma swoją- czasami mniej

Modern Cave Girl
Pizza z burakami i cukinią 113

można więc odpalić piekarniki. Dziś zapraszam Was na pizzę na domowym cieście, która jeszcze pozostaje w letnich klimatach,  w końcu wrzesień to jeszcze lato. Pizza z burakami i cukinią i dodatkiem mozzarelli jest lekka, łatwa do zrobienia i bardzo apetyczna. Wielbiciele mięsa oczywiście mogą sobie na niej ułożyć kawałek szynki. Na blogu znajdziecie także inne przepisy na pizzę: Pizza(...)cukinią Pizza z cukinią i serem pleśniowym   Pizza ze szparagami Pizza pszenno-żytnia ze szpinakiem Pizza z zielonymi szparagami Pizza z rukolą Mini pizze Pizza hawajska Pizza Margherita   Pizza pszenno-żytnia Pizza capriciosa Pizza z cukinią i serem pleśniowym Czas przygotowania:  180 minut Proporcje  na 2 placki Składniki na ciasto: 150 g mąki pszennej

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka z papryką i cukinią 74

Sałatka z papryką i cukinią to doskonały dodatek na grilla czy do obiadu. Przepis dostałam od mojej zaprzyjaźnionej sąsiadki Reni Zestawienie składników niby jest banalnie proste, ale sama nie wpadłabym na takie połączenie. Spróbujcie koniecznie! Zobacz też: Cukinia zapiekana z jajkiem i serem Sałatka z cukinią i świeżym ogórkiem Sałatka z papryką i cukinią Drukuj przepis Czas gotowania: 30 minut(...)Składniki mała cukinia czerwona papryka czerwona cebula garść kopru zalewa: 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, 2 łyżki octu, łyżeczka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Cukinię kroimy w słupki. Paprykę kroimy w paski, a cebulę w pióra. Koper siekamy. Całość wkładamy do miski. 2 Składniki zalewy mieszamy ze sobą: 3 łyżki wody, 3 łyżki oleju, 2 łyżki

Kuchnia Bazylii
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 189

sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad(...)kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy

Kuchnia MagdaLeny
ZAPIEKANKA Z CUKINII Z MOZZARELLĄ 189

sezonie na cukinię oprócz smażonych placków warto zrobić zapiekankę z cukinii... z dodatkiem sera mozzarella oraz koperku, cebuli i czosnku. Taka zapiekanka smakuje bardzo podobnie jak placki, tylko jest mniej tłusta, bo pieczona w piekarniku. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie - wystarczy wymieszać wszystkie składniki w misce i zapiec w naczyniu żaroodpornym.  Pyszna propozycja idealna na obiad(...)kolację... Podobnie jak placki z cukinii świetnie smakuje podana z sosem czosnkowym, tzatziki lub po prostu z jogurtem naturalnym. Składniki: 2 duże cukinie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 pęczek koperku 125 g sera mozzarella (kulka lub tarty) 3 jajka 2 łyżki oliwy 3 łyżki bułki tartej 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej sól, pieprz Wykonanie: Cukinie dokładnie myjemy

Kuchnia MagdaLeny
Przekąska z cukinii 392

Plasterki cukinii z drobno posiekaną czerwoną i żółtą papryką, pomidorem i cebulą, posypane tartym serem i zapieczone, to fajna opcja na przekąskę w okresie letnim. Warzywa powinny być jak najdrobniej pokrojone. Finalnie dobrze, by cukinia wciąż pozostała lekko chrupiąca. Lepiej wybrać niezbyt dużą cukinię, tak by jej plasterki można było wziąć do ręki i zjeść na jeden/dwa kęsy. 2 cukinie(...)czerwona papryka 1 żółta papryka 2 pomidory 1 cebula 1-2 ząbki czosnku lub czosnek granulowany około 100g tartej mozzarelli sól, pieprz Cukinię kroimy na grubsze (około 1,5 cm) plasterki. Pozbawione gniazd nasiennych papryki kroimy w drobną kostkę. Pozbawione gniazd nasiennych oraz skóry pomidory kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. W miseczce mieszamy pokrojone warzywa, dodajemy przeciśnięty przez praskę

