mojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po zrobieniu lecza przyszedł czas na placuszki. W zeszłym roku robiłam placki z cukinii z fetą. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki podałam(...)towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Polecam dla tych co placki z cukinii znają, ale chcą je podać w niecodziennej wersji. Składniki: 2 średnie cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego pęczek natki pietruszki 8 -10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki
Pobite gary Barbarygorszy, czy raczej sprzątanie po nim :P Jutro piątek i zapewne wielu z Was (w tym także i ja) zastanawia się, co by tu zrobić na obiad. Jeśli lubcie cukinię a nie jedliście jej w takim wydaniu jak powyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą(...)może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna) Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części (tak jak na obrazku). Każdy kawałek cukinii posypujemy z obu stron solą
My simple kitchenDzisiaj zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, które doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Dzięki ziemniakom są lekko chrupkie z wierzchu. Dzięki cukinii środek jest delikatny i mięciutki. Czosnek i majeranek pięknie je aromatyzuje. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 130 g mąki pszennej 8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę 4 czubate łyżeczki majeranku suszonego 2 jajka 1 czubata(...)łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych
Smak mojego domuCukinia to bardzo uniwersalne warzywo, da się z niego przygotować mnóstwo pyszności. Nie umiem się zdecydować, którą wersję cukinii lubię najbardziej, chyba się nie da. A Wy macie jakieś ulubione danie z cukinii? ;) Ja czekam, aż upały trochę odpuszczą, bo chciałam spróbować ciasta z cukinią. Jestem strasznie ciekawa smaku. Ktoś robił? Jak tak to czekam na opinie! :) Tymczasem, żółta panienka(...)towarzystwie pani gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy
Czerwona Porzeczkapołączenia świeżych i dorodnych warzyw, dobrej oliwy i ogrodowych ziół. Da się jeść lekko i świeżo, ale do syta. Za sprawą niewielkiego dodatku słonego sera i surowej, pełnej błonnika cukinii, taka sałatka może zastąpić cały posiłek. Zioła drobno siekamy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Kruszymy ser. Oliwki kroimy na plasterki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne(...)używane warzywa czy owoce były wręcz „książkowe” – proste jak druty i jak najbardziej równe. Spiralizer działa jak strugaczka – w cienkie paski tnie miąższ, środkiem wyrzynając gniazda nasienne jednocześnie struga cukinię jak ołówek. Odcinamy twardą nasadę, wkładamy cukinię w spiralizer i w miarę płynnym, jednostajnym ruchem kręcimy, uważając na palce. Co jakiś czas nitki cukinii tniemy nożyczkami
Karo in the KitchenLubisz makaron i cukinię? Oto prosty obiad z tymi dwoma składnikami we włoskim stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii. Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni. Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku danie idealnie nada się dla wegeretian. Cukinia z aromatycznym sosie śmietanowym(...)cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam! Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu casarecce lub innego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo? Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki! Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto(...)jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;) Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość gęste (plastry cukinii można nim bardziej smarować niż
bistro mamaokoło 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z wdziękiem i ze smakiem zastępuje tutaj makaron zrobiony z młodej cukinii – pyszny, lekko chrupki i pełen błonnika. Sos jest niesamowicie aksamitny i kremowy mimo tego, że jest jednocześnie naprawdę lekki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne jest, żeby używane(...)warzywa czy owoce były wręcz „książkowe” – proste jak druty i jak najbardziej równe. Spiralizer działa jak strugaczka – w cienkie paski tnie miąższ, środkiem wyrzynając gniazda nasienne jednocześnie struga cukinię jak ołówek. Odcinamy twardą nasadę, wkładamy cukinię w spiralizer i w miarę płynnym, jednostajnym ruchem kręcimy, uważając na palce. Co jakieś 20-30cm warto tak powstałe cukiniowe kluski przeciąć, żebyście
