Jedno słowo określające dzisiejszą zapiekankę: GENIALNA. Akurat przywiozłam od mamy z ogródka świeżą cukinię i zastanawiałam się co z nią zrobić. Przepis znalazłam na stronie Gotuję, bo lubię. Najlepsza będzie młoda cukinia, którą możemy zetrzeć ze skórką i miąższem. Większe, przerośnięte cukinie musimy wydrążyć. Świeży koperek idealnie dopełni całość. Zapiekanka ekspresowa, u mnie podana na kolację. Polecam! Zapiekanka(...)cukinii Składniki na formę 26cm: 800g cukinii, najlepiej młodej 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 por 4 jajka 200g sera feta 3 łyżki mleka przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa 2 łyżki posiekanego koperku Wykonanie: Młodą cukinię ścieramy ze skórką i miąższem na tarce o grubych oczkach. Dodajemy łyżeczkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę, by puściła sok. Cebulę i czosnek
Smak mojej kuchniCukinia jest bardzo wdzięcznym warzywem . Sama w sobie nie ma smaku (oczywiście moim zdaniem) Dlatego dobrze komponuje się z różnymi farszami. Chociaż w tym okresie jest droga to warto w kuchni warto ja mieć lub jak w moim przypadku jesienią mrożę a zimą zamrożoną faszeruje . Przekąskę lub obiad mam w 30 minyt. Dużą cukinię tnę na 4 cm plastry(...)Wydrążam środek , zostawiając cienkie dno. Plastry układam jeden na drugim oddzielając pergaminem lub folią, mrożę. Składniki - 4 plastry cukinii - szklanka ugotowanej kaszy orkiszowej ( może być inna) - 400g mielonego mięsa - 1 cebula - sól, pieprz, do smaku - woda Sos - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 1 szklanka wody - oregano ,sól, pieprz - odrobina cukru ( opcjonalnie) Wykonanie - Kaszę mięso,pokrojoną w drobną kostkę cebulę
Eli GotowanieCukinia to jedno z moich ulubionych warzyw - zarówno jako dodatek, jak i w roli głównej. Uwielbiam ją faszerowaną na różne sposoby - dzisiaj wersja z pieczarkami i kaszą - mięso w wersji wege można pominąć :) SKŁADNIKI (dla 4 osób - 1 porcja (2 połówki) - 215 kcal!) 4 cukinie - każda około 250-300 g 200 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy jęczmiennej(...)pieprzem). Mięso podsmażamy na pozostałym oleju, solimy i pieprzymy. Dodajemy pieczarki i ugotowaną kaszę. Mieszam wszystko z koncentratem pomidorowym i posiekaną natką pietruszki (możemy zostawić trochę do ozdoby :)). Cukinie szorujemy i kroimy wzdłuż na połówki. Każdą wydrążamy (przy pomocy łyżki) i napełniamy farszem. Układamy cukinie na blaszce, podlewamy wodą i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg). Zapiekamy
Moje Kuchenne Rewelacjewejrzenia” i od tego czasu zawsze mam je w spiżarni. Lubię je też w połączeniu z innymi warzywami chociażby w plackach. Popularne i smaczne placuszki z batatów i cukinii to świetny sposób na szybki obiad. Poniżej przedstawiam moją wersję tego posiłku z dodatkiem kopru włoskiego i mięty, które podkręcają smak placków. Placuszki z batatów i cukinii Drukuj Porcje(...)sztuk Czas przygotowania: ok. 45 minut Składniki: 300g cukinii (2 małe) 250g batatów (1 sztuka) 50g - kopru włoskiego (ok. 1/4 fankułu bez korzenia) 2 jajka 2 łyżeczki świeżej posiekanej natki pietruszki 2 łyżeczki posiekanych listków mięty 4 cebulki zielone pokrojone w plasterki lub 1/2 cebuli pokrojona w drobną kostkę 40g mąki z cieciorki masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Book of spellskiedy jesteśmy już niemal na ostatniej stronie, zostajemy przez autora kompletnie zaskoczeni. Ciekawa jestem czy czytaliście i jak Wam się podobała! A do dobrej książki danie całkiem wyjątkowe. Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Smacznego! Cukinie nadziewane farszem z dodatkiem suszonych pomidorów i orzechów włoskich. Składniki: 6-7 sztuk okrągłych cukinii (mogą być podłużne , wtedy(...)łyżeczki płatków chili (ewentualnie ostrej papryki) 5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek + 2 łyżki do polania 4 -5 łyżek startego sera Przygotowanie: Cukinie myjemy, kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ (jeżeli pestki są duże to odrzucamy), siekamy i odkładamy na bok. Cukinię układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy łyżeczką
