Danie z makaronem i sosem pomidorowym z cukinią i z dużą ilością przypraw. Spaghetti z cukinią to danie lekko na ostro, z ziołami, danie które mogłabym jeść kilka razy w tygodniu. Czasem świeże pomidory zastępuję tymi z puszki, krojonymi a do całego dania dorzucam kilka pieczarek. Makaron także możecie zastąpić, np. kolankami, świderkami, penne. Spaghetti z cukinią to prosty, smaczny(...)taki domowy obiad, bez mięsa. Smacznego! SKŁADNIKI: 2 średnie cukinie 4 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 papryczka chili oliwa makaron spaghetti i natka do podania, opcjonalnie tarty ser PRZYGOTOWANIE: Warzywa myję. Cukinię, pomidory i chili kroję w kosteczkę. Cebulę i czosnek obieram, siekam drobno. Podsmażam na kilku łyżkach oliwy, gdy cebula się zeszkli wrzucam posiekaną chili, po chwili
Zasmakuj Kuchnikotleciki. Dzisiejszy przepis- to moja kolejna, bardzo udana improwizacja. Polecam Składniki na 7 kotlecików: – 500g mięsa z indyka (u mnie kawałek uda i kawałek piersi) – 150g cukinii – 50g kaszy kuskus – 1 cebula zwykła – 3 ząbki czosnku – garść drobno posiekanej zieleniny (u mnie koperek i pietruszka) – przyprawy wg smaku (u mnie papryka słodka wędzona(...)koperku – sól i pieprz wg smaku Mięso przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa razem z cebulą i czosnkiem. Kuskus zalać wrzątkiem i odstawić na około 5-7 minut. Cukinię zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. W dużej misce połączyć mięso, cukinię, kuskus, posiekaną zieleninę i przyprawy i wszystko dokładnie wymieszać. Farsz podzielić na 7 równych części i uformować podłużne
Smaki Arminepewnością zauważyliście, że kocham makarony . To danie zrobiłam w ciągu 8 minut. Podczas, gdy gotował się makaron przygotowałam cukinię z oliwkami. Szybkie danie, bardzo syte, w stylu włoskim, bo taki najbardziej chyba lubię. Makaron z cukinią i oliwkami / 2 porcje Składniki: 200 g spaghetti 1 mała cukinia 2 ząbki czosnku 2 garście oliwek czarnych 4 łyżki startego pecorino(...)łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Czosnek obieramy, kroimy na plasterki. Cukinię kroimy w półplasterki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy czosnek, a po chwili cukinię. Smażymy, aż cukinia będzie miękka. Ugotowany makaron odcedzamy. Przykładamy na patelnię z cukinią i czosnkiem. Dodajemy oliwki. Doprawiamy
Moja smaczna kuchniaMoja Siostra podstępem "zapomniała" ode mnie zabrać zmutowanej, gigantycznej cukinii. Przez dwa dni ja i cukinia przeszywałyśmy się wzrokiem aż wreszcie musiało dojść do bezpośreniej konfrontacji. Pomysłów było kilka: "zrobię z ciebie zupę-krem i odczep się już ode mnie cukinio ;)". Stanęło jednak na tym, że z lenistwa i upału postanowiłam ją nafaszerować, wstawić do piekarnika i uciec. Miałam też(...)kurki na jajecznicę, ale stanie przy garnkach tak mnie wymęczyło, że kurek też się chciałam jak najszybciej pozbyć. Stąd takie oto danie, mam nadzieje, że Wam się spodoba. Składniki: cukinia mutant (lub normalne 3-4 cukinie) 2 dymki 2 ząbki czosnku kurki - dowolna ilość filiżanka kaszy jaglanej szklanka białego półwytrawnego wina masło klarowane (lub oliwa z oliwek) sól pieprz opcjonalnie
Cytryna&Co.Danie, które wymyśliłam spontanicznie, aby wykorzystać składniki na które miałam ochotę. Dodatkowo cukinia, aby było zdrowo i z dodatkiem warzywnym. Propozycja obiadowa dosyć szybka do przygotowania, a więc dobra zarówno w tygodniu jak i w weekend. Składniki na tagliatelle z polędwiczką wieprzową. cukinią i sosem grzybowym (2 porcje): makaron tagliatelle około 200 g polędwiczka wieprzowa (ilość wedle uznania, ja zawsze(...)robię większy kawałek i wykorzystuję przy kolejnym obiedzie) paseczki cukinii (ilość dowolna, ja robiłam dosyć sporo - cukinia się kurczy) cebula ząbek czosnku grzyby około 200 g mała śmietana 12 % sól pieprz Polędwiczkę wieprzową oczyścić, a następnie doprawić solą i pieprzem. Piec 15 minut w temperaturze 200 stopni. Po czym wyciągnąć, zawinąć w folię aluminiową i odstawić na chwilę. Cebulę