Smaki Na Talerzu
Makaron z cukinią i miętą 96

stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby. Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię.Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie: makaron z cukinią i miętą. Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać. Makaron(...)cukinią i miętą Składniki: (na dwie porcje) 1/2 cukinii 1/2 cebuli ząbek czosnku odrobina soku z cytryny 3 gałązki mięty sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle łyżka oliwy   Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem. Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki

Figa S-makiem
KOTLETY MIELONE Z CUKINIĄ I SEREM PLEŚNIOWYM 163

Niezwykłe kotlety mielone... z mięsa drobiowego, z dodatkiem cukinii i nadziewane serem pleśniowym. To pomysł jak odczarować zwykłe kotlety mielone, które są dość ciężkim daniem i nie każdy za nimi przepada. Te kotlety są lżejsze od tradycyjnych, gdyż wykonane są z mięsa z indyka, które jest chude i uznawane za jedno z najzdrowszych mięs. Dodatkowo są bardzo delikatne i soczyste(...)smaku, dzięki obecności cukinii, która jest praktycznie niewyczuwalna, a jednak wzbogaca to danie mięsne. Nadzienie z sera pleśniowego (ja dałam z niebieską pleśnią), który jest intensywny w smaku, sprawia, że kotlety stają się bardziej wyraziste, a po przekrojeniu wypływa z nich lejący ser 🧀 Podsumowując...kotlety mielone z cukinią i serem pleśniowym są rewelacyjne! Składniki: 400 g mięsa mielonego z indyka

Kuchnia MagdaLeny
Makaron z cukinią i miętą 113

stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby. Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię.Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie: makaron z cukinią i miętą. Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać. Makaron(...)cukinią i miętą Składniki: (na dwie porcje) 1/2 cukinii 1/2 cebuli ząbek czosnku odrobina soku z cytryny 3 gałązki mięty sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle łyżka oliwy   Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem. Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki

Figa S-makiem
Makaron z cukinią i miętą 91

stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby. Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię.Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie: makaron z cukinią i miętą. Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać. Makaron(...)cukinią i miętą Składniki: (na dwie porcje) 1/2 cukinii 1/2 cebuli ząbek czosnku odrobina soku z cytryny 3 gałązki mięty sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle łyżka oliwy   Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem. Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki

Figa S-makiem
Makaron z cukinią i miętą 98

stragany wypchane są cudownymi warzywami i owocami. Kolorowo i smacznie.Moja przyszła teściowa ma wspaniałe siedlisko na Podlasiu gdzie uprawia warzywa na domowe potrzeby. Od niej dostaliśmy przepyszną, ekologiczną żółtą cukinię.Dodałam tylko kilka składników i powstało pyszne danie: makaron z cukinią i miętą. Nie wiem gdzie, ale kiedyś spotkałam takie fajne połączenie cukinii z miętą i postanowiłam je wykorzystać. Makaron(...)cukinią i miętą Składniki: (na dwie porcje) 1/2 cukinii 1/2 cebuli ząbek czosnku odrobina soku z cytryny 3 gałązki mięty sól i świeżo młotkowany pieprz do smaku 200 g makaronu – ja wybrałam tagliatelle łyżka oliwy   Na oliwie podsmażam pokrojoną w półplasterki cebulę, dodaję cukinię w półplasterkach. Solę i chwilę duszę pod przykryciem. Wrzucam czosnek pokrojony w plasterki

Figa S-makiem
Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy 163

Zupa - krem z cukinii i zielonej soczewicy. Gęsta i aromatyczna.  Składniki: 2 średnie cebule biała część małego pora (około 10 cm) 2 marchewki oliwa do podsmażania warzyw 2 małe cukinie (około 400 g) 3 ząbki czosnku 100 g zielonej soczewicy sól pieprz około 750 ml bulionu warzywnego (może być z kostki) ziarna słonecznika  (polecam Skworcu ) pestki dyni Wykonanie(...)piórka. Marchewkę i pora kroimy w krążki. Warzywa wrzucamy na dużą patelnię, lekko solimy, dolewamy około 2 -3 łyżki oliwy i podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Warzywa przekładamy do garnka. Cukinię, bez obierania, kroimy w krążki i wrzucamy na tą samą patelnię. Cukinię lekko solimy, dolewamy łyżkę oliwy i podsmażamy, aż się przyrumieni. Do podsmażonej cukinii, bezpośrednio na patelnię (cukinię odgarniamy

Smak mojego domu