Karo in the KitchenLubię taki śniadania, szczególnie w deszczowe i chłodne dni. Gorąca frittata to wtedy coś czego potrzebuję najbardziej. Duszona cukinia z pieczarkami i sezonowe kwiaty cukinii a całość zapieczona z masą jajeczną i mozzarellą to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 3 jajka 50 gram sera mozzarella 5-6 pieczarek 1 mała cukinia 3-4 kwiaty cukinii szczypta(...)soli, pieprzu i ziół prowansalskich oliwa z oliwek masło do wysmarowania kokilek Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Ser kroję w plastry a jajka roztrzepuję w misce. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Smażone warzywa mieszam z roztrzepanymi jajkami i przelewam do wysmarowanych masłem dwóch kokilek
Mango Papajamojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż sezon na bób i kwiaty cukinii jest tak krótki. Składniki (na 2 porcje(...)koniec 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek szczypta soli i pieprzu 50 gram parmezanu 2 szklanki bulionu warzywnego Do smażonego bobu i kwiatów cukinii: 1 łyżka masła garść świeżego oregano 5-6 kwiatów cukinii garść ugotowanego i obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę
Mango PapajaProsty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste. Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7070015.jpg","description":null,"recipeIngredient":["300 g cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105
Kucharzycakrem z cukinii Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle " puszystej" i gładkiej konsystencji. Składniki dla czterech osób 4-5 średnich cukinii 1 cebula 1 litr bulionu 4-5 młodych ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka(...)oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić. Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i dodajemy je do garnka Całość przez chwilę obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut. Cukinię kroimy w plastry, kilka plastrów odkładamy ( 8 sztuk), a resztę wrzucamy do garnka z cebulą i ziemniakami, gotując przez kolejne 7-10 minut. Kiedy cukinia zmięknie (uwaga
Miód i pieprzfaszerowane cukinie Gorące dni to czas na obiady w nieco lżejszej wersji, dlatego dziś pragnę zaproponować danie z cukinią w roli głównej. składniki dla czterech osób 4 średnie wielkości cukinie 2/3 szklanki ugotowanego ryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża(...)gałka mozzarelli 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki i szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie
Miód i pieprzDzisiaj sałatka – wiórki z cukinii z truskawkami. Całość z sosikiem miodowo-musztardowym. Sałatka idealna na upalny dzień. Jej przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu. Pięknie pachnie i sosikiem i truskawkami. Lubię takie pomieszane smaki, gdzie wytrawność sałatki tradycyjnej , łamiemy truskawkami i sosikiem tym razem musztardowo-miodowym z octem winnym ciemnym. Ja swoją cukinię potraktowałam „temperówką” do warzyw(...)obiadowe, ale również jako dodatek do grilla. Polecam kombinacje sałatowo-owocowe, bo często potrafią bardzo przyjemnie zaskakiwać smakiem. Jeśli chcemy wyostrzyć smak sałatki, dodajemy czerwoną cebulę. Drukuj Sałatka z cukinii z truskawkami window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 1 średnia cukinia 4 plastry fety 200 gr truskawek 8 oliwek 1 pomidor malinowy pół czerwonej cebuli (opcjonalnie) Sos 3 łyżki oliwy
Mieszam w GarnkuTweetnij To najprostsza zupa na świecie. Z samej cukinii. Bo właściwie, czego więcej potrzeba dla szczęścia i dla podniebienia? Cukinia wspaniale nadaje się do zup. Dzięki swoistej teksturze nadaje im odpowiednią konsystencję. Warto dorzucić ją do zup warzywnych, jako takie niezastąpione must have. Ale z powodzeniem sama sobą całkowicie potrafi wypełnić zupę. Zupa z samej cukinii. Potrzebne nam będą(...)cukinii, 50 cl wywaru rosołowego (wystarczy, że sami nagotujemy go na jakimś mięsie), ewentualnie 15 cl śmietany (do zagęszczenia zupy, ja robię moją bez tego typu zagęszczaczy i też mi smakuje, to kwestia przyzwyczajenia), sól i pieprz. Przygotowanie: Myjemy cukinię, odcinamy końcówki, kroimy ją w plasterki. Nagotowujemy rosół np na pałce kurzej. Dodajemy do niego cukinię. Całość gotujemy razem przez
MODA NA BIO