Karola gotujepieprz wg smaku – 1/2 łyżeczki papryki ostrej – 1 łyżka oregano – 1 łyżka bazylii – około 80-100 ml wody – 1 duża marchew – 1 duża cukinia – 50g masła Z podanych składników wyrobić i zagnieść ciasto, przykryć ściereczką i dać odpocząć przez 30 minut. Ww tym czasie przygotować nadzienie. Cebulę przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa(...)dodać do farszu, czosnek przecisnąć przez praskę, dodać przyprawy, wodę i wszystko dokładnie wymieszać. Marchew i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Ciasto podzielić na dwie części, podsypać blat mąką i dość cienko rozwałkować ciasto w duży kwadrat. Rozsmarować połowę farszu, trochę odstępując od brzegów. Posypać marchewką, następnie cukinią i zrolować w dość luźną roladę, zlepić końce. Jeśli zrolujecie
Smaki ArminePlacki ziemniaczane z cukinią Proste, pyszne placki idealne na obiad. Możecie je podać same, w towarzystwie sosów mięsnych lub prostego sosu czosnkowego. Przygotowanie takich placków ziemniaczanych z cukinią zajmie Wam dosłownie chwilę. Cukinia fajnie wzbogaca smak placków. Do tego cebula i ząbek czosnku… Po prostu spróbujcie Te i inne placki najczęściej smażę na klarowanym maśle. Dzięki temu są jeszcze(...)lepsze i tak przyjemnie chrupkie. Masła nie trzeba używać dużo, a co za tym idzie placki nie są zbyt tłuste. Składniki: 85 g cukinii* 540 g ziemniaków* 2 małe jajka 4 łyżki mąki pszennej 1 mała cebula 1 ząbek czosnku szczypta suszonej bazylii świeżo mielony pieprz i sól do smaku do smażenia masło klarowane Sertop *waga po obraniu Przygotowanie: Obrane
Słodkie okruszkiPrzepis na zapiekaną cukinię z mozzarellą, pomidorami i pieczarkami Cukinia jest jednym z najchętniej uprawianych warzyw w naszym kraju. Ceniona za lekkostrawność i dużą zawartość związków odżywczych. Idealnie nadaje się jako składnik sałatek, czy też ciast. Można ją jeść także smażoną w formie talarków obtoczonych bułką tartą oraz zapiekać faszerowaną. Poniżej przepis na smaczne i bardzo szybkie danie, czyli(...)cukinia faszerowana pomidorem, serem mozzarella i pieczarkami. Składniki (1 porcja - jak na zdjęciu): - 1 średniej wielkości cukinia, - opakowanie sera mozzarella, - 1 pomidor - 6 dużych pieczarek Przygotowanie : 1. Cukinię umyć, następnie obrać ze skórki, przekroić na pół i wybrać miąższ ze środka łyżeczką zostawiając brzegi około 2 cm. 2. Pieczarki obrać i pokroić, po czym gotować około 10 minut
Kuchenne innowacjeBardzo syta, a zarazem lekka sałatka o nietypowym smaku. Czteroskładnikowa – podstawę stanowi jakże zdrowa kasza jaglana, do tego upieczona z ziołami cukinia, soczyste pomidorki koktajlowe oraz charakterna feta. Sałatkę przygotowywałam często dość dawno temu, w tym roku postanowiłam przypomnieć sobie ten smak, ale… mam wrażenie, że smakowała mi nieco mniej niż kiedyś. Ciekawe dlaczego? 1 szkl. kaszy jaglanej(...)młode cukinie ok. 200 g pomidorków koktajlowych ser feta 4 łyżki oliwy 3 ząbki czosnku zioła prowansalskie płatki chilli sól Kaszę jaglaną przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie wrzątkiem. W większym rondelku doprowadzamy do wrzenia 2 szklanki wody. Lekko (!) solimy. Do garnka wsypujemy kaszę i gotujemy ją na bardzo małym ogniu pod przykryciem (staramy się nie mieszać kaszy
Smaki Na Talerzuprawie nie starczyło. Zdjęcia robiłam dla Was sytematycznie, ale już z opublikowaniem przepisu miałam problem. Ale mam nadzieję, że teraz wrócę do systematycznego publikowania postów na blogu. Sezon na cukinię w pełni więc dzisiaj danie z cukinią w roli głównej, to typowy domowy fast food takie danie pamiętam jeszcze z czasów nastoletnich, robiła je moja mama. To takie mini pizze(...)cukini, coś jakby pizza coś jakby zapiekanka. Pyszne i co tu dużo pisać kaloryczne! składniki na pizze z cukinii: spody: - 1 duża cukinia - olej rzepakowy do smażenia około 1 litra - bułka tarta Cukinię kroimy na 1 cm plastry, oprószamy odrobiną soli i obtaczamy w bułce tartej. Olej mocno rozgrzej - tylko wtedy cukinia nie będzie go "piła". Po wrzuceniu kawałka
