Witam serdecznie Propozycja na pyszne leczo z cukinią. Leczo jest proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, polecam wypróbować przepis na leczo:). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 litra lecza 4 kolorowe papryki około 700 g cukinii 1 kg pomidorów 500 g cienkiej kiełbasy 1 duża cebulę (około 200 g) 1 szklankę wody lub bulionu do smaku(...)ziarnka ziela angielskiego 1 listek laurowy lubczyk lub maggi papryka słodka, papryka ostra pieprz , sól olej do smażenia Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią https://www.youtube.com/watch?v=E4tc28Xlx-w Przygotowanie: Najpierw przygotuję składniki na leczo : Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych i białych błonek paprykę kroję w paseczki o długości 3 – 4 centymetrów. Umytą cukinię kroję w kostkę, jeżeli
Uwaga Babcia GotujeCukinia to warzywo, które idealnie nadaje się do faszerowania. Ostatnio postanowiłam przygotować cukinię w zdrowszej wersji. Do faszerowania użyłam kaszy jaglanej, marchewki, cebuli i piersi z kurczaka. Danie warte wypróbowania :) Jeżeli jesteście smakoszami mięsa to spróbujcie przygotować cukinie z mięsem mielonym (przepis tutaj ). Składniki na porcję dla 2-3 osób: 3 średniej wielkości cukinie 1 duża pierś z kurczaka(...)sól, pieprz zioła do drobiu olej Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Całość polać 1 łyżką oleju i wszystko ze sobą wymieszać. Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć miąższ. Należy robić to delikatnie (np. za pomocą łyżeczki), aby nie przedziurawić cukinii. Uwaga: wydrążony miąższ nie będzie potrzebny do tego dania! Marchewkę obrać
UgotowaćBakłażan i cukinia idealnie nadają się do gulaszy, mięs, spaghetti i przeróżnych sosów. W lato wykorzystuję je bardzo często. Niestety w zimie brakuje mi ich bardzo. Postanowiłam więc zamknąć te pyszne warzywa w słoiczkach i rozkoszować się ich smakiem w zimowe dni. Pokroiłam je w kawałki i wymieszałam ze świeżymi pomidorami. Warzywa można też po wyjęciu ze słoiczka(...)zmiksować i wykorzystać np. do przygotowania i zagęszczenia spaghetti.Polecam! Składniki: 6 sztuk bakłażanów 8 sztuk cukinii 3 kg świeżych mięsistych pomidorów 6-8 ząbków czosnku oliwa sól świeżo zmielony pieprz przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, zioła prowansalskie, wędzona słodka papryka, ostra papryka 2-3 cebule
potrawyregionalneOmlet z cukinią, groszkiem i cheddarem polecam na leniwe, weekendowe śniadanie dla całej rodziny. Można jeść go na ciepło lub na zimno. Bez obaw można go zabrać np. na piknik. Warto go przygotować na patelni, której można używać w piekarniku – wtedy omlet (podobnie jak włoską fritatę) można zapiec, bez obawy, że się rozpadnie podczas przekręcania. Odświeżający smak cukinii(...)wzbogacając ich smak, a rozsypany na wierzchu stworzy pyszną, chrupiącą skorupkę. Do omletu można dodać także inne warzywa np. pokrojoną czerwoną paprykę, kawałki brokuła, czy pomidorki koktajlowe. Omlet z cukinią, groszkiem i cheddarem: 6 ekologicznych, wiejskich jajek 1 mała cukinia 1 ząbek czosnku 1 łyżka śmietanki kremówki (30%) pół szklanki mrożonego groszku 50 g startego sera cheddar (użyłam irlandzkiego Kerrygold
Poezja smakutyle przyjazne, że można je przygotować wcześniej i tuż przed spotkaniem tylko pokroić. A potem sięgać po nie paluchami, nie martwiąc się o uciapanie wizytowej bluzki. ROLADKI Z CUKINIĄ 1 pełnoziarnista tortilla 1 opakowanie ziołowego serka Almette 2 niewielkie cukinie (nasze!) dobra, aromatyczna oliwa z oliwek Cukinię kroimy w plastry grubości około pół centymetra- ja robię to wzdłuż(...)takie plastry wygodniej mi się potem zawija. Na patelni grillowej rozgrzewamy odrobinę oliwy- nie używam żadnych dodatkowych przypraw, wystarcza mi aromat oliwy. Cukinię podsmażamy aż zrobi się szklista i miękka, ale nie za długo, żeby kawałki nie zaczęły się rozpadać. Gotowe plastry cukinii odstawiamy do przestudzenia. Tortillę smarujemy dość grubo serkiem, taktycznie zostawiając jedną krawędź mniej posmarowaną- ser nie będzie
