cukinia - 19049 przepisów (strona:143/1270)

Najlepsze Placki z Cukinii 212

Przepyszne placuszki z cukinii to smakowita alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Placki z cukinii są równie smaczne jak te ziemniaczane, a przy tym są mniej kaloryczne i niejedną osobę zaskoczą swym przepysznym, wyjątkowym  smakiem.  Placki z Cukinii - Składniki: 500 g obranej i wydrylowanej cukinii (2 dość duże cukinie) 2 duże cebule 3 duże ząbki czosnku ok. 8 łyżek(...)mąki pszennej 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany pół łyżeczki suszonej bazylii pół łyżeczki soli pieprz (ok. pół łyżeczki lub według uznania) olej do smażenia Placki z Cukinii - Sposób przygotowania: Cukinie ścieramy na tarce wraz z cebulą i czosnkiem. Następnie dodajemy mąkę, śmietanę, doprawiamy bazylią, solą i pieprzem (placki powinny być dość dobrze doprawione dla uzyskania najlepszego smaku). Wszystko razem dokładnie

Słodka Strona
Kwiaty cukinii ze ślimakami 173

Jeśli smakowały Wam kwiaty cukinii z fetą , ale chcecie spróbować bardziej eleganckiej wersji, to mam dla Was przepis. Kwiaty cukinii rosną u mnie na działce, więc mam do nich łatwy dostęp. Ślimaki też mam na działce, ale są ze trzy i nigdy ich nie ma, kiedy są potrzebne, dlatego używam gotowych ślimaków z puszki, które są już ugotowane w bulionie(...)składników. Tegoroczny Europejski Festiwalu Smaku  ma właśnie ten cel: zachęcanie do przygotowywania dań z produktów, które mamy dostępne na działce, parapecie czy w parku.   Składniki 8 kwiatów cukinii ślimaki w puszce – po 3 sztuki na każdy kwiat 3 listki mięty posiekane drobno świeżo zmielony pieprz jajko masło do smażenia   Przygotowanie kwiatów cukinii Kwiaty cukinii myjemy, delikatnie

Ugotowane pozamiatane
Placki z cukinii 739

mojej kuchni cały czas rządy prowadzi cukinia. Bardzo lubię to warzywo. Żeby nie znudziło się mojemu mężowi muszę wymyślać różne dania z jej wykorzystaniem. Po zrobieniu lecza  przyszedł czas na placuszki. W zeszłym roku robiłam placki z cukinii  z fetą. Tym razem zrobiłam ciasto, gdzie jest mniej mąki, dzięki czemu smak cukinii jest bardziej wyczuwalny. Placki podałam(...)towarzystwie sosu słodko-kwaśnego. Polecam dla tych co placki z cukinii znają, ale chcą je podać w niecodziennej wersji. Składniki: 2 średnie cukinie 2 cebule 2 ząbki czosnku 4 jajka 4 łyżki jogurtu naturalnego pęczek natki pietruszki 8 -10 łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia sól, pieprz tłuszcz do smażenia sos 2 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego 4 łyżki

Pobite gary Barbary
Kotlety z cukinii 196

gorszy, czy raczej sprzątanie po nim :P Jutro piątek i zapewne wielu z Was (w tym także i ja) zastanawia się, co by tu zrobić na obiad. Jeśli lubcie cukinię a nie jedliście jej w takim wydaniu jak powyżej, to zachęcam do zrobienia kotletów z cukinii. Wprawdzie jest z nimi troszkę pracy ale jestem pewna, że smakowo Was zaskoczą(...)może już takie przyrządzaliście? :) Nie podaję dokładnych proporcji, gdyż moim zdaniem są one zbędne :) Możecie je podać np. do ziemniaków, surówki czy mizerii :) Składniki: cukinia sól, pieprz, vegeta mąka jajko bułka tarta tłuszcz do smażenia ( u mnie margaryna) Cukinię obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na równe części (tak jak na obrazku). Każdy kawałek cukinii posypujemy z obu stron solą

My simple kitchen
Placki z cukinii i ziemniaków z czosnkiem i majerankiem 403

Dzisiaj zapraszam na placki z cukinii i ziemniaków, które doprawiłam czosnkiem i majerankiem. Dzięki ziemniakom są lekko chrupkie z wierzchu. Dzięki cukinii środek jest delikatny i mięciutki. Czosnek i majeranek pięknie je aromatyzuje. Składniki: 600 g ziemniaków 1 kg małych cukinii 130 g mąki pszennej 8 ząbków czosnku, przeciśniętego przez praskę 4 czubate łyżeczki majeranku suszonego 2 jajka 1 czubata(...)łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka pieprzu olej rzepakowy do smażenia Wykonanie: Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i bez obierania ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cukinię lekko solimy, przekładamy na sitko i odstawiamy na 30 minut, aby odciekła z soku. W międzyczasie kilka razy ją odciskamy. Tak przygotowaną cukinię przekładamy do miski. Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych

Smak mojego domu
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną 218

Cukinia to bardzo uniwersalne warzywo, da się z niego przygotować mnóstwo pyszności. Nie umiem się zdecydować, którą wersję cukinii lubię najbardziej, chyba się nie da. A Wy macie jakieś ulubione danie z cukinii? ;) Ja czekam, aż upały trochę odpuszczą, bo chciałam spróbować ciasta z cukinią. Jestem strasznie ciekawa smaku. Ktoś robił? Jak tak to czekam na opinie! :) Tymczasem, żółta panienka(...)towarzystwie pani gryczanki wprasza się na talerze! Gdy zobaczyłam przepis na szczypta-wege.pl wiedziałam, że to coś dla mnie. Zachęcam, bo smakuje obłędnie! ;) Składniki: 2 średniej wielkości cukinie 100g kaszy gryczanej 100g pieczarek 2 nieduże czerwone buraki pół papryki mała cebula 5 łyżek przecieru pomidorowego 3 ząbki czosnku sól, pieprz opcjonalnie ser żółty do posypania Cukinie nacieramy solą i pieprzem. Odstawiamy

Czerwona Porzeczka
Grecka sałatka z cukinii 239

połączenia świeżych i dorodnych warzyw, dobrej oliwy i ogrodowych ziół. Da się jeść lekko i świeżo, ale do syta. Za sprawą niewielkiego dodatku słonego sera i surowej, pełnej błonnika cukinii, taka sałatka może zastąpić cały posiłek. Zioła drobno siekamy. Pomidorki kroimy na połówki lub ćwiartki. Kruszymy ser. Oliwki kroimy na plasterki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne(...)używane warzywa czy owoce były wręcz „książkowe” – proste jak druty i jak najbardziej równe. Spiralizer działa jak strugaczka – w cienkie paski tnie miąższ, środkiem wyrzynając gniazda nasienne jednocześnie struga cukinię jak ołówek.   Odcinamy twardą nasadę, wkładamy cukinię w spiralizer i w miarę płynnym, jednostajnym ruchem kręcimy, uważając na palce. Co jakiś czas nitki cukinii tniemy nożyczkami

Karo in the Kitchen
Casarecce Siciliane z cukinią i boczkiem 245

Lubisz makaron i cukinię? Oto prosty obiad z tymi dwoma składnikami we włoskim stylu. Prawdziwa uczta dla smakoszy cukinii. Gruby włoski makaron Casarecce rodem z Sycylii idealnie współgra z resztą składników. Przygotujesz go błyskawicznie. Idealne danie na gorące dni. Cebulę podsmażyłam z boczkiem i cukinią, gdy pominiesz dodatek boczku danie idealnie nada się dla wegeretian. Cukinia z aromatycznym sosie śmietanowym(...)cebulą, czosnkiem i boczkiem smakuje doskonale. Polecam! Składniki na 2 porcje: 250 g makaronu casarecce lub innego 1 duża lub 2 małe cukinie 1 cebula 1-2 ząbki czosnku sól, pieprz olej do smażenia lub masło klarowane 100 g surowego, wędzonego boczku 150 ml śmietany kremówki natka zielonej pietruszki parmezan - opcjonalnie Wykonanie: makaron ugotować wg wskazań na opakowaniu cukinię umyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Placuszki z cukinii dla dzieci 313