SMYKWKUCHNIWitam Kochani jako, że sezon na cukinię w pełni, chciałabym Wam przedstawić jeden z przepisów, które uwielbiam-bigos z cukinii, ale z dodatkiem białej kapusty. Robi się go bardzo szybko, a produkty, które do niego potrzebujemy każdy raczej ma w lodówce. Jest to świetna alternatywa dla bigosu z kiszonej kapusty. Polecam spróbować, ja odkąd mamy sezon(...)cukinię robię go dość często. Znika bardzo szybko :-) Polecam serdecznie SKŁADNIKI -około 2 kilogramy cukinii -1 słoiczek koncentratu pomidorowego dobrej jakości 190g -500g marchewki -3 średnie cebule -500g kiełbasy -300g białej kapusty -pieprz ziołowy 1 łyżeczka -papryka słodka 3 łyżeczki -zioła prowansalskie około 0,5 łyżeczki -3 ząbki czosnku -5 łyżek ketchupu
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCygańska cukinia Cygańska cukinia , to lekkie danie wegetariańskie . Bardzo proste i nie udziwnione , w smaku doskonałe . Nie jest to żaden wiekowy przepis, ani babcina tajemnicza receptura Ot po prostu wynik , spontanicznego mieszania w garach . Moi chłopcy lubią ją w towarzystwie mięcha z grilla lub placków ziemniaczanych . Dobra także jako kolacja . Swoją drogą , muszę sprawdzić jak by się przechowywała w słoikach(...)pasteryzacji, bo może byłby z tego niezły zapasik w typie dania ekspres Składniki : 1 nieduża cukinia 1 duża cebula 1 puszka, krojonych pomidorów 2 łyżki pasty ajwar lub sosu z pieczonych warzyw ( używam własnego – przepis wkrótce ) 2 ząbki czosnku 1 łyżka , ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich sól do smaku świeża
Ogrodnik w podróżyCukinia faszerowana świeżymi warzywami z kaszą jęczmienną to propozycja na bezmięsny obiad lub kolację. Składniki: 2 duże cukinie 1/2 szklanki łamanej kaszy jęczmiennej 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka opcjonalnie 1 papryczka chili 3 niewielkie pomidory 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki oregano 1/3 łyżeczki ostrej papryki świeże liście szpinaku oliwa(...)oliwek, pieprz, sól Cukinię należy obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona oraz miąższ, zostawić ok 1cm warstwy cukinii. Miąższ zachować. Cukinię doprawić solą i pieprzem, zapiec przez 15 minut w 180oC. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojony w plasterki czosnku oraz pokrojoną w kostkę cebulę. Po chwili dodać pokrojone pomidory, miąższ z cukinii oraz pokrojoną w kostkę czerwoną
Słodki ZakątekCukinia świetnie nadaje się do faszerowania i zapiekania - jej skórka nie pęka i utrzymuje całość we właściwym kształcie. Dziś polecam cukinię pełną smaków czyli przepis na smaczne, zdrowe i "nadziane" danie ;-) Składniki na 2 porcje: 1 większa cukinia ok. 200 g mięsa mielonego 1 puszka pomidorów krojonych (bez skórki) 1/2 małej cebuli 1 ząbek czosnku 1 mała papryczka chilli sól(...)pieprz przyprawa do mielonego zioła prowansalskie łyżeczka startego parmezanu Przygotowanie: Mięso mielone przesmaż (na patelni grillowej - bez tłuszczu) - dopraw przyprawą do mielonego. Cukinię umyj, odetnij końcówki i przekrój na pół - wydrąż środek za pomocą łyżki. Cebulę i farsz z 1 połówki cukinii drobno posiekaj - przesmaż na patelni spryskanej oliwą. Dodaj mięso, pomidory, czosnek przeciśnięty przez praskę i posiekaną papryczkę - dopraw
Alutka-GotujeWitam serdecznie Chciałabym zaproponować przepis na pyszne leczo z cukinią i kiełbasą, leczo jest bardzo smaczne, lekko pikantne i proste w przygotowaniu. Polecam wypróbować przepis. Do przygotowania lecza będziemy potrzebowali: z podanych proporcji wyjdzie około 4 L lecza 1 kg cukinii 1 kg papryki kolorowej 1 kg pomidorów około 600 g kiełbasy 1 duża cebula (około 200 g) 1 papryczka(...)łyżeczki papryka słodka 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz 1/2 szklanki wody olej do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmu z przygotowaniem lecza: Leczo z cukinią Przygotowanie: Najpierw przygotuję wszystkie składniki na leczo: Umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych paprykę, kroję w cienkie, kilkucentymetrowe paseczki. Oczyszczoną z nasionek papryczkę chili, drobniutko kroję i dodaję do papryki
Uwaga Babcia Gotuje