les mirabellesLubicie cukinię? My bardzo! W każdej postaci.... Placuszki z cukinią.... cukinia nadziewana.... mniaaam Dziś postanowiłam zrobić krem z cukinii. Bardzo delikatny i niezwykle smaczny. Polecam! Krem z cukinii Składniki: 2 cukinie, 4 marchewki, pietruszka, por, kawałek selera, 2 ziemniaki, cebula, 2 łyżki masła, łyżeczka tymianku, łyżeczka majeranku, liść laurowy, 5 ziela angielskie, sól, pierz. Wykonanie: Z umytych i obranych warzyw(...)pora gotujemy wywar. Dodajemy do wywaru liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy umyte, obrane i pokrojone w kostkę cukinie, ziemniaki i gotujemy je do miękkości. Dodajemy cebulę, tymianek, majeranek i gotujemy jeszcze 10 minut na małym ogniu. Gotową zupę blenerujemy (ja wcześniej wyławiam pora i liść laurowy) i doprawiamy
paapilotkaafaszerowane cukinie z kaszą jaglaną Gotowa faszerowana cukinia Posiłek złożony z w arzyw i jaglanej kaszy, da nam niezbędny zastrzyk, pozytywnej energii składniki dla czterech osób 4 średnie cukinie ½ szklanki kaszy jaglanej 1 cebula 1 gałka mozzarelli 1 ząbek czosnku 1 papryka zielona 1 papryka czerwona 2 pomidory 4 łyżki oliwy sól, pieprz dodatkowo do posypania natka pietruszki(...)świeża bazylia, szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie gotujemy kaszę jaglaną. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę Dodajemy
Miód i pieprzDzień dobry, Jak przemycić dzieciom trochę warzyw? Co przygotować na obiad naszemu znajomemu wegetarianinowi? Co zrobić, gdy dostaliśmy od rodziny przerośniętą cukinię? Odpowiedź jest prosta - usmażcie cukiniowe placuszki! Placuszki warzywne uwielbiam. Na blogu przedstawiałam Wam już nie jeden przepis na taki przysmak. Tym razem do placków z cukinii dodałam mój ukochany ser halloumi. Ten wywodzący się z Cypru ser owczy(...)Placuszki podałam z salsą z pieczonej papryki doprawionej sokiem z cytryny i natką pietruszki, która świetnie się z nimi skomponowała. Alternatywnie możecie do nich zrobić sos tzatziki . Placuszki z cukinii możecie jeść na ciepło, jak i na zimno. Możecie je także zapakować do swoich lunch boksów i zabrać do pracy. Placki z cukinii i sera halloumi z salsą paprykową
Chilli Czosnek i Oliwakrem z cukinii z prażonymi migdałami Gotowa zupa z cukinii Składniki Danie dla 4 osób 1-1,5 kg cukinii 1 średnia cebula 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego 80 g migdałów 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka muszkatołowa, świeża bazylia sposób przygotowania Cebulę kroimy na plasterki i wrzucamy do garnka na rozgrzaną połowę(...)oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić. Cukinię kroimy w plastry grubości 1-1,5 cm, zostawiamy osiem plastrów, resztę wrzucamy do garnka z cebulą. Całość dokładnie obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy około 7-10 minut, aż cukinia zmięknie (uwaga, żeby nie rozgotować). Garnek zdejmujemy z ognia i miksujemy warzywa. Pozostałe plastry cukinii przesmażamy krótko z obu stron
Miód i pieprzroladki cukinii z kurczakiem Lekki, łatwy i szybki w przygotowaniu posiłek, który zaspokoi, nawet najbardziej wybredne kulinarne gusta. Składniki Przepis dla czterech osób 3 średnie cukinie 1 ząbek czosnku 1 cebula 250 g piersi z kurczaka 200 g pasty humus (z bobu lub innej), przepis na którą znajduje się na stronie. 1 krążek sera camembert(...)sól, pieprz ewentualnie pomidor Sposób przygotowania Kroimy pierś z kurczaka w podłużne plastry, oprószamy solą z pieprzem i odstawiamy w chłodne miejsce na minimum pół godziny. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie plastry (około pół centymetra), odkładając na bok pierwsze i ostatnie skrojone kawałki (te części na których zostało najwięcej skóry), po czym wkładamy, środkowe plastry do garnka
Miód i pieprzkilku dniach bez znaku życia powracam do Was z kolejnym sposobem na zamknięcie lata w słoiku. Tym razem przygotowałam cukinię w zalewie octowej z musztardą i pieprzem kajeńskim. Cukinia z tego przepisu zasmakuje amatorom ostrych dodatków. Wprost pali w "gębie", ale oczywiście można dać mniej pieprzu kajeńskiego, a więcej musztardy. Wtedy proporcje się wyrównają. Niemniej, cieszę się iż wyszły(...)pikantne - obiad z ich dodatkiem szybko rozgrzeje i poprawi humor. Potrzebne nam (na 4 słoiki po 900 ml): - 5 średnich cukinii (około 2,3 kg) - 2 cebule - 1,2 l wody - niepełna szklanka octu 10% - 8 łyżek musztardy bawarskiej - łyżeczka pieprzu kajeńskiego - 2,5 łyżki soli - 1,25 szklanki cukru *do każdego słoika: - 4 ziela angielskie - liść laurowy Przygotowanie
W poszukiwaniu inspiracjiUwielbiam grillowaną cukinię. Często zdarza mi się zjeść jej na plenerowej imprezie zdecydowanie więcej niż mięsa. Odpowiednio zamarynowana, mocno przypieczona, zostaje słodkawa i chrupiąca. A co jeśli nie mam ogródka i grilla, ale mam cukinię? Ta sałatka powstała z potrzeby chwili i z tęsknoty za sezonem grillowym. Patelnia grillowa w kuchni sprawdza się znakomicie – czy to do pieczenia mięsa(...)Tefalowa patelnia grillowa ‘Just’ to wydatek rzędu 89zł, ‘Talent’ Tefala kosztuje 190zł (na Allegro), a ceramiczna patelnia Berghoff będzie Wasza już za 73zł. Wracając do sałatki. Jest totalnie fit. Cukinię i młody szpinak myjemy. Szpinak pozbawiamy łodyżek, kroimy w poprzek listków na centymetrowe kawałki, rozkładamy na talerzach. Cukinię kroimy obieraczką szczelinową do warzyw lub na mandolinie w wąskie, długie plasterki
Karo in the KitchenPyszne, letnie bezmięsne danie dla miłośników cukinii. Takie spaghetti z cukinii jest szybkie w przygotowaniu, zdrowe i smaczne :) SKŁADNIKI 2 młode cukinie 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3 duże pomidory malinowe 1/2 czerwonej papryczki peperoncino 1 łyżeczka suszonej bazylii sól morska świeżo mielony pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Cukinie myjemy i odcinamy końce. Za pomocą(...)warzyw. Doprawiamy solą, pieprzem i bazylią. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Jeśli sos jest za rzadki - odparowujemy przez kilka minut, by zgęstniał. W międzyczasie wrzucamy cukinię do osolonego wrzątku na około 3 minuty. Odcedzamy i polewamy naszym pikantnym sosem. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeSezon na cukinie w pełni, grzechem byłoby więc z nich nie korzystać :) Jak część z Was zapewne pamięta, to od tego właśnie warzywa 2 lata i pięć dni temu rozpoczęła się moja przygoda z blogiem , mam więc do cukinii szczególny sentyment :) Dziś będzie zupa, którą robi się bardzo łatwo, a po prostu powala smakiem :) Składniki: - 1 duża cukinia(...)duża cebula - ząbek czosnku - 1 litr bulionu - 2 łyżki masła / margaryny - pieprz ziołowy - imbir - gałka muszkatołowa - ostra papryka - sól Przygotowanie jest banalnie proste - cukinię myjemy i kroimy, w zależności od rozmiaru na plasterki lub półplasterki. Kawałki nie muszą być szczególnie równe, i tak nikt potem nie zauważy :) Cebulę kroimy w kostkę, szklimy na tłuszczu, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę
Kulinarne zapędy KokosaSałatka ziemniaczana z cukinią, bardzo zielona, idealna na lato. Najpopularniejsza z sałatek, bo z ziemniakiem w roli głównej, raz trochę inaczej. Jest bardzo zielona nie tylko dzięki cukinii, ale sporemu dodatkowi zielonej pietruszki. Cudowny, wyrazisty smak zawdzięcza jednak dodatkowi kaparów. Ten niezastąpiony dodatek do wielu potraw w kuchni śródziemnomorskiej nadaje zwykłym, codziennym ziemniakom i cukinii wykwintnego, wyjątkowego smaku. Specyficzny cierpko(...)Składniki na 6 porcji: 1 kg małych ziemniaczków 2 ząbki czosnku 40 g kaparów (ze słoiczka) pęczek zielonej pietruszki 6 łyżek oliwy sól, pieprz 2 łyżki octu winnego 1 cukinia 100 ml bulionu warzywnego olej do smażenia cukinii Wykonanie: ziemniaki oskrobać lub obrać i ugotować w osolnej wodzie. oskubać listki z gałązek pietruszki, obrać czosnek, odsączyć kapary z zalewy. Dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!