Moja Mama GotujeCukinia to chyba moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka(...)200ml 6 plasterków sera żółtego, lub 100g sera tartego imbir, gałka muszkatołowa, kumin Sposób przygotowania: W garnku podgrzać 2 łyżki oleju i podsmażyć drobno posiekaną cebulę a następnie czosnek. Cukinię zetrzeć na grubych oczkach i dorzucić do patelni. Posolić, chwile podsmażyć i odstawić na bok. Kurczaka obmyć w zimnej wodzie i pokroić go w kostkę (dosyć małą), posolić i popieprzyć
wysmienityOstatnio takie oto cudo przyjechało do mnie ze wsi od babci - gigantyczna cukinia - z której udało mi się przygotować dwa dania dla mojej rodzinki :) Poniżej przepis na zapiekankę z cukinii z mięsem mielonym oraz makaronem. Danie smaczne, sycące i co najważniejsze bardzo szybkie w przygotowaniu. Składniki na zapiekankę z cukinią i mięsem mielonym: makaron spaghetti - jedno opakowanie czosnek - 2 ząbki(...)cebula - jedna sztuka 0,5 kg mięsa mielonego cukinia - normalnych rozmiarów to ok 2 sztuki - ja zużyłam pół mojej :) ser żółty - 150 g przecier pomidorowy - 4 łyżki 3 jajka śmietana słodka - 250 ml sól, pieprz oraz gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania zapiekanki z cukinią i mięsem mielonym. Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg. przepisu na opakowaniu. Cebulę
Pani domowaSezon na cukinię trwa nadal. U nas często gości ona na stole, w formie zupy, zapiekanka z cukinii - przepis tutaj . Lubimy ją również w formie placków, są one doskonałym zamiennikiem placków ziemniaczanych - pewnie zdrowszym. Placuszki te świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno. W domu podaję je z kleksem z jogurtu. Można je podać również(...)jakimś pysznym sosem np. koperkowym. Przepis na placuszki z cukinii. Składniki: 1 średnia cukinia, 2 jajka, 1 cebula, 2 łyżki jogurtu naturalnego, 100 g startego żółtego sera, 8 łyżek mąki pszennej, garść świeżego kopru, ząbek czosnku, pieprz, sól, oliwa do smażenia. Sposób przygotowania: Cukinię dokładnie myjemy i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy
Pani domowaSkładniki ok 4 średnich ziemniaków 1/2 młodej, średniej cukinii (lub cała mała) ok 10 pomidorków koktajlowych pół pęczka dymki 50 g surowego, wędzonego boczku sól, pieprz sos serowy: 100 ml śmietanki kremówki 50 g gorgonzoli kilka kropel soku z cytryny (do smaku) sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki dokładnie wyszorujcie, ugotujcie w mundurkach w osolonej wodzie- przypilnujcie, aby nie ugotowały się(...)mocno. Lekko przestudzone pokrójcie na około półcentymetrowe plastry. Cukinię umyjcie, pokrójcie w cienkie półplasterki. Dymkę posiekajcie, pomidorki koktajlowe pokrójcie na połówki lub ósemki. Rozgrzejcie grillową patelnię. Boczek pokrójcie w paseczki, wrzućcie na rozgrzaną patelnię, chwilę podsmażcie, niech będzie złocisty i chrupiący. Ściągnijcie go z patelni, odsączcie z tłuszczu, odłóżcie do miseczki. Na pozostałym na patelni tłuszczu podsmażcie lekko
OliveandThymeZaczęło się. Młode cukinie, pierwsze pomidory, papryki… Raj. Coraz częściej budzi się we mnie działkowicz- co ja bym dała za ogromne pole za domem pełne swoich warzyw, zaraz obok sadu ze śliwkami, jabłkami,wiśniami… Tymczasowo wystarczyć musi nam malutki ogródek i częstsze jeszcze wizyty w warzywniaku, ale może kiedyś… Składniki 1 średnia młoda cukinia 1 papryka 1 cebula(...)smażenia czosnek niedźwiedzi sól, świeżo zmielony pieprz, trochę pieprzu ziołowego, płatki chili 1-2 łyżeczki octu balsamicznego Przygotowanie Piekarnik nagrzejcie do 180 st, wysmarujcie podłużną formę olejem/oliwą. Cukinie umyjcie, przekrójcie na pół i łyżką wydrążcie środek- powstaną łódeczki . Części cukinii, które wydrążycie pokrójcie w kostkę, podobnie zróbcie z cebulą i papryką i szynką parmeńską. Pomidora sparzcie, obierzcie ze skóry
OliveandThymeBardzo lubię warzywne placuszki, z ziemniaków i cukinii robiłam już na milion sposobów ale tym razem postanowiłam zaproponować coś fajnego osobom będącym na diecie bezglutenowej. Pyszne placuszki z cukinii polecają się również dla was;) mąkę pszenną zastąpiłam mąką jaglaną, dodatkowo możemy je usmażyć na oleju kokosowym. Składniki: 1 duża cukinia cukinia 1 cebula 100 gram mąki jaglanej 2 jajka(...)ząbki czosnku świeże zioła sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Chyba że cukinia jest młoda to ścieramy całą, ale takich młodziutkich na tą ilość składników będziemy potrzebowali 2 szt. Cebulę szatkujemy na drobną kostkę. Jajka dodajemy do cukinii, cebulę, zioła i przyprawy oraz mąkę. Mieszamy całość łyżką
Życie zaczyna się w kuchnibaryłki… I jak tu się im oprzeć jak sezon w pełni, a one jota w jotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki(...)ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli 3/4 szklanki bulionu maggi Wykonanie: 1.Cukinie myjemy, suszymy, odcinamy kapelusze i drążymy łyżką środki. Przy tradycyjnym kształcie cukinię kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy środki. 2. Podgotowujemy kaszę i ryż w lekko osolonej wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik
Mama z miastakoniec lata pojawiają się w sklepach piękne i czerwone papryki oraz najświeższe cukinie. Korzystając z okazji przygotowałam naleśniki z tartą cukinią, szpinakiem, fetą i serkiem białym oraz domowej roboty sosem paprykowym. Naleśniki (link do przepisu) Farsz: - 3 cukinie -paczka świeżego szpiaaku (250g) -2 ząbki czosnku- - 150g ricotty -100g fety -sól, pieprz do smaku -oliwa z oliwek -1 łyżka(...)masła Cukinię należy umyć i zetrzeć na tarce, następnie posolić i odstawić na 15 minut. Gdy cukinia puści wodę, należy ją odlać. Szpinak umyć i poszatkować. Czosnek przecisnąć przez praskę i podsmażyć na oliwie. Na tej samej patelni podsmażyć startą cukinię (ok. 10 minut). W garnku na łyżce masła poddusić posiekany szpinak. Do garnka ze szpinakiem przełożyć cukinię oraz cebulę
Receptura smakufont:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Pstrąg gotowany w „sous vide” z plackiem z cukinii, karmelizowanym porem i sosem maślanym buerre blanc Składniki – 2 porcje: Składniki – pstrągi: Pstrąg – 2 sztuki Szpinak – 2 szklanki Czosnek – 1 ząbek Sól, pieprz Składniki - sos maślany: Ocet winny(...)Białe wino wytrawne – 75 ml Szalotka – 1 sztuka Masło – 225 g Sól i pieprz Składniki - placki z cukinii: Cukinia – 1 sztuka Jajko – 1 sztuka Natka pietruszki – ½ pęczka Czosnek – 1 ząbek Mąka – 2-3 łyżki Sól, pieprz Składniki – karmelizowane pory: Młody por – 2 sztuki Cukier – 4 łyżki Wykonanie – pstrąg: Szpinak umyć i osuszyć. Następnie podsmażyć go na oliwie z posiekanym czosnkiem
Kuchnia Bon Appetitjakoś jest tu kluczowa. Oliwa z oliwek, dobrej jakości parmezan i przede wszystkim makaron, to cały sekret. Marcin był zachwycony Zapraszam do kuchni. 30 min składniki: 1 mała cukinia 4 łyżki oliwy z oliwek 1 cukinia 2 ząbki czosnku świeżo mielony pieprz świeżo mielona sól szczypta czerwonej papryki 200 g makaronu 15 g parmezanu natka pietruszki wykonanie: Makaron ugotować, pamiętając(...)rozgotował! Pamiętajcie również, że po odcedzeniu wody makaronu nie zlewamy wodą!!! Traci wówczas cały smak. Cukinię umyć o pokroić w grubą kostkę. Posolić i odstawić na kwadrans, aby dzięki soli cukinia puściła wodę. Po tym czasie odsączyć wodę. Na pletni rozgrzać oliwę z oliwek i wrzucić cukinię. Podsmażyć przez około 10 minut. Następnie dodać czosnek przepuszczony przez praskę i dusić
Ania i Marcin gotują