bardziej posmakuje dziecku zupa krem albo lekkie leczo?  Często w kuchni wracam do przepisów, które pamiętam z własnego dzieciństwa, dlatego przy okazji tej kampanii pomyślałam o placuszkach z cukinii , które przygotowywała też moja mama. Cukinia to akurat bardzo wdzięczne warzywo i mamy już własne z działki!   Lekkie i słodkawe . Do ciasta dodałam mąki ryżowej, która sprawia, że ciasto(...)jest bardziej chrupiące. Hania placuszki zjadła z przyjemnością, choć Franek woli zapiekankę z cukinii i ryżu ;)   Składniki: 1 jajko 1 szklanka mleka ¾ szklanki mąki pszennej ¾ szklanki mąki ryżowej sól i pieprz 1 średnia cukinia olej Przygotowanie: Jajko ubijamy trzepaczką, dodajemy mleko i obie mąki, sól oraz pieprz. Ciasto powinno być dość gęste (plastry cukinii można nim bardziej smarować niż

bistro mama
Zoodle alla Alfredo – makaron z cukinii w sosie light 261

około 400 kalorii – ta potrawa świetnie się sprawdzi gdy przycinacie w swojej diecie węglowodany. Klasyczny pszenny makaron z wdziękiem i ze smakiem zastępuje tutaj makaron zrobiony z młodej cukinii – pyszny, lekko chrupki i pełen błonnika. Sos jest niesamowicie aksamitny i kremowy mimo tego, że jest jednocześnie naprawdę lekki. Cukinie myjemy i pozostawiamy w skórkach. Do spiralizowania ważne jest, żeby używane(...)warzywa czy owoce były wręcz „książkowe” – proste jak druty i jak najbardziej równe. Spiralizer działa jak strugaczka – w cienkie paski tnie miąższ, środkiem wyrzynając gniazda nasienne jednocześnie struga cukinię jak ołówek. Odcinamy twardą nasadę, wkładamy cukinię w spiralizer i w miarę płynnym, jednostajnym ruchem kręcimy, uważając na palce. Co jakieś 20-30cm warto tak powstałe cukiniowe kluski przeciąć, żebyście

Karo in the Kitchen
Frittata z kwiatami cukinii i pieczarkami 143

Lubię taki śniadania, szczególnie w deszczowe i chłodne dni. Gorąca frittata to wtedy coś czego potrzebuję najbardziej. Duszona cukinia z pieczarkami i sezonowe kwiaty cukinii a całość zapieczona z masą jajeczną i mozzarellą to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 3 jajka 50 gram sera mozzarella 5-6 pieczarek 1 mała cukinia 3-4 kwiaty cukinii szczypta(...)soli, pieprzu i ziół prowansalskich oliwa z oliwek masło do wysmarowania kokilek Na oliwie z oliwek smażę pokrojoną w kostkę cukinię i pieczarki do zarumienienia. Doprawiam solą, pieprzem i ziołami. Ser kroję w plastry a jajka roztrzepuję w misce. Kwiaty cukinii myję i kroję wzdłuż na pół. Smażone warzywa mieszam z roztrzepanymi jajkami i przelewam do wysmarowanych masłem dwóch kokilek

Mango Papaja
Risotto z bobem i kwiatami cukinii na bazie Prosecco 150

mojego ulubionego trunku, czyli Prosecco. Natomiast połączenie musującego wina z ryżem już w pierwszych etapach przygotowania dania już w ogóle może gwarantować tylko sukces. Delikatne, smażone na maśle kwiaty cukinii i sezonowy bób to idealne dodatki do tego dania. Koniecznie przygotujcie to danie jeszcze dziś, gdyż sezon na bób i kwiaty cukinii jest tak krótki. Składniki (na 2 porcje(...)koniec 1 ząbek czosnku 1 cebula 100 gram ugotowanego bobu, obranego ze skórek szczypta soli i pieprzu 50 gram parmezanu 2 szklanki bulionu warzywnego Do smażonego bobu i kwiatów cukinii: 1 łyżka masła garść świeżego oregano 5-6 kwiatów cukinii garść ugotowanego i obranego bobu szczypta soli i pieprzu Na łyżce masła i oliwy z oliwek smażę posiekaną drobno cebulę

Mango Papaja
Babeczki z cukinii 169

Prosty i szybki przepis na beztłuszczowe i bezglutenowe babeczki z cukinii oraz z serem brie. Pyszne, delikatne. Mogą być w wersji wegetariańskiej lub upieczone w plastrach szynki długodojrzewającej lub chudego boczku. Obie wersje mega smaczne, wilgotne i puszyste.   Mufiny z cukinii {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Babeczki z cukinii","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)image":"http:\/\/www.kucharzyca.pl\/wp-content\/uploads\/2016\/07\/P7070015.jpg","description":null,"recipeIngredient":["300 g cukinia (1 \u015brednia sztuka)","200 g m\u0105ka z ciecierzycy","1 szt jajko","1 \u0142y\u017ceczka proszek do pieczenia","1\/2 szt ser brie"],"recipeInstructions":["Cukini\u0119 ucieramy na tarce o drobnych oczkach. Ser kroimy w kostk\u0119. Wszystkie sk\u0142adniki mieszamy dok\u0142adnie na jednolit\u0105

Kucharzyca
zupa krem z cukinii i młodych ziemniaków 226

krem z cukinii  Dodatek ziemniaków do zupy z cukinii  sprawi, iż stanie się ona nie tylko smaczniejsza i bardziej sycąca, lecz również nabierze niezwykle " puszystej" i gładkiej konsystencji. Składniki  dla czterech osób 4-5 średnich cukinii 1 cebula 1 litr bulionu  4-5 młodych ziemniaków 100 ml słodkiej śmietany 30% 4 łyżki oliwy sól, pieprz, gałka(...)oliwy, pozwalając cebuli się zeszklić. Obieramy ziemniaki, kroimy na kawałki i dodajemy je do garnka Całość przez chwilę obsmażamy, a następnie dodajemy bulion i gotujemy przez 10 minut.  Cukinię kroimy w  plastry, kilka plastrów odkładamy ( 8 sztuk), a resztę wrzucamy do garnka z cebulą i ziemniakami, gotując przez  kolejne  7-10 minut. Kiedy cukinia zmięknie (uwaga

Miód i pieprz
pieczone cukinie faszerowane boczkiem i wieprzową łopatką 234

faszerowane cukinie  Gorące dni to czas na obiady w nieco lżejszej wersji, dlatego dziś pragnę zaproponować danie z cukinią w roli głównej. składniki  dla czterech osób 4 średnie wielkości cukinie 2/3 szklanki ugotowanego ryżu, lub kaszy jaglanej 1 cebula 200 g pieczarek 250 g surowego boczku 400 g wieprzowej łopatki 1 duża(...)gałka mozzarelli 2 ząbki czosnku 2 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 4 łyżki oliwy  sól, pieprz dodatkowo natka pietruszki i   szczypior sposób przygotowania Cukinie przecinamy wzdłuż i usuwamy z nich miąższ łyżką, uważając, aby nie przedziurawić skóry Wnętrze cukinii smarujemy oliwą, lekko solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie

Miód